Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS
27.6.07
Sense afany de lucre, però amb algun aprofitat? Les retribucions a les organitzacions no lucratives
Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS
Es juguen la meva pensió a la borsa
L'objectiu és obtenir una rendibilitat més gran i pal.liar les dificultats financeres amb què es podria enfrontar el sistema públic de pensions en els pròxims 15 o 20 anys. Es tracta d'una proposta revolucionària que podria entrar en vigor l'1 de gener del 2008.
D'una banda, comenta aspectes sobre la propietat: quan els operaris s'han quedat amb la propietat han deixat de manar en benefici d'una casta d'administradors professionals pagats amb sous i incentius fabulosos que governen les empreses com si fossin uns monarques absoluts. És la dictadura del management. Els representants dels fons de pensions assisteixen en silenci a les juntes d'accionistes i es prohibeixen a si mateixos participar en la gestió. Es conformen d'obtenir la màxima rendibilitat per als seus jubilats.
Però l'element que indueix a una major alerta en termes de Responsabilitat Social de l'Administració Pública, fa referència a les garanties de no ús privilegiat, interessat, i partidista d'aquests recursos: la novetat neguiteja els directius de les empreses davant la por que el Govern els substitueixi per gent afí (...) LA VERITAT ÉS que els fons que gestionaran un reduït grup de funcionaris dels ministeris d'Economia i de Treball i Seguretat Social fan venir mareig. Si els set magnífics apliquessin els 50.000 milions d'euros que acabarà tenint la guardiola a finals d'any podrien comprar sencera qualsevol empresa de l'Ibex des d'Iberdrola cap avall o adquirir més de la meitat del Banco Santander o de Telefónica o el 90% del BBVA. Solbes ha promès que no es passarà del 10%, però en l'avantprojecte no s'estableix cap límit. Amb aquest percentatge, uns 5.000 milions, els set magnífics de les finances podran comprar íntegres també, entre altres companyies: Bankinter, Gas Natural, Sogecable, Antena 3, Iberia o Indra.
Veure article sencer
26.6.07
Una responsabilitat desatesa
Aquest és un tema de futur a desenvolupar, sobretot per part dels qui pensem que l'RSE ha de trobar un terreny per a fer-se més tangible i palpable a partir dels Territoris Socialment Responsables.
La capacitat dels Estats i el sector públic en general per a fomentar unes relacions satisfactòries i enriquidores entre comunitats (països, regions, municipis...) és creixement limitada mentre que les oportunitats per part dels altres sectors és cada cop més intensa.
Per això, la Responsalitat Social de les Empreses també adquirirà una dimensió important en aquest sentit. De fet, allò que en podríem dir la dimensió ja existeix, sols que és una de les àrees menys desenvolupades per les empreses, fet que es veu de seguida en les seves Memòries.
Segregar la dimensió Social del triple compte de resultats en Social i Laboral ja suposa una major claredat, però possiblement calgui encara segregar entre el Social i el Comunitari per tal de concedir a aquest últim major granularitat i integrar-hi clarament els valors públics que es promouen.
Ara tot just volíem apuntar la importància que aquest enfocament sense anar més enllà en la reflexió. Però sí que volíem posar un exemple de mala pràctica.
Diu el titular i el primer paràgraf d'una notícia:
Albert Pintat en el Fórum Europa
El Gobierno andorrano no ve aspiraciones anexionistas en Cataluña y asegura que las relaciones se basan en el "respeto"
El jefe del Gobierno de Andorra, Albert Pintat, aseguró hoy que las relaciones entre su principado y el Ejecutivo catalán están presididas por el "respeto mutuo", en respuesta a una pregunta sobre las supuestas aspiraciones anexionistas de Cataluña. Pintat hizo estas manifestaciones en el Fórum Europa, organizado por Nueva Economía Fórum, donde afirmó que Andorra es de "estructura, cultura y esencia catalana" y que la historia de ambas las relaciona desde hace cientos de años.
Aquest és un clar exemple de les moltes irresponsabilitats en la conformació de valors socials i percepcions públiques, en aquest cas induïda per Nueva Economía Fórum, un fórum que segons la seva missió es declara "internacional no partidista para el análisis y el debate dedicado a ayudar a los líderes de empresas y organizaciones españolas a utilizar su poder teniendo en cuenta los retos y responsabilidades que como líderes deben afrontar en la búsqueda de soluciones a problemas globales en el nuevo siglo, todo ello con el único objetivo de mejorar la condición humana.". Les negretes són nostres per a resaltar aquelles expressions de la seva missió que exploten a les mans davant de les mostres d'irresponsabilitat manifesta, posant com a primera notícia d'un debat amb un cap d'estat no unes declaracions seves sinó la negació d'una pregunta del periodista.
Vell truc de periodista murri i d'organització de poca professionalitat i baix nivell ètic. El polític -o el convidat o fins i tot l'afectat que sigui- evitarà formular cap queixa donat que solament alimentaria la formulació d'una notícia, un titular enverinat que el millor que es pot fer és deixar-lo morir.
Però no solament és una irresponsabilitat periodística (fixem-nos que ho han convertit en la notícia principal!). És sobretot una irresponsabilitat social, pels valors socials que crea i la nítida voluntat d'atiar les desconfiances entre comunitats, les etiquetes a uns i altres i el joc d'interessos polítics que fan mal a la serenitat, al diàleg i a la capacitat d'entesa.
Simultàniament, a l'altra banda del món, es feien unes jornades per l'Institut Ethos de Brasil, en què s'afirmava que "els mitjans de comunicació han de tenir una doble missió a l'hora d'informar sobre RSE: difondre aquest concepte i introduir valors responsables en la seva pròpia gestió i en el tractament ètic de la informació".
La responsabilitat social davant la comunitat en aspectes tan sensibles i que avui suposen un repte tan gran per a la governança del món han d'anar guanyant pes i transparència.
Traducción de este apunte al castellano |
21.6.07
Els 10 Manaments de la Responsabilitat Social
Doncs, més o menys com Moisès, el cardenal Renato Martino va divulgar ahir el que d'ara endavant haurà de complir tot aquell que presumeixi de respectar la llei moral: els 10 manaments del conductor. El primer, el més important: no mataràs. Els altres nou inviten a la prudència, a l'educació, a la caritat, a la solidaritat amb les víctimes i amb "els més febles", a la responsabilitat.
Tot i que les necessitats comunicatives obliguen, no sé si la mateixa església fa bé de secularitzar tant una de les seves revelacions fonamentals. Ara podrien anar fent llistats dels 10 manaments aplicats a múltiples situacions.
En tot cas, com que ha estat la mateixa Església qui ha procedit, permeteu-me un toc de creativitat per a proposar els 10 Manaments de la Responsabilitat Social:
- Seràs plenament Responsable davant la Societat i les parts interessades
- No parlaràs d’Ètica en va
- Conciliaràs la vida laboral i familiar
- Promouràs la sostenibilitat
- No explotaràs les persones i el medi de manera degradant
- No corrompràs els altres ni a tu mateix
- No especularàs ni sostrauràs valor a altres
- No reportaràs informacions falses ni n’ocultaràs
- No asfixiaràs la cadena de proveïment
- No assetjaràs sexualment / deixaràs perdre el talent
Que es resumeix en un: Crea Valor per a Tu, per a la Societat i per a totes les parts interessades
Ja veieu que en el 10è he dubtat! Com que no m'han estat revelats, estan oberts a diàleg!
19.6.07
Europa Press es fa ressò del curs de la UOC
La qüestionada reputació de l'RSE
18.6.07
Responsabilitat social lingüística dels establiments
Vaccinar per sistema
Vaccinar per sistema
Cal vaccinar sistemàticament els fills? Malgrat ser l'opció majoritària entre les famílies, hi ha una minoria de pares que en qüestionen els beneficis actuals, la possible toxicitat o el negoci que en fa la indústria farmacèutica.
13.6.07
3a edició del curs online per a PIMES
S'ha convocat la tercera edició del curs virtual de "Responsabilitat Social de les Empreses. Una aposta per la creació de valor per a PIMES".
La Universitat Oberta de Catalunya, per mitjà del programa de Cursos d’Estiu, ofereix un curs virtual, amb l’autoria i docència de Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, pensat per a facilitar que la direcció de les PIMES pugui accedir a un marc formatiu, de reflexió i d’accés a informació assequible als seus interessos i inquietuds. El curs disposa de materials propis i d’una metodologia participativa i interactiva.
Accés al newsletter de presentació
Accés a més informació del curs
Dins del curs es faran dos fòrums de debat amb dues persones significatives en la Responsabilitat Social a casa nostra: l’un des de la perspectiva de les polítiques públiques i l’altre des de la pràctica empresarial:
- Grup Qualitat es planteja ser el grup immobiliari de referència a Catalunya per resultats i RSE, treballant per la millora de la qualitat de vida dels seus clients. La filosofia inherent al propi model cooperatiu i a les persones que integren l’empresa els va portar d’una manera molt integrada i progressiva cap a la sensibilitat amb els diferents aspectes de l’RSE, i en especial cap als aspectes ambientals.
Fòrum de Debat amb Eduard Brull, director general del Grup Qualitat
- Fa uns mesos va tenir lloc la presentació del material resultant del treball de la Subcomissió del Congrés dels Diputats, que marcarà la línia de quin ha de ser el paper que l’Administració Pública ha de tenir en el desenvolupament de l’RSE. Amb aquest motiu al llarg del curs es farà un fòrum de debat virtual amb el diputat que va promoure la creació d’aquesta Subcomissió.
Fòrum de Debat amb Carles Campuzano, diputat al Congrés i promotor de la Subcomissió d’RSE
12.6.07
Pancartes legítimes
Fins aquí encara pot semblar acceptable... però i si parlem de moviments semiorganitzats? Que potser seria possible gestionar la responsabilitat d'un moviment sense vocació de continuïtat, sense una organització estable? D'entrada la resposta seria que molt difícilment.
Per això ens plau destacar el fet que un grup, la Plataforma per l'AVE litoral, ha fet un esforç per a gestionar la seva responsabilitat en una acció concreta: la legitimitat de les pancartes. Per a uns moviments que fan de la pancarta i dels eslògans un dels elements més rellevants ja que precisament han nascut per a reinvindicar un dret o un punt de vista concret.
El fet que es moguin amb uns objectius molt concrets i que la seva vida tingui data de caducitat en la mesura que el conflicte que l'ha originat remeti, aquestes plataformes reivindicatives no solen gestionar elements de la seva responsabilitat, i en alguns casos fins i tot poden fer de la transgressió un element per a captar l'interès mediàtic, en un joc d'irresponsabilitats que es realimenta. No és el cas de la Plataforma contra el traçat de l'AVE a què ens referim.
En la manifestació d'aquest dissabte 9 de juny que va acabar davant la Sagrada Família, els organitzadors van repartir un full a tothom demanant l'opinió sobre cadascun dels textos de les pancartes, els quals com és lògic en unes accions reivindicatives tenien un estil expressat amb contundència.
No recordem cap altra manifestació en què això s'hagi produït. Potser perquè acostumen a pensar que tothom comparteix els missatges, perquè pensen que l'important és que els missatges estiguin elaborats des d'una intel·ligència central, potser perquè no ho consideren rellevant...
També és cert que algú podrà retreure que s'ha fet a posteriori. Potser en el futur es podria fer per internet amb caràcter previ. Però el cert és que així s'ha obtingut una elevada participació -la gent s'ha mullat- i que igualment el feedback farà servei de cara a futures concentracions
És important aquest fet, o senzillament és una anècdota? El fet en si segurament és una anècdota però mostra la voluntat de cercar la legitimitat davant els posicionaments, de millorar la confiança de la pròpia gent, del veïnat, del públic, i de guanyar autoritat moral davant les autoritats polítiques.
Si ho volem destacar és per a agrair-los-ho i encoratjar-los en aquesta línia, i per a fer-los exemple. Però també per a acabar dient que en un Territori Socialment Responsable totes les parts han de gestionar llur pròpia responsabilitat, de manera que aquesta es pugui realimentar. Davant uns col·lectius que actuïn amb major responsabilitat, l'autoritat governativa també s'hauria de sentir interpel·lada a millorar la seva responsabilitat i a gestionar més positivament els seus processos de diàleg i de participació ciutadana.
Veure full de la consulta
Notícia a la Vanguardia: Manifestación contra el trazado del AVE en Barcelona
11.6.07
El gènere a Can Finestres
En algunes construccions es fa complicat i enrevessat trobar una gir lingüístic planer que eviti la construcció sexista. En canvi, permanentment trobem llocs on la construcció correcta hauria estat facilíííííssima de col·locar.
Un d'aquests llocs on seria molt i molt fàcil i, a més, molt i molt significatiu seria a la benvinguda que et donen alguns aparells electrònics, i molt especialment els ordinadors.
Ja hem aconseguit que el meu ordinador em digui BENVINGUT en la meva llengua. Ja és molt que un programari amb qui comparteixes més hores que amb la família et saludi en la teva llengua. Però dic jo: si ets una dona, has de suportar que el teu ordinador et digui BENVINGUT???
Per als de Can Finestres (ja s'haurà entès que parlo del Windows: no cal fer tanta propaganda del nom oficial del sistema operatiu de Bill Gates!) no és cap esforç posar BENVINGUTS i BENVINGUDES a la pantalla d'inici, i així les dones amb llengües que diferencien el gènere es trobarien més còmodes en començar a treballar. I els companys de sexe masculí rebríem un primer impacte pedagògic per a començar el dia i mantenir la tensió pel llenguatge correcte.
Tot i així, en aquest cas, la culpa no cal cercar-la a la seu central de Can Finestres, ja que el WELCOME anglès no distingeix gèneres. Segurament les persones encarregades de la traducció al català (i al castellà) ho podrien haver tingut més en compte. Potser encara hi són a temps, ja que seria una feineta de no res, que donaria per a molts comentaris i per a la millora de la reputació de la marca: la premsa diria que Can Finestres en reconcilia amb el respecte de gènere!
7.6.07
Responsabilitat Social en les operacions de venda
Les vendes serien una de les situacions més complicades en la mesura que la propietat se n'aparta i pot succeir que ja no mereixi cap interès corporatiu la gestió de l'RSE segons el punt de vista dels que ja no tindran cap responsabilitat, o si més no amb capacitat decisòria o executiva. Segurament, en la responsabilitat social d'aquests casos hi preval un interès més ètic i moral que no estratègic.
Però també hi ha un component estratègic en la mesura que una mala venda des del punt de vista RSE pot disminuir la reputació de la marca, reventar els compromisos dels col·laboradors, afeblir la confiança dels públics, etc, amb una repercussió per tant en la pròpia valoració de la companyia.
Sens dubte, qui ven té plena llibertat i tot el marge per a prendre la decisió, però la presa de la decisió s'hauria de veure alimentada per criteris no merament crematístics. La complexitat inherent a la nova economia i a la nova societat exigeixen de posar damunt la taula altres valors immaterials i ponderar-los adequadament. La intangibilitat de certs elements no ha d'ocultar-ne la seva rellevància creixent.
En el cas de Caprabo, és ben possible que la identitat corporativa del comprador, una cooperativa com és el grup Eroski, així com els compromisos adquirits en la venda, siguin una garantia de continuïtat de Caprabo i de manteniment responsable de la seva realitat laboral i comercial.
Al Periódico d'avui apareix un article d'Oriol Amat, catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la UPF, en què reflexiona precisament sobre aquests aspectes amb motiu de la venda del grup Cabrabo, emmarcant les paraules en un context més ampli. És positiu i molt significatiu que persones que tenen una gran prèdica i autoritat en els àmbits acadèmics de la comptabilitat incorporin amb profunditat i divulguin amb intensitat reflexions sobre la Responsabilitat Social aplicada a les decisions empresarials del moment.
Entre d'altres afirmacions, el secretari de l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció escriu:
Un element decisiu a considerar és la responsabilitat social, que influeix decisivament en l'estratègia de les empreses en temes com les relacions amb l'Administració, les relacions laborals, el medi ambient o les interaccions amb clients, proveïdors, bancs, etcètera. La responsabilitat social ha d'estar present quan es crea una empresa i també quan aquesta creix. Ha d'inspirar els empresaris al llarg de tota la vida de les seves empreses.
Però si la responsabilitat social és alguna cosa més que una moda, o va més enllà d'un posat que queda bé, hauria de continuar inspirant l'actuació dels empresaris també en el moment de vendre la seva empresa. Els empresaris han d'avaluar l'impacte social que suposa que l'empresa passi a unes altres mans.
Així, són aspectes rellevants el manteniment dels llocs de treball, la política social i sindical del nou propietari, la ubicació de la seu de l'empresa, la política lingüística, la imatge global del comprador i la seva coherència amb la de l'empresa comprada, i les relacions amb les administracions públiques o amb els proveïdors que han treballat amb l'empresa durant dècades.
Llegir article sencer al Periódico
Notícia sobre la venda: El grup Eroski compra el 75% de Caprabo per 1.125 milions. La cooperativa basca mantindrà els llocs de treball i la marca catalana
6.6.07
La Catalunya laboralment europea, però lligada a la perifèria espanyola
5.6.07
Declaració per a prohibir les bombetes incandescentes
La majoria de les bombetes que s'utilitzen en les llars de la Unió Europea perden més del 90% de l'electricitat en forma de calor. La Unió Europea hauria d'establir estàndards que garanteixin que les bombetes que existeixen en el mercat siguin eficients, modernes i respectuoses amb el clima.
Alguns membres del Parlament Europeu estan d'acord amb aquesta petició, i han redactat una “Declaració per Escrit” demanant a la UE que prohibeixin les bombetes que malbaraten energia. Perquè aquesta declaració s'aprovi oficialment es necessita la signatura de 400 membres del parlament abans del 10 de juny.
Escriu als membres del Parlament Europeu i demana'ls que signin aquesta declaració. Només amb substituir en la UE l'antiga tecnologia d'il·luminació per tecnologia moderna, es podrien tancar 25 centrals d'energia de grandària mitja i es deixarien d'emetre 20 milions de tones de CO2.
Web de Greenpeace
Una de cada cinc directives renuncia a agafar el permís de maternitat
És ben curiós: sovint s'ha dit que les lleis han d'anar per darrere de la societat, és a dir que han de recollir allò que a la pròpia mentalitat ja s'ha anat canviant. En aquest cas, certament les lleis recullen un canvi important en la consciència general i el discurs políticament correcte i generalment acceptat incorpora la igualtat. Ara bé, en el dia a dia hi ha impediments que fan impossible que les mesures s'apliquin en la seva plenitud.
És així que un nombre no menytenible de dones consideren que gaudir dels "privilegis" els pot ser contraproduent, la qual cosa té com a efecte que es dificulti més que una altra persona del seu entorn en faci un ús complet!
Les principals causes que impedeixen equilibrar treball i família segons els resultats de l'estudi IESE-Audi sobre trajectòria professional, familiar i personal' son, segons les persones entrevistades, la incompatibilitat amb l'horari escolar, la manca de polítiques en l'empresa, i les pressions en el treball. Però segons els experts, les principals causes són en realitat la manca de suport per part dels companys i superiors i la manera de conciliar treball i família.
La Responsabilitat Social de l'Empresa no solament és complir o fer complir la llei. Per a alguna empresa podria ser "anar més enllà de la llei" i permetre més dies de permís, però no és aquest el sentit profund que ens interessa ara destacar. L'RSE vol dir en aquest cas prendre consciència de la injustícia que el context cultural-empresarial provoca i emprendre accions corretives per a evitar-la.
És per això que diem que l'RSE no equival a un parell de receptes fàcils de check-list sinó que forma part de la manera d'entomar la complexitat del que ens envolta. En aquest cas, l'empresa hauria de desenvolupar la intel·ligència per afrontar profundament la qüestió i analitzar com respectar els drets laborals i promoure una millor qualitat de vida que alhora sigui profitosa per a la competitivitat de l'empresa i la seva qualitat laboral. I fer-ho de tal manera que no es vegin afectades les expectatives de promoció dels subjectes en qüestió!
Altrament, s'estarà complint la llei però no el seu esperit. I sobretot, la normativa haurà estat purament una obligació més a gestionar però se n'estarà traient el profit que per a l'empresa hauria d'aportar de capacitat de generar compromisos, millorar la competitivitat i treballar per a l'excel·lència social de les empreses.
Veure notícia a El País
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/directivas/renuncia/tomar/permiso/maternidad/elpepusoc/20070522elpepisoc_6/Tes
3.6.07
Fer negocis amb menors
Igual que les estratègies basades en la Base de la Piràmide adreçades a col·lectius amb baix poder adquistiu, les estratègies anomenades d'oceà blau cerquen espais completament verges a la competitivitat salvatge.
Si per a desenvolupar activitats comecials en la Base de la Piràmide, les empreses estan descobrint que cal actuar amb un elevat sentit de la responsabilitat social, també caldria plantejar-ho en el context dels menors de les societats opulentes.
Quan alguna empresa entra en un nou segment o context, altres s'hi afegiran de seguida. DEE fet, un altre banc, el Crédit Agricole, prepara, també, una gran campanya per atraure els joves. La targeta serà de dèbit, i facilitarà fer pagaments per a comprar l'hamburguesa, l'entrada del cinema o de la discoteca. Ben segur que les empreses d'aquests sectors, com McDonalds, de seguida també hi veuran una oportunitat per a guanyar i fidelitzar clientela.
Amb aquest pas, s'està esquerdant un nou mur en la mercantilització de la vida pública ja que els menors augmentaran la poca consideració del valor del diner, amb una despesa més fàcil, i qui sap si amb un control menor, alhora que marcarà una nova diferenciació entre joves amb targeta i sense. Un nou repte per a l'educació del joves.
Notícia al Periódico
2.6.07
Aproximació al marc conceptual dels Territoris Socialment Responsables
Per tal de facilitar la lectura del document, també se n'ha elaborat una versió resumida.
Nota: el seminari collaboratio va ser organitzat per l'Associació per a les Nacions Unides (ANUE).
PD: aquest document ha servit de base per al document sobre TSR que al 2008 va elaborar el grup de treball RETOS del Ministeri de Treball espanyol.