30.9.09

Un informe expert critica la manca de transparència d'alguns clubs esportius

José María Gay, doctor en Economia, diu en un informe que «El model de gestió del Reial Madrid no és sostenible». Així de contundent es mostra José María Gay, professor d’Economia Financera a la Universitat de Barcelona, que ahir va presentar un informe referent a la situació econòmica dels grans clubs europeus i una comparativa entre el model de gestió del Barça i el Madrid.

Segons la notícia que llegim al Periódico i de la qual us apuntem els aspectes més relacionats amb l'RSE, la situació del Barça és molt diferent de la del Madrid ja que malgrat tenir un deute elevat (437 milions), el club té un model de gestió «més racional que ha permès anar creixent a poc a poc cada any» des de l’arribada de Joan Laporta a la presidència.

També augura com Florentino podrà sufragar el deute d’una vegada: «El Madrid encara té uns terrenys importants per vendre», diu Gay, rememorant el pelotazo urbanístic de Florentino en la seva primera etapa al capdavant del club.

Gay, que ha analitzat els comptes dels clubs fins a la temporada passada, critica l’opacitat que aplica el Madrid en els seus comptes. «És l’únic club que no els ofereix. En canvi, els del Barça i la resta de grans clubs europeus es poden consultar perfectament a les seves respectives webs».

D'altra banda, el president del FC Barcelona Laporta ha negat avui que el seu posicionament polític estigui fent perdre seguidors al Barça fora de Catalunya, "al contrari, en guanyem perquè molts s'identifiquen amb els valors de democràcia i la llibertat que defensem".

PD: Xavier Sala-Martín, directiu del FC Barcelona, s'ha manifestat avui a TV3 amb rotunditat en el sentit que el projecte del club és global: el Barça és un club global, però que té arrels catalanes". I ha indicat que la seva massa social ha de créixer arreu, a Catalunya, a Espanya, a Europa, a Àsia, a Àfrica i arreu. Tot seguit ha afegit, en referència a certes polèmiques recents, que "el Barça no ha d'anar demanant perdó per les seves arrels catalanes".

Arriba la fiscalitat verda

Us avancem alguns dels continguts del programa "Valor afegit" d'aquesta nit al Canal 33 a les 23:05:

ARRIBA LA FISCALITAT VERDA

En ple debat sobre l'augment dels impostos, el govern central acaba d'obrir una nova via: la de la fiscalitat mediambiental. Què s'ha fet fins ara en altres països? Quins impostos es poden apujar i, també, quins poden abaixar? Quins sectors i col.lectius de ciutadans se'n poden veure més afectats, o més beneficiats?

LÍDERS PARLANT DE LIDERATGE

Quines solucions proposen alguns líders empresarials per crear llocs de treball? Hem recollit algunes opinions a la càtedra sobre lideratge que ESADE va organitzar dilluns i dimarts passats al monestir de Sant Benet de Bages.

ISO publica l'últim esborrany de la guia sobre RSE, ISO 26000

L'Organització Internacional d'Estandardització (ISO en les seves sigles en anglès) acaba de fer públic l'esborrany de la futura Guia ISO 26000 sobre Responsabilitat Social, entrant en una nova fase fins a la seva publicació definitiva en ser publicada com a projecte de Norma Internacional. Aquest esborrany es coneix com Draft International Standard (DIS) i es pot descarregar en anglès.

Ara s'obre un període de cinc mesos, fins el 14 de febrer de 1010, en el qual els diferents organismes nacionals que componen l'ISO hauran de votar i comentar el text que s'acaba de fer públic, segons informa l'organització.

Les aportacions seran discutides en la propera reunió, el maig de 2010, del Grup de Treball d'ISO sobre Responsabilitat Social, que està desenvolupant la Guia.

En el cas que la votació sigui favorable, el document serà tramès als membres de l'ISO com Final Draft International Standar (FDIS), i, si aquests ho acorden, serà publicada com a norma internacional a finals de 2010.

Amb aquesta iniciativa internacional es pretén donar una orientació harmonitzada a nivell mundial sobre la responsabilitat social, de manera que el document inclou conceptes i àmbits sobre aquest nou camp de coneixement.

Així, segons ISO, proporcionarà orientació sobre els principis bàsics de responsabilitat social i sobre la manera d'integrar el comportament socialment responsable en les estratègies, sistemes pràctiques i processos de les empreses. A més, vol ser útil per a tot tipus d'organitzacions interessades en l'RSC.

L'orientació de la norma està basada en les bones pràctiques ja existents tant en el sector públic com privat, i des de l'organització d'estandardització es considera com coherent i complementària a les declaracions i convencions de les Nacions Unides i els seus organismes.

En el procés hi han participat 91 països i 42 organitzacions amb estatut d'enllaç per part d'ISO, sota la direcció dels membres d'ISO al Brasil i Suècia. Aquestes persones han inclòs a representants de la indústria, governs, treballadors, consumidors, organitzacions no governamentals, i investigadors i acadèmics, amb un equilibri tant geogràfic com de gènere.

Descarregueu-vos l'últim esborrany de l'ISO 26000.

Font: Servimedia

29.9.09

Les empreses no comprenen prou bé les identitats

Que les empreses no comprenen prou bé les identitats és una evidència. Creences com que l'anglès és la llengua única del món dels negocis o que la globalització ens porta a una igualtat en els serveis que cal prestar són una simplificació absurda que alguns gurús s'apressen a negar.

Però no es tracta ja només que la Terra encara sigui plana -expressió que ha fet fortuna per a alertar que les diferències existeixen- sinó que hi ha alguns indicadors clars que les empreses semblen no entendre.

Un exemple que aprofitem que avui és notícia, fa referència al fet que la llengua catalana, amb un pes demogràfic que la situa al voltant de la posició 88 entre les més de 4.000 arreu del món, ocupa en canvi la posició 8 en els blogs i la 15 a la viquipèdia.

Una conclusió evident és que la gent vol mantenir la seva identitat, i que, des de la llibertat dels blocs, opta per crear continguts en la seva llengua. Les empreses no entenen el missatge. És més, encara estan en el món de pensar que les llengües són una càrrega complicada de gestionar en l'etiquetatge dels productes. Mentalitats simples, pròpies d'un altre temps que la tecnologia i l'RSE van arraconant.

El català és el vuitè idioma en nombre de blocs

  1. El 10% de les pàgines en castellà es creen als EUA
AGÈNCIES
BARCELONA

El català és el vuitè idioma del món amb més activitat en blocs i el 15è a la Viquipèdia, la popular enciclopèdia electrònica, cosa que testifica "una presència a la xarxa molt més gran que el pes demogràfic dels seus 10 milions de parlants". Així ho ha assegurat el director de Linguamón-Casa de les Llengües, Antoni Mir, que sosté que el català té "bona salut" a internet.

Mir, que ha inaugurat el Primer Simposi Internacional sobre Multilingüisme i Ciberespai, ha destacat que aquesta gran activitat del català a la xarxa és molt superior al pes demogràfic que representen els 10 milions de catalanoparlants.

Antoni Mir considera que internet "no tornarà a ser mai més" un territori exclusiu de l'anglès, perquè la xarxa "obre portes increïbles al multilingüisme" i afegeix que s'està produint una "eclosió" de les llengües minoritàries a la xarxa.



Per sort, no totes les empreses són iguals, i algunes tenen una especial sensibilitat, i antenes per a captar el missatge. Aquest no és un article sobre llengua -tot i que l'exemple ho sigui; és una reflexió sobre la (in)capacitat de les organitzacions per a captar missatges que succeeixen al seu voltant.

Debat "Crisi capitalista i economia social"



Diàlegs al voltant de... Crisi capitalista i economia solidària

Diàlegs al voltant de... Crisi capitalista i economia solidària

Diàlegs al voltant de... Crisi capitalista i economia solidària

Diàlegs al voltant de... Crisi capitalista i economia solidària


28.9.09

2n Cicle d'Empresa i RSE a Sant Andreu de Llavaneres

El conegut economista Leopoldo Abadía participa en el segon cicle d'empresa de "Les 3 viles"
Autor de "La crisi ninja", és un economista de reconegut prestigi i serà a Llavaneres el 7 d'octubre, en l'acte central de les jornades

Leopoldo Abadía
Les 3 viles organitzen el 2n Cicle d'Empresa i Responsabilitat Social Empresarial (RSE) el proper dimecres 7 d'octubre a Can Caralt, de Llavaneres. Entre els ponents de la jornada, en destaca l'ex professor de l'IESE i autor del llibre La Crisi Ninja, Leopoldo Abadia. Les inscripcions per assistir a les jornades ja estan obertes.
La participació de Leopoldo Abadía (Saragossa, 1933) serà, sens dubte, un dels moments més destacats del segon cicle empresarial que organitzen Les 3 viles. Abadía és doctor enginyer industrial, ITP Business Harvard School, va ser professor de l'Institut d'Estudis Superiors de l'Empresa (IESE) durant 31 anys i actualment presideix el Grup Sonnenfeld de consultoria i formació. És l'autor de La crisis Ninja, on explica en un llenguatge planer i col·loquial la crisi dels EUA, s'ha convertit en un fenomen inesperat i porta més de 165.000 visites en el seu bloc personal.

Abadía denomina com Crisi Ninja (acrònim de No Incomes, No Jobs and Assets, referint-se a les persones que no tenen ingressos ni treball ni actius, i que han desencadenat la tempesta financera als Estats Units i a la resta del món al no poder fer front als crèdits hipotecaris que els van ser concedits per empreses que no van mesurar correctament l'elevat risc de les operacions.

Del 7 d'octubre al 4 de novembre

El cicle és una iniciativa de les regidories de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de Les 3 viles, Llavaneres, Sant Vicenç i Caldes d'Estrac, i inclou una jornada central, que es farà durant tot el matí del 7 d'octubre als jardins de Can Caralt de Sant Andreu de Llavaneres, i quatre xerrades complementàries, que s'oferiran en les setmanes posteriors a la Biblioteca Municipal de Llavaneres.

El cicle té com a objectiu donar eines i informació sobre la gestió de les pimes (petita i mitjana empresa) i el consum responsable. Tant l'acte central com les xerrades posteriors estan adreçades a empresaris i comerciants de Les 3 viles, però també hi pot assistir públic en general. Les persones que hi estiguin interessades han de confirmar l'assistència perquè l'aforament dels espais és limitat. Ho podeu fer a través d'aquest formulari.

Jornada central

L'acte central del 2n Cicle d'Empresa i Responsabilitat Social Empresarial (RSE) de Les 3 viles es farà de les 9 del matí a les dues del migdia. La jornada comptarà amb interessants aportacions. Per obrir el cicle, Gemma Cortada, Cap de la Subsecció de Sectors Productius del Servei de Teixit Productiu de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona parlarà de Promoció de la responsabilitat social empresarial per part dels ens locals.

A partir de les 10.30 hores podrem escoltar consells per Iniciar-se en la RSE amb l'estalvi ecològic, a càrrec de Hans Vershelst, gerent de l'empresa Rubimillán SL.

Tot seguit, serà el torn de Josep Mairal, project manager de l'empresa Engiproconsulting, que reflesionarà sobre Avantatges i oportunitats d'un consum sostenible.

Després de l'esmorzar, a les 12 h, es donarà pas a una conferència sobre La integració laboral de persones amb discapacitat, un repte responsable amb Emili Grande, director tècnic de la Fundació ECOM.

Finalment, de les 12.30 h a les 14 h està prevista la participació de Leopoldo Abadía, que parlarà de La importància de parlar clar en la crisi....i sempre.


El programa

Arxiu PDF
MiniaturaInformació
Programa del cicle de RSE

Podeu llegir-ne més detalls en aquest document adjunt.

Fitxer: PROGRAMA_II_RSC.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Tamany: 1,04 MB

Informació publicada el 28 de setembre de 2009
Informacions relacionades
dimecres, 4 de novembre de 2009
A càrrec de la Cambra de Comerç de Barcelona
dimecres, 28 d'octubre de 2009
A càrrec de la Cambra de Comerç de Barcelona
dimecres, 21 d'octubre de 2009
A càrrec de la Xarxa Local de Consum de la Diputació de Barcelona
dimecres, 14 d'octubre de 2009
A càrrec d'Engiproconsulting
dimecres, 7 d'octubre de 2009

Taula rodona: "L'estat actual de la responsabilitat social de l'empresa (RSE): reforçament, estabilització o liquidació?"




http://portal.esade.edu/EsadeCMSView/image?imgId=8589949837

Taula rodona: "L'estat actual de la responsabilitat social de l'empresa (RSE): reforçament, estabilització o liquidació?"

Amb motiu de la presentació del llibre La empresa ciudadana como empresa responsable y sostenible

Dijous 8 d'octubre de 2009, de 19:30 a 20:30 hores


Hi intervenen:

Dr. Carlos Losada, director general d’ESADE
Sr. Carles Campuzano, diputat de CiU al Congrés dels Diputats
Sra. Eva Granados, vicesecretària general d’UGT
Dr. Josep M. Lozano, autor del llibre, professor del Departament de Ciències Socials i investigador sènior de RSE de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE

Col·loqui

Lloc de realització
ESADEFORUM
Av. Pedralbes, 60-62


Cal confirmar l’assistència
aquí

Per a més informació:
Servei de Relacions Públiques · Lídia Serra · 934 952 064 · 932 806 162, ext. 2529
A/e:
lidia.serra@esade.edu

Recomanem l’accés a ESADE amb transport públic (Metro L3 i L6; autobusos: 78, 63, 75, 22 i 64)

Dissenyar què serem. Utopies per al segle XXI

Cicle de conferències de l'Obra Social de la Caixa a Barcelona

S'obre una oportunitat perquè la humanitat prengui el destí amb les mans: tenim prou experiència sobre els camins equivocats que no hem de transitar, i també prou coneixement per saber que el que serem demà depèn del que fem avui. Així que hem de començar a pensar què volem ser, com volem ser i a calcular què hem de fer per aconseguir-ho. Per començar aquesta reflexió, un grup d'intel·lectuals ens oferiran les seves idees sobre com es pot construir un futur per a la humanitat i també per imaginar un món diferent i no tan sols una modificació del món actual, i també incidiran en els mitjans i en les maneres que cada un d'ells pensa que s'han de fer servir per assolir-ho.

Coordinació: Miguel A. Quintanilla, director de l'Institut de la Ciència i la Tecnologia i catedràtic de lògica i filosofia de la Universitat de Salamanca

Després dels Objectius del Mil·lenni

Dir que no: el sentit utòpic de la negació

Comunicar i actuar en xarxa

Tecnologies entranyables

Evolució o disseny

Font

27.9.09

Sessió sobre Empreses transnacionals i dret internacional

Amb motiu de l'inici de curs aquesta sessió és oberta a totes les persones interessades

La Comissió de Responsabilitat Social de l'ACCID (www.accid.cat) obre el curs amb una sessió sobre 'Empreses transnacionals i dret internacional' en la qual es tractaran temes com ara com afecten els convenis internacionals l’activitat empresarial, la relació entre les empreses i les Nacions Unides, reptes de governança, etc.

Prof. Dr. Xavier Pons i Ràfols
Catedràtic de Dret Internacional Públic Universitat de Barcelona
Vicepresident 1r de l'Associació per a les Nacions Unides

Tema: Empreses transnacionals i dret internacional
Durada: 8'30 a 10'30

Lloc: Institut d'Educació Contínua (IDEC) de la UPF (Balmes, 132-134 cant. Rosselló)
Amb la col·laboració de l'Associació per a les Nacions Unides (ANUE)

Està previst que les dues properes sessions tractin sobre el GRI i sobre 'RSE i Gestió de Riscos', aquest última a càrrec de Carles Metje, membre de la Comissió.

L'assistència a aquesta sessió és oberta però cal confirmar al secretari de la comissió Jordi Torrents.

Josep Maria Canyelles
Coordinador de la Comissió de Responsabilitat Social

26.9.09

Responsabilitat Global assumeix el Codi de Bones Pràctiques Empresarials en matèria lingüística


Responsabilitat Global assumeix el Codi de Bones Pràctiques Empresarials en matèria lingüística com a compromís dins de la seva política de Responsabilitat Social.

Ara fa un any es va modificar el document de política lingüística de Responsabilitat Global per a introduir-hi una referència a la traducció automatitzada del bloc a les 33 llengües que permet el Google més l'aranès per mitjà de Translendium.

En aquesta ocasió la modificació ve donada per l'existència per primer cop d'una guia o codi de bones pràctiques sobre la llengua concebut per al món empresarial i que assumim, tant en el nostre funcionament com a proveïdors de serveis com en tant que clients.

Aquest codi ha estat publicat per l'Agència Catalana de Consum, a partir d'un encàrrec realitzat a la Plataforma per la Llengua, amb l'objectiu de dotar l'empresa d'una eina útil per relacionar-se amb els consumidors i consumidores catalans de manera que aquests siguin tinguts en compte, tractant-los com a mercat que existeix. A la vegada, també pot facilitar el coneixement per part de les persones consumidores en allò que hauria de ser un model responsable de relació amb l'empresa.

24.9.09

El català al centre esportiu municipal Parc del Garraf (Vilanova i la Geltrú)

Carta al Diari de Vilanova, publicada per CLARA RACIONERO, MARTA ESTRADA I JORDI PONS

Al Centre Esportiu Municipal Parc del Garraf pràcticament no es fan classes en català. La immensa majoria són en castellà i, per exemple, en el cas de les activitats de sala únicament es fan en català el ioga i el taitxí, a mig matí. Diversos socis hem demanat durant els darrers anys que s'incrementés el nombre de classes en català, manifestant la nostra flexibilitat per adaptar-nos als horaris possibles. Malgrat això, la situació no ha canviat.

La direcció del centre, sota una aparença de cordialitat, s'ha mostrat totalment reàcia a buscar solucions, i fins i tot ha adoptat una actitud que considerem incomprensible. Així, s'ha negat a informar-nos per escrit de quines classes es fan en català; s'ha negat a informar sobre 1'idioma en què s'imparteixen les classes a través dels díptics o amb cartells a l'entrada de les sales; i fins i tot ens ha prohibit la recollida de signatures que hem iniciat en relació a aquest tema, dins del centre. Segons ens diuen, es vol evitar la generació d'un conflicte, que és obvi que ja existeix, tot i que només 1'estiguem patint els catalanoparlants.

La direcció justifica la situació actual en el desconeixement del català per part dels professors i considera que la seva col·laboració amb programes de formació de nous professors, en català, permetrà la solució del problema a mig termini. Deixant de banda altres qüestions —com el fet que portem gairebé 5 anys esperant-, considerem que en els processos de selecció de personal caldria tenir en compte si les persones que opten al lloc de treball poden desenvolupar la seva feina en qualsevol de les dues llengües oficials de Catalunya. O si més no, si tenen la suficient capacitat i predisposició com per posar-se al dia en aquest tema. I més, quan es tracta de feines orientades al tracte amb el públic. Sigui quin sigui l'origen de cada persona, creiem que un mínim interés per reciclar-se permet d'adquirir, com a máxim en 2 anys, els coneixements suficients de català com per expressar-se en aquesta llengua en classes que solen requerir un vocabulari bastant bàsic i repetitiu.

El fet que es tracti d'un centre municipal fa encara més incomprensible aquesta situació, ja que s'está impedint que els ciutadans catalanoparlants puguem gaudir amb normalitat d'aquestes instal·lacions, en part finançades públicament. Tenint en compte la situació del català a Vilanova, si més no preocupant, fora esperable dels nostres polítics i gestors municipals una actitud més interessada i compromesa en la protecció de la llengua més feble, i pròpia de Catalunya.

Davant d'aquesta situació, i per tal de buscar una solució que ens permeti practicar l'esport en la nostra llengua, amb naturalitat i lluny de conflictes i mals rotllos, hem iniciat una campanya de recollida de signatures. El nostre objectiu és que s'augmenti substancialment el nombre de classes en català, invertint la situació actual, i que s'informi els usuaris de l'idioma en què s'imparteixen, per tal d'evitar mals entesos. Des d'aquí volem demanar a aquelles persones preocupades per la situació de la llengua, o que simplement creguin que ha de ser possible practicar esport en català, que ens donin suport. Podreu trobar fulls de signatures a l'A.E.Talaia (c/Comerç, 4, Vilanova i la Geltrú, dilluns, dimarts i divendres de 19 a 21h). Moltes gràcies a tots els que hi vulgueu col·laborar.

Llegir carta al Diari de Vilanova en PDF. Estiu 2009

23.9.09

Newsletter de setembre 2009


[ca] Ja podeu llegir la newsletter de setembre, on us convidem a compartir algunes reflexions sobre la Responsabilitat Social, amb un tema d’actualitat i gran interès: “El cas Palau de la Música” o altres de més desenfadats com "Dir-se Matamoros".

Entreu al newsletter en català: [ca] www.collaboratio.net/newsletter/2009/09/16/01

[es] Ya pueden leer la newsletter de Septiembre, donde les invitamos a compartir algunas reflexiones sobre la Responsabilidad Social, con un tema de actualidad y gran interés: “El caso Palau de la Música” o otros más desenfadados como "Llamarse Matamoros".

Entrar en la newsletter en castellano: [es] www.collaboratio.net/newsletter/2009/09/16/02

VII Jornades Econòmiques de l’Euram. Perpinyà, 23 d’octubre de 2009


El pròxim 23 d’octubre l’Institut Ignasi Villalonga celebra les VII Jornades Econòmiques de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani, en aquest ocasió dedicades a les relacions transfrontereres. En aquesta trobada organitzada per la nostra entitat es donen cita, des del 2002, els representants del món econòmic i empresarial de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani. Les anteriors jornades tingueren lloc a Alacant (2002), Castelló (2003), Barcelona (2004) Palma de Mallorca (2005), la ciutat de València (2006) i a Terrassa (2008).

En el document adjunt es poden trobar les àrees temàtiques que componen els tallers d’aquestes VII Jornades Econòmiques de Perpinyà, que aniran des un debat entorn a la creació d’un Eurodistricte català a Brussel·les; una taula per analitzar la gestió de les gran àrees metropolitanes de l’arc mediterrani; sobre la mobilitat empresarial en aquesta euroregió i sobre el sector de les energies renovables. També es comptarà amb la participació del president Pasqual Maragall, amb un col·loqui amb els assistents a les jornades. Per altra banda, clourà les jornades el conseller d’economia de les Illes Balears, Carles Manera.

En l'organització d’aquestes VII Jornades Econòmiques de l’Euram col·laboren el Departament d’Innovació i Universitats de la Generalitat de Catalunya, el Consell General dels Pirineus Orientals, la Cada de Perpinyà de la Generalitat de Catalunya, la Comunitat de Municipis Perpinyà – Mediterrània, la Cambra de Comerç de Perpinyà, la Chambre de Métiers et de l’Artisanat de Perpinyà, la Universitat de Perpinyà, la Universitat de Girona, el grup d’empresaris G-16 i la Union pour les Entreprises.

Per a més informació i inscripcions, es pot contactar als telèfon 00 34 96 315 77 99 (ext. 249) o per mail a euram@iivee.org

Document adjunt

Crits de 'Viva España' a Sálvame mentre Karmele Marchante intenta entonar Els Segadors

La cadena de televisió Telecinco manté de manera constant una línia periodística ideològica que concep l'estat espanyol com una realitat homogènia on la diferència hi té una cabuda limitada. La seva dèria crònica envers tot allò que sigui català arriba a ser malaltissa i es percep en notícies, posicionaments públics i en tota mena de programes.

En el programa Sálvame, com veiem a la notícia que reproduïm tot seguit, també han contribuït a enfortir el sentiment xenòfob. La cadena es permet jugar amb foc, reforçant tòpics, i permetent i amplificant expressions d'odi envers Catalunya. Atesa la sensibilitat al voltant dels temes identitaris a l'estat espanyol i els intents sistemàtics d'acabar amb les diferències perpetrats especialment pels règims totalitaris, aquesta és una matèria en la qual els mitjans de masses haurien d'actuar amb un criteri de prudència i procurar no atiar sentiments basats en baixes passions. La responsabilitat envers la societat per part d'aquesta cadena està sota zero.

Crits de 'Viva España' a Sálvame mentre Karmele Marchante intenta entonar Els Segadors
16/09/2009
Crits de 'Viva España' a Sálvame mentre Karmele Marchante intenta entonar Els Segadors
La periodista Karmele Marchante ha tornat a protagonitzar un nou espectacle al programa de Telecinco Sálvame. En aquest cas, la tortosina s'ha encarregat de destrossar l'himne nacional de Catalunya, Els Segadors, amb una interpretació no recomanada per les oïdes més sensibles. El presentador del programa, el badaloní Jorge Javier Vázquez, va dirigir-se a Marchante per replicar-li que “no té cap nivell de català”, ja que la periodista de Tortosa no té cap títol oficial d'estudis de la nostra llengua. Vázquez, aleshores, es va mofar d'ella dient-li que no era lògic que no tingués cap demostració oficial dels seus estudis sent una “lluitadora per la independència de Catalunya”.

Karmele Marchante, irritada, va aixecar-se de la cadira puny en alt i va començar a entonar Els Segadors. O més ben dit, a desentonar. Amb prou feines va poder cantar els primers compassos de l'himne, perquè el públic i la resta de tertulians van començar a increpar-la amb crits de Viva España. Belén Esteban, mentrestant, s'ho mirava amb una cara que no denotava gaire simpatia. Jorge Javier Vázquez, veient l'escàndol que s'estava montant, va demanar-li a Marchante que parés i va reptar-la a cantar l'himne asturià. La tortosina no va tenir cap inconvenient a destrossar un altre himne amb el seu particular estil coral.

Més informació:

Edición papel de Revista Sinergia

Tapa-Lomo-Contratapa-Impren ¡YA SALIÓ! La edición papel de Revista Sinergia se hizo esperar, pero ya está en nuestras manos. El Anuario 2008 es un compendio de los artículos publicados durante el año pasado en los cuales más de quince especialistas de diferentes países abordan y profundizan los múltiples aspectos de la Responsabilidad Social Corporativa.

También se publican casos de estudio de empresas, reseñas bibliográficas de las publicaciones q hallamos más relevantes y entrevistas a referentes del tema.

Entre los autores que colaboraron con esta edición se destacan Antonio Vives, Ítalo Pizzolante, Perla Puterman, Xavier Agulló, Cristina Almirall, Josep Maria Canyelles, Verónica Cipolatti, Jorge Torre Rosas, David Enciso, Heiver Andrade y Adriana Orsi.

Y como adelanto del material, en el marco de un relanzamiento de nuestro medio digital, podrán acceder a la Editorial y al Prólogo, escritos por Martín R. Santos y Fernando Legrand, respectivamente.

Más información y adquisición

Revista Sinergia se suma a la RSE 2.0

Para esta edición, la segunda y ¿última? en papel, Martín R. Santos -director de la publicación- hizo explícita la nueva apuesta: entrar de lleno en la RSE 2.0, “militando” por la causa de la Responsabilidad Social a través de las redes sociales, lo que implica abrir los contenidos de la Revista a través de su web sin perder la calidad y su condición -pionera- de “académicos”.
Algunos números del Anuario 2008 de Revista Sinergia:

  • 16 artículos
  • 1 encuesta
  • 4 entrevistas
  • 3 casos de estudio
  • 3 reseñas de libros
  • y un documento muy útil e interesante: los estándares de RSE de la Social Venture Network (SVN).
  • Desde la web de la revista, se puede acceder al Editorial de su director, y al prólogo que he tenido el honor de escribirles para esta nueva etapa.

Entre los contenidos destacan otras dos cosas: una amplia presencia de “lo público” en la sinergia de ideas que nutren los contenidos de la revista; y un editorial muy osado para un mundo -el de la RSE- que aún mira con recelo todo lo relacionado con la Web 2.0.

Así todo, no hay dudas que la apuesta de los editores por el futuro es a todo o nada. Y eso debe ser suficiente para que desde el mundo académico y de los negocios se acompañe a este medio de comunicación, en su calidad también de “promotor” de una causa, en la nueva aventura que seguramente será muy beneficiosa para todos aquellos que buscan comprender y nutrirse de ideas y pensamientos para crear cada vez más valor en la empresa contemporánea.

Al Anuario 2008 de Revista Sinergia se adquiere vía web y es enviado por correo postal a toda América Latina y Europa.
En la nueva web de la Revista, se puede leer -como adelanto- el Editorial “Militantes de la #RSE: el llamado de la #sustentabilidad” y el Prólogo “El futuro está en nuestras manos”.

22.9.09

El cas Palau de la Música Catalana. Una fallada de la Responsabilitat Social

Respecte al cas de frau que afecta la gestió de Millet dins el Palau de la Música (Fundació i Consorci), us proposem algunes reflexions en aquest article, on afirmem que "Si la societat no enforteix el compromís de no fer acceptables i plausibles certs comportaments personals i corporatius, l’RSE no podrà aportar el sentit de canvi cultural que porta implícit i fracassarà en el seu màxim repte"

Respecte el Cas Palau , no tinc intenció de parlar de Fèlix Millet, expresident del Palau de la Música Catalana: com que ell mateix ja ha reconegut part de la seva culpabilitat, ens veuríem obligats a fer un enfocament legal o bé ètic sobre la seva conducta. Alternativament, ens interessa fer un enfocament de Responsabilitat Social i per exemple parlar de l’RS dels grups d’interès d’una organització que ha tingut comportaments fraudulents.
[continuar llegint PDF 2 pàgs]


Aquest article s'ha publicat en castellà a DiarioResponsable

El caso Palau de la Música Catalana. Un fallo en la Responsabilidad Social

Respecto al caso de fraude que afecta a la gestió de Millet dentro del Palau de la Música (Fundación y Consorcio), les proponemos algunas reflexiones en este artículo, donde afirmamos que "Si la sociedad no fortalece el compromiso de no hacer aceptables y plausibles ciertos comportamientos personales y corporativos, la RSE no podrá aportar el sentido de cambio cultural que lleva implícito y fracasará en su máximo reto".
Respecto al Caso Palau, no tengo intención de hablar de Fèlix Millet, ex presidente del Palau de la Música Catalana: como él mismo ya ha reconocido parte de su culpabilidad, nos veríamos obligados a hacer un enfoque legal o ético sobre su conducta. Alternativamente, nos interesa hacer un enfoque de Responsabilidad Social y por ejemplo hablar de la RS de los grupos de interés de una organización que ha tenido comportamientos fraudulentos

[continuar leyendo PDF 2 págs]


Este artículo se ha publicado también en DiarioResponsable

La cooperant catalana Vicky Sherpa, ferida greu per una pallissa de la policia del Nepal

La coneguda cooperant catalana Victòria Subirana (Vicky Sherpa) es
troba hospitalitzada des de fa dies en un hospital del Nepal després de rebre una
pallissa per part de la policia del país, segons ha informat avui Carles Llorens, secretari de relacions Internacionals de Convergència Democràtica de Catalunya.

Llorens ha assegurat que la situació de Sherpa, impulsora de l'Escola Catalunya al Nepal, és deguda a la delicada situació política del país i a l'enorme corrupció existent entre els mateixos estaments oficials. La professora de 50 anys, que manté una escola per a nens i una altra per a mestres finançades des de Catalunya, es troba en greu perill i s'ha demanat ajuda a les institucions catalanes i espanyoles.

Els motius que la cooperant ha adduït indiquen que la seva organització ja no estava disposada patir la corrupció de la polícia local, que demanaven diners regularment per a deixar-los fer la seva tasca educativa.

Victòria Subirana. Foto: ELISENDA PONS
Victòria Subirana. Foto: ELISENDA PONS

Llegim al Periódico que, segons Llorens, la cooperant està "atemorida", ja que està convençuda que quan surti de l'hospital la mataran. Subirana fa 20 anys que viu al Nepal, on ha fundat una escola per a nens i una altra per a mestres, a més de projectes amb microcrèdits i per a famílies sense recursos. També Impulsa la Fundació Vicky Sherpa.

Temps i Cura. La coresponsabilitat social de la cura a la vida quotidiana

Portada del documentLlibre que recull cinc estudis rigorosos que, des de diferents punts de vista, donen especial valor al temps i a la cura de les persones. El seu objectiu és treballar per un nou ordre social basat en la coresponsabilitat i la reciprocitat entre dones i homes; entre famílies, societat civil i institucions públiques.

Temps i cura: la coresponsabilitat social de la cura a la vida quotidiana
Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament d'Acció Social i Ciutadania, Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de la Ciutadania, 2009

PDF del document

21.9.09

Sigues linguïsticament sostenible

DecàlegL’ONU va proclamar el 2008 com l’Any Internacional de les Llengües, per posar de manifest la necessitat de defensar i de preservar les llengües del món. Per això, les universitats catalanes hi van voler contribuir fent difusió entre la comunitat universitària de la importància que té la sostenibilitat de la diversitat lingüística.

Ara, l'exposició Sigues lingüísticament sostenible tindrà caràcter itinerant i recorrerà les universitats catalanes al llarg del curs 2009/10. Actualment està instal·lada a l'espai de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria, al campus Sescelades de Tarragona, del 21 de setembre al 2 d'octubre.

Al món es parlen entre 4.000 i 6.000 llengües, de les quals segons les estimacions més optimistes el 50 % corren perill d’extingir-se en els propers cent anys i el 96 % són parlades per només el 4 % de la població mundial.

El nombre de parlants és un factor important, però no sempre és un bon indicador de la salut d’una llengua. Les condicions òptimes que asseguren la vitalitat d’una llengua són complexes. Són una conjunció de suport institucional, utilitat de la llengua en l’esfera econòmica del país i utilització en els mitjans de comunicació globals, amb el sentiment de fidelitat dels parlants envers la llengua pròpia i la consideració que aquests en tenen com a símbol identitari com a factors tan o més essencials.

L’estudiant lingüísticament sostenible valora les persones, i per això no espera que se subordinin. Valora la diversitat, perquè és una persona lliure i sap que la llibertat implica no renunciar a ser qui ets. Valora el coneixement, perquè el fa més lliure i humà. L’estudiant lingüísticament sostenible és conseqüent, i per això el seu comportament lingüístic va a favor de les persones, de la diversitat i del coneixement.

Podeu consultar el decàleg en les llengües següents:
Català Català (667 KB) Galego Galego (665 KB)
Deutsch Deutsch (958 KB) Italiano Italiano (665 KB)
English English (663 KB) Occitan Occitan (665 KB)
Español Español (667 KB) Tamazight Tamazight (954 KB)
Esperanto Esperanto (763 KB) ελληνικά ελληνικά (1.254 KB)
Euskara Euskara (665 KB) 中文 中文 (1.160 KB)
Français Français (690 KB)


Decàleg en català:

DECÀLEG

1. SIGUES RESPECTUÓS AMB TOTES LES LLENGÜES
Quan dius que una llengua no t’agrada, o que no és útil o important, sense adonar-te’n apliques aquests prejudicis a les persones que la parlen.  Totes les llengües són iguals i totes són diferents.

2. OBSERVA I ESCOLTA: INTERESSA’T PER LES LLENGÜES DEL TEU VOLTANT
Molt sovint a prop teu es parlen llengües que ni tan sols sospites. Que no saps ni com es diuen. Moltes vegades saber-ne el nom o alguna paraula és suficient per demostrar que aprecies els qui
t’envolten, que no et són indiferents. Digues gràcies a algú en la seva llengua i segur que li arrencaràs un somriure.

3. NO TINGUIS POR D’APRENDRE NOVES LLENGÜES, SEMPRE SERAN LES TEVES ALIADES
Molta gent pensa que una llengua o es parla o no es parla, i que no hi ha terme mitjà. O que per fer entrar una llengua al cap n’ha de sortir una altra. Aprendre, poc o molt, una llengua no vol dir
oblidar-ne una altra, ni parlar-la pitjor. Una sola paraula et pot ser útil, i arribis on arribis, una mica és millor que res. Sempre hi guanyaràs.

4. LES LLENGÜES T’OBREN NOVES PERSPECTIVES: NO RENUNCIÏS A LES FONTS DE CONEIXEMENT QUE T’OFEREIXEN LES DIVERSES LLENGÜES
Totes les llengües contenen coneixement i en produeixen de nou; no et limitis a l’anglès. No deixis de banda allò que està escrit en llengües properes. Sovint descobriràs que les pots llegir i entendre molt més del que et penses, i que les bones idees no tenen llengua, o que totes les llengües en tenen.
Les diferents llengües expressen diferents mirades sobre la realitat. Aprendre llengües diferents t’ajudarà a eixamplar mires.

5. DÓNA VEU ALS MINORITARIS I ESCOLTA’LS
Entre tots els minoritaris constituïm una majoria. No contribueixis a accentuar el desequilibri lingüístic, no tractis les llengües amb pocs parlants com no t’agrada que et tractin a tu. Si pots triar, dóna prioritat als que tenen menys altaveus. Ajuda’ls a arribar a tot arreu i ells t’hi ajudaran a tu.

6. NO IMPOSIS LLENGÜES DOMINANTS, REPLANTA LLENGÜES AMENAÇADES
L’escriptor nord-català Joan Lluís Lluís diu que a molts catalans del sud els agrada anar al Rosselló a demostrar com en saben, de parlar en francès.
No facis només de difusor de les grans llengües en detriment de les que tenen menys parlants. Mira d’interessar-te per la llengua que pot extingir-se: veuràs que és útil i necessària, i contribuiràs a la reforestació lingüística.

7. UN PETIT MERCAT POT SER UNA GRAN PORTA
És important no confondre l’audiència potencial amb la real. Escriure o parlar en una llengua de molts parlants no és cap garantia de ser escoltat.  En canvi, parlar com els que tenim més a prop és fer-nos sentir. L’important no és la quantitat de gent que et podria entendre, sinó les persones a qui de debò dius alguna cosa. Quan Shakespeare escrivia, els anglòfons no arribaven a sis milions.

8. PRACTICA LA DIVERSITAT LINGÜÍSTICA QUAN ET MOGUIS PEL MÓN
Aprofita tota la riquesa i diversitat que el món t’ofereix si l’escoltes. No vagis a Gal·les o a Malta només a aprendre anglès. Prova de parlar les llengües dels llocs que visites: com menys s’esperin els teus interlocutors sentir-te dir coses en la seva llengua, més se n’alegraran.

9. PRESERVA EL TEU ESPAI DE LLIBERTAT: LA LLENGUA NO TE LA PODEN PRENDRE SI TU NO VOLS
Les llengües no són coses, no es fan nosa les unes a les altres: no et deixis convèncer del contrari. Segurament al llarg de la vida no sempre podràs parlar en la primera llengua que vas aprendre, però sempre la podràs mantenir: és un coneixement que t’ajudarà a conèixer-ne d’altres. No el perdis: quantes més llengües saps, més saps de la teva llengua i del món.

10. NO EXCLOGUIS NINGÚ D’UNA LLENGUA
Les llengües, sobretot les poc parlades o poc esteses, creen lligams invisibles, són senyals de benvinguda, transformen un estrany en un veí.
No privis els altres d’aprendre i usar la teva llengua. No els diguis amb la llengua que no són dels teus. A Catalunya, per exemple, parla’ls també en català; no els deixis fora de casa. El català és un passaport que no caduca: ajuda’ls a obtenir-lo per sempre.

       SIGUES LINGÜÍSTICAMENT SOSTENIBLE


Vídeo de l’acte de presentació del decàleg realitzat a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Per a més informació sobre l'exposició.



Universitat Autònoma de Barcelona Universitat de Barcelona Universitat de Girona Universitat de Lleida Universitat de Vic Universitat Politècnia de Catalunya Universitat Pompeu Fabra Universitat Rovira i Virgili