29.4.07
Reconeixement de comerços responsables a Terrassa
Però per a avançar vers els Territoris Socialment Responsables és fonamental que totes les organitzacions, incloses les més modestes, incorporin pràctiques responsables davant la societat. En el cas de la distribució, a més, és especialment significatiu perquè és on es produeix físicament el 'moment de la veritat' entre consumidor i venedor i on les pràctiques responsables al llarg de tota la cadena poden prendre valor, visualitzar-se, i entrar a formar part dels criteris d'un públic exigent i intel·ligent.
Per a un comerç de barri avançar en la incorporació de la qualitat és un repte prou important i que en certa manera forma part de la seva responsabilitat social davant el client i davant el conjunt dels comenciants i la comunitat ja que ajuda a dignificar el conjunt de l'oferta comercial i la vida urbana. Així mateix, el compliment de les normatives seria la pota fonamental i bàsica. Però al costat d'aquestes, els comerços i les zones comercials poden avançar en la incorporació d'altres mesures i estratègies que els permetin guanyar una major confiança del públic i establir una major complicitat i fidelitat.
Per això cal felicitar la iniciativa de l'ajuntament de Terrassa facilitant aquesta micro-responsabilitat, en el sentit que afecta als més petits de la iniciativa privada, però que pot tenir una visibilitat pública rellevant.
Ha estat una iniciativa dirigida només als establiments de ca n'Anglada i després d'haver tingut l'oportunitat de valorar-la com a observador del tribunal que ha deliberat per a l'atorgament d'aquests reconeixements, cal fer notar el caràcter pioner que té, tant per l'anticipació en el temps a altres inciatives iguals que de ben segur que es produiran com pel procés d'acompanyament que ha suposat que va més enllà d'una simple convocatòria.
Per als interessats a conèixer-ho en directe, el proper dia 10 de maig a les 13h. tindrà lloc al Saló de Sessions de l'Ajuntament, l'acte de lliurament per part de l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, dels Distintius de responsabilitat social als establiments de ca n'Anglada.
27.4.07
Presentació del programa “Incorpora” a Lleida
Van participar-hi:
- Josep Lluís Torrelles (president del grup Alessa)
- Anna Vega (directora de càtering d’Alessa)
- Gregorio Rodríguez (treballador inserit a Alessa)
- Victor Saló (coordinador del projecte Incorpora a Lleida)
- Joan Ramon Fuertes (delegat general de La Caixa a Lleida)
- Joan Horaci Simó (president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida)
- Josep Maria Canyelles (promotor de Responsabilitat Global)
- Jaume Farré (fundació Obra social La Caixa
20.4.07
Bill Gates i els sense-ordinador
L’economia està en l’estat Zero
A la Nit al Dia de TV3, Mònica Terribas acaba d’entrevistar el professor Itamar Rogovsky, psicòleg iconegut consultor internacional del desenvolupament organitzacional. Rogovsky és el director Institut per al desenvolupament organitzacional d’Israel. En aquest moment imparteix un Màster en desenvolupament organitzacional a Catalunya i fa unes activitats per a la Fundació Cercle per a Coneixement www.fundaciocperc.net.
Col•labora en empreses situades en el model de l’economia del coneixement, organitzacions que aprenen on preval la Visió més que no les jerarquies i els organigrames i les planificacions rígides. Contra les organitzacions dinosaure, defensa les que funcionen per equips de treball específics, on hi ha una major flexibilitat però també una major participació en les decisions. No es tracta de fer màrqueting intern basat en la motivació de la gent però que no tenen una base real fent veure que tenen una implicació en les decisions que no és real.
Les organitzacions no existeixen, sinó que existeix l’organitzar-se. En les diferents etapes de la comprensió dels recursos humans, primer ens compraven com a múscul. Després ens van tractar com a màquines. Posteriorment ens van tractar millor que les màquines entenent que érem capital. En el moment actual tot això està quedant superat i les persones som l’organització.
Evidentment la realitat del dia a dia i de la majoria d’empreses queda molt lluny, i molts estudiants encara surten amb la mentalitat que estar en un despatx és poder. Tenim un sistema compartimentalitzat, amb disciplines que no estan en contacte. Algunes escoles de negoci, a part de moltes coses ben fetes, poden estar causant un gran mal a l’economia...
En l’economia del coneixement les estructures funcionarials tenen els dies comptats. El model del funcionariat, aplicat també a les empreses privades, és una professió a desaparèixer com els taquígrafs. El punt crític és el traspàs d’una economia a l’altra.
16.4.07
Adhesió europea al nou Tractat de NU sobre drets de la discapacitat
La Comunitat Europea ha ratificat un nou Tractat de Nacions Unides de drets de la discapacitat. Aquesta és la primera vegada que la Comunitat firma el nucli d'una Convenció de drets humans de l'ONU. La Convenció, que cobreix els drets de persones amb discapacitat, aspira a garantir que les persones amb discapacitat gaudeixin dels drets humans i les llibertats fonamentals en igualtat amb la resta de les persones. Va ser presa el 2006 per la ONU i ja ha estat catalogat com el primer tractat internacional del segle XXI en matèria de Drets Humans.
6.4.07
L’ADEG revalida la ISO 9001:2000 i la SA 8000
La reconeguda consultora SGS ICS acaba de certificar a favor de l’ADEG el compliment dels requeriments de la ISO 9001:2000 per a les activitats de disseny i gestió de serveis de formació, assessoria, borsa de treball, producció d’activitats i convenis d’avantatges.
L’Associació va ser reconeguda per per primera vegada com a entitat ISO el novembre de 2004. Ara, la revàlida té vigència fins al 2010. La nova seu social de l’ADEG a Vilafranca del Penedès també ha quedat inclosa en l’actual certificació.
A més, l’auditoria ha fet seguiment i avaluació del compliment de la norma SA 8000, l’única reconeguda internacionalment quant a la responsabilitat social. L’any 2005, l’ADEG va ser la primera organització empresarial del món en aconseguir la prestigiosa certificació i alhora es va significar com a capdavantera en el sentit d’integrar les polítiques de qualitat i de responsabilitat social.
5.4.07
Tu controles el canvi climàtic
4.4.07
Després d'Anesvad, Intervida
P.S. Aquestes reflexions no treuen que la divulgació d'uns indicis abans de disposar de proves concluents poden danyar la imatge d'una entitat i que també els mitjans de comunicació haurien d'actuar amb un cert criteri de prudència. Vegeu la reflexió, no necessàriament oposada, de l'amic Xavier Agulló Intervida: ¿matar la ONG o inhabilitar al periodista?