21.8.15

"Les vacunes han ajudat com cap altra cosa al progrés de la humanitat"?


Forcades creu que la campanya de vacunació «desprestigia» el Col·legi de Metges. La metgessa Teresa Forcades ha afirmat que la campanya de vacunació "desprestigia" el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona perquè no eleva el debat sobre les vacunes, sinó que el simplifica i només ofereix l'opció que cal vacunar-se. En un entrevista d'Europa Press després de morir un nen no vacunat de diftèria, la metgessa especialitzada en Medicina Interna i doctorada en salut pública ha incidit que el debat no pot ser 'vacunes sí o vacunes no' i ha criticat "que sigui tabú el discurs que hi ha vacunes dolentes".

"Què volem? Infantilitzar la població? Intentar que la població obeeixi codis cada vegada més emocionals, més simples i avalats per futbolistes?", ha criticat sobre la campanya, en què metges, periodistes i esportistes reconeguts defensen la necessitat de vacunar-se. Per això, ha criticat que la campanya no és capaç de reflectir un poc més el complex de la realitat: "Entenc que no es pugui fer una tesi doctoral, però l'altre extrem tampoc pot ser". Ha lamentat que "sembla un escàndol dir que hi ha vacunes incloses al calendari vacunacional que no són bones, però és el cas", i ha citat com a exemple la del papil·loma, perquè no ha demostrat la seva eficàcia i diversos països l'han retirat.

Teresa Forcades proposa una moratòria, com ja han sol·licitat metges i catedràtics de la salut pública, en comptes de fer aquest tipus de campanyes "que diuen 'vacunes sí, vacunes sí!". Ha posat èmfasi en el fet que hi ha vacunes l'eficàcia de les quals no està demostrada i que inclouen agents tòxics que no són bons per a la salut: "Això és veritat, és un cas científic". "Això és un abús, perquè hem deixat una cosa tan delicada com els medicaments i la salut en mans d'unes companyies amb ànim de molt lucre, insaciable", ha avisat.

El vídeo de la campanya no ofereix arguments científics sinó que demana l'adhesió. Un actor hi arriba a dir que "les vacunes han ajudat com cap altra cosa al progrés de la humanitat"! Sense negar el valor mèdic de les vacunes, el que les dades demostren és que en tot cas seria la higiene el que més ha ajudat al progrés de la salut...

Si mireu els vídeos de la Dra. Teresa Forcades veureu com en absolut es posiciona contra les vacunes o vaccins, sinó que senzillament alerta dels perills que comporten i de la manca de transparència en la informació a la ciutadania, que és infatilitzada.

La campanya del Col·legi no aporta dades, mentre que aquells que són titllats de poc científics, les organitzacions per la llibertat de vacunació. aporten dades fonamentals per a poder fer-se un criteri raonat. Entre aquestes dades, podem trobar les que demostren la primera de les falsedats que se solen dir sobre moltes vacunes, la seva contribució fonamental a l'eradicació de la malaltia.





Vídeos de Teresa Forcades:
Documents de la Lliga per la Llibertat de Vacunació:

Documentos sobre el caso de Difteria de Olot

- See more at: http://www.vacunacionlibre.org/nova/al-dia/documentos-sobre-el-caso-de-difteria-de-olot/#sthash.MSXGgzh8.dpuf
Els col·legis de metges faran fora els detractors de la vacunació. El Col·legi de Metges de Barcelona ha advocat per castigar amb la suspensió aquells facultatius que promoguin el discurs antivacunes, ja que entre les seves atribucions tenen l'obligació de vetllar pel compliment del codi deontològic, en el qual es regula la bona praxi professional. «El codi deontològic, que a Catalunya és comú per als quatre col·legis provincials, garanteix que l'acció d'un metge no serà mai perjudicial per als ciutadans, i que els professionals tenen l'obligació de proposar als pacients la millor alternativa terapèutica en cada moment».

El dilema és greu perquè qui i com decideix què és més perjudicial per als ciutadans. És discutible i molt. El primer problema és de manca de transparència i de fer arribar els pros i els contres als ciutadans, ja que, davant dels efectes greus de certes vacunes, i de l'ocultació d'informacions rellevants, els usuaris de la sanitat tenen dret a disposar del màxim d'informació sobre aquesta pràctica mèdica. De fet, es podria interpretar que el fet de no explicar que en algunes malalties el risc de vacunar-se és més alt que el de no estar immunitzat és una vulneració greu del Codi deontològic davant el qual bona part de la professió hauria de ser expulsada -seguint el seu criteri- de la col·legiació. No es tracta de fer caça de bruixes ni de portar el tema a les vies judicials o punibles sinó de fer-ne un enfocament serè, amb dades, amb evidències científiques. La proposta dels experts a l'Assemblea francesa d'aplicar una moratòria sembla prou encertada.

La via oberta pel Col·legi pot portar a les persecucions, delacions i denúncies d'aquells que no estan contra les vacunes sinó que demanen transparència de la informació, estudis rigorosos, i llibertat per a l'usuari especialment en certes aplicacions.  Per ara, respecte a Teresa Forcades s'ha decidit no sancionar-la perquè consideren que no s'ha pronunciat contra la vacunació. En el cas del Dr. Xavier Uriarte, tampoc està contra la immunització sinó que exigeix una informació més transparent sobre aquests medicaments. Sembla que el discurs del COMB posi el focus en uns éssers no existents que clamen contra les vacunes per tal d'evitar entrar en el tema central, els estudis i la informació.

Retallo algunes obligacions que consten en el codi deontològic: algunes fan referència als drets de les persones (Els metges han de respectar escrupolosament les persones i tots els seus dret; El metge ha de respectar les conviccions religioses, ideològiques i culturals del pacient). I especialment al dret a ser informat (El metge té el deure de donar al pacient la màxima informació possible sobre [...] els tractaments; El metge ha d’extremar la informació dels riscos de l’acte mèdic). La informació sobre les conseqüències de la vacunació no es dóna adequadament. A més, entre els drets del pacient hi ha el de rebutjar el tractament (El metge ha de respectar el dret del pacient a rebutjar [...] l’assistència mèdica, sempre que abans hagi estat informat) igual que el metge pot tenir criteri propi (El metge ha de sotmetre’s sempre a les mateixes normes ètiques i mai no podrà renunciar a la seva independència professional). El que no poden fer és criticar els altres, cosa que molt freqüentment alguns metges fan respecte als que emeten dubtes raonables sobre les vacunes (Mai no ha de fer judicis o comentaris despectius sobre el diagnòstic, el tractament o el pronòstic establerts amb anterioritat per altres col·legues). I finalment cal tenir en compte que algunes vacunes s'han decretat sense l'existència d'experimentació suficient (L’experimentació mèdica sobre persones solament podrà fer-se quan allò que hom vulgui experimentar hagi estat ben estudiat, i satisfactòriament, en el laboratori). A partir del codi deontològic sembla que més aviat es podria interpretar que el Col·legi ha de trobar un equilibri raonable i que no pot actuar de manera que perjudiqui aquells que demanen més transparència i estudis rigorosos (El Col·legi de Metges, en totes les circumstàncies, té el deure ineludible de defensar, per tots els mitjans al seu abast, el metge que es vegi perjudicat a causa del compliment d’aquestes Normes).

Entrades anteriors sobre la matèria: