30.4.16
Seminario SINGULARES. Ética de las tecnologías emergentes en personas con diversidad funcional (Madrid)
Todas las personas somos singulares y diversas.
Reflexionar sobre la excepcionalidad y la singularidad de cada ser humano es tanto como hablar de su dignidad, su identidad, su libertad o, lo que es lo mismo, de nuestra responsabilidad a la hora de reconocernos como personas, de vivir nuestras propias vidas sin condicionamientos, de crear vínculos entre nosotros sin menoscabo de nuestras capacidades o discapacidades. La singularidad humana es el modo como cada mujer y cada hombre siente y vive su proyecto vital.
Por otro lado, reconocer la diversidad de las personas es admitir la variedad en nuestra sociedad. Cada persona, con su diversidad funcional —ya sea con discapacidad física o intelectual, con altas capacidades naturales, con capacidades aumentadas biotecnológicamente o con capacidades ordinarias—, no queda definida simplemente por dichas circunstancias condicionadas por la genética, la tecnología, la educación, la cultura o la sociedad, sino por la integración de todas sus dimensiones como ser humano. Al final, lo más importante es la esencia de cada ser humano, es decir, “lo que la persona es”.
No obstante la ideología transhumanista nos acucia a iniciar una transformación disruptiva hacia lo posthumano, y nos sitúa ante el dilema moral de utilizar o no las diversas variantes del mejoramiento humano — a través de la interacción e integración de las tecnologías emergentes en nuestro cuerpo y mente— con el propósito de aumentar de forma exponencial nuestras capacidades físicas y cognitivas.
Este seminario pretende orientar, desde un humanismo avanzado, cómo afrontar éticamente este futuro que ya se está haciendo presente.
Albert Cortina y Miquel-Àngel Serra
Directores
DESCARGAR PROGRAMA
Ecodiario.es: Discapacidad. los desafíos éticos de las tecnologías emergentes, a debate esta semana en madrid
29.4.16
Eleccions a la Terra de ratolins
Sembla que a l'estat espanyol hi tornaran a haver eleccions. Fa gràcia que aquells que criticaven tantes eleccions a Catalunya ara hagin provocat aquesta situació, quan en el cas català es va tractar d'una decisió voluntària per a poder gestionar uns canvis enormes en la voluntat ciutadana mentre que el cas espanyol el problema ve de la incapacitat de la classe política per gestionar la complexitat.
Aquestes eleccions segurament no solucionaran res i donaran un resultat similar, que mostrarà que la repetició ha estat una despesa inútil. I segons diuen algunes enquestes, pot passar que els partits més nacionalistes espanyols pugin més, de manera que s'evidenciï que l'estat espanyol es veta davant de qualsevol canvi que pogués ser significatiu.
Però és que encara que el vot tendís més als partits que es mostren més democràtics, difícilment un canvi significatiu seria possible, perquè la manera de fer de l'estat té unes inèrcies molt travades i potents. Per això, em permeto de suggerir la famosa faula política difosa per Tommy Douglas, activista i polític socialdemocrata. La terra de ratolins és ben aplicable a allò que en deien la terra de conills.
Focus és un projecte pioner i pot ser un element facilitador de la gestió de l’RSE, segons Josep Maria Canyelles en un articles a la revista l’Auditor
- La revista l’Auditor publica en el seu número 75 un article de Josep Maria Canyelles, expert en RSE i coordinador de Respon.cat, presentant aquest organisme empresarial per al desenvolupament de l’RSE a Catalunya al col·lectiu de professionals i empreses que es dediquen a l’auditoria.
- Josep Maria Canyelles és membre de la Comissió d'RSE del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya,
- El Col·legi forma part del Consell social de Respon.cat, juntament amb altres agents empresarials i socials.
Respon.cat posa en marxa “Focus de l’RSE” per a construir l’agenda local
El Col·legi s’integra al Consell social d’aquesta iniciativa empresarial
Fa dos anys Respon.cat engegava màquines. Es tracta d’una iniciativa empresarial que s’havia anat gestant durant anys amb la intenció d’oferir un espai de trobada per a aquelles empreses compromeses amb la responsabilitat social i que també comparteixen la voluntat d’estendre i desenvolupar aquest enfocament de gestió a Catalunya.
En aquests mesos s’han portat a terme accions destinades a les empreses membres, tant a nivell d’enfortir el lideratge ètic com de capacitar tècnicament en la gestió de l’RSE. I també s’han posat en marxa iniciatives rellevants obertes a tot el teixit empresarial, com els primers Premis Respon.cat o el programa RSE.Pime, per facilitar que més empreses petites i mitjanes es vagin incorporant a aquest compromís. És significatiu que de les 53 empreses membres actualment, un terç són grans, un terç mitjanes i un terç petites, fet que mostra la transversalitat de l’RSE dins el teixit empresarial.
Respon.cat ha nascut per a ser l’organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya, i com a tal, vol treballar colze a colze amb moltes altres organitzacions. Per tal de travar les aliances i fer possible el marc de col·laboració, s’han volgut establir complicitats i aprofundir en els objectius compartits, tant en el servei a les empreses com en el repte de fer de Catalunya un territori socialment responsable.
La posada en funcionament del Consell social respon a aquesta voluntat de generar un gran espai de trobada. Vint organitzacions diverses, patronals i associacions empresarials, organitzacions socials i ambientalistes, o agències especialitzades, i col·legis, entre els quals el de Censors Jurats de Comptes, integren aquest fòrum que ha de facilitar les sinergies. Les organitzacions membres del Consell social també són les que poden proposar candidats als Premis Respon.cat. I un dels projectes que es va treballar en el Consell social va ser un projecte pioner denominat Focus de l’RSE a Catalunya.
El projecte Focus és una iniciativa que pretén oferir a les empreses que operen a Catalunya una agenda de les matèries que suposen una inquietud més rellevant per a l’stakeholder comunitat, un grup d’interès complex, sovint difícil d’abordar sistemàticament en l’RSE per la multiplicitat de grups d’interès que l’integren. Aquest esforç de consens permetrà sensibilitzar les empreses amb una major focalització, convidant-les a integrar la gestió dels Focus en la seva RSE, alhora que també ha de permetre que puguin disposar d’eines i recursos com ara l’accés a bones pràctiques de referència i guies per a facilitar l’abordatge de matèries que sovint no formen part del coneixement proper de les empreses.
Per exemple, un dels Focus identificats fou la gestió ètica amb especial èmfasi en la lluita activa contra la corrupció, matèria que ja va impulsar la col·laboració de Respon.cat amb el Col·legi en la jornada que va tenir lloc al març del 2015. En el mateix sentit, mostrem la intenció de col·laborar en les organitzacions que ajuden a desenvolupar esdeveniments i recursos que abordin algun dels Focus.
Disposar d’una agenda de l’RSE local, amb els focus identificats, permet convidar les empreses que operen al territori a integrar-los en la seva RSE. Aquest projecte és pioner i pot ser un element facilitador de la gestió de l’RSE, amb un major alineament amb les inquietuds de la societat.
Al costat del projecte Focus, Respon.cat també ha assumit el foment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, que marquen l’agenda global per als propers 15 anys. Totes dues iniciatives suposaran l’organització d’espais de treball per a cada contingut, que estan oberts a totes les empreses interessades. Amb el foment i desenvolupament de polítiques públiques, Respon.cat és mostra com un agent compromès en el desenvolupament sostenible i no solament com un club al servei de les organitzacions membres.
Per descomptat, el fet de proposar a les empreses catalanes que considerin els Focus locals i els ODS globals aporta simplificació la gestió de l’RSE però no l’eximeix d’una metodologia que requereix que, en primer lloc, l’empresa comprengui el seu context singular de sostenibilitat i faci front a aquelles responsabilitats que són inherents a la seva activitat.
Hem començat amb molta il·lusió perquè Respon.cat és una iniciativa que feia falta. L’hem definit com un projecte de país vinculat a la competitivitat sostenible. Pretenem fer un salt qualitatiu i quantitatiu de l’RSE a Catalunya i ara tenim el repte de fomentar que moltes més empreses se sumin a aquest sentit de compromís, i entenguin que en sortiran beneficiades perquè la responsabilitat social és bona per a la societat i per a l’entorn, però també és altament positiva per a la pròpia organització.
27.4.16
Pimes interessades en el programa RSE.Pime ja poden sol·licitar informació
- Respon.cat ha donat a conèixer que les pimes interessades en el programa RSE.Pime ja poden sol·licitar informació.
- Al 2015 va tenir lloc el programa RSE.Pime, amb la participació de 16 pimes. Les empreses interessades en futures edicions del programa poden sol·licitar informació
Disposar del vostre interès ens permetrà fer arribar la informació en el moment en què s’activi la convocatòria.
Demanar informació
Etiquetes de comentaris:
catalunya,
esdeveniments,
formació altres,
pimes,
polítiques públiques,
propostes
Barcelona, seu internacional de l'Economia del Bé Comú
- Acte de benvinguda a la Reunió Internacional de Delegats de l’Economia del Bé Comú (EBC)
- 13 maig 2016 a les 19h
- Aula Magna de la Universitat de Barcelona. Edifici Històric. Plaça Universitat.
Barcelona, seu internacional de l'Economia del Bé Comú
#EBC-BCN2016
Entre el 13 i 15 de maig Barcelona es convertirà per uns dies en la seu mundial de l'Economia del Bé Comú amb motiu de la celebració de la Reunió Internacional de Delegats del moviment de l'Economia de Bé Comú.
Christian Felber, la inaugurarà amb un Acte de Benvinguda institucional que comptarà amb la participació i el suport del rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, i del primer tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello.
Aquest acte se celebrarà a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona el divendres 13 de maig a les 19.00 h, serà obert a tota la ciutadania i permetrà posar de manifest l'impuls de l'Economia del Bé Comú a Catalunya i a la ciutat de Barcelona.
La Reunió internacional de delegats de l'EBC tindrà lloc durant tot el cap de setmana i aplegarà els màxims representants de l'Economia del Bé Comú de diferents països de la Unió Europea i Amèrica Llatina, que faran d'aquesta trobada un reforç de l'enfocament local-global del moviment i potenciaran aliances a diferents nivells per seguir desenvolupant i estenent aquesta iniciativa que fa propostes concretes de canvi a nivell social, econòmic i polític.
És la primera vegada que té lloc una trobada internacional d'aquest moviment fora d'Àustria, fet que mostra l'interès que suscita i el lideratge que des de Catalunya i Espanya s'hi està donant.
L'acte de benvinguda està organitzat conjuntament per l'Associació Catalana i l'Associació Federal Espanyola per al Foment de l'EBC, amb el suport de la Universitat de Barcelona. Us hi esperem!
INVITACIÓ
INSCRIU-T'HI
Invitació (versió PDF) (pdf 604.01KB)
AGENDA
BENVINGUDA INSTITUCIONAL
Mgfc. Sr. Dídac Ramírez. Rector de la Universitat de Barcelona
Il·lm Sr. Gerardo Pisarello. Primera Tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona de Treball, Economia i Planificació Estratègica.
Sr. Christian Ferber. Impulsor del moviment de l'Economia del Bé Comú
19.30h TAULA RODONA
Francisco Álvarez. Director General de Economía, Emprenedoria i Cooperativisme. Generalitat de Valencia.
Anna Mercadé. Directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia. Cambra de Comerç de Barcelona.
Marcos Eguiguren. Executive Director of Global Alliance for Banking on Values.
Cecilia Tham. Directora Master/Mind de MOB Makers of Barcelona, comunitat creativa col·laborativa.
Christian Kozina. Coordinador de la Reunió Internacional EBC 2016.
Anna Mercadé. Directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia. Cambra de Comerç de Barcelona.
Marcos Eguiguren. Executive Director of Global Alliance for Banking on Values.
Cecilia Tham. Directora Master/Mind de MOB Makers of Barcelona, comunitat creativa col·laborativa.
Christian Kozina. Coordinador de la Reunió Internacional EBC 2016.
20.30hCLOENDA
Josean Lavado. President Associació EBC Catalunya.
Mª Pilar Rueda Requena. Grupo Impulsor Asociación Federal EBC.
Mª Pilar Rueda Requena. Grupo Impulsor Asociación Federal EBC.
Presentació i conducció de l'acte: Ana de Andrés. Economista i Consultora de Desenvolupament Organitzacional. Be the Change.
Amb el suport de:
25.4.16
Oriol Illa crida a superar la falsa dicotomia públic/privat
Aquest dimecres 20 d'abril passat vaig assistir al Fórum Europa Tribuna Catalunya amb Oriol Illa, president de la Taula d’Entitats
del Tercer sector Social de Catalunya. Va fer de presentador en Toni Soler, periodista i fundador de Minoria Absoluta.
Sempre és un plaer escoltar les reflexions de l'Oriol, en aquest cas en format conferència ben documentada per a motivar la reflexió. Podeu veure en vídeo la intervenció sencera:
El president de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Oriol Illa va fer el passat dimecres una conferència al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya en la qual hi van assistir unes 240 personalitats del món polític, social i econòmic del país. També hi van assistir representants de nombroses entitats socials catalanes.
Oriol Illa, durant la seva intervenció va recordar que “les societats més avançades, a nivell europeu, compten i necessiten tercer sector ja que és l’antídot perfecte per neutralitzar i superar avui la falsa dicotomia públic/privat que inspirava el debat de les societats industrials durant el segle XIX i que avui encara persisteix, com si fos una moda, entre una part de la classe política”.
Durant la seva intervenció, el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa ha lamentat que “els darrers, han estat anys en els que s’ha produït un deteriorament del pacte social entès com aquell acord ciutadà que ens comprometia amb un model social. I deteriorar el pacte social, vol dir fer recular les polítiques socials, és a dir, el conjunt de decisions que les administracions públiques duen a terme per a pal·liar situacions que provoquen pobresa, desigualtat, exclusió o discriminació”. Illa també ha fet una defensa dels drets socials: “la defensa de drets socials com a drets sòlids no pas com a drets subsidiaris, és més necessària que mai. Si els drets socials, pensant sobretot en el dret a l’habitatge, haguessin estat drets forts, no haguéssim patit desnonaments i, amb tota seguretat, la crisi no hagués estat tan persistentment dura a moltes llars catalanes”, ha conclòs. “Els drets socials van més enllà de les polítiques socials. I les polítiques socials haurien de ser molt més que epígrafs als pressupostos públics. L’espai públic, l’urbanisme, l’educació, el transport, l’acció comunitària, són espais tan importants a tenir en compte en l’eficàcia de les polítiques socials com ho poden ser els propis recursos. Per això cal, en aquest immens repte de reduir les desigualtats, actuar transversalment. Les desigualtats s’han de poder combatre en una doble direcció; d’una banda sobre l’efecte que provoquen –és a dir, a través de polítiques socials- però també sobre la causa que les genera –la distribució injusta dels recursos i els excedents-“ ha sentenciat Illa.
Sobre la situació social que viu Catalunya, Oriol Illa també ha denunciat que “a Catalunya, el creixement econòmic i la lleugera disminució de l’atur pot haver provocat un cert relaxament en la percepció que ja no hi ha emergència social. Però la realitat és tossuda i encara tenim pendent pagar el deute. No el deute econòmic, sinó el deute social”. “Les polítiques socials han contingut situacions de vulnerabilitat, però, malauradament, han mostrat símptomes d’esgotament i no han estat capaces de reduir les principals mancances socials com voldríem”, també ha lamentat.
Pel president de la Taula del Tercer Sector, “la primera política social per reduir les desigualtats és l’ocupació de qualitat i una economia més social. Avui, a Catalunya 304.300 persones (2015) viu en llars on tots els seus membres estan a l'atur. El 2008, n’eren 89.900. Els aturats que porten més de dos anys a l’atur, s’han més que multiplicat per 10: dels 25.100 de l’any 2008 als 295.600 el 2015. Gran part dels recursos invertits avui en prestacions socials són conseqüència d’aquest atur elevat i crònic”.
Pel què fa als refugiats, Illa sosté que “avui, Europa, només representa un mercat i una divisa, però no pot representar els valors que la van inspirar, si el seu futur passa per decidir sobre la base de la violència i l’amenaça cap a les persones que massivament arriben desesperats a les nostres fronteres”.
Font: Taula Tercer Sector
Nota premsa Fórum
Sempre és un plaer escoltar les reflexions de l'Oriol, en aquest cas en format conferència ben documentada per a motivar la reflexió. Podeu veure en vídeo la intervenció sencera:
En
una conferència al Fòrum Europa, el president de la Taula recorda que
les societats europees més avançades compten i necessiten el Tercer
Sector. - See more at:
http://tercersector.cat/noticies/oriol-illa-crida-superar-la-falsa-dicotomia-publicprivat#sthash.rOvhz16H.dpuf
En
una conferència al Fòrum Europa, el president de la Taula recorda que
les societats europees més avançades compten i necessiten el Tercer
Sector. - See more at:
http://tercersector.cat/noticies/oriol-illa-crida-superar-la-falsa-dicotomia-publicprivat#sthash.rOvhz16H.dpuf
El president de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Oriol Illa va fer el passat dimecres una conferència al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya en la qual hi van assistir unes 240 personalitats del món polític, social i econòmic del país. També hi van assistir representants de nombroses entitats socials catalanes.
Oriol Illa, durant la seva intervenció va recordar que “les societats més avançades, a nivell europeu, compten i necessiten tercer sector ja que és l’antídot perfecte per neutralitzar i superar avui la falsa dicotomia públic/privat que inspirava el debat de les societats industrials durant el segle XIX i que avui encara persisteix, com si fos una moda, entre una part de la classe política”.
Durant la seva intervenció, el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa ha lamentat que “els darrers, han estat anys en els que s’ha produït un deteriorament del pacte social entès com aquell acord ciutadà que ens comprometia amb un model social. I deteriorar el pacte social, vol dir fer recular les polítiques socials, és a dir, el conjunt de decisions que les administracions públiques duen a terme per a pal·liar situacions que provoquen pobresa, desigualtat, exclusió o discriminació”. Illa també ha fet una defensa dels drets socials: “la defensa de drets socials com a drets sòlids no pas com a drets subsidiaris, és més necessària que mai. Si els drets socials, pensant sobretot en el dret a l’habitatge, haguessin estat drets forts, no haguéssim patit desnonaments i, amb tota seguretat, la crisi no hagués estat tan persistentment dura a moltes llars catalanes”, ha conclòs. “Els drets socials van més enllà de les polítiques socials. I les polítiques socials haurien de ser molt més que epígrafs als pressupostos públics. L’espai públic, l’urbanisme, l’educació, el transport, l’acció comunitària, són espais tan importants a tenir en compte en l’eficàcia de les polítiques socials com ho poden ser els propis recursos. Per això cal, en aquest immens repte de reduir les desigualtats, actuar transversalment. Les desigualtats s’han de poder combatre en una doble direcció; d’una banda sobre l’efecte que provoquen –és a dir, a través de polítiques socials- però també sobre la causa que les genera –la distribució injusta dels recursos i els excedents-“ ha sentenciat Illa.
Sobre la situació social que viu Catalunya, Oriol Illa també ha denunciat que “a Catalunya, el creixement econòmic i la lleugera disminució de l’atur pot haver provocat un cert relaxament en la percepció que ja no hi ha emergència social. Però la realitat és tossuda i encara tenim pendent pagar el deute. No el deute econòmic, sinó el deute social”. “Les polítiques socials han contingut situacions de vulnerabilitat, però, malauradament, han mostrat símptomes d’esgotament i no han estat capaces de reduir les principals mancances socials com voldríem”, també ha lamentat.
Pel president de la Taula del Tercer Sector, “la primera política social per reduir les desigualtats és l’ocupació de qualitat i una economia més social. Avui, a Catalunya 304.300 persones (2015) viu en llars on tots els seus membres estan a l'atur. El 2008, n’eren 89.900. Els aturats que porten més de dos anys a l’atur, s’han més que multiplicat per 10: dels 25.100 de l’any 2008 als 295.600 el 2015. Gran part dels recursos invertits avui en prestacions socials són conseqüència d’aquest atur elevat i crònic”.
Pel què fa als refugiats, Illa sosté que “avui, Europa, només representa un mercat i una divisa, però no pot representar els valors que la van inspirar, si el seu futur passa per decidir sobre la base de la violència i l’amenaça cap a les persones que massivament arriben desesperats a les nostres fronteres”.
Font: Taula Tercer Sector
Nota premsa Fórum
Etiquetes de comentaris:
bon govern,
esdeveniments,
personatges,
ppp,
sector social,
vídeo altres
Suport a la Declaració de Compromís amb el Mecenatge Cultural
El 14 d'abril passat vam assistir a l'acte Reflexions sobre l'impacte del mecenatge cultural: el model francès, un exemple a seguir? que va tenir lloc a l'Ateneu Barcelonès organitzat per l'Ateneu Barcelonès, el CoNCA i la Fundació Catalunya Cultura.
La sessió va comptar amb una àmplia presència de representants destacats de la societat civil, institucions culturals i el món empresarial. En aquest marc, Jordi Casassas, president de l'Ateneu Barcelonès, i Carles Duarte, president del CoNCA, varen anunciar l'impuls de la Declaració de Compromís amb el Mecenatge Cultural. L'objectiu principal d'aquesta declaració és: reclamar l'aprovació de la Llei de mecenatge i la creació dels instruments per al seu desenvolupament.
Aquesta és la declaració, a la qual Josep Maria Canyelles - Responsabilitat Global hi ha donat el seu suport:
Declaració de Compromís amb el Mecenatge Cultural
A favor d’una major implicació social en el foment de les arts i la cultura: compromís amb el mecenatge cultural
La cultura té un valor central en la construcció d’un país i és un component essencial de l’expressió de la seva identitat i un element cohesionador de primer ordre. La cultura ens referma en la pertinença a una col·lectivitat i ens dóna les eines per créixer i desenvolupar-nos com a poble. Ens capacita per integrar les diverses sensibilitats socials i culturals que conformen la societat en tota la seva complexitat. Per aquest motiu, cal que tots els estaments del nostre país —socials, econòmics, acadèmics i institucionals— reconeguin la cultura com a eina de vertebració social, espai d’intercanvi plural i instrument de creixement econòmic, i una aposta per l'excel·lència i la contemporaneïtat.
Considerem, doncs, necessari convertir-la en un dels eixos estratègics de l’acció política. La intervenció pública és primordial per assegurar la pluralitat, la diversitat i la riquesa de la cultura; el seu paper de garant d’aquest sector a través d’una aposta clara per la cultura ha de ser un dels eixos principals de l’acció de govern.
Ara, més que mai, és necessari desenvolupar noves fórmules mixtes que permetin una millor i major participació ciutadana, més iniciativa i compromís del sector privat, i una indispensable aliança publicoprivada que potenciï els recursos econòmics per a la cultura.
Els agents socials, els empresaris i els creadors, com a mostra del nostre compromís amb la cultura, ens oferim a treballar conjuntament amb les institucions per:
- Reconèixer la cultura com a eix essencial de les polítiques del país.
- Dotar la cultura de recursos necessaris amb un mínim del 2 % del pressupost de la Generalitat de Catalunya.
- Estimular la col·laboració entre sector privat i públic diversificant noves eines de finançament per a la cultura.
- Impulsar mesures fiscals que reconeguin i incentivin la col·laboració i el compromís de la ciutadania amb la cultura.
El món de la cultura i la societat civil instem el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Parlament de Catalunya a impulsar durant aquesta legislatura la redacció d’una Llei de mecenatge equiparable a la dels països avançats del nostre entorn. Aquesta Llei ha de ser consensuada amb els sectors cultura l i empresarial, acompanyada dels instruments necessaris per a desenvolupar-la.
I és per tot això que els promotors d'aquesta iniciativa convidem les entitats i les persones que creuen en la força de la cultura a sumar-se i a adherir-se a la DECLARACIÓ de Compromís amb el Mecenatge Cultural.
Barcelona, 14 d'abril de 2016
Ateneu Barcelonès
Consell Nacional de la Cultura i les Arts, CoNCA
Document PDF
Butlleta d’adhesió
Per altra banda, en el marc de l'acte, Robert Fohr, cap de la Missió de Mecenatge del Ministeri de Cultura i Comunicació del Govern de França, va fer-hi unes reflexions sobre el model francès, que podeu escoltar en el vídeo adjunt [fr].
Altres entrades sobre "mecenatge".
La sessió va comptar amb una àmplia presència de representants destacats de la societat civil, institucions culturals i el món empresarial. En aquest marc, Jordi Casassas, president de l'Ateneu Barcelonès, i Carles Duarte, president del CoNCA, varen anunciar l'impuls de la Declaració de Compromís amb el Mecenatge Cultural. L'objectiu principal d'aquesta declaració és: reclamar l'aprovació de la Llei de mecenatge i la creació dels instruments per al seu desenvolupament.
Aquesta és la declaració, a la qual Josep Maria Canyelles - Responsabilitat Global hi ha donat el seu suport:
Declaració de Compromís amb el Mecenatge Cultural
A favor d’una major implicació social en el foment de les arts i la cultura: compromís amb el mecenatge cultural
La cultura té un valor central en la construcció d’un país i és un component essencial de l’expressió de la seva identitat i un element cohesionador de primer ordre. La cultura ens referma en la pertinença a una col·lectivitat i ens dóna les eines per créixer i desenvolupar-nos com a poble. Ens capacita per integrar les diverses sensibilitats socials i culturals que conformen la societat en tota la seva complexitat. Per aquest motiu, cal que tots els estaments del nostre país —socials, econòmics, acadèmics i institucionals— reconeguin la cultura com a eina de vertebració social, espai d’intercanvi plural i instrument de creixement econòmic, i una aposta per l'excel·lència i la contemporaneïtat.
Considerem, doncs, necessari convertir-la en un dels eixos estratègics de l’acció política. La intervenció pública és primordial per assegurar la pluralitat, la diversitat i la riquesa de la cultura; el seu paper de garant d’aquest sector a través d’una aposta clara per la cultura ha de ser un dels eixos principals de l’acció de govern.
Ara, més que mai, és necessari desenvolupar noves fórmules mixtes que permetin una millor i major participació ciutadana, més iniciativa i compromís del sector privat, i una indispensable aliança publicoprivada que potenciï els recursos econòmics per a la cultura.
Els agents socials, els empresaris i els creadors, com a mostra del nostre compromís amb la cultura, ens oferim a treballar conjuntament amb les institucions per:
- Reconèixer la cultura com a eix essencial de les polítiques del país.
- Dotar la cultura de recursos necessaris amb un mínim del 2 % del pressupost de la Generalitat de Catalunya.
- Estimular la col·laboració entre sector privat i públic diversificant noves eines de finançament per a la cultura.
- Impulsar mesures fiscals que reconeguin i incentivin la col·laboració i el compromís de la ciutadania amb la cultura.
El món de la cultura i la societat civil instem el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Parlament de Catalunya a impulsar durant aquesta legislatura la redacció d’una Llei de mecenatge equiparable a la dels països avançats del nostre entorn. Aquesta Llei ha de ser consensuada amb els sectors cultura l i empresarial, acompanyada dels instruments necessaris per a desenvolupar-la.
I és per tot això que els promotors d'aquesta iniciativa convidem les entitats i les persones que creuen en la força de la cultura a sumar-se i a adherir-se a la DECLARACIÓ de Compromís amb el Mecenatge Cultural.
Barcelona, 14 d'abril de 2016
Ateneu Barcelonès
Consell Nacional de la Cultura i les Arts, CoNCA
Document PDF
Butlleta d’adhesió
Per altra banda, en el marc de l'acte, Robert Fohr, cap de la Missió de Mecenatge del Ministeri de Cultura i Comunicació del Govern de França, va fer-hi unes reflexions sobre el model francès, que podeu escoltar en el vídeo adjunt [fr].
Altres entrades sobre "mecenatge".
Etiquetes de comentaris:
acció social,
mem'16,
polítiques públiques,
ppp,
propostes,
sector cultural
Jornada de Responsabilitat Social a Santa Susanna: Empreses inclusives
La Fundació Bancària 'la Caixa', l’Ajuntament de Santa Susanna i la Fundació Privada el Molí d’en Puigvert us conviden a la jornada "empreses inclusives" que tindrà lloc el proper dimecres 27 d'abril de 9.30 a 11 hores a l’hotel Ona Brava. Avinguda del Mar 6, Santa Susanna.
L'expert Josep Maria Canyelles farà una ponència sobre el sentit empresarial de la Responsabilitat Social dirigida als empresaris i empresàries de Santa Susanna i Alt Maresme.
En aquesta jornada es presentarà el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Santa Susanna i el programa INCORPORA de l'obra social de La Caixa.
PROGRAMA DE L'ACTE
9.20h. Recepció i benvinguda als assistents.
9.30h Inici de l'acte. Intervindran:
10.00h Ponència: La Responsabilitat Social Empresarial, a càrrec de Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global i soci-consultor Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat
10.25h Bones pràctiques en matèria de responsabilitat social al territori. Testimoni de empreses inclusives i treballadors del programa.
10.35h Torn obert de paraules
10.45h Cloenda de l’acte
Inscripció
Anteriors jornades:
L'expert Josep Maria Canyelles farà una ponència sobre el sentit empresarial de la Responsabilitat Social dirigida als empresaris i empresàries de Santa Susanna i Alt Maresme.
En aquesta jornada es presentarà el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Santa Susanna i el programa INCORPORA de l'obra social de La Caixa.
PROGRAMA DE L'ACTE
9.20h. Recepció i benvinguda als assistents.
9.30h Inici de l'acte. Intervindran:
- Miquel Àngel Ruiz, gerent de la Fundació Privada el Molí d’en Puigvert
- Jordi Nicolau, Director Territorial de CaixaBank de Barcelona
- Joan Campolier, alcalde de Santa Susanna
- Juli Jiménez, locutor de Ràdio Santa Susanna, condueix l’acte
10.00h Ponència: La Responsabilitat Social Empresarial, a càrrec de Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global i soci-consultor Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat
10.25h Bones pràctiques en matèria de responsabilitat social al territori. Testimoni de empreses inclusives i treballadors del programa.
10.35h Torn obert de paraules
10.45h Cloenda de l’acte
- Miquel Àngel Ruiz, gerent de la Fundació Privada el Molí d’en Puigvert.
Inscripció
Anteriors jornades:
- 18.4.16 Jornada RSE a Granollers: la transparència és un valor instrumental que poc valor aporta sense honestedat i sostenibilitat, segons Canyelles
- 7.4.16 Cada empresa ha de donar resposta a les seves responsabilitats primàries i tot seguit atendre les del territori, segons Canyelles. Aquest matí ha tingut lloc la trobada empresarial a Sant Boi promoguda per Incorpora amb una conferència sobre el sentit de l'RSE a càrrec de Josep Maria Canyelles.
He fet una donació a la Fundació Wikimedia per sostenir la Viquipèdia
He fet una donació a la Fundació Wikimedia. Fa temps que, al fer servir la Viquipèdia, apareix una explicació del caràcter no lucratiu de la iniciativa, a més de tractar-se d'un projecte col·laboratiu, i se sol·liciten aportacions per a fer-lo viable i evitar haver de dependre de publicitat. Crec que és un deure col·lectiu -i especialment dels qui en som usuaris- de garantir i fomentar el coneixement
lliure. I la Viquipèdia és la font de coneixement lliure més
accessible i completa del món. A més, com a català, cal dir que la nostra llengua es troba entre les 17 primeres en nombre d'articles i que fou la primera llengua en tenir versió pròpia després de l'anglès.
Aquesta és la carta d'agraïment que he rebut:
Aquesta és la carta d'agraïment que he rebut:
Benvolgut/Benvolguda Josep Maria,
Gràcies per la seva donació de € 10.00 a la Fundació Wikimedia. La Fundació Wikimedia és una organització sense ànim de lucre que dóna suport a la Viquipèdia i altres projectes de coneixement lliure. La nostra missió és construir la font de coneixement lliure més accessible i completa del món.
Creiem que el coneixement és un dret humà fonamental. Com la humanitat es llança al nostre futur digital, necessitem espais oberts, accessibles i públics per accedir al coneixement en línia. Això és el que proveeix Wikimedia. La Viquipèdia ofereix coneixement lliure a la gent, fet per la gent, en centenars d'idiomes a tot el nostre planeta.
Durant tot l’any, gent de tots els continents, inclosa l'Antàrtida, edita i llegeix la Viquipèdia. Gairebé cinc cents milions de persones visiten Wikipedia tots els mesos per a qualsevol cosa, des de la preservació del patrimoni cultural, a la millora de la detecció del càncer, recerca per fer els deures. Vénen a aprendre. Es queden i descobreixen.
Tothom és un potencial viquipedista. Si no troba el que està buscant a la Wikipedia, vostè mateix pot començar a crear-ho. Els articles, paraules, imatges i dades són creats per una comunitat diversa de persones que treballen com a voluntaris per compartir els seus coneixements amb el món.
Cada dia ens preguntem com podem augmentar el nostre impacte i assegurar-nos de que Viquipèdia i els altres projectes germans siguin demà encara més precisos, rics i accessibles del que ho són avui. La seva donació ens ajudarà a reeixir-ne.
Gràcies per permetre'ns continuar creixent i impactant vides un any més.
Fundació Wikimedia
18.4.16
Jornada RSE a Granollers: la transparència és un valor instrumental que poc valor aporta sense honestedat i sostenibilitat, segons Canyelles
- Ha tingut lloc aquest matí a Granollers la Jornada sobre RSE: "Formació i experiència, valors per la inserció laboral", organitzada per Incorpora i Escola Pia
- La setmana que ve tindrà lloc un altre acte del projecte Incorpora a Santa Susanna, on Josep Maria Canyelles farà una nova conferència sobre el sentit empresarial de la responsabilitat social
La Fundació Bancària “la Caixa” i l'Escola Pia de Granollers, amb la col·laboració de UEI-Cercle d’Empresaris i Audens Food han organitzat una jornada amb empreses del Vallès Oriental, per parlar d'RSE, que ha reunit prop d'un centenar de persones.
Ha obert les intervencions de la taula inaugural Joan Díaz, president de UEI-Cercle d’Empresaris, que ha fet referència als canvis en el codi penal i la necessitat que les empreses no es limitin a complir sinó a desenvolupar uns valors. Per part de Caixabank ha presentat la iniciativa Jordi Nicolau, director territorial de Barcelona. Finalment, Josep Mayoral, alcalde de Granollers, ha destacat les conseqüències enormes de la crisi econòmica, aportant dades locals, i fent referència a la necessitat de la implicació de tothom per a abordar el repte.
Ha obert les intervencions de la taula inaugural Joan Díaz, president de UEI-Cercle d’Empresaris, que ha fet referència als canvis en el codi penal i la necessitat que les empreses no es limitin a complir sinó a desenvolupar uns valors. Per part de Caixabank ha presentat la iniciativa Jordi Nicolau, director territorial de Barcelona. Finalment, Josep Mayoral, alcalde de Granollers, ha destacat les conseqüències enormes de la crisi econòmica, aportant dades locals, i fent referència a la necessitat de la implicació de tothom per a abordar el repte.
Tot seguit s'ha fet la presentació del Programa Incorpora de la Fundació Bancària “la Caixa”, que al llarg d'aquests anys ha aconseguit la incorporació de més de 100.000 persones de col·lectius amb dificultats.
Josep Maria Canyelles, expert en RSE, ha fet la ponència sobre Responsabilitat Social Empresarial, amb l'objectiu de convidar les empreses i organitzacions a emprendre el camí de la incorporació d'aquest estil de gestió de l'RSE, que suposa integrar valors com l'ètica, la sostenibilitat o la transparència, entre altres.
Canyelles, que és soci-consultor de Vector 5 i promotor de Responsabilitat Global, ha destacat que l'RSE també és per a les Pimes i fins i tot per a les microempreses, i s'ha mostrat crític cap a algunes empreses que, malgrat que puguin tenir bones pràctiques en alguns vectors com els d'impacte ambiental o en acció social, estan alhora fent elusió fiscal o perjudicant les pimes proveïdors, de manera que, en rigor, no estan gestionant l'RSE perquè no atenen tots els seus vectors d'impacte.
L'expert ha volgut aportar alguns consells sobre com gestionar l'RSE, amb unes notes sobre què implica metodològicament l'RSE, com el diàleg amb els grups d'interès i la transparència. Ha destacat que la transparència és un valor instrumental que poc valor aporta sense honestedat i sostenibilitat. A més de demanar que cada empresa gestioni la seva responsabilitat immediata, també ha convidat a integrar la responsabilitat empresarials respecte a les agendes local i global de l'RSE, fent referència en aquest cas al "Focus de l'RSE a Catalunya" i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides.
Canyelles ha acabat la intervenció destacant l'oportunitat de construir territoris socialment responsables, amb la implicació de tots els agents, privats, socials i públics, i de qualsevol dimensió.
Una empresa del territori ha tingut l'oportunitat d'explicar les seves bones pràctiques en matèria de responsabilitat social, amb el focus en la integració de persones procedents de l'Escola Pia de Granollers. Raul Torres,
gerent d'Audens Food, amb seu a Granollers, ha aportat el testimoni com a empresa col·laboradora del programa
Incorpora i ha matisat que a les expressions "formació i
experiència" calia afegir el talent de les persones.
Francesc Xavier Ambrós, gerent de l'Escola Pia Granollers, ha fet la cloenda de l'acte, amb unes paraules de presentació d'aquesta històrica entitat social i comunitària, i sobre els reptes de treballar amb les persones.
Ha conduït l’acte Clara Armengol, cap d'Informatius a Vallès Oriental Televisió. Prèviament a l'inici de l'acte, s'ha fet la firma de l'acord de col·laboració del programa Incorpora amb les institucions presents.
Francesc Xavier Ambrós, gerent de l'Escola Pia Granollers, ha fet la cloenda de l'acte, amb unes paraules de presentació d'aquesta històrica entitat social i comunitària, i sobre els reptes de treballar amb les persones.
Ha conduït l’acte Clara Armengol, cap d'Informatius a Vallès Oriental Televisió. Prèviament a l'inici de l'acte, s'ha fet la firma de l'acord de col·laboració del programa Incorpora amb les institucions presents.
- Nota de la Jornada de Sant Boi (7.4.16): Cada empresa ha de donar resposta a les seves responsabilitats primàries i tot seguit atendre les del territori, segons Canyelles
- Proper acte: 27 d'abril a Santa Susanna (Maresme)
17.4.16
Els antics alumnes posen en marxa projecte de suport a excompanys afectats per la crisi
PROJECTE LABORAL APADRINA UN AMIC
Des de l’Associació d’antics alumnes del Col·legi Padre Damián Sagrats Cors de Barcelona, es va posar en marxa l’any 2013, un projecte solidari per ajudar a trobar feina i orientar laboralment a totes aquelles persones que s’havien quedat a l’atur a causa de la greu crisi financera que vam tenir. Especialment el projecte es va orientar a persones més grans de 45 anys, que són les que més dificultats tenen i encara amb més atenció a les dones.
El projecte és un projecte col·laboratiu, en el qual es demana a les empreses que incloguin projectes com aquest dins el marc de la seva política de responsabilitat social empresarial, fent arribar les ofertes que tenen o les posicions que han de cobrir. El fet de fer arribar les ofertes no implica cap compromís en absolut per a l’empresa, simplement facilita que persones que difícilment tenen accés a processos de selecció per la seva edat puguin participar-hi i posar en valor la seva experiència i coneixements.
¿Què es demana a les empreses?
· Que facin arribar ofertes laborals a l'email info@apadrinaunamigo.org
· Que comuniquin el projecte als responsables de RH i concretament de selecció
¿Què s'ofereix als beneficiaris d'aquesta acció?
· Orientació curricular, adaptant-lo a la situació de mercat i fent visible el CV a les xarxes socials
· Coaching solidari
· Formació i tallers específics en temes que els ajuden a créixer professionalment
· Suport psicològic quan es requereix
· Suport en el seu inici si el camí del candidat és l’emprenedoria
En definitiva, entenen aquest projecte per a les empreses com un projecte d'RSE, de col·laboració amb la societat i de suport a un problema social greu, que ajuda a la seva reputació corporativa. Per a més informació www.apadrinaunamigo.org o Alberto Trallero (president associació) alberto.t@telefonica.net.
L'Associació d'Antics Alumnes del col·legi Pare Damià, Sagrats Cors neix amb el ferm propòsit d'agrupar a tots aquells ex alumnes de qualsevol curs o promoció que tinguin el desig de rebel·lar-se contra situacions i adversitats dels seus antics companys. A través de l'acció voluntària, pretenen ajudar a tots els seus excompanys a afrontar junts l'adversitat, tant en aquells pares i mares de família que veuen els seus projectes empresarials o laborals truncats, com en les promocions més joves i als que sembla que els temps que vivim no els ofereixen cap futur ni oportunitat.
Responsabilitat Social i llengua en una jornada sobre empresa, turisme i RSE a Saragossa, amb una ponència de l'expert Josep Maria Canyelles
EMPRESA, TURISME i LLENGUA ARAGONESA. II JORNADA DE TREBALL
23 maig 2016
Saragossa
La presència de l'aragonès en el món econòmic i empresarial ha anat guanyant terreny amb el pas del temps i avui està present en nombroses iniciatives econòmiques, especialment les lligades a l'alimentació i el turisme. Això constitueix un avanç important perquè aquesta llengua ha estat tradicionalment unida a altres àmbits com el rural i/o el cultural. L'associació de la llengua tradicional als productes alimentaris i al turisme de qualitat, per exemple, aporta a aquestes activitats econòmiques un plus de credibilitat, de denominació d'origen, d'arrelament amb el territori i els fa més atractius per als potencials clients.
A més, té gran interès que aquestes iniciatives es vegin, d'una banda, reconegudes per la societat en el seu conjunt, i d'altra es reconeguin entre si. D'aquesta manera poden ser enteses com a exemple de bones pràctiques, incloses en la responsabilitat social corporativa i com a part d'un impuls comú de defensa i dignificació d'aquest patrimoni cultural immaterial, que en fer-se marca es concreta i es converteix en patrimoni material, molt més comprensible i accessible al conjunt dels ciutadans.
La visualització d'una llengua minoritària i minoritzada com l'aragonès és un element
imprescindible per a la seva supervivència, per això la seva utilització per empreses dels més diversos àmbits, normalitzen el seu ús i la fan útil per als ciutadans.
El Govern d'Aragó vol, amb aquesta Jornada, aportar elements tècnics que ajudin les empreses que així ho desitgin a comprendre la utilitat i conveniència social d'utilitzar l'aragonès en els seus productes i marques, així com en la comunicació amb els seus clients.
PROGRAMA
10:00 PRESENTACIÓN de la jornada:
12:00 RESPONSABILIDAD SOCIAL EMPRESARIAL Y LENGUA
Gobierno de Aragón.
Destinat a empreses, professionals autònoms, comerços, establiments de serveis, associacions i fundacions amb activitat fiscal o persones que vulguin emprendre.
Programa en PDF
Canyelles, expert en el sentit estratègic de la Responsabilitat Social, ha desenvolupat un ampli coneixement expert i pioner en alguns models d'aplicació d'aquest enfocament de gestió com per a pimes i microempreses, per al sector turístic, integrant la gestió lingüística a l'RSE, o en el desenvolupament de territoris socialment responsables. Va publicar un manual sobre RSE, Empresa i Llengua. Podeu trobar més sobre RSE i llengua en aquest apartat del seu bloc.
Introducció del document "Empresa i llengua. Un enfocament de responsabilitat social empresarial per a aportar valors a tots els grups d'interès"
23 maig 2016
Saragossa
La presència de l'aragonès en el món econòmic i empresarial ha anat guanyant terreny amb el pas del temps i avui està present en nombroses iniciatives econòmiques, especialment les lligades a l'alimentació i el turisme. Això constitueix un avanç important perquè aquesta llengua ha estat tradicionalment unida a altres àmbits com el rural i/o el cultural. L'associació de la llengua tradicional als productes alimentaris i al turisme de qualitat, per exemple, aporta a aquestes activitats econòmiques un plus de credibilitat, de denominació d'origen, d'arrelament amb el territori i els fa més atractius per als potencials clients.
A més, té gran interès que aquestes iniciatives es vegin, d'una banda, reconegudes per la societat en el seu conjunt, i d'altra es reconeguin entre si. D'aquesta manera poden ser enteses com a exemple de bones pràctiques, incloses en la responsabilitat social corporativa i com a part d'un impuls comú de defensa i dignificació d'aquest patrimoni cultural immaterial, que en fer-se marca es concreta i es converteix en patrimoni material, molt més comprensible i accessible al conjunt dels ciutadans.
La visualització d'una llengua minoritària i minoritzada com l'aragonès és un element
imprescindible per a la seva supervivència, per això la seva utilització per empreses dels més diversos àmbits, normalitzen el seu ús i la fan útil per als ciutadans.
El Govern d'Aragó vol, amb aquesta Jornada, aportar elements tècnics que ajudin les empreses que així ho desitgin a comprendre la utilitat i conveniència social d'utilitzar l'aragonès en els seus productes i marques, així com en la comunicació amb els seus clients.
PROGRAMA
10:00 PRESENTACIÓN de la jornada:
- José Ignacio López Susín, Director General de Política Lingüística del Gobierno de Aragón.
- Marisa Romero Fuertes, Directora General de Turismo del Gobierno de Aragón.
- Berta Lorente Torrano, Vicepresidenta 2ª de la Cámara y Patrona de la Fundación Basilio Paraíso.
- Ponente: Rafael Bravo Gil, profesor titular del Departamento de Dirección de Marketing e Investigación de Mercados de la Universidad de Zaragoza.
- Presenta: Manuel Escolá, director de Radio Ebro y 15Tv.
- Jorge Marqueta Escuer, director gerente de la Sociedad de Promoción y Gestión del Turismo Aragonés, S.L.U. (Gobierno de Aragón).
- Presenta: José María Ciria Plana, presidente de la Asociación Turística y Empresarial Valle deBenasque.
12:00 RESPONSABILIDAD SOCIAL EMPRESARIAL Y LENGUA
- Ponente: Josep Maria Canyelles i Pastó, promotor de Responsabilitat Global. Socioconsultor de Vector 5. Coordinador de Respon.cat. Asesor del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya.
- Presenta: Berta Lorente Torrano, Vicepresidenta 2ª de la Cámara y Patrona de la Fundación BasilioParaíso.
- Biera Ordio Minero, Clarión, Feito en Laspuña, PRAMES, Restaurante La Cadiera, Total Sport, Xordica Editorial.
- Presenta y modera: Ebardo Fernández Herrero, impulsor de la iniciativa “REBISCOLAR” parael uso del aragonés en las empresas.
Gobierno de Aragón.
Destinat a empreses, professionals autònoms, comerços, establiments de serveis, associacions i fundacions amb activitat fiscal o persones que vulguin emprendre.
- Lloc: Cámara de Comercio, Industria y Servicios de Zaragoza. Pº Isabel la Católica, 2. 50009 Saragossa
- Dia: 23 de maig de 2016
- Hora: 10:00 - 14:00
- Aforament limitat. PREINSCRIPCIÓ: dgpollinguistica@aragon.es fins al 3 de maig.
- Turismo de Aragón
- Departamento de Educación, Cultura y Deporte del Gobierno de Aragón.
- Fundación Basilio Paraíso de la Cámara de Comercio, Industria y Servicios de Zaragoza
Programa en PDF
Canyelles, expert en el sentit estratègic de la Responsabilitat Social, ha desenvolupat un ampli coneixement expert i pioner en alguns models d'aplicació d'aquest enfocament de gestió com per a pimes i microempreses, per al sector turístic, integrant la gestió lingüística a l'RSE, o en el desenvolupament de territoris socialment responsables. Va publicar un manual sobre RSE, Empresa i Llengua. Podeu trobar més sobre RSE i llengua en aquest apartat del seu bloc.
Introducció del document "Empresa i llengua. Un enfocament de responsabilitat social empresarial per a aportar valors a tots els grups d'interès"
Etiquetes de comentaris:
esdeveniments,
espanya,
llengua,
mem'16,
polítiques públiques,
sector turístic
Responsabilidad Social y lengua en una jornada sobre empresa, turismo y RSE en Zaragoza, con una ponencia del experto Josep Maria Canyelles
EMPRESA, TURISMO y LENGUA ARAGONESA. II JORNADA DE TRABAJO
23 de mayo de 2016
Zaragoza
La presencia del aragonés en el mundo económico y empresarial ha ido ganando terreno con el paso del tiempo y hoy está presente en numerosas iniciativas económicas, especialmente las ligadas a la alimentación y el turismo. Esto constituye un avance importante porque esta lengua ha estado tradicionalmente unida a otros ámbitos como el rural y/o el cultural. La asociación de la lengua tradicional a los productos alimenticios y al turismo de calidad, por ejemplo, aporta a estas actividades económicas un plus de credibilidad, de denominación de origen, de enraizamiento con el territorio y los hace más atractivos para los potenciales clientes.
Además, tiene gran interés que estas iniciativas se vean, por un lado, reconocidas por la sociedad en su conjunto, y por otro se reconozcan entre sí. De esta manera pueden ser entendidas como ejemplo de buenas prácticas, incluidas en la responsabilidad social corporativa y como parte de un impulso común de defensa y dignificación de ese patrimonio cultural inmaterial, que al hacerse marca se concreta y se convierte en patrimonio material, mucho más entendible y accesible al conjunto de los ciudadanos.
La visualización de una lengua minoritaria y minorizada como el aragonés es un elemento
imprescindible para su supervivencia, por ello su utilización por empresas de los más diversos ámbitos, normalizan su uso y la hacen útil para los ciudadanos.
El Gobierno de Aragón quiere, con esta Jornada, aportar elementos técnicos que ayuden a las empresas que así lo deseen a comprender la utilidad y conveniencia social de utilizar el aragonés en sus productos y marcas, así como en la comunicación con sus clientes.
PROGRAMA
10:00 PRESENTACIÓN de la jornada:
12:00 RESPONSABILIDAD SOCIAL EMPRESARIAL Y LENGUA
Gobierno de Aragón.
Destinado a Empresas, profesionales autónom@s, comercios, establecimientos de servicios, asociaciones y fundaciones con actividad fiscal o personas que quieran emprender.
Programa en PDF
Canyelles, experto en el sentido estratégico de la Responsabilidad Social, ha desarrollado un amplio conocimiento experto y pionero en algunos modelos de aplicación de este enfoque de gestión como para pimes y microempresas, para el sector turístico, integrando la gestión lingüística a la RSE, o en el desarrollo de territorios socialmente responsables. Publicó un manual sobre RSE, Empresa y Lengua. Pueden encontrar más sobre RSE y lengua en este apartado de su blog.
Introducción del documento "Empresa y lengua. Un enfoque de responsabilidad social empresarial para aportar valores a todos los grupos de interés"
23 de mayo de 2016
Zaragoza
La presencia del aragonés en el mundo económico y empresarial ha ido ganando terreno con el paso del tiempo y hoy está presente en numerosas iniciativas económicas, especialmente las ligadas a la alimentación y el turismo. Esto constituye un avance importante porque esta lengua ha estado tradicionalmente unida a otros ámbitos como el rural y/o el cultural. La asociación de la lengua tradicional a los productos alimenticios y al turismo de calidad, por ejemplo, aporta a estas actividades económicas un plus de credibilidad, de denominación de origen, de enraizamiento con el territorio y los hace más atractivos para los potenciales clientes.
Además, tiene gran interés que estas iniciativas se vean, por un lado, reconocidas por la sociedad en su conjunto, y por otro se reconozcan entre sí. De esta manera pueden ser entendidas como ejemplo de buenas prácticas, incluidas en la responsabilidad social corporativa y como parte de un impulso común de defensa y dignificación de ese patrimonio cultural inmaterial, que al hacerse marca se concreta y se convierte en patrimonio material, mucho más entendible y accesible al conjunto de los ciudadanos.
La visualización de una lengua minoritaria y minorizada como el aragonés es un elemento
imprescindible para su supervivencia, por ello su utilización por empresas de los más diversos ámbitos, normalizan su uso y la hacen útil para los ciudadanos.
El Gobierno de Aragón quiere, con esta Jornada, aportar elementos técnicos que ayuden a las empresas que así lo deseen a comprender la utilidad y conveniencia social de utilizar el aragonés en sus productos y marcas, así como en la comunicación con sus clientes.
PROGRAMA
10:00 PRESENTACIÓN de la jornada:
- José Ignacio López Susín, Director General de Política Lingüística del Gobierno de Aragón.
- Marisa Romero Fuertes, Directora General de Turismo del Gobierno de Aragón.
- Berta Lorente Torrano, Vicepresidenta 2ª de la Cámara y Patrona de la Fundación Basilio Paraíso.
- Ponente: Rafael Bravo Gil, profesor titular del Departamento de Dirección de Marketing e Investigación de Mercados de la Universidad de Zaragoza.
- Presenta: Manuel Escolá, director de Radio Ebro y 15Tv.
- Jorge Marqueta Escuer, director gerente de la Sociedad de Promoción y Gestión del Turismo Aragonés, S.L.U. (Gobierno de Aragón).
- Presenta: José María Ciria Plana, presidente de la Asociación Turística y Empresarial Valle deBenasque.
12:00 RESPONSABILIDAD SOCIAL EMPRESARIAL Y LENGUA
- Ponente: Josep Maria Canyelles i Pastó, promotor de Responsabilitat Global. Socioconsultor de Vector 5. Coordinador de Respon.cat. Asesor del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya.
- Presenta: Berta Lorente Torrano, Vicepresidenta 2ª de la Cámara y Patrona de la Fundación BasilioParaíso.
- Biera Ordio Minero, Clarión, Feito en Laspuña, PRAMES, Restaurante La Cadiera, Total Sport, Xordica Editorial.
- Presenta y modera: Ebardo Fernández Herrero, impulsor de la iniciativa “REBISCOLAR” parael uso del aragonés en las empresas.
Gobierno de Aragón.
Destinado a Empresas, profesionales autónom@s, comercios, establecimientos de servicios, asociaciones y fundaciones con actividad fiscal o personas que quieran emprender.
- Lugar: Cámara de Comercio, Industria y Servicios de Zaragoza. Pº Isabel la Católica, 2. 50009 ZARAGOZA
- Día: 23 de mayo de 2016
- Hora: 10:00 - 14:00
- Aforo limitado. PREINSCRIPCIÓN: dgpollinguistica@aragon.es hasta el 3 de mayo.
- Turismo de Aragón
- Departamento de Educación, Cultura y Deporte del Gobierno de Aragón.
- Fundación Basilio Paraíso de la Cámara de Comercio, Industria y Servicios de Zaragoza
Programa en PDF
Canyelles, experto en el sentido estratégico de la Responsabilidad Social, ha desarrollado un amplio conocimiento experto y pionero en algunos modelos de aplicación de este enfoque de gestión como para pimes y microempresas, para el sector turístico, integrando la gestión lingüística a la RSE, o en el desarrollo de territorios socialmente responsables. Publicó un manual sobre RSE, Empresa y Lengua. Pueden encontrar más sobre RSE y lengua en este apartado de su blog.
Introducción del documento "Empresa y lengua. Un enfoque de responsabilidad social empresarial para aportar valores a todos los grupos de interés"
Etiquetes de comentaris:
[es],
esdeveniments,
espanya,
llengua,
mem'16,
polítiques públiques,
sector turístic
La UAB lidera les universitats del Sud d'Europa en el rànquing mundial 'GreenMetric'
- Es tracta de la sisena edició d'un rànquing mundial que desenvolupa la Universitat d'Indonèsia
- La Responsabilitat Social de les Universitats (RSU) també té una important dimensió ambiental, que és la que reflecteix aquest índex
GreenMetric compara els esforços que fan els centres universitaris cap a la sostenibilitat ambiental i les polítiques de gestió respectuoses amb el medi ambient, i la UAB hi ha arribat després d'estar a les posicions 44 i 126 als anys 2014 i 2013 respectivament.
L'índex GreenMetric, creat el 2010, valora les polítiques de sostenibilitat ambiental de centres d'ensenyament superior, a nivell internacional, en funció de sis categories: eficiència energètica i lluita contra el canvi climàtic, la gestió de residus, els recursos hídrics, la infraestructura , el foment del transport no contaminant i l'educació ambiental. De les sis categories, la UAB destaca especialment en les de gestió de residus, energia i canvi climàtic.
A més, aquesta aposta per la sostenibilitat ambiental també ha tingut un reflex en la sostenibilitat econòmica, ja que ha permès estalviar 6,6 milions d'euros, com es pot veure en aquest reportatge al Telenotícies de TV3:
Aquest ascens ha situat la UAB al capdavant de les universitats catalanes i del Sud d'Europa. Les altres universitats catalanes que hi apareixen són la Universitat de Barcelona al lloc 112, la Universitat de Vic al 209, i la URV al 259. Donat que s'examinen els campus, no apareix a l'estudi una universitat com la UOC, que pel seu caràcter virtual hauria de ser la més sostenible en termes ambientals. Respecte a les universitats agrupades a la Lluís Vives, corresponents a les terres de parla catalana, hi consten la Politècnica de València, que ocupa el lloc 64, la Jaume I el 99, la Universitat de València el 152, i la de les Illes Balears el 373.
La classificació mundial la lidera la Universitat de Nottingham (Regne Unit). Respecte a les altres universitats del Sud d'Europa, hi apareixen la Universitat d'Alcalá, que ocupa la 37 posició, l'Autònoma de Madrid, a la 62 posició, la d'Oviedo a la 86, la Universita Ca Foscari Venezia a la 87, la de Torí al lloc 109, la de Bolonya al 125, i la Universitat de Saragossa al 126. Vindria a continuació la primera francesa, que és la Universite Joseph Fourier Grenoble al 142.
Què és el Greenmetrics UI - Rànquing d'Universitats Sostenibles?
L'índex GreenMetric valora les polítiques de sostenibilitat ambiental dels centres d'ensenyament superior a nivell mundial, atenent les accions dutes a terme en diferents àrees com les infraestructures, l'eficiència energètica i la utilització de recursos hídrics, el correcte tractament dels recursos o el foment de sistemes de transport no contaminant, entre d'altres aspectes entre els quals també es troben els resultats aconseguits en investigació i formació en matèria de medi ambient.
Rànquing 2015
Altres reflexions sobre RSU
Etiquetes de comentaris:
ambiental,
ecoeficiència,
estudis i informes,
RSU,
sector educatiu,
sostenibilitat
La UAB lidera las universidades del Sur de Europa en el ranking mundial 'GreenMetric'
- Se trata de la sexta edición de un ranking mundial que desarrolla la Universidad de Indonesia
- La Responsabilidad Social de las Universidades (RSU) también tiene una importante dimensión ambiental, que es la que refleja este índice
GreenMetric compara los esfuerzos que hacen los centros universitarios hacia la sostenibilidad ambiental y las políticas de gestión respetuosas con el medio ambiente, y la UAB ha llegado después de estar en las posiciones 44 y 126 en los años 2014 y 2013 respectivamente. La índice GreenMetric, creado en 2010, valora las políticas de sostenibilidad ambiental de centros de enseñanza superior, a nivel internacional, en función de seis categorías: eficiencia energética y lucha contra el cambio climático, la gestión de residuos , los recursos hídricos, la infraestructura , el fomento del transporte no contaminante y la educación ambiental. De las seis categorías, la UAB destaca especialmente en las de gestión de residuos, energía y cambio climático.
Además, esta apuesta por la sostenibilidad ambiental también ha tenido un reflejo en la sostenibilidad económica, ya que ha permitido ahorrar 6,6 millones de euros, como se puede ver en este reportaje en el Telenotícies de Televisió de Catalunya [en catalán]:
Este ascenso ha situado la UAB al frente de las universidades catalanas y del Sur de Europa. Las otras universidades catalanas que aparecen son la Universitat de Barcelona en el lugar 112, la Universitat de Vic al 209, y la URV en el 259. Dado que examinan los campus, no aparece en el estudio una universidad como la UOC, que por su carácter virtual debería ser la más sostenible en términos ambientales. Respecto a las universidades agrupadas en la Lluís Vives, correspondientes a las tierras de habla catalana, constan la Politècnica de Valencia, que ocupa el puesto 64, la Jaume I el 99, la Universitat de Valencia el 152, y la de las Islas Baleares el 373.
La clasificación mundial la lidera la Universidad de Nottingham (Reino Unido). Respecto a las otras universidades del Sur de Europa, aparecen la Universidad de Alcalá, que ocupa la posición 37, la Autónoma de Madrid, en la posición 62, la de Oviedo en la 86, la Universida Ca Foscari Venezia en la 87, la de Turín en el lugar 109, la de Bolonia en el 125, y la Universidad de Zaragoza en el 126. Vendría después la primera francesa, que es la Universite Joseph Fourier Grenoble en el 142.
¿Qué es el Greenmetrics UI - Ranking de universidades Sostenibles?
El índice GreenMetric valora las políticas de sostenibilidad ambiental de los centros de enseñanza superior a nivel mundial, atendiendo a las acciones llevadas a cabo en diferentes áreas como las infraestructuras, la eficiencia energética y la utilización de recursos hídricos, el correcto tratamiento los recursos o el fomento de sistemas de transporte no contaminante, entre otros aspectos entre los que también se encuentran los resultados conseguidos en investigación y formación en materia de medio ambiente.
Rànquing 2015
Otras reflexiones sobre RSU
Etiquetes de comentaris:
[es],
ambiental,
ecoeficiència,
estudis i informes,
RSU,
sector educatiu,
sostenibilitat
"Tinguem la valentia de frenar de debò la corrupció... Que no ens aturi la por"
Quin país volem per d’aquí deu anys? Decidim-ho lliurement, diguin el que diguin. I fem-lo. Tinguem la valentia de frenar de debò la corrupció, de crear una Catalunya d’oportunitats per a tothom, tinguem el coratge de posar l’educació i la cultura al centre de les nostres prioritats, tinguem l’audàcia de tornar a forjar un gran consens social i polític per donar un nou impuls al català. Que no ens aturi la por, ni la nostra ni la que ens pugui fer una Espanya insolidària i caïnita, paralitzada i paralitzant, que cada cop és més mirall de la pitjor Europa.Retall de l'article "Espanya, mirall de la pitjor Europa" d'Ignasi Aragay, diari ARA, 16/04/2016
Firmat, contra el sotmetiment dels diputats europeus als lobies!
[ca] He donat suport a aquesta petició, per la gravetat de la situació que s'hi manifesta. Ahir,
els eurodiputats van aprovar una directiva dictada pels grups de
pressió, que és una ofensiva sense precedents contra el nostre dret a la
informació i el nostre dret a protegir la nostra salut i el nostre medi
ambient. Aquest és el major pla que s'hagi desenvolupat per la
indústria per silenciar els ciutadans i garantir milers de milions de
beneficis. I la nostra única manera de detenir-és posar pressió sense
precedents sobre el Consell de la UE, el que tindrà l'última paraula en
el text. Llavors: Signeu ràpidament la vostra petició al Consell i
reenvieu el missatge per a reunir 1 milió de persones abans de la
votació, i que els ciutadans tinguin més pes a la balança que els grups
de pressió de la indústria!
[es] He apoyado esta petición, por la gravedad de la situación que se manifiesta. Ayer, los eurodiputados aprobaron una directiva dictada por los grupos de presión, que es una ofensiva sin precedentes contra nuestro derecho a la información y nuestro derecho a proteger nuestra salud y nuestro medio ambiente. Este es el mayor plan que se haya desarrollado por la industria para silenciar los ciudadanos y garantizar miles de millones de beneficios. Y nuestra única manera de detenerlos es poner presión sin precedentes sobre el Consejo de la UE, lo que tendrá la última palabra en el texto. Entonces: Firme rápidamente su petición al Consejo y reenvíe el mensaje para reunir 1 millón de personas antes de la votación, y que los ciudadanos tengan más peso en la balanza que los grupos de presión de la industria!
[fr] J'ai soutenu cette demande en raison de la gravité de la situation exposée. Hier, les députés européens ont voté une directive dictée par les lobbies, qui est une offensive sans précédent contre notre droit à l'information et notre droit à protéger notre santé et notre environnement. C'est le plus gros plan jamais élaboré par l'industrie pour faire taire les citoyens et sécuriser des milliards de profit. Et notre seul moyen de l'arrêter, c'est de mettre une pression sans précédent sur le Conseil de l'UE, qui aura le dernier mot sur le texte. Alors: Signez vite votre pétition au Conseil, et transférez ce message pour rallier 1 million de personnes avant le vote, et que les citoyens pèsent plus lourd dans la balance que les lobbies de l'industrie!
Ce qu'il vient de se passer est très grave: hier, le Parlement européen a adopté la directive "Secrets d'affaires" dictée par les lobbies, pour leur faciliter la commercialisation de pesticides ou de médicaments sans devoir rendre de comptes à personne : ni aux citoyens, aux agriculteurs, aux médecins ou aux malades, ni aux scientifiques indépendants, ni même aux autorités sanitaires censées les contrôler.
Les députés se soumettent à la loi des lobbies !
C'est une véritable trahison de l'intérêt général et des citoyens qu'ils sont censés représenter, au profit de l'industrie et ses milliards de bénéfices. Et seule une mobilisation massive et immédiate de tous les citoyens à travers l'Europe peut encore couper court à cette prise de pouvoir des lobbies à Bruxelles :
Il nous reste un mois, tout juste, avant le vote final au Conseil des ministres de l'Union Européenne – ce sont eux au bout du compte qui vont vraiment décider d'approuver ou non, au nom de leur gouvernement, la directive "Secrets d'affaires".
Avec votre aide, nous devons être au moins 1 million de citoyens pour faire pression sur le Conseil et les gouvernements des pays membres de l'Union Européenne, et obtenir le rejet du texte.
C'est possible : en 24 heures, nous avons déjà réussi à réunir 150 000 signatures !
Alors signez sans attendre votre pétition au Conseil, et transférez au plus grand nombre de personnes possible cet email pour faire connaître la situation, et rassembler un maximum de citoyens contre la directive des lobbies !
Madame, Monsieur,
Imaginez. Votre enfant ou votre conjoint tombe gravement malade. Les médecins diagnostiquent un cancer qu'ils pensent lié à l'utilisation massive de certains pesticides dans votre région, ou à l'absorption régulière de petites doses de ces mêmes produits à travers l'alimentation.
Vous et votre famille, mais aussi des médecins et des scientifiques indépendants, demandent à l'entreprise qui fabrique ces produits de leur fournir les détails des tests et des études qui ont servi à autoriser leur commercialisation – pour comprendre ce qui s'est passé, peut-être même trouver un moyen de sauver votre enfant ou votre conjoint malade et éviter que de tels drames se reproduisent à l'avenir.
Mais l'entreprise agrochimique concernée refuse de divulguer ces informations.
Grâce à la directive sur le secret des affaires que l'Union européenne s'apprête à faire passer (1), elle est désormais en droit de le faire : rien ni personne ne pourra plus l'obliger à fournir ces informations pourtant capitales pour la santé de millions d'individus – sous prétexte qu'elles contiendraient des données précieuses qui assureraient des bénéfices confortables et durables à l'entreprise en question !
Pire : les journalistes ou les scientifiques qui s'aventureraient à rendre publics ces éléments confidentiels classés « Secrets d'affaires » pourraient être poursuivis devant la justice et risquer une amende colossale et jusqu'à 5 ans de prison !
Ce cauchemar absurde est une réalité imminente qui menace l'Europe et tous ses habitants, VOUS ET MOI COMPRIS.
Après des années de lobbying intensif, un petit groupe de multinationales agrochimiques et pharmaceutiques est en train de parvenir à son but.
Une directive draconienne de l'Union européenne est sur le point de nous interdire définitivement, à nous citoyens, journalistes, lanceurs d'alerte, médecins et scientifiques indépendants... l'accès à toutes les données scientifiques exigées par la réglementation pour pouvoir mettre un pesticide ou un nouveau médicament sur le marché.
Il s'agit de la nouvelle Directive du Parlement européen et du Conseil sur la protection des savoirs-faire et des informations commerciales non divulguées (secrets d'affaires) contre l'obtention, l'utilisation et la divulgation illicite, qui vient d'être approuvée par le Parlement européen à Strasbourg le 14 avril 2016, et qui sera votée en dernier ressort par le Conseil le mois prochain.
C'est une offensive sans précédent contre notre droit à l'information
et notre droit à protéger notre santé et notre environnement.
Quels que soient les enjeux qui servent à justifier cette directive, son but est extrêmement clair :
**Garantir en inventant un nouveau droit que les intérêts des multinationales vont toujours passer avant l'intérêt général et avant l'intérêt des citoyens...
**Permettre que les dossiers d'homologation des éléments composant les produits phytopharmaceutiques soient encore plus opaques pour faciliter la commercialisation des pesticides et des médicaments ou les maintenir plus longtemps sur le marché...
**Sécuriser enfin des milliards de profits pour l'industrie agrochimique et pharmaceutique dans les années à venir en empêchant que n'éclatent d'autres grands scandales sanitaires et environnementaux et éviter que leurs produits ne puissent être retirés du marché.
Cela fait des années que les multinationales rêvent d'imposer ces mesures.
Elles ont déjà réussi en partie à verrouiller le système et empêcher les citoyens et les chercheurs indépendants de venir mettre le nez dans leurs affaires :
Vous avez sans doute entendu parler de l'affaire du glyphosate, l'ingrédient principal du fameux RoundUp de Monsanto, cet herbicide ultra-contesté qui est pourtant le plus massivement utilisé en Europe et dans le monde ?
Un rapport de l'OMS (l'Organisation mondiale de la santé) vient de dénoncer le produit en question dans un rapport alarmant (2) dans lequel il est soupçonné de provoquer des cancers chez les agriculteurs qui les utilisent, et dans la population...
...et pourtant :
L'Union européenne, de son côté, juge qu'il est « improbable » que l'herbicide incriminé soit à l'origine de ces problèmes, et – en s'appuyant sur des études scientifiques controversées financées par Monsanto – autorise sa commercialisation dans toute l'Europe (3) !
Lorsque des labos indépendants demandent l'accès à ces études pour en faire une contre-expertise et en avoir le cœur net, c'est un refus catégorique qui leur est opposé : ces études contiendraient des données classées « Secrets d'affaires », et il serait contre l'intérêt de l'entreprise de les divulguer.
D'après l'Union européenne, l'autorisation de commercialiser un pesticide se baserait donc avant tout sur la « bonne foi » d'une multinationale qui brasse des milliards de profits annuels grâce à ce même produit. C'est renversant !
Autre cas récent qui devrait nous alerter :
C'est arrivé à Rennes, en France - et largement médiatisé : une personne volontaire pour un essai clinique est décédée à cause du traitement qu'elle testait. Des scientifiques demandent aujourd'hui la publication des données de l'essai clinique en question pour comprendre ce qu'il s'est passé exactement. Mais le laboratoire pharmaceutique concerné, Biotrial, refuse, en prétextant qu'il doit protéger ses « secrets d'affaires » (4).
Ce que veulent obtenir les lobbies aujourd'hui, c'est que toutes ces pratiques moralement indéfendables soient officiellement gravées dans le marbre d'une directive européenne qui rende toute contestation et tout recours juridique impossible à l'avenir.
Comment les multinationales font-elles pour imposer si facilement leur volonté à tout un peuple ?
C'est difficile à croire, mais :
La directive sur les secret des affaires est la dernière étape d'un plan élaboré dans le plus grand secret par leurs lobbies, main dans la main avec la Commission européenne et le Parlement européen, pour garantir que ni les citoyens, ni les chercheurs indépendants ne viendront plus se mettre en travers de leur chemin lorsqu'ils commercialisent des pesticides nocifs pour les pollinisateurs, l'environnement ou même la santé humaine.
Pendant plus de trois ans, les lobbies ont dicté, quasiment ligne par ligne, leur loi à la Commission européenne.
L'association Corporate Europe Observatory, qui milite contre l'emprise des lobbies au sein des institutions européennes, a suivi ce processus. Ce que montre son rapport (5) est édifiant :
– Le groupe qui a rédigé la directive sur le secret des affaires était composé de seulement deux membres du personnel de la Commission et d'une armada d'experts, de consultants, de juristes et d'avocats travaillant directement pour l'industrie ;
– Les échanges de mails qui ont fuité entre la Commission et les lobbies montrent clairement qui est a été aux manœuvres pendant tout ce temps : les lobbies dictent, la Commission applique ;
– Les représentants de la société civile ont été soigneusement écartés des débats depuis le début des négociations. Ils n'ont même pas été tenus informés des réunions pendant lesquelles la directive a été élaborée, alors que les lobbies de l'industrie étaient invités à intervalles réguliers par la Commission à donner leur avis sur l'avancement des travaux.
Il s'agit clairement d'une directive faite sur mesure pour les lobbies et par les lobbies, qui vise à s'assurer que les citoyens, les associations et les scientifiques indépendants ne viendront plus mettre le nez dans leurs affaires.
Mais il reste un espoir d'empêcher les lobbies de faire définitivement la loi en Europe.
Malgré la trahison des députés européens il y a quelques jours, qui ont décidé de faire passer l'intérêt des multinationales avant celui des citoyens qu'ils sont censés représenter en adoptant le texte dicté par les lobbies...
... rien n'est encore joué : il reste encore un vote décisif, au Conseil de l'Union Européenne.
Un collectif d'associations, de syndicats et de représentants des citoyens européens (6), a lancé un appel pour que les institutions européennes rejettent purement et simplement la directive sur le secret des affaires.
Avec POLLINIS nous avons décidé de jeter nos forces dans cette bataille, pour que la voix des citoyens soit vraiment entendue des politiques.
Avec l'aide de nos membres et sympathisants, nous avons lancé une mobilisation éclair : en quelques heures, nous avons récolté 150 000 signatures à notre pétition contre la directive des lobbies.
Il faut que cette action prenne une ampleur sans précédent pour atteindre rapidement 1 million de personnes en Europe. C'est le seul moyen de mettre une pression suffisante sur les membres du Conseil pour obtenir l'abandon de cette directive honteuse.
C'est pour cela que je fais appel à vous aujourd'hui :
Les lobbies ont beau être assis sur des milliards et se payer des consultants à prix d'or pour influencer les décideurs européens...
...nous sommes 500 millions de citoyens européens. Et c'est de nous que les institutions tirent leur légitimité !
Il est grand temps de le leur rappeler...
Faites maintenant un geste symbolique fort en signant la pétition contre la nouvelle directive européenne sur le secret des affaires- pour la protection des citoyens et le respect de notre droit à l'information, et ralliez un maximum de personnes supplémentaires, pour que tous ensemble on pèse plus lourd dans la balance que les lobbies !
Le vote a eu lieu il y a quelques jours en catimini au Parlement, et la majorité des personnes en Europe ignore encore totalement ce qui se trame dans leur dos, et les conséquences dramatiques que cela implique pour leur avenir et celui de leurs enfants.
C'est pourquoi que je compte vraiment sur vous pour signer la pétition, et m'aider à informer un maximum de personnes, en France, et dans tous les pays européens que vous pourrez nous aider à toucher.
Il n'y a qu'en luttant activement pour nos droits que nous pouvons stopper l'initiative conjointe des multinationales et de l'Union européenne.
Notre association s'organise pour lancer la pétition dans d'autres pays européens. Mais nous avons besoin de vous pour la diffuser, le plus rapidement possible et auprès du plus grand nombre possible : copiez les liens suivants, et transférez-les à vos amis et contacts partout en Europe :
Lien vers la pétition en Français : info.pollinis.org/fr/NoToxicBizSecrets-Consilium
Lien vers la pétition en Anglais : info.pollinis.org/en/NoToxicBizSecrets-Consilium
Il n'est pas question ici de dire que les entreprises n'ont pas le droit de vouloir protéger de la copie illégale leurs recherches et leurs inventions– le droit de la propriété intellectuelle existe déjà depuis longtemps pour répondre à ces besoins.
Mais il ne s'agit pas de ça ici : dans cette nouvelle directive, le droit au secret sert de prétexte pour justifier un verrouillage complet et définitif du système au profit de quelques multinationales, et enlever tout droit de recours et d'information aux citoyens !
Si vous ne faites pas entendre votre voix en signant la pétition, les bureaucrates européens en déduiront que personne ne se soucie de ce recul incroyable de l'intérêt général.
Ils penseront alors que cet énorme cadeau qu'ils font à l'industrie agrochimique et pharmaceutique en particulier n'a attiré l'attention ni l'indignation de personne.
Alors s'il vous plaît, exprimez-vous. C'est le moment de vérité.
Votre signature donnera une légitimité démocratique décisive aux démarches que les associations pourront entreprendre sur le plan juridique.
image003.jpg
Et après avoir signé votre pétition, transférez ce message à toutes les personnes que vous connaissez. Dites-leur qu'il est temps d'agir - il n'y a vraiment pas de temps à perdre.
Merci d'avance.
Nicolas Laarman. Délégué général
Références :
[es] He apoyado esta petición, por la gravedad de la situación que se manifiesta. Ayer, los eurodiputados aprobaron una directiva dictada por los grupos de presión, que es una ofensiva sin precedentes contra nuestro derecho a la información y nuestro derecho a proteger nuestra salud y nuestro medio ambiente. Este es el mayor plan que se haya desarrollado por la industria para silenciar los ciudadanos y garantizar miles de millones de beneficios. Y nuestra única manera de detenerlos es poner presión sin precedentes sobre el Consejo de la UE, lo que tendrá la última palabra en el texto. Entonces: Firme rápidamente su petición al Consejo y reenvíe el mensaje para reunir 1 millón de personas antes de la votación, y que los ciudadanos tengan más peso en la balanza que los grupos de presión de la industria!
[fr] J'ai soutenu cette demande en raison de la gravité de la situation exposée. Hier, les députés européens ont voté une directive dictée par les lobbies, qui est une offensive sans précédent contre notre droit à l'information et notre droit à protéger notre santé et notre environnement. C'est le plus gros plan jamais élaboré par l'industrie pour faire taire les citoyens et sécuriser des milliards de profit. Et notre seul moyen de l'arrêter, c'est de mettre une pression sans précédent sur le Conseil de l'UE, qui aura le dernier mot sur le texte. Alors: Signez vite votre pétition au Conseil, et transférez ce message pour rallier 1 million de personnes avant le vote, et que les citoyens pèsent plus lourd dans la balance que les lobbies de l'industrie!
Il ne
nous reste plus que quelques jours pour faire connaître aux citoyens de
l'Europe entière ce qui se trame dans leur dos, et les conséquences
dramatiques que l'adoption de cette directive implique pour leur avenir
et celui de leurs enfants. Et récolter des milliers de signatures supplémentaires pour faire pression sur les députés avant qu'il soit trop tard.
Aidez-nous à faire passer le message rapidement, et massivement !
Transférez les liens vers la pétition à vos amis, collègues, contacts:
Lien vers la pétition en Français: info.pollinis.org/NoToxicBizSecrets-fr
Lien vers la pétition en Anglais: info.pollinis.org/NoToxicBizSecrets-en
Mesdames, Messieurs les députés,
Le jeudi
14 avril 2016, vous devrez vous prononcer sur une proposition de
directive relative à la protection des savoir-faire et des informations
commerciales non divulgués (secrets d'affaires).
Ce
texte, élaboré par la Commission européenne en accord avec les
industries –notamment pharmaceutiques et agrochimiques– constitue une
violation inacceptable du droit des citoyens à l'information, et à la
protection de leur santé et leur environnement: sous prétexte de
protéger la propriété intellectuelle, il empêche à l'avenir tout
contrôle indépendant, par les institutions, des particuliers ou des
scientifiques, des produits commercialisés en Europe, et consommés ou
utilisés chaque jour par la population.
C'est
une attaque sans précédent de l'intérêt général que vous avez mission
de représenter: aussi, nous, citoyens de l'Union Européenne, vous
demandons instamment de rejeter ce texte et toute nouvelle version qui
ne défendrait pas le droit des citoyens à l'information sur leur santé
et l'environnement.
Madame, Monsieur,
Ce qu'il vient de se passer est très grave: hier, le Parlement européen a adopté la directive "Secrets d'affaires" dictée par les lobbies, pour leur faciliter la commercialisation de pesticides ou de médicaments sans devoir rendre de comptes à personne : ni aux citoyens, aux agriculteurs, aux médecins ou aux malades, ni aux scientifiques indépendants, ni même aux autorités sanitaires censées les contrôler.
Les députés se soumettent à la loi des lobbies !
C'est une véritable trahison de l'intérêt général et des citoyens qu'ils sont censés représenter, au profit de l'industrie et ses milliards de bénéfices. Et seule une mobilisation massive et immédiate de tous les citoyens à travers l'Europe peut encore couper court à cette prise de pouvoir des lobbies à Bruxelles :
Il nous reste un mois, tout juste, avant le vote final au Conseil des ministres de l'Union Européenne – ce sont eux au bout du compte qui vont vraiment décider d'approuver ou non, au nom de leur gouvernement, la directive "Secrets d'affaires".
Avec votre aide, nous devons être au moins 1 million de citoyens pour faire pression sur le Conseil et les gouvernements des pays membres de l'Union Européenne, et obtenir le rejet du texte.
C'est possible : en 24 heures, nous avons déjà réussi à réunir 150 000 signatures !
Alors signez sans attendre votre pétition au Conseil, et transférez au plus grand nombre de personnes possible cet email pour faire connaître la situation, et rassembler un maximum de citoyens contre la directive des lobbies !
Madame, Monsieur,
Imaginez. Votre enfant ou votre conjoint tombe gravement malade. Les médecins diagnostiquent un cancer qu'ils pensent lié à l'utilisation massive de certains pesticides dans votre région, ou à l'absorption régulière de petites doses de ces mêmes produits à travers l'alimentation.
Vous et votre famille, mais aussi des médecins et des scientifiques indépendants, demandent à l'entreprise qui fabrique ces produits de leur fournir les détails des tests et des études qui ont servi à autoriser leur commercialisation – pour comprendre ce qui s'est passé, peut-être même trouver un moyen de sauver votre enfant ou votre conjoint malade et éviter que de tels drames se reproduisent à l'avenir.
Mais l'entreprise agrochimique concernée refuse de divulguer ces informations.
Grâce à la directive sur le secret des affaires que l'Union européenne s'apprête à faire passer (1), elle est désormais en droit de le faire : rien ni personne ne pourra plus l'obliger à fournir ces informations pourtant capitales pour la santé de millions d'individus – sous prétexte qu'elles contiendraient des données précieuses qui assureraient des bénéfices confortables et durables à l'entreprise en question !
Pire : les journalistes ou les scientifiques qui s'aventureraient à rendre publics ces éléments confidentiels classés « Secrets d'affaires » pourraient être poursuivis devant la justice et risquer une amende colossale et jusqu'à 5 ans de prison !
Ce cauchemar absurde est une réalité imminente qui menace l'Europe et tous ses habitants, VOUS ET MOI COMPRIS.
Après des années de lobbying intensif, un petit groupe de multinationales agrochimiques et pharmaceutiques est en train de parvenir à son but.
Une directive draconienne de l'Union européenne est sur le point de nous interdire définitivement, à nous citoyens, journalistes, lanceurs d'alerte, médecins et scientifiques indépendants... l'accès à toutes les données scientifiques exigées par la réglementation pour pouvoir mettre un pesticide ou un nouveau médicament sur le marché.
Il s'agit de la nouvelle Directive du Parlement européen et du Conseil sur la protection des savoirs-faire et des informations commerciales non divulguées (secrets d'affaires) contre l'obtention, l'utilisation et la divulgation illicite, qui vient d'être approuvée par le Parlement européen à Strasbourg le 14 avril 2016, et qui sera votée en dernier ressort par le Conseil le mois prochain.
C'est une offensive sans précédent contre notre droit à l'information
et notre droit à protéger notre santé et notre environnement.
Quels que soient les enjeux qui servent à justifier cette directive, son but est extrêmement clair :
**Garantir en inventant un nouveau droit que les intérêts des multinationales vont toujours passer avant l'intérêt général et avant l'intérêt des citoyens...
**Permettre que les dossiers d'homologation des éléments composant les produits phytopharmaceutiques soient encore plus opaques pour faciliter la commercialisation des pesticides et des médicaments ou les maintenir plus longtemps sur le marché...
**Sécuriser enfin des milliards de profits pour l'industrie agrochimique et pharmaceutique dans les années à venir en empêchant que n'éclatent d'autres grands scandales sanitaires et environnementaux et éviter que leurs produits ne puissent être retirés du marché.
Cela fait des années que les multinationales rêvent d'imposer ces mesures.
Elles ont déjà réussi en partie à verrouiller le système et empêcher les citoyens et les chercheurs indépendants de venir mettre le nez dans leurs affaires :
Vous avez sans doute entendu parler de l'affaire du glyphosate, l'ingrédient principal du fameux RoundUp de Monsanto, cet herbicide ultra-contesté qui est pourtant le plus massivement utilisé en Europe et dans le monde ?
Un rapport de l'OMS (l'Organisation mondiale de la santé) vient de dénoncer le produit en question dans un rapport alarmant (2) dans lequel il est soupçonné de provoquer des cancers chez les agriculteurs qui les utilisent, et dans la population...
...et pourtant :
L'Union européenne, de son côté, juge qu'il est « improbable » que l'herbicide incriminé soit à l'origine de ces problèmes, et – en s'appuyant sur des études scientifiques controversées financées par Monsanto – autorise sa commercialisation dans toute l'Europe (3) !
Lorsque des labos indépendants demandent l'accès à ces études pour en faire une contre-expertise et en avoir le cœur net, c'est un refus catégorique qui leur est opposé : ces études contiendraient des données classées « Secrets d'affaires », et il serait contre l'intérêt de l'entreprise de les divulguer.
D'après l'Union européenne, l'autorisation de commercialiser un pesticide se baserait donc avant tout sur la « bonne foi » d'une multinationale qui brasse des milliards de profits annuels grâce à ce même produit. C'est renversant !
Autre cas récent qui devrait nous alerter :
C'est arrivé à Rennes, en France - et largement médiatisé : une personne volontaire pour un essai clinique est décédée à cause du traitement qu'elle testait. Des scientifiques demandent aujourd'hui la publication des données de l'essai clinique en question pour comprendre ce qu'il s'est passé exactement. Mais le laboratoire pharmaceutique concerné, Biotrial, refuse, en prétextant qu'il doit protéger ses « secrets d'affaires » (4).
Ce que veulent obtenir les lobbies aujourd'hui, c'est que toutes ces pratiques moralement indéfendables soient officiellement gravées dans le marbre d'une directive européenne qui rende toute contestation et tout recours juridique impossible à l'avenir.
Comment les multinationales font-elles pour imposer si facilement leur volonté à tout un peuple ?
C'est difficile à croire, mais :
La directive sur les secret des affaires est la dernière étape d'un plan élaboré dans le plus grand secret par leurs lobbies, main dans la main avec la Commission européenne et le Parlement européen, pour garantir que ni les citoyens, ni les chercheurs indépendants ne viendront plus se mettre en travers de leur chemin lorsqu'ils commercialisent des pesticides nocifs pour les pollinisateurs, l'environnement ou même la santé humaine.
Pendant plus de trois ans, les lobbies ont dicté, quasiment ligne par ligne, leur loi à la Commission européenne.
L'association Corporate Europe Observatory, qui milite contre l'emprise des lobbies au sein des institutions européennes, a suivi ce processus. Ce que montre son rapport (5) est édifiant :
– Le groupe qui a rédigé la directive sur le secret des affaires était composé de seulement deux membres du personnel de la Commission et d'une armada d'experts, de consultants, de juristes et d'avocats travaillant directement pour l'industrie ;
– Les échanges de mails qui ont fuité entre la Commission et les lobbies montrent clairement qui est a été aux manœuvres pendant tout ce temps : les lobbies dictent, la Commission applique ;
– Les représentants de la société civile ont été soigneusement écartés des débats depuis le début des négociations. Ils n'ont même pas été tenus informés des réunions pendant lesquelles la directive a été élaborée, alors que les lobbies de l'industrie étaient invités à intervalles réguliers par la Commission à donner leur avis sur l'avancement des travaux.
Il s'agit clairement d'une directive faite sur mesure pour les lobbies et par les lobbies, qui vise à s'assurer que les citoyens, les associations et les scientifiques indépendants ne viendront plus mettre le nez dans leurs affaires.
Mais il reste un espoir d'empêcher les lobbies de faire définitivement la loi en Europe.
Malgré la trahison des députés européens il y a quelques jours, qui ont décidé de faire passer l'intérêt des multinationales avant celui des citoyens qu'ils sont censés représenter en adoptant le texte dicté par les lobbies...
... rien n'est encore joué : il reste encore un vote décisif, au Conseil de l'Union Européenne.
Un collectif d'associations, de syndicats et de représentants des citoyens européens (6), a lancé un appel pour que les institutions européennes rejettent purement et simplement la directive sur le secret des affaires.
Avec POLLINIS nous avons décidé de jeter nos forces dans cette bataille, pour que la voix des citoyens soit vraiment entendue des politiques.
Avec l'aide de nos membres et sympathisants, nous avons lancé une mobilisation éclair : en quelques heures, nous avons récolté 150 000 signatures à notre pétition contre la directive des lobbies.
Il faut que cette action prenne une ampleur sans précédent pour atteindre rapidement 1 million de personnes en Europe. C'est le seul moyen de mettre une pression suffisante sur les membres du Conseil pour obtenir l'abandon de cette directive honteuse.
C'est pour cela que je fais appel à vous aujourd'hui :
Les lobbies ont beau être assis sur des milliards et se payer des consultants à prix d'or pour influencer les décideurs européens...
...nous sommes 500 millions de citoyens européens. Et c'est de nous que les institutions tirent leur légitimité !
Il est grand temps de le leur rappeler...
Faites maintenant un geste symbolique fort en signant la pétition contre la nouvelle directive européenne sur le secret des affaires- pour la protection des citoyens et le respect de notre droit à l'information, et ralliez un maximum de personnes supplémentaires, pour que tous ensemble on pèse plus lourd dans la balance que les lobbies !
Le vote a eu lieu il y a quelques jours en catimini au Parlement, et la majorité des personnes en Europe ignore encore totalement ce qui se trame dans leur dos, et les conséquences dramatiques que cela implique pour leur avenir et celui de leurs enfants.
C'est pourquoi que je compte vraiment sur vous pour signer la pétition, et m'aider à informer un maximum de personnes, en France, et dans tous les pays européens que vous pourrez nous aider à toucher.
Il n'y a qu'en luttant activement pour nos droits que nous pouvons stopper l'initiative conjointe des multinationales et de l'Union européenne.
Notre association s'organise pour lancer la pétition dans d'autres pays européens. Mais nous avons besoin de vous pour la diffuser, le plus rapidement possible et auprès du plus grand nombre possible : copiez les liens suivants, et transférez-les à vos amis et contacts partout en Europe :
Lien vers la pétition en Français : info.pollinis.org/fr/NoToxicBizSecrets-Consilium
Lien vers la pétition en Anglais : info.pollinis.org/en/NoToxicBizSecrets-Consilium
Il n'est pas question ici de dire que les entreprises n'ont pas le droit de vouloir protéger de la copie illégale leurs recherches et leurs inventions– le droit de la propriété intellectuelle existe déjà depuis longtemps pour répondre à ces besoins.
Mais il ne s'agit pas de ça ici : dans cette nouvelle directive, le droit au secret sert de prétexte pour justifier un verrouillage complet et définitif du système au profit de quelques multinationales, et enlever tout droit de recours et d'information aux citoyens !
Si vous ne faites pas entendre votre voix en signant la pétition, les bureaucrates européens en déduiront que personne ne se soucie de ce recul incroyable de l'intérêt général.
Ils penseront alors que cet énorme cadeau qu'ils font à l'industrie agrochimique et pharmaceutique en particulier n'a attiré l'attention ni l'indignation de personne.
Alors s'il vous plaît, exprimez-vous. C'est le moment de vérité.
Votre signature donnera une légitimité démocratique décisive aux démarches que les associations pourront entreprendre sur le plan juridique.
image003.jpg
Et après avoir signé votre pétition, transférez ce message à toutes les personnes que vous connaissez. Dites-leur qu'il est temps d'agir - il n'y a vraiment pas de temps à perdre.
Merci d'avance.
Nicolas Laarman. Délégué général
Références :
- Proposition de DIRECTIVE DU PARLEMENT EUROPÉEN ET DU CONSEIL sur la protection des savoir-faire et des informations commerciales non divulgués (secrets d'affaires) contre l’obtention, l'utilisation et la divulgation illicites
- L'étude de l'OMS publiée dans The Lancet : Carcinogenicity of tetrachlorvinphos, parathion, malathion, diazinon, and glyphosate.
- "Commanditées par une vingtaine de firmes agrochimiques, regroupées au sein du Glyphosate Task Force (GTF) et représentées par Monsanto, ces études sont pour l’heure tenues secrètes. [...]Tandis que l’EFSA fonde partiellement son avis sur les études industrielles fournies par le GTF et tenues confidentielles, le CIRC appuie son analyse sur les études publiées dans la littérature scientifique, principalement conduites par des chercheurs du monde académique" Roundup : Bruxelles demande à Monsanto de rendre publiques ses études, Stéphane Foucart, Le Monde du 7 avril 2016
- Biotrial : de nouvelles révélations troublantes dans l'essai clinique mortel de Rennes. À lire sur le Figaro.fr.
- Towards legalised corporate secrecy in the EU? Corporate Europe Observatory 28 avril 2015
- Liste complète sur le site de CEO: cliquez ici
POLLINIS Association Loi 1901
143 avenue Parmentier – 75010 Paris www.pollinis.org
143 avenue Parmentier – 75010 Paris www.pollinis.org
Etiquetes de comentaris:
[es],
[fr],
polítiques públiques,
propostes,
salut i seguretat,
sector alimentació,
sector químic,
sector salut,
transparència
Subscriure's a:
Missatges (Atom)