30.7.06
La doble responsabilitat de l'Administració Pública
La implicación del ciudadano
[...] El consultor Josep Maria Canyelles coincide al apuntar hacia la falta de percepción, por parte de las empresas, de que el reconocimiento a las buenas prácticas existirá como uno de los principales obstáculos a superar en los países del Sur de Europa. Y se habla de un reconocimiento por parte del ciudadano, tanto para bien como para mal.
"Si los ciudadanos, en su múltiple dimensión de votantes, accionistas, personas asociadas, trabajadores, clientes... no reconocen a las organizaciones responsables, no conocen bien lo que es la Responsabilidad y, a través de mecanismos como la compra, no traspasan sus valores a actitudes concretas, la Responsabilidad difícilmente avanzará. La ciudadanía debe ir adquiriendo una mayor conciencia, que se refleje en su comportamiento; debe haber una introducción de criterios responsables, como está sucediendo en otros países", explica Canyelles.
‘Territorio responsable’
Pese a la idoneidad de que asuman el liderazgo en este proceso los niveles que se sitúan en el contexto de las regiones económicas, parece que la tendencia que se intenta implantar es la de impulsar la RSE desde los niveles más superiores de administración hasta los inferiores, desde los organismos supranacionales, pasando a los estatales, hasta llegar a los regionales- .
"Se están poniendo en marcha determinadas medidas que son competencia del Estado, pero hace años que se conoce el peso creciente de las economías regionales en el futuro de la competitividad mundial; y, de alguna manera, cuando se habla de Responsabilidad, se habla del desarrollo de la propia empresa y del fortalecimiento de su capacidad de adaptación a su entorno", comenta Canyelles.
Predicar con el ejemplo
Resulta evidente que, para que las iniciativas emprendidas por los poderes públicos en materia de RSE resulten convincentes para el resto de stakeholders, los primeros que deben ser responsables a nivel social deben ser las propias administraciones; lo que pasa inexorablemente -y según algunas fuentes- por una necesaria reforma del sector público y del modo en que está gestionando
este tema hasta la fecha.
La incorporación de la Responsabilidad Social en el seno de la propia administración pública es una elemento fundamental para superar algunas de las reticencias existentes en la actualidad. "La administración debe promover la Responsabilidad Social de las Empresas, pero no debe hacerlo desde una visión fiscalizadora ni desde una exigencia que no contemple los propios déficits", comenta Josep Maria Canyelles. Las mismas compañías a las que van dirigidas las iniciativas de impulso de la RSE exigen a los organismos públicos la misma adhesión a criterios de responsabilidad. Una adhesión que ya se ha iniciado, pero que tiene ante sí muchas posibilidades de mejora.
Por el momento, se están llevando a cabo actuaciones de aplicación interna de la RSE enel Ejecutivo, y el Plan Concilia es un buen ejemplo del modelo de actuación aplicado. Puestoen marcha para favorecer la conciliación de la vida personal y laboral de los funcionarios, se convierte también en un ejemplo para otras organizaciones, como ocurre también con la aplicación del Código del Buen Gobierno en la administración pública. El anteproyecto de ley de igualdad entre mujeres y hombres o la nueva ley de contratos del Estado, que posiciona a la administración en cuanto a que plantea exigencias de Responsabilidad Social para las empresas, potenciales proveedoras del Estado constituyen otras muestras de prácticas responsables.
No obstante, la realidad actual al respecto parece no coincidir todavía con el modelo que se persigue. “La administración debe reconocer que no se está trabajando lo suficientemente bien; y que gestionar bien este aspecto es una condición necesaria para ser más eficiente, obtener una mayor legitimidad ante todas las partes y que sea necesario este diálogo con los grupos de interés para progresar conjuntamente", afirma Canyelles.
Debe ser posible que todos y cada uno de los stakeholders reconozca el esfuerzo del resto en la apuesta por la Responsabilidad Social, y que sea posible crear alianzas estratégicas y de partenariado; que se pueda hablar en un territorio de la creación de capital social, y con un retorno de la inversión para todas las partes. Ésta es una la idea clave en cualquier proceso de RSE, que liga por un lado con el concepto de una empresa responsable que cuente con la legitimidad del ciudadano, pero que obtenga también un retorno de la inversión realizada durante el proceso, así como un reconocimiento por parte de todos los grupos de interés. Y ahí es donde todos los actores juegan un papel fundamental a la hora de reconocer las buenas prácticas, animando a las compañías protagonistas de las mimas a continuar trabajando en la misma línea, o castigar las negativas.
28.7.06
Contrapartida d'exemplaritat
Tota política pública té com a contrapartida necessària per a la seva legitimitat un deure d'exemplaritat
Amb aquesta declaració intenta sintetzar la filosofia de la Responsabilitat Social que també atany les organitzacions públiques.
Es pot demanar la ponència, també anomenada Responsabilitat Social d'Empreses, Administracions i Organitzacions: un camí vers els Territoris Responsables, aquí.
Aquesta ponència va ser la base de la intervenció de Josep Maria Canyelles en el marc de la Jornada RSA! Responsabilitat Social de les Administracions Públiques, coorganitzada per Responsabilitat Global i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques.
L'autor desitja que us sigui suggerent, alhora que us demana que li pugueu retornar tots els suggeriments, opinions, crítiques que, si és el cas, vulgueu fer-hi: aquest és un enfocament innovador i totes les opinions són benvingudes!
També podeu accedir al newsletter de la Jornada.
Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS
13.7.06
Èxit rotund de la Jornada RSA - Responsabilitat Social de les Administracions Públiques
Jordi Pujol, expresident de la Generalitat i que actualment presideix la fundació que porta el seu nom, ha protagonitzat la inauguració la Jornada, abordant el tema de la societat responsable. Acompanyat pel president de l'ACM, Joan Maria Roig, i pel promotor de Responsabilitat Global, Josep Maria Canyelles, Pujol ha volgut destacar l'actual situació de paradoxa entre el sector privat, on les estratègies de Responsabilitat Social han anat adquirint un protagonisme cada cop més rellevant, enfront de la manca de debat que aquesta problemàtica ha suscitat en l'àmbit de l'Administració pública. En aquest mateix sentit, els discursos de Roig i Canyelles han coincidit a destacar la importància d'organitzar esdeveniments com el d'avui que permetin millorar el coneixement dels ens locals al voltant del tema de la Responsabilitat Social.
El mateix Josep Maria Canyelles ha sigut l'encarregat de dur a terme la primera de les ponències. En la seva intervenció, el promotor de Responsabilitat Global ha manifestat la necessitat que les administracions públiques desenvolupin línies equivalents a les de l'empresa privada que li permetin millorar el diàleg amb l'entorn, guanyar noves legitimitats, afinar l'impacte i l'eficiència, fonamentar el desenvolupament dels seus recursos humans i avançar cap als Territoris socialment Responsables.
Canyelles ha llançat un parell de propostes agosarades per als ajuntaments que vulguin avançar en l'RSA. La primera sobre la destinació social dels ingressos per multes per evitar la percepció ciutadana que se'n pugui fer un ús recaptatiu, mentre que la segona, encarada als treballadors públics, fa referència al voluntariat d'empresa, en la línia de la promoció de la implicació social que algunes empreses estan fent entre els seus treballadors com a mostra de sensibilitat però també com a estratègia de desenvolupament i gestió del canvi dels recursos humans.
A continuació, el Diputat i membre de la Comissió de Política Social del Congrés, Carles Campuzano ha pres la paraula. El congressista, recentment guardonat per la seva tasca d'impulsor de la Subcomissió que treballa per potenciar i promoure la Responsabilitat Social en les empreses, ha apel·lat a la importància que tindria el fet que l'administració pública impliqués directament el sector privat en les polítiques referents a la Responsabilitat Social: "L'RSE és una oportunitat per fer una nova societat millor (augment de l'esperança de vida, integració de la immigració, transformació de la família, individualització, preocupació pel medi ambient o l'explotació infantil...). Si volem fer sostenible aquest societat, hem de reclamar de les empreses la implicació en aquesta problemàtica."
La Jornada ha conclòs amb els parlaments efectuats per part de Ferran Termes, president de l'ACCID i Josep Maria Matas, secretari general de l'ACM. En la seva intervenció, Matas ha qualificat d'èxit la Jornada, alhora que ha agraït la gran actitud participativa dels assistents a l'acte. El secretari general ha promès valorar la possibilitat de reeditar noves edicions de la Jornada sobre Responsabilitat Social, amb l'objectiu de poder fer-les extensives arreu de tot el territori.
Proposta RSA 1: Multes Responsables!
Les multes són un mal necessari de què es val l'administració pública per a exercir el poder que els ciutadans li hem delegat. Se suposa que haurien de ser un càstig i alhora un toc d'alerta per a no reiterar la mala conducta. Al damunt, caldria esperar que el pagament de les multes fos generalitzat i acompanyat d'una certa contricció per la consciència de no haver respectat normes necessàries per a la seguretat i la convivència...
Tanmateix, en més d'una ocasió el ciutadà pot veure's envaït per la sensació que les multes responen més a una voracitat recaptatòria que a un interès sincer per la millora de l'ordre i el respecte mutu. D'altra banda, el moment del pagament també és viscut com una sostracció de capital i no com una justa aportació a un erari públic que acaba beneficiant a tothom com a compensació del perjudici causat.
Es proposa que l'import total de les multes es destini a projectes d'entitats sense ànim de lucre (per accions socials, culturals, etc.). Es pretén trencar la sospita que les multes puguin ser usades amb finalitats recaptatòries i potser disminuir ni que sigui lleugerament la taxa d'impagament.
Els ajuntaments interessats en aquesta i altres propostes podeu demanar més informació posant-vos en contacte amb Josep Maria Canyelles.
Proposta RSA 2: Voluntariat dels treballadors públics
Recentment algunes empreses en tot el món han desenvolupat programes per a promoure i facilitar que els propis treballadors s'impliquin en accions de voluntariat.
El voluntariat d'empresa el podem definir com el conjunt d'accions desenvolupades per part d'una empresa per iniciativa pròpia i de manera voluntària, dirigides a contribuir al desenvolupament social, cultural i ambiental de la comunitat, en què intervenen treballadors, com a part de l'estratègia de RSE.
Els programes de Voluntariat Corporatiu són una forma de mostrar i fer efectives les relacions de mútua confiança amb la comunitat, aportant valor a la comunitat, als treballadors i a la pròpia empresa. Certament pot semblar que una empresa ho faci com una pràctica d'acció social. Algú podria creure que fins i tot d'imatge! Però el més interessant és que la motivació ve donada per una recerca de nous estils de gestió del talent humà. Per a les noves necessitats de l'empresa, els nous contextos socials i les motivacions de les persones, els cursos de formació no tenen capacitat per alinear les persones vers l'estratègia i generar compromís... Calen altres eines, entre les quals models de gestió per valors, eines de comunicació de l'estratègia, enfocaments de responsabilitat social, etc. El voluntariat d'empresa o corporatiu té aquesta capacitat de facilitar el desenvolupament de valors i habilitats socials, aprendre a afrontar situacions diferents, treballar en equips diversos, compartir el coneixement, etc.
Josep Maria Canyelles té un ampli coneixement del món associatiu i de voluntariat com també de l'Administració Pública. A banda de la seva implicació com a voluntari en entitats educatives i culturals, ha dirigit l'Institut Català del Voluntariat de la Generalitat de Catalunya, ha estat regidor de Plans Integrals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i ha dirigit la consultoria Projectes Socials de Fundació Pere Tarrés (URL).
Els ajuntaments, empreses públiques o altres ens de l'administració, podeu demanar més informació sobre aquest programa posant-vos en contacte amb Josep Maria Canyelles.
Apuestan por que la Administración siga a la empresa privada para llegar a 'Territorios Socialmente Responsables'
El promotor de la iniciativa 'Responsabilidad Global', Josep María Canyelles, destaca la necesidad de que las Administraciones públicas desarrollen "líneas equivalentes" a las de la empresa privada que le permitan "mejorar el diálogo con el entorno, ganar nuevas legitimidades, afinar el impacto y la eficiencia, fundamentar el desarrollo de sus Recursos Humanos" y avanzar hacia lo que llama "los Territorios socialmente Responsables".
Durante su intervención ayer en el marco de la Jornada de 'Responsabilidad Social de las Administraciones Públicas' organizada por la Asociación Catalana de Municipios (ACM), conjuntamente con el think tank 'Responsabilidad Global', Canyelles lanzó dos propuestas para los Ayuntamientos que quieran avanzar en materia de RSC (o RSA).
La primera se refirió al destino social de los ingresos por multas "para evitar la percepción ciudadana de que éstas puedan tener sólo un uso recaudatorio", mientras que la segunda, estuvo encarada hacia los trabajadores públicos, haciendo referencia al voluntariado de empresa aplicado a las corporaciones locales, en la línea de la promoción de la implicación social que algunas empresas están haciendo entre sus trabajadores como muestra de sensibilidad, pero también como estrategia de desarrollo y gestión del cambio en los Recursos Humanos.
Tras su ponencia intervino el diputado de CiU y miembro de la Subcomisión de fomento de la RSC en el Congreso de los Diputados, Carles Campuzano, que apeló a la importancia que tendría el hecho que la Administración pública "implicara directamente al sector privado en los grandes retos en el marco de su responsabilidad social".
"La RSE es una oportunidad para hacer una nueva sociedad mejor", dijo, enumerando ventajas como el aumento de la esperanza de vida, la integración de la inmigración, la transformación de la familia, la individualización, la preocupación por el Medio Ambiente o la lucha contra la explotación infantil. "Si queremos hacer sostenible esta sociedad, debemos reclamar de las empresas la implicación en esta problemática", agregó.
Más de un centenar de participantes asistieron ayer miércoles a este Encuentro que tuvo como escenario el hotel NH Calderón de Barcelona. Según informa la propia organización, sus resultados fueron "muy positivos", tanto por el alto número de asistentes como por la gran relevancia de los ponentes que intervinieron.
El ex-presidente de la Generalitat de Cataluña, Jordi Pujol, fue el encargado de inaugurar la Jornada acompañado del presidente de la ACM, Joan Maria Roig y Josep Maria Canyelles.
Pujol se refirió en esta apertura a la actual situación de "paradoja" entre el sector privado, --dónde las estrategias de RSC han ido adquiriendo un protagonismo cada vez más relevante--, y la carencia de debate que este enfoque ha suscitado en el ámbito de la Administración pública.
En este mismo aspecto coincidieron Roig y Canyelles, que destacaron la importancia de organizar eventos como esta Jornada que permitan "mejorar el conocimiento de los entes locales alrededor sobre el tema de la RSC".
Font: El Economista
11.7.06
Èxit d'inscripció a la Jornada RSA
Divendres passat es va tancar la inscripció amb 120 inscrits i es va haver de canviar el lloc previst de realització: no es faran a la seu de l'ACM sinó a l'Hotel NH Calderón (Rambla de Catalunya de Barcelona) per tal de donar cabuda als inscrits.
La Jornada s'iniciarà a les 9:00 hores del matí i s'allargarà fins les 14:00 hores del migdia, amb la intervenció a càrrec de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, que serà l'encarregat d'inaugurar la sèrie d'actes que conformaran una Jornada que neix amb l'objectiu principal de fomentar el debat i la participació activa dels tècnics i electes dels ens locals catalans al voltant del tema de la Responsabilitat Social.
L'alt nombre de participants previst posa de manifest el gran interès vigent en el món local per una temàtica que, de ben segur, protagonitzarà les grans línies polítiques de les Administracions Públiques de cara als propers anys. Per això, l'ACM ha manifestat que "el ràpid desenvolupament de la Responsabilitat Social com a pràctica reconeguda dins el món empresarial representa un repte per al món de les administracions públiques i, amb l'ajuda de partners qualificats com Responsabilitat Global, volem promoure marcs de reflexió que permetin que els ens locals puguin desenvolupar línies estratègiques equivalents per tal de millorar el diàleg amb els seu entorn, guanyar noves legitimitats i fomentar el desenvolupament dels seus Recursos Humans".
1.7.06
Informe i recomanacions de la Subcomissió d'RSE del Congrés
Ara fa dos anys, el Congrés iniciava el procés de creació d'una subcomissió parlamentària per afrontar quin havia de ser el paper de l'Administració Pública davant la Responsabilitat Social de les Empreses.
Aquest fet va ser altament positiu per tal de fomentar un espai de diàleg i també -diguem-ho clar- per evitar que el món de la política pogués entrar a legislar sense un coneixement proper de la matèria amb el risc que aquesta precipitació podia suposar.
Aquesta setmana s'han fet públiques les conclusions, incorporades en un dens document que sintetitza de manera estructurada les aportacions fetes per la cinquantena d'experts que van fer les seves compareixences.
Podeu accedir als següents documents:
· Informe complet (329 pgs)
· Recomanacions (41 pgs)
· Compareixença de Josep Maria Canyelles
Us hem elaborat un extracte de les recomanacions:
¿Està justificada la iniciativa dels Governs en un àmbit en el qual el lideratge resideix en la pròpia societat, i més en concret, en les pròpies empreses i on la voluntarietat constitueix una nota definitòria de tota aquesta aproximació? D'entrada, hem d'afirmar que estem convençuts que sí (...). En aquest sentit, optem per:
1.- Una política que acompanyi les empreses, especialment la PIME, en una estratègia i un recorregut que ha de fer-les més competitives i sostenibles...
2.- Una política orientada a promoure la modernització i adaptació de les relacions laborals...
3.- Una política orientada a promoure el reforçament, l'adaptació i la modernització del nostre Estat del Benestar...
4.- Una política orientada a promoure una forma de governar les societats complexes, basades en la confiança, en la iniciativa de la societat, i en les aliances entre el sector públic i el sector privat.
5.- Una política que incorpori la preocupació per l'impacte en matèria de drets humans de les empreses amb una forta presència internacional.
RECOMANACIONS
La Subcomissió recomana les següents mesures promotores de l'RSE:
· Fomentar mesures d'autorregulació empresarial sectorial, impulsades per les associacions empresarials sectorials.
· Promoure accions de sensibilització, formació i intercanvi de bones pràctiques per a empreses
· Elaborar i difondre memòries de sostenibilitat
· Intensificar la transparència i el Bon Govern
· Impulsar l'elaboració de la triple memòria per part de totes les empreses cotitzades.
· Implantar a les empreses sistemes de gestió que integrin els aspectes ambientals, socials, econòmics i de qualitat.
· Importància d'unes relacions laborals de qualitat en l'RSE.
· Fomentar la igualtat entre homes i dones
· Promoure la investigació, desenvolupament i innovació (I+D+i) per a generar productes i serveis innovadors relacionats amb les noves demandes socials.
· L'RSE forma part d'una estratègia per a la millora de la productivitat. Concebre l'RSE com una exigència de la competitivitat global
· Promoure activitats d'acció social de l'empresa.
· Implantar programes de desenvolupament de proveïdors
Elaborar una política de compres i contractacions on prevalgui l'RSE de les empreses proveïdores.
Recomanacions destinades a les administracions públiques:
· Impulsar la Inversió Socialment Responsable (ISR)
· Promoure reduccions fiscals. Bonificacions en la Seguretat Social. Promoure un marc fiscal favorable per a les empreses
· Incloure en els plecs públics de compres i contractacions aspectes on prevalgui l'RSE
· Regular l'elaboració de memòries de sostenibilitat de les empreses de l'IBEX 35
· Promoure la Responsabilitat Social en la pròpia gestió de les Administracions públiques i Institucions dependents.
· Enfortir el moviment associatiu dels consumidors
Liderar iniciatives per a promoure Aliances Públic Privades per al desenvolupament vinculades a l'agenda de l'RSE i els Objectius del Mil·lenni.
Recomanacions destinades a altres actors:
· Promoure la incorporació de l'anàlisi ISR en les decisions d'inversió.
· Realització de campanyes de difusió del Consum Responsable
· Major implicació dels mitjans de comunicació
· Incorporar criteris de responsabilitat a la gestió de les organitzacions del tercer sector i empreses de l'Economia Social
· Cap a la societat responsable: promoure la Responsabilitat Social de totes les organitzacions