(en castellano inmediatamente después)Durant aquesta setmana que acabem ha tingut lloc un
esdeveniment interessant. Cada any, i ja en van tres, l'editorial Media Responsable, liderada amb èxit per Marcos González, presenten l'anuari de la RSE. Després de tot un matí escoltant moltes aportacions, algunes de molt interessants i altres més fruit de la necessitat de col·locar a tothom que paga, va tocar l'hora del debat amb experts.
Potser pel fet de ser l'últim, Josep Maria Lozano va llançar un estirabot amb simpatia però carregat de raó i de sentit:
"ja n'hi ha prou de parlar d'RSE i potser seria convenient establir una moratòria per a prohibir-ho durant almenys un any." No és un pronunciament nou ja que fa un parell de mesos, en un
acte a Girona organtitzat per Intermón-Oxfam va defensar que hem de parlar menys de responsabilitat social i més de competitivitat.
Què està succeint? Doncs passa que des de fa cinc o sis anys es vénen desenvolupant una gran multitud d'actes i jornades sobre la responsabilitat social. L'any 2004 va ser el moment en què hi va haver una concentració més gran, i des d'aquell moment potser ha anat disminuint de manera raonable fins a un nombre acceptable. Però sovint no s'aprecia una evolució en els enfocaments i sovint encara estem parlant de què és la Responsabilitat Social, per què s'ha de portar a terme, etc. I això cansa, especialment si els públics són, si fa no fa, els mateixos.
Hi ha moments que s'han de produir inflexions, evolucions, desenvolupaments... Per exemple, quan l'any passat Telefónica va publicar la seva memòria d'RSE amb uns quants centenars de pàgines ja es veian venir que allò seria la bomba que faria replantejar algunes coses: estem entrant en un replantejament sobre les edicions en paper de les memòries, repensar-les per al web, orientar-les diferenciadament a les diferents parts interessades, etc.
També respecte a les comissions ara es pot produir una inflació, però aquesta no molesta tant perquè ha d'haver-hi espai per a tothom i es bo que tots els diversos agents vulguin disposar de grups de treball sobre l'RSE. El problema és anar coincidint a diferents comissions i sobretot no mirar de generar complementarietats i sinèrgies.
I també en les jornades hem de fer un pensament. Se n'han d'anar fent, sens dubte. I algunes han de tenir un caràcter bàsic, sens dubte, i sobretot si van a captar nous públics. Però hem de deixar de posar la mirada en la divulgació i sensibilització per a passar a l'acció i al desenvolupament.
Després dels tres anys de reflexió i consens a què ens han abocat les "tres potes" de la iniciativa estatal, encara amb més motiu cal donar per superada una etapa. Potser per això
ens esgota parlar ara del Consell Estatal d'RSE. I ja hem dir que no hi som especialment crítics (excepte en la seva dependència ministerial). El problema és d'esgotament: el consell ja fa mesos que s'hauria d'haver creat. I si es crea ara no pot ser que sembli la panacea o sembli el resultat gairebé únic o central de tot aquest llarg procés.
Ara toca treballar en inciatives concretes. Toca exercitar el diàleg i la transparència. Toca coordinar accions. Ens agradaria que vagin augmentant les jornades on se'ns presentin experiències concretes, seleccionades d'acord amb un gran interès, presentades multilateralment, presentades també amb els elements crítics... Ens agradaria també veure com anem innovant, incorporant idees noves, com generem espais de creativitat, de desenvolupament.
Des de Responsabilitat Global, també subjectes a les mateixes crítiques i reflexions, intentem modestament exercir la nostra responsabilitat social destinant una part del nostre esforç a innovar, a desenvolupar l'RS... Per exemple en enfocaments com l'RSA (de les administracions públiques), RSO (de les organitzacions no lucratives), RSU (de lese Universitats), TSR (Territoris Socialment Responsables), responsabilitat social dels comerços, RSE en aspectes lingüístics, i un llarg etcètera. I intetem fer tasques de sensibilització sobre aquests enfocaments. Per això ens concebem com un think tank o laboratori d'idees. És la nostra manera de contribuir a reorientar el debat públic i les línies de progrés de l'RSE.
Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS