27.2.18

Debat a ESADE sobre tendències en reporting no financer #cicloSeresEsade @ESADEisocial‏ @Silvia_DKV @DKVSeguros @fund_adecco @garrigues_es

Ha tingut lloc una sessió a Esade sobre Noves tendències en reporting no financer i rendició de comptes en el marc del Cicle ESADE - Fundació SERES.

El Reial decret llei 18/2017, de 24 de novembre, va traslladar a l'estat espanyol la directiva europea que obliga les empreses d'interès públic i de més de 500 empleats a publicar una memòria d'informació no financera. En aquesta sessió, s'ha volgut analitzar els reptes que aquest Reial decret llei planteja i l'estat actual del reporting de les empreses.

Ignasi Carreras, director de l'Institut d'Innovació Social d'ESADE, ha presentat la sessió. Carreras va formar part del Consell directiu del GRI. Recorda que el sector empresarial demanava el mínim d'indicadors per facilitar la realització dels informes mentre que les ONG demanaven molts indicadors i finalment calia arribar a un consens. Segons Carreras, aleshores ja es preveien dues tendències, el report or explain, i l'informe integrat. La integració té l'avantatge que cal posar el mateix èmfasi o qualitat en tots els temes. El que ha avançat més és el reporting a Europa, però també el reporting integrat.

El primer a intervenir a la taula rodona ha estat Claudio Doria, soci de Garrigues, que ha explicat com està la transposició de la directiva europea d'informació no financera. Creu que s'hi introduiran mesures tècniques per corregir deficiències però que no variarà fonamentalment. Si la informació fos integrada, l'auditor tindria un paper més rellevant ja que hauria d'auditar però ara sols ha de verificar si la informació hi és o no. De moment això no s'ha transposat a l'estat espanyol, segurament perquè ja es veu prou.

Doria ha explicat que l'objectiu és millorar la sostenibilitat i la transparència per als grups d'interès i que cada cop hi ha més inversors que s'interessen pels riscos de les empreses en relació amb aspectes no financers que abans no eren tan rellevants com actualment. La norma suposarà un primer pas si bé una mica descafeïnat respecte al model anglès (llei Modern Slavery Act, que obliga dir què fas). Hi ha cadenes del sector moda, per exemple, que no necessàriament hi estaran incloses.

Per Doria,  la norma entra bastant en detall en com s'ha de fer, en els temes específics. En tot cas, no contempla règim de sancions perquè seria difícil d'establir, i malgrat que hi ha l'obligació dona la sortida de poder explicar perquè no se n'informa, i si no es diu res s'espera que sigui el propi mercat que ho valori.

Silvia Agulló, directora de Negoci Responsable i Reputació de DKV Assegurances ha explicat que reporten des de l'any 2001 de forma voluntària, de manera que estan acostumats a gestionar moltes dades i indicadors, si bé ara tocarà demanar alguns indicadors nous, que no els havien aparegut com a materials, fet que serà com reviure els inicis de fer memòries. En aquest sentit, hi ha alguns indicadors de drets humans que fins ara no havien considerat i que els ha obligat a tornar a aprendre a trobar com obtenir les dades, amb reunions internes també amb financers.

Amb el repòrting integrat la companyia es pot explicar millor, segons Agulló. Els ha permès reflexionar sobre com ser transparents, connectar un discurs fluid sobre la relació amb cada grup d'interès, i haver d'explicar internament com apliquen aquest reporting, trobant la manera d'explicar què fa la companyia, com és responsable. Des de l'any passat, una part de la remuneració dels directius és variable, fet que comporta un esforç de mesurar. En aquest context, la memòria integrada és una eina fonamental per mesurar i comunicar.

En el seu cas -afirma Agulló- és el conseller delegat, el Dr. Josep Santacreu, qui estira de l'RSE des del començament. En aquest sentit, afirma que se senten afortunats, i que ara ja és tota l'estructura de l'empresa que, després de la pluja fina de tants anys, ha assumit la cultura responsable. Respecte als ODS, Agulló ha repassat alguns dels que els resulten més importants si bé el nuclear per a DKV és el de salut.

Marc Ponce, adjunt a la direcció d'RSE de Grup Adecco, ha explicat que l'important era aprendre a treballar amb els grups d'interès i que sovint no es coneix prou la importància d'identificar la materialitat. Van saber anticipar-se a les normatives que havien de venir. Han treballat la identificació de la materialitat a nivell interdepartamental i van trobar 5 elements materials: gestió de persones, relació amb clients, anticipar-se a canvis tecnològics, compliance...

Segons Ponce, sovint es tendeix a mirar la diversitat corporativa segons etiquetes, i van veure que era una matèria amb riscos molt importants, per exemple de discriminació per edat, discapacitat, sexe... D'aquí es va impulsar una iniciativa per apostar per la diversitat des del propi negoci. Ha estat important la implicació del comitè de direcció, valorant sobretot el risc de negoci a llarg termini que podia suposar. Un altre aprenentatge és que ha estat la Fundació qui ha liderat el projecte per a l'empresa, esdevenint un laboratori i un actor clau, no limitant-se a ser una estructura corporativa sols orientada a la filantropia. Els resultats es veuran aviat.

26.2.18

Índex de Percepció de la Corrupció 2017 elaborat per Transparència Internacional

Estan disponibles a internet tots els materials i documents relatius a l'Índex de Percepció de la Corrupció 2017 (elaborat per Transparència Internacional), que recull una visió panoràmica i classificació de 180 països segons el nivell de corrupció percebut en cada un d'aquests països, així com una anàlisi específica de la situació de l'estat espanyol en aquest Índex.

S'hi poden trobar, entre d'altres:
a) Resum i aspectes més destacats (internacionals i sobre Espanya),
b) Taula general de resultats,
c) Taules específiques per regions (Unió Europea, Amèrica, Àsia-Pacífic, etc);
d) Evolució dels resultats de cadascun dels països (des del 2009 a 2017);
e) Metodologia;
f) Fonts de dades;
g) Mapa mundial de la corrupció,
h) Vídeo de l'Acte de presentació, etc.

Tot això ho podeu trobar al web: www.transparencia.org.es.També podreu trobar en aquest web informació i documents relatius a dos nous Índexs de Transparència que ha creat recentment:
a) Federacions Esportives i
b) Empreses públiques.

Entrevista a Jesús Lizcano Álvarez, president de Transparència Internacional Espanya i catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid, en relació amb els resultats de l'IPC 2017 i sobre corrupció a Espanya (al programa La Noche en 24h. de TVE):


Indice de Percepción de la Corrupción 2017 elaborado por Transparencia Internacional

Están disponibles en internet todos los materiales y documentos relativos al Indice de Percepción de la Corrupción 2017 (elaborado por Transparencia Internacional), que recoge una visión panorámica y clasificación de 180 países según el nivel de corrupción percibido en cada uno de estos países, así como un análisis específico de la situación de España en este Indice.

Se puenden encontrar, entre otros:
a) Resumen y aspectos más destacados (internacionales y sobre España),
b) Tabla general de resultados,
c) Tablas específicas por regiones (Unión Europea, América, Asia-Pacífico, etc);
d) Evolución de los resultados de cada uno de los paises (desde 2009 a 2017);
e) Metodología;
f) Fuentes de datos;
g) Mapa mundial de la corrupción,
h) Vídeo del Acto de presentación, etc.

Todo ello lo podrás encontrar en la web: www.transparencia.org.es.También podrás encontrar en esta web información y documentos relativos a dos nuevos Indices de Transparencia que ha creado recientemente:
a) Federaciones Deportivas y
b) Empresas públicas.

Entrevista a Jesús Lizcano Alvarez, presidente de Transparencia Internacional España y catedrático de la Universidad Autónoma de Madrid, en relación con los resultados del IPC 2017 y sobre corrupción en España (en el programa La Noche en 24 H. de TVE):

[ESDEVENIMENT] Jornades Corresponsables inclouen un taller d'emprenedoria social i pimes amb Respon.cat, Tarannà, BCorp i Club Excel·lència


Corresponsables celebrarà, el proper 6 de març a Barcelona, ​​les JORNADES Corresponsables de presentació de la 13a edició de l'Anuari Corresponsables, amb el títol ''El negoci responsable i la gestió estratègica de l'RSE''.

Josep Maria Canyelles, expert en RSE i coordinador de Respon.cat, participarà al taller EMPRENEDORIA SOCIAL I PIMES (16:00-17:00), al costat de Pablo Sánchez, director a Espanya de BCorp, Maria Martí, Club d'Excel·lència en Sostenibilitat, Felisa Palacios, directora de Tarannà,
i Sonia Ruiz, fundadora de Noima, com a moderadora.

INSCRIU-TE AQUÍ: http://bit.ly/JornadaAnuario2018BCN


Programa de les Jornades Corresponsables



08:30-09:00 INSCRIPCIONS I NETWORKING
09:00-09:45 INAUGURACIÓ INSTITUCIONAL
ENDESA: Isabel Buesa, directora general a Catalunya
Corresponsables: Marc González, president editor de Corresponsables, de la
Fundació Corresponsables i observar
DIPUTACIÓ DE BARCELONA: Sònia Recasens, diputada delegada de Promoció Econòmica i Ocupació
GENERALITAT DE CATALUNYA: Josep Ginesta, Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies  
 
09:45-11:30 TAULA 'LES GRANS EMPRESES REFLEXIONEN SOBRE EL NEGOCI RESPONSABLE I LA GESTIÓ ESTRATÈGICA DE L'RSE'
BBVA: Antoni Ballabriga, director global de Negoci Responsable
ENDESA: Javier Bolaños, responsable de Plani cació i Gestió de Grups d'Interès  
GAS NATURAL FENOSA: Antonio Fuertes, responsable de Reputació i Sostenibilitat  
HEINEKEN: Maurici Domínguez-Adame, director de RSC i Relacions Corporatives  
LEROY MERLÍN: Rodrigo Salas, director de Comunicació Corporativa i RSE
SUEZ: DulcineaMeijide, directoradeDesarrolloSostenible
Modera: Montserrat Tarrès, presidenta de DIRCOM i FUNDACOM

11:30-12:00 PAUSA-CAFÈ

12:00-13:00 CÀPSULES DE BONES PRÀCTIQUES
'Second Chances': Nina Fàbrega, resp. de Medi Ambient i Sostenibilitat de MANGO
'L'FP Dual com a garantia d'ocupabilitat juvenil': Inma Balsera, Business Partner. Human Resources en MEDIA MARKT
'Un llibre per un llibre': Arianne Muñoz, directora de Màrqueting de NACEX
'Giving Tuesday': Juan Mezo, director de VALORS & MARKETING
'Serveis i productes responsables, teixint noves oportunitats': Mònica Moro, metge, resp. de Comunicació, Ebusiness i RSC a GRUP MENARINI
'De l'acció social a la gestió responsable': Maria Calvo, directora de Gestió del Talent i Responsabilitat Corporativa de GRUP VIPS
'Segu i Salu a la fàbrica de joguines': Miquel Rodríguez, responsable de Seguretat i Salut en el Treball de HENKEL IBÉRICA
Modera: Xavier Carbonell, director de la Càtedra MANGO de RSC d'ESCI / UPF

13:00-14:00 TAULA 'GRUP D'INTERÈS REFLEXIONEN SOBRE CLAUS I REPTES PER A UN NEGOCI RESPONSABLE
Forética: Germán Granda, director general
XARXA ESPANYOLA DEL PACTE MUNDIAL: Àngel Pes, president
FUNDACIÓ ÉSSERS: Lucila García, subdirectora general
CLUB EXCEL·LÈNCIA EN GESTIÓ: Miquel Romero i Grané, director
RESPON.CAT: Cristian Rovira, membre de junta directiva i vicepresident de Grup Sifu
Modera: Àngels Fitó, directora dels Estudis d'Economia i Empresa i resp. de la matèria de Finances Responsables en el màster de RSC de la UOC

14:00 CLAUSURA: 'Com desenvolupar el Carisma', a càrrec de Mercedes Collantes, conferenciant


Programa dels Tallers observaRSE
Durant la tarda, es realitzaran una sèrie de Tallers monogràfics cos promoguts per l'Observatori de la Comunicació Responsable (ObservaRSE) en els quals s'aprofundirà en la comunicació responsable d'algunes de les tendències de l'RSE de la mà de les empreses i dels seus grups d'interès, fomentant el diàleg i la comunicació també amb els assistents.


15:00-16:00
VOLUNTARIAT PER ALS ODS
Fundació Endesa: Vanessa López, coordinadora de Projectes
Fundació Randstad: Anna Delclòs, directora
Institut Català d'Ornitologia (ICO): Abel Julien, cap de la Unitat de Formació i Divulgació
Suez: Nerea Plaza, responsable de Governança de la Direcció de Desenvolupament Sostenible
Welever: Beatriz Sánchez, CEO
Moderadora: Patricia Fort, project manager de Voluntariat i Estratègia de Voluntare
15:00-16:00
CONSUM RESPONSABLE
Amfori: Isabel Castillo, coordinadora de la Xarxa a Espanya Endesa: Jorge Bistué, representant d'Endesa Energia Leroy Merlin: Maike Rodríguez, director de Leroy Merlin Sant Boi
Spainsif: Javier Garayoa, director general
Moderadora: Martha M. Rodríguez, gestora de Projectes d'Fundació Etnor
16:00-17:00
EFICIÈNCIA ENERGÈTICA I COL·LECTIUS VULNERABLES
Associació Benestar i Desenvolupament: Núria Sales, Direcció de l'Àrea d'Inclusió
Fundació Gas Natural Fenosa: Martí Solà, director  
IESE Business School: Leticia Pelizan, directora de Recerca de la Càtedra Fuel Freedom d'Energia i Desenvolupament Social
Moderadora: Glòria Codinas, sòcia directora de 320 c & m
16:00-17:00
EMPRENEDORIA SOCIAL I PIMES
BCorp: Pablo Sánchez, director a Espanya
Club d'Excel·lència en Sostenibilitat: Maria Martí  
Respon.cat: Josep Maria Canyelles, coordinador
Tarannà: Felisa Palacios, directora de Responsabilitat Social
Moderador: Sonia Ruiz, fundadora de Noima

Font: programa Jornada

[EVENTO] Jornadas Corresponsables incluyen un taller de emprendimiento social y pymes con Respon.cat, Tarannà, BCorp y Club Excelencia



Corresponsables celebrará, el próximo 6 de marzo en Barcelona, las JORNADAS CORRESPONSABLES de presentación de la 13a edición del Anuario Corresponsables, bajo el título ‘‘El negocio responsable y la gestión estratégica de la RSE’’.

Josep Maria Canyelles, experto en RSE y coordinador de Respon.cat, participará en el taller EMPRENDIMIENTO SOCIAL Y PYMES (16.00h-17.00h), junto a Pablo Sánchez, director en España de BCorp, Maria Martí, Club de Excelencia en Sostenibilidad, Felisa Palacios, directora de Tarannà,
y Sonia Ruiz, fundadora de Noima, como moderadora.


INSCRÍBETE AQUÍ: http://bit.ly/JornadaAnuario2018BCN


Programa de las Jornadas Corresponsables



8.30h-9.00h INSCRIPCIONES Y NETWORKING
9.00h-9.45h INAUGURACIÓN INSTITUCIONAL
ENDESA: Isabel Buesa, directora general en Catalunya
CORRESPONSABLES: Marcos González, presidente editor de Corresponsables, de la
Fundación Corresponsables y ObservaRSE
DIPUTACIÓ DE BARCELONA: Sònia Recasens, diputada delegada de Promoción Económica y Ocupación
GENERALITAT DE CATALUNYA: Josep Ginesta, Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies

9.45h-11.30h MESA ‘LAS GRANDES EMPRESAS REFLEXIONAN SOBRE EL NEGOCIO RESPONSABLE Y LA GESTIÓN ESTRATÉGICA DE LA RSE’
BBVA: Antoni Ballabriga, director global de Negocio Responsable
ENDESA: Javier Bolaños, responsable de Plani cación y Gestión de Grupos de Interés  
GAS NATURAL FENOSA: Antonio Fuertes, responsable de Reputación y Sostenibilidad  
HEINEKEN: Mauricio Domínguez-Adame, director de RSC y Relaciones Corporativas  
LEROY MERLÍN: Rodrigo Salas, director de Comunicación Corporativa y RSE
SUEZ: DulcineaMeijide,directoradeDesarrolloSostenible
Modera: Montserrat Tarrès, presidenta de DIRCOM y FUNDACOM

11.30h-12.00h PAUSA-CAFÉ

12.00h-13.00h CÁPSULAS DE BUENAS PRÁCTICAS
‘Second Chances’: Nina Fábrega, resp. de Medioambiente y Sostenibilidad de MANGO
‘La FP Dual como garantía de empleabilidad juvenil’: Inma Balsera, Business Partner. Human Resources en MEDIA MARKT
‘Un libro por un libro’:
Arianne Muñoz, directora de Marketing de NACEX
‘Giving Tuesday’
: Juan Mezo, director de VALORES&MARKETING
‘Servicios y productos responsables, tejiendo nuevas oportunidades’: Mónica Moro, médico, resp. de Comunicación, Ebusiness y RSC en GRUPO MENARINI
‘De la acción social a la gestión responsable’:
María Calvo, directora de Gestión del Talento y Responsabilidad Corporativa de GRUPO VIPS
‘Segu y Salu en la fábrica de juguetes’: Miquel Rodríguez, responsable de Seguridad y Salud en el Trabajo de HENKEL IBÉRICA
Modera: Xavier Carbonell, director de la Cátedra MANGO de RSC de ESCI/UPF

13.00h-14.00h MESA ‘GRUPO DE INTERÉS REFLEXIONAN SOBRE CLAVES Y RETOS PARA UN NEGOCIO RESPONSABLE
FORÉTICA: Germán Granda, director general
RED ESPAÑOLA DEL PACTO MUNDIAL: Ángel Pes, presidente
FUNDACIÓN SERES: Lucila García, subdirectora general
CLUB EXCELENCIA EN GESTIÓN: Miquel Romero i Grané, director
RESPON.CAT: Cristian Rovira, miembro de junta directiva y vicepresidente de Grupo Sifu
Modera: Àngels Fitó, directora de los Estudios de Economía y Empresa y resp. de la materia de Finanzas Responsables en el máster de RSC de la UOC

14.00h CLAUSURA: ‘Cómo desarrollar el Carisma’, a cargo de Mercedes Collantes,conferenciante 


Programa de los Talleres ObservaRSE
Durante la tarde, se realizarán una serie de Talleres monográ cos promovidos por el Observatorio de la Comunicación Responsable (ObservaRSE) en los que se profundizará en la comunicación responsable de algunas de las tendencias de la RSE de la mano de las empresas y de sus grupos de interés, fomentando el diálogo y la comunicación también con los asistentes.


15.00h-16.00h
VOLUNTARIADO PARA LOS ODS
Fundación Endesa: Vanessa López, coordinadora de Proyectos
Fundación Randstad: Anna Delclòs, directora
Institut Català d’Ornitologia (ICO): Abel Julien, jefe de la Unidad de Formación y Divulgación
Suez: Nerea Plaza, responsable de Gobernanza de la Dirección de Desarrollo Sostenible
Welever: Beatriz Sánchez, CEO
Moderadora: Patricia Fort, project manager de Voluntariado y Estrategia de Voluntare 

15.00h-16.00h
CONSUMO RESPONSABLE
Amfori: Isabel Castillo, coordinadora de la Red en España Endesa: Jorge Bistué, representante de Endesa Energía Leroy Merlin: Maike Rodríguez, director de Leroy Merlin Sant Boi
Spainsif: Javier Garayoa, director general
Moderadora: Martha M. Rodríguez, gestora de Proyectos de Fundación Etnor 

16.00h-17.00h
EFICIENCIA ENERGÉTICA Y COLECTIVOS VULNERABLES
Associació Benestar i Desenvolupament: Núria Salas, Dirección del Área de Inclusión
Fundación Gas Natural Fenosa: Martí Solà, director IESE Business School: Leticia Pelizan, directora de Investigación de la Cátedra Fuel Freedom de Energía y Desarrollo Social
Moderadora: Gloria Codinas, socia directora de 320 c&m 

16.00h-17.00h
EMPRENDIMIENTO SOCIAL Y PYMES
BCorp: Pablo Sánchez, director en España
Club de Excelencia en Sostenibilidad: María Martí  
Respon.cat: Josep Maria Canyelles, coordinador
Tarannà: Felisa Palacios, directora de Responsabilidad Social
Moderador: Sonia Ruiz, fundadora de Noima 

Font: programa Jornada

25.2.18

Joaquín Urías, ex lletrat del Tribunal Constitucional, explica coses que tothom hauria de saber... sobretot a Espanya

Joaquín Urías, ex lletrat del Tribunal Constitucional i professor de Dret Constitucional a la Universitat de Sevilla ha estat l'estrella del FAQS d'aquest dissabte. Urías s'ha mostrat molt crític amb la deriva autoritària de l'Estat i amb el paper que hi juguen les institucions judicials.

L'ex lletrat del Constitucional ha assegurat que "Coses que abans no eren prohibides, ara estan prohibides". I ha afirmat que el govern no intenta defendre la Constitució, sinó que la seva prioritat és defendre la unitat d'Espanya. De fet, ha apuntat que s'estan dictant mesures contràries a la Constitució per aturar el desafiament independentista. I ha avançat que si no hi ha un canvi polític, "L'aparell de l'Estat continuarà perseguint el sobiranisme". [El Nacional:
Urías: "Coses que abans no eren prohibides, ara estan prohibides"]

Recomano tota l'entrevista, però vull destacar sobretot aquests moments:

Del minut 17:55 al 21:30 explica per què la sentència contra l'Estatut va ser un error. Explica com es va intentar definitivament acabar amb l'estat de les autonomies, cosa amb la qual no tots els magistrats van estar d'acord. L'Estatut reformat era l'última possibilitat que tenia Catalunya per recuperar competències que l'Estat s'havia anat apropiant, i d'això se n'era conscient.

Del minut 23:30 al 26:40 explica com el Tribunal Constitucional ha perdut legitimitat per les barbaritats jurídiques.

Del minut 30:40 al final fa una reflexió punyent sobre la llibertat d'expressió i la confusió que sovint es dona. Parla de l'error d'haver desenvolupat el concepte de delicte d'odi, promogut inicialment per les esquerres, i que ara permet que alguns jutges puguin perseguir idees.

Joaquín Urías, ex letrado del Tribunal Constitucional, explica cosas que todo el mundo debería saber... sobre todo en España

Joaquín Urías, ex letrado del Tribunal Constitucional y profesor de Derecho Constitucional en la Universidad de Sevilla ha sido la estrella del programa FAQS (TV3) de este sábado. Urías se ha mostrado muy crítico con la deriva autoritaria del Estado y con el papel que juegan las instituciones judiciales.

El ex letrado del Constitucional aseguró que "cosas que antes no eran prohibidas, ahora están prohibidas". Y afirmó que el gobierno no intenta defender la Constitución, Sino que su prioridad es defender la unidad de España. De hecho, ha apuntado que se están dictando medidas contrarias a la Constitución para detener el desafío independentista. Y adelantó que si no hay un cambio político, "el aparato del Estado continuará persiguiendo el soberanismo". 

Recomiendo toda la entrevista, pero quiero destacar sobre todo estos momentos:

Del minuto 17:55 al 21:30 explica por qué la sentencia contra el Estatut fue un error. Explica cómo se intentó definitivamente acabar con el Estado de las Autonomías, algo con lo que no todos los magistrados estuvieron de acuerdo. El Estatuto reformado era la última posibilidad que tenía Cataluña para recuperar competencias que el Estado se había ido apropiando, y de ello se era consciente.

Del minuto 23:30 al 26:40 explica cómo el Tribunal Constitucional ha perdido legitimidad por las barbaridades jurídicas.

Del minuto 30:40 al final hace una reflexión punzante sobre la libertad de expresión y la confusión que a menudo se da. Habla del error de haber desarrollado el concepto de delito de odio, promovido inicialmente por las izquierdas, y que ahora permite que algunos jueces persigan ideas.


23.2.18

Els cognoms com a patrimoni cultural

Llegeixo que alguns municipis conviden les famílies a valencianitzar els seus cognoms. Pot semblar que la normalització lingüística dels cognoms no és un element rellevant, i per descomptat no és al costat de la preservació de l'ús social de la llengua. Però també forma part del patrimoni cultural i és una manera de dignificar la llengua restituint a la seva forma normativa allò que va ser alterat intencionadament per part de funcionaris que actuaven sota l'interès de l'estat espanyol i en contra de les nacions que havien estat assimilades a les maneres de Castella, en llenguatge de l'època.

És positiu que aquests municipis es desprenenguin del complex d'inferioritat i es comenci a eliminar-se la idea que allò "valencià" és inferior al castellà, encara malaudarament predominant en molts estaments. Municipis de Castelló, com Benicàssim, Moncofa o la mateixa capital de la plana han iniciat una campanya per engrescar als nous pares que registrin els seus fills retornant la valencianització al seu cognom. Per exemple, llinatges com Casañ, Chordà i Zaragozà recuperarien la seva catalanitat si es registressin com Casany, Jordà i Saragossà. Lluny, doncs, comença a eliminar-se la idea que allò "valencià" és inferior al castellà.

Sota el lema "Benvinguts a casa", els consistoris demanen als pares que aprofitin els naixements per adequar "les grafies castellanitzades dels vostres cognoms". Aquesta iniciativa, per exemple a l'Ajuntament de Castelló, s'acompanya amb un regal: un pitet costat de la carta, ja que la reforma afectaria els nadons de la província. "Amb aquest regalet volem donar-vos l'enhorabona per la nova etapa que comenceu a les vostres vides i volem recordar la importància que té per a la nostra societat les decisions que prendreu en referència a la seva educació i sobretot a l'idioma que li parleu".

La protecció del patrimoni cultural forma part del Desenvolupament Sostenible i està inclòs a l'Agenda 2030 de Nacions Unides, amb el compromís dels estats, entre els quals l'espanyol. Abans d'ahir precisament en parlava a La UNESCO celebra el Dia de la Llengua amb el repte de preservar la diversitat lingüística per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). I deia que l'Objectiu 11: Fer les ciutats inclusives, segures, resilients i sostenibles explicita a la meta quarta: Enfortir els esforços per protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món.

Jo també vaig normalitzar el meu cognom. Abans ho havia fet amb el nom. En el cas del nom era traduir-lo -o millor dit, deixar de tenir-lo traduït en el Registre- mentre que en el cas del cognom era donar-li grafia correcta. Fa uns anys vaig aprofitar per cercar en quin moment el cognom de la meva família havia estat alterat i ho vaig trobar i explicar:

12.8.13 Ja tinc confirmació documental de quan el meu cognom fou castellanitzat, fa cinc generacions
  • Ja tinc confirmació documental de quan el meu cognom va ser castellanitzat
  • Fa cinc generacions, durant el primer terç del XIX, entre el meu quadravi Joseph Canyellas i el meu rebesavi Magí Cañellas es va produir la castellanització
Vaig néixer amb el cognom escrit amb grafia castellana, és a dir, Cañellas, tal com el vaig rebre del meu pare i de la resta d'avantpassats. Però quan vaig començar a aprendre a escriure en la meva llengua, el català, lògicament en cursos fora de l'escola, vaig comprendre que en algun moment de la història aquell cognom havia estat adulterat amb una intencionalitat paral·lela a tots els intents de fer desaparèixer la llengua catalana.

Sincerament no tenia cap indici de quan es podia haver produït aquest fet, però en tot cas era evident que la grafia original havia de ser amb el dígraf ny, com correspon a un cognom d'origen català. Per això vaig decidir de corregir-ne l'escriptura i, a partir aproximadament dels quinze anys, fer-lo amb ny.

Però hi havia un problema afegit. La forma Cañellas té un castellanisme intencionat (el canvi de ny a ñ) però també té una forma de plural -as, que no correspon a la prescriptiva -es. Però en aquest cas era degut a una confusió causada per la pròpia llengua, ja que en les pronúncies orientals es confonen les 'a' i les 'e' en posicions àtones. Donat que aquest fenomen és intrínsec a la pròpia evolució de la llengua i que en un cognom no cal aplicar-hi automàticament el corrector segons les normes de cada moment, vaig optar per la forma "Canyellas", entenent que deuria ser la forma autèntica prèvia a la castellanització. De fet, abans de la gramàtica de Pompeu Fabra, els plurals en -as eren els normals en català oriental.

Durant força anys vaig fer servir aquest nom, Josep Maria Canyellas i Pastó, tot i que tenia pendent de fer-ne el canvi oficial. De ben jove vaig fer el canvi oficial però sols del nom, de José María a Josep Maria, però en aquell moment el canvi de cognom era més difícil. Calia demostrar que socialment eres conegut amb l'altra forma, i efectivament vaig recollir un munt de cartes, articles i referències diverses. I quan ja en tenia més que suficients el camí es va aplanar i un nou marc legal va facilitar que el cognom és pogués adequar lingüísticament a la forma lingüísticament correcta sense necessitat de demostrar res.

Per a fer el canvi de cognom vaig voler fer-lo conjuntament amb la meva germana, per tal d'assegurar que correspongués a tota la família, i vaig fer el pas abans de passar-lo a la meva descendència. No cal passar-los problemes, si es poden evitar.

En aquell moment vam optar per catalanitzar-lo del tot, amb la terminació normativa en -es. Com que no teníem dades del cognom original, vam prendre aquesta opció. Però també perquè es feia complicat haver d'explicar-te permanentment: Canyellas amb ny i acabat en as; Pastó acabat amb o accentuada, sí, sense erra... i altres explicacions de la meva adreça que ara no venen al cas... Miri, em dic Canyelles, sense dir res més, i si ho anota malament és el seu problema, i si cal algun aclariment: "amb grafia catalana!", i llestos. Uf, quina tranquil·litat!

En tot cas, el segon cognom, Pastó, el vam deixar tal qual. També és un error degut a la pròpia llengua, no una interferència d'una altra llengua, i d'altra banda aquest cognom ja no el traspasso, de manera que penso que val la pena mantenir les diferents formes, ja continguin arcaismes, formes gramaticals antigues o variants diverses. Quan dic el segon cognom, doncs, encara m'he d'anar explicant, però aquí és certament necessari ja que l'habitual és que te l'escriguin normativament, Pastor. 

I avui mateix he descobert en quin moment -en quina generació- es va passar de Canyellas (ara ja confirmat l'acabament en -as) a Cañellas. No cal dir que mantindré el plural en -es! Però em suposa un plaer històrico-intel·lectual lingüístico-familiar tenir constància del moment i veure que en el fons és prou recent: el meu quadravi (és a dir, el quart avi), cinc generacions per sobre.

Joseph Canyellas y Olià va néixer a final del XVIII i va viure la primera part del segle XIX. Consta que va contraure noces el 28-1-1813 i segones noces el 30-5-1828, i que va tenir almenys sis fills del primer matrimoni, un dels quals, Magí Cañellas y Canals, és el meu rebesavi. I el fill d'aquest, Josep Cañellas y Rosell (1859-1948) és el meu besavi.

Com podeu observar sols el primer duu encara la ny. Però, de fet, en la seva vida -és a dir, en la paperassa oficial- el cognom va variar en aquest punt, en funció de qui era el prevere vicari que donava fe del bateig o casament i n'escrivia els noms.

Resulta curiós que el primer document amb el seu nom a què tinc accés és el del casament, i el prevere vicari de nom Francisco Capdevila l'escriu amb ñ, mentre que els altres posteriors, corresponents a batejos dels fills, consta el nom del pare amb ny, en documents redactats per altres preveres (Josephus Benaprès, Joseph del Carme). També el del segon casament consta en castellà, en aquest cas a càrrec del prevere Fra est? J. Pau Forment Franciscano.

Cal dir, doncs, que aquesta actitud provenia del fet que aquestes persones ja havien rebut una educació sovint castellanitzada, o si més no la seva jerarquia, mentre que la llengua catalana estava essent sistemàticament degradada fins al punt que sovint les mateixes persones que havien de donar fe podien començar a preferir la llengua que tenia darrera la força d'un estat, encara que no fos la seva i fins i tot encara que no tinguessin uns condicionants o instruccions de caràcter polític.

És més, en el moment en què apareix el primer document amb el cognom modificat (primer casament, al 28-1-1813), es dóna la circumstància que Catalunya no pertanyia a l'estat espanyol: per decret de Napoleó, de 26 de gener de 1812 fins al final de la guerra el maig de 1814, Catalunya va quedar incorporada a l'Imperi francès i la llengua i el dret del país fou respectat, de manera que en aquell moment no fou cap obligació normativa sinó el pes de la pressió constant.

Aquestes variacions mostren el moment o la generació en què es va produir el canvi. Diria que no són vacil·lacions en l'escriptura ja que hi ha tres preveres que ho fan amb ñ i els altres tres amb ny, coincidint, a més, que dos dels que opten per la forma castellanitzant tenen el propi nom castellanitzat (Francisco) o s'identifiquen amb una fórmula en castellà (Franciscano), fet que podria denotar un major grau de castellanització cultural per part d'aquestes persones. En qualsevol cas, no cal fer gaires conjectures perquè forma part d'un llarg període en què és prou conegut què succeí, de manera que és molt probable que pugui trobar documents d'altres avantpassats anteriors, del segle XVIII, després de la pèrdua de les Constitucions Catalanes, on  ja s'hagués començat a introduir la forma en ñ. El que sí que succeix en aquest inici de s.XIX és que les formes en ñ ja es van fixant oficialment i el cognom familiar ja no torna a aparèixer amb ny fins que a final del s.XX fem el canvi. [més]

Una proposta per la transparència en el periodisme: Què és el mapa de traçabilitat?

Per International Press Institute, via El Butlletí de l'AMIC

Com afrontar les notícies falses “fake news”? El mitjà digital Publico.es, en un esforç per contrarestar la informació falsa i generar confiança en el periodisme, aposta per Transparent Journalism Tool.


Lydia Aguirre, periodista i gerent de projecte de l’eina, assenyala per International Press Institute (IPI), que es tracta d’ “introduir una transparència radical en el procés editorial”.

En lloc de treballar amb algoritmes per tractar de determinar si una notícia és vertadera o falsa, Publico.es presenta les notícies amb un Mapa de transparència, el qual permet als ciutadans veure tota la informació darrere d’una història.

La informació inclourà les raons per cobrir un tema determinat, el nombre de persones que treballen en el contingut, les fonts validades i els documents consultats. Aguirre ressalta que “els ciutadans podran rastrejar, i replicar si volen, tot el procés editorial”.

En lloc d’anar després de les pròpies històries falses, Público va decidir fer el seu propi periodisme completament transparent per a aquells lectors que volien arribar al fons de les coses.

Els eurodiputats aproven normes per tenir edificis sostenibles

Aquest dimecres, 21 de febrer, el comitè ITRE del Parlament Europeu va donar un suport aclaparador a la Directiva revisada relativa al rendiment energètic dels edificis, l'eina principal de la UE per reduir les emissions d'un sector que s'estima representarà el 40% del consum total d'energia a Europa.

La comissió d'Indústria, Comerç, Recerca i Energia (ITRE) va votar a favor de l'acord polític assolit entre l'equip de negociació del Parlament Europeu i la Presidència Estònia del Consell en el tercer triàleg tripartit informal que va tenir lloc el 19 de desembre de 2017 , i que va ser aprovat pel COREPER (Comitè de Representants Permanent) el 31 de gener de 2018. La votació del ITRE va ser de 52 vots a favor, dos vots en contra i set abstencions.
La votació plenària es realitzarà a l'abril i s'espera que passi, després de les quals els Estats membres tindran 20 mesos per incorporar els elements de la nova Directiva al seu ordenament jurídic intern.
La Directiva revisada requerirà que els països de la UE elaborin estratègies de renovació a llarg termini a fi de descarbonitzar el parc immobiliari nacional d'edificis per a l'any 2050, i obligaria els governs a instal·lar una infraestructura bàsica per a recarregar els automòbils elèctrics en els edificis.
La legislació acordada en el triàleg al desembre passat va ser aprovada pels ambaixadors de la UE el 31 de gener, tot i que la Comissió esperava que el paquet definitiu de la Directiva fes més per facilitar que les llars recarreguin els vehicles elèctrics.
"El vot en la comissió ITRE vol dir que tenim, per fi, una imatge detallada i precisa del text revisat de la EPBD", va dir Adrian Joyce, secretari general de l'Aliança Europea d'Empreses per l'Eficiència Energètica en Edificis (EUROACE). "Amb aquest text a la mà podem avançar amb el nostre treball en xarxa per a exercir un paper de guia en l'ambiciosa implementació de l'EPBD revisada en els nostres estats membres, especialment en relació amb la preparació i el desplegament d'estratègies de renovació a llarg termini, que portarà beneficis tangibles a tots els ciutadans de la UE ".
La Directiva revisada relativa a l'eficiència energètica dels edificis modifica la Directiva 2010/31/UE i complementa les mesures previstes a la Directiva sobre l'eficiència energètica, així com la legislació de la UE en matèria d'eficiència energètica dels productes. Forma part del conjunt de mesures sobre energia neta presentat per la Comissió el 30 de novembre de 2016. En concret, la Directiva revisada promou treballs de renovació rendibles, introdueix un indicador d'intel·ligència per als edificis, simplifica les inspeccions dels sistemes de calefacció i aire condicionat i fomenta així mateix l'electromobilitat mitjançant la creació de places d'aparcament per a vehicles elèctrics.


Font: economiacircular.org