15.6.19

El nou activisme per canviar el món des de casa neix amb Edificis Positius


  • Edificis Positius fa una crida a la ciutadania perquè se sumi a la iniciativa: la ciutadania ens hem d'apoderar per contribuir al desenvolupament sostenible i ser protagonistes de la qualitat de vida de les nostres comunitats.
  • La iniciativa està promoguda per TSR, una cooperativa d'iniciativa social sense ànim de lucre, que pretén crear un moviment des dels veïnats per implicar-nos per un món millor.

“Crear comunitats en les quals les persones puguin viure positivament l’experiència de ser veïns i veïnes, és l’objectiu principal de TSR Territori Socialment Responsable. Perquè ser veí, ser veïna és l’ofici de ser ciutadà, l’hem de posar en valor i hem de posar-hi valors, valors relacionats amb la convivència, la sostenibilitat i el bé comú”, ha afirmat Josep Maria Canyelles, president de la cooperativa no lucrativa que lidera la iniciativa Edificis Positius, davant de prop d’un centenar de persones representants de diverses institucions, cooperatives i empreses d’economia social.

Durant l’acte de presentació Canyelles ha matisat que a mig termini “els edificis hauran de passar d’administrar-se a liderar-se, i és per això que estem fent una gran aliança d’organitzacions i d’empreses que col·laboren amb edificis”.

“Els edificis viuran canvis vinculats a la tecnologia, canvis vinculats amb la convivència, i, per exemple, hauran de generar la seva pròpia energia, hauran de donar resposta a reptes de convivència que aniran a més, gent gran que viu sola, solitud, infelicitat de les persones, reptes tots ells que només es poden abordar des de la proximitat, des dels edificis”, ha continuat el president de la cooperativa no lucrativa TSR, mentre s’escenificaven algunes de les accions que des dels veïnatges positius es poden realitzar, com ara organitzar un bookcrossing a l’edifici, compartir moments entre tota la comunitat, fer-ne ús compartit del Wi-Fi, implementar plaques solars com a font d’energia de l’edifici, entre d’altres.

Canyelles ha emfasitzat que “des d’Edificis Positius pretenem dur a terme els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) propugnats per Nacions Unides ara fa quatre anys com a gran repte de tota la humanitat i que haurien de culminar l’any 2030. El que volem és que els ODS no quedin només en mans dels governs sinó que des de la ciutadania, des de cadascú de nosaltres, des de la nostra quotidianitat siguem activistes dels ODS a les nostres comunitats i que no ens quedem només amb la separació de deixalles que de manera individual ja realitzem. En conclusió, un activisme per un món millor, per un món més sostenible”.


Jordi Tolrà i Sònia Lozano, de l'equip d'Edificis Positius, han fet una crida perquè des d'ara mateix la ciutadania sensible se sumi a la iniciativa com a primer pas per esdevenir Veïns Positius i Veïnes Positives. Entre les primeres campanyes que es portaran a terme, properament amb l'Eix Comercial de Creu Coberta i posteriorment amb els altres eixos per mitjà de la Fundació Barcelona Comerç, i ja està funcionant una campanya amb la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

A l’acte ha intervingut també Joana Amat presidenta de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora (Fidem) i vicepresidenta d’Amat Immobiliaris, qui ha començat explicant la importància del sector immobiliari en una iniciativa com Edificis Positius ja que “un administrador de finques pot vetllar només per la bona marxa de la comunitat o pot ser proactiu. Ser proactiu vol dir pensar en la salut de l’edifici, en tenir cura dels edificis per poder aconseguir, per exemple, l’estalvi energètic o un bon aïllament per evitar i prevenir malalties com ara la pneumònia, els casos de la qual augmenten cada any i que són resultat dels mals aïllaments dels edificis”.

Amat ha afirmat que en el casos de violència de gènere els veïns i veïnes són radars i és per això que “l’any passat el Col·legi d’Administradors de Finques i l’Institut Català de les Dones va signar un conveni per detectar nous casos de violència de gènere”.

Ha continuat la presentació Carles Campuzano, exdiputat al Congrés dels Diputats qui ha afirmat que Edificis Postius “és un projecte innovador i trencador per moltes coses. Una primera i des de la responsabilitat social és que un sector privat socialment responsable necessita concretar-se en projectes, en propostes que siguin creïbles” en relació a les iniciatives d’RSE (Responsabilitat Social Empresarial) que serveixen només per rentar la imatge de moltes empreses i organitzacions.

Campuzano ha destacat que un segon element innovador d’Edificis Positius “és la construcció d’aliança, doncs el projecte té la força de mobilitzar el sector públic, el sector privat, el sector no lucratiu en un aterratge molt real: el de les comunitats dels veïns i veïnes”. L’exdiputat ha conclós la seva intervenció explicant les tres tendències globals que viurem a partir del 2025 i que duraran fins el 2050: “La gestió de les jubilacions dels babyboomers i abordar el repte de l’envelliment, la transició energètica i el repte de les emissions 0, l’increment de la diversitat cultural en el si de les nostres societats i tot allò que implica la gestió d’aquesta diversitat amb l’increment del flux migratori previst en els propers anys”.

Seguidament ha pres la paraula Mercè Mullor presidenta de Respon.cat, associació empresarial que agrupa empreses compromeses amb l’RSE i qui ha recodat que “apropar els ODS a la societat, fer-los tangibles i que resolguin els problemes quotidians de les persones és l’objectiu principal de la iniciativa Edificis Positius”. Mullor ha destacat que “la idea que hi ha al darrera d’un veí positiu i una veïna positiva em tranquil·litza com a ciutadana de Barcelona, perquè es preocupen per les persones que estan soles, es preocupen per ajudar i es preocupen perquè tinguem una ciutat, una societat més sostenible.”

La intervenció d’Elisabet Abat, directora general de l’Agència Catalana de Consum s’ha centrat sobretot en la voluntat de participar en Edificis Positius des de l’Escola del Consum, iniciativa de l’Agència i que té més de 20 anys i que compta amb més 250.000 estudiants, en què s’imparteixen tallers pràctics sobre consum sostenible, responsable, solidari i equitatiu.
La cloenda de l’acte ha estat a càrrec del cantant del grup Gossos i membre del col·lectiu Pais Conscient, Natxo Tarrés qui ha remarcat la importància d’una iniciativa com Edificis Positius perquè “el futur serà si som capaces de construir justament comunitat, crear vincles entre les persones, crear espais de confiança perquè la complexitat anirà en augment i l’única forma que tenim de fer-ne front és que les persones ens podem conèixer molt millor les unes a les altres i creem vincles, ponts i allunyem els fantasmes de la por i tot allò que ens separa. I tot comença a casa, i estendre casa nostra més enllà del nostre menjador ens facilitarà entendre que nosaltres també són peces actives”, ha conclós Tarrés després de recordar les paraules de Gandhi “sigues el canvi que tu vols”.

L’acte ha comptat amb un espai de conversa i la col·laboració d’Ametller Origen. La iniciativa Edificis Positius ha estat escollida pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya com a projecte Singular.

Vídeo recull de la jornada

13.6.19

Acte de cloenda de l'RSE.Pime 2018 i llançament de la nova edició

  • El proper 19 de juny se celebra l’acte de cloenda de l’RSE.Pime 2018 i llançament de la nova edició.
  • En aquest acte es farà un reconeixement a les pimes participants i una crida per a la nova edició del Programa RSE.Pime.
Dimecres 19 de juny a les 18 h tindrà lloc l’acte de cloenda de l’RSE.Pime 2018 i llançament de la nova edició on les persones assistents podran conèixer els casos de bones pràctiques d’RSE participants en la darrera edició de l’RSE.Pime.
Durant l'acte es lliurarà el cartell de la RSEpta de la Responsabilitat social que es va elaborar en la trobada de networking amb les empreses participants de totes les edicions del programa RSE.Pime, i el cartell dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.
  • Data: dimecres 19 de juny de 2019
  • Horari: 18 a 19h
  • Lloc: Saló Daurat de la Casa Llotja de Mar

Inscripcions

Programa de l’Acte

  • Benvinguda a càrrec Miquel Valls, excel·lentíssim president del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya
  • Presentació a càrrec de Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat
  • Conversa RSE.Pime
Marta Parès, Agrícola Cooperativa de Torelló
Rafel Muria, Mel Muria
Marta Serrarols, EAP Vic
Daniel Lafuente, Incognos
  • Projecció del vídeo de resum RSE.Pime 2018
  • Lliurament publicacions a les empreses participants RSE.Pime 2018
  • Presentació edició RSE.Pime 2019, Josep Maria Canyelles, coordinador Respon.cat
  • Paraules de Mercè Mullor, presidenta en funcions de Respon.cat i consellera delegada Grup Mullor Facility Services.
  • Cloenda a càrrec del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya
  • Còctel

10.6.19

TSR participa a "Divendres pel Planeta" a Vilanova per explicar l'aposta per la sostenibilitat de la iniciativa Edificis Positius


  • Divendres pel Planeta, activitat a favor del medi ambient, ha aplegat al Centre per la Resiliència i la Sostenibilitat - Can Pahissa un centenar de participants.
  • TSR Territori Socialment Responsable SCCL ha convidat els participants a ser Veïns Positius i Veïnes Positives
Xevi Agulló (a la foto amb Josep Maria Canyelles i Yakeli López) va intervenir a l'Espai Àgora ambiental per presentar la iniciativa Edificis Positius de la cooperativa TSR Territori Socialment Responsable SCCL, juntament amb altres 14 entitats locals que van exposar i compartir amb el públic assistent, els projectes que estan impulsant i desenvolupant, tots amb objectius comuns que es poden resumir per treballar a favor del medi ambient i el canvi social a la nostra ciutat.

Agulló va mostrar el cartell de l'Edifici Positiu, on es veuen algunes de les activitats que la iniciativa proposa i que impacten en totes les perspectives dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i l'Agenda 2030: Persones, Planeta, Prosperitat, Pau i Partenariats.
El divendres 7 de juny, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial del Medi ambient, el 5 de juny, l'Associació ECOL3VNG, promotora del Projecte Turuta, i amb la col·laboració de la Regidoria de Medi ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Plataforma Camins escolars - Ciutat educadora s'ha realitzat l'activitat DIVENDRES PEL PLANETA al Centre de Resiliència i sostenibilitat - Can Pahissa.


L'acte que tenia com a finalitat principal unir-se a la celebració i sensibilització del Dia mundial del medi ambient, ha volgut aplegar a totes aquelles entitats i grups locals que treballen tot l'any a favor del medi ambient a la vegada que oferir l'oportunitat de compartir una tarda per celebrar en família de forma lúdica accions de sensibilització.

La resposta a la crida ha estat molt positiva i totes les activitats van tenir una gran participacio. L'autora Lola Rojas va explicar als més petits el conte que ha escrit, amb mirada ecològica, dedicat al mar, La Gea, flor de la Posidònia, seguidament va fer un taller com a complement del conte. La Plataforma pel Camins escolar - Ciutat educadora, van oferir un entretingut taller, consistent en pintar samarretes reutilitzades utilitzant idees creatives a favor del clima.

Al final de la sessió, de la mà del Cor de la Turuta, es va cantar col·lectivament, la cançó Fem-m'ho ara! Sing for the climate, que s'afegeix a la manifestaicó de cant a tot el món com a forma simbòlica poderosa per a que les veus dels ciutadans siguin escoltades.

7.6.19

Visquem positivament l'experiència de ser veïns i veïnes: llançament aquest dijous 13 de juny

Acte de llançament de la iniciativa Edificis Positius

TSR Territori Socialment Responsable, SCCL d'iniciativa social i sense ànim de lucre, 
es complau a convidar-vos 
a l'acte de presentació de la iniciativa Edificis Positius

Dijous 13 de juny a les 12:30
Jardins de Paula Montal (C. Viladomat, 149, Barcelona)
Us preguem que confirmeu assistència enviant un correu a ep@edificispositius.cat o trucant al 930 502 390.

3.6.19

Acte de llançament de la iniciativa Edificis Positius

TSR Territori Socialment Responsable, SCCL d'iniciativa social i sense ànim de lucre, 
es complau a convidar-vos 
a l'acte de presentació de la iniciativa Edificis Positius

Dijous 13 de juny a les 12:30
Jardins de Paula Montal (C. Viladomat, 149, Barcelona)

Us preguem que confirmeu assistència enviant un correu a ep@edificispositius.cat o trucant al 930 502 390.



2.6.19

Acompanyament a joves extutelats i integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, objectius de la 4a edició de Verema Solidària

  • L’associació Quilòmetre 0 i la Fundaciny aportacions, que comença ja eó Albafutur són les entitats receptores de l’edició 2019 de Verema Solidària, que farà quatre veremes amb l’objectiu de recaptar 20.000 € 
  • Verema Solidària s’estén cap a Tarragona i Lleida i compta amb els cellers coorganitzadors Herència Altés, Scala Dei, Xics Cal Borrech i Heretat Mascorrubí
  • Enguany s’avança la data per a les aportacions, que s’obre el dia 1 de juny

Barcelona, 30 de maig de 2019. Verema Solidària arriba a la quarta edició i s’estén per primer cop per dues demarcacions que encara no havia visitat, Tarragona i Lleida. Herència Altés (Gandesa) a la Terra Alta, Scala Dei al Priorat, Heretat Mascorrubí al Pla de Manlleu i Xic’s Cal Borrech (Figuerola d’Orcau) a la ruta dels Costers del Segre són els cellers que aquest any participaran d’aquesta iniciativa que uneix territori, vi i responsabilitat social. Tres veremes a Tarragona i una a Lleida, amb l’objectiu comú de recaptar 20.000 € per a dues entitats socials amb iniciatives que desenvoluparan sobre el territori.

Quilòmetre zero portarà a terme un projecte per acompanyar menors tutelats, en centres de menors de l’administració, quan compleixen 18 anys i passen a ser joves extutelats. Ambtu és el nom d’aquest projecte, que combina mentoria i voluntariat per acompanyar-los en el procés d’integració i emancipació. A l’actualitat, el Projecte Ambtu a Barcelona, porta realitzades 377 parelles de mentoria i n’acull 50 noves cada any. L’aportació de Verema Solidària servirà per estendre’l a la demarcació de Tarragona.

A Lleida, la fundació Albafutur desenvoluparà el projecte Llavors de futur, que té com a objectiu millorar la integració laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual. A Catalunya, segons dades estadístiques del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, hi ha un total de 551.440 persones amb discapacitat, de les quals, 57.647 tenen discapacitat intel·lectual. Moltes d’elles treballen en centres especials, però l’objectiu final marcat per la OMS és que puguin treballar en centres ordinaris sota els principis de d’integració, individualització, normalització i equiparació d’oportunitats. I això és el que persegueix la fundació Albafutur amb aquest programa.

Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social de les Empreses i les Organitzacions, ha estat un any més membre del Jurat.

Les dates per a les quatre veremes són les següents:
Les places per a cada verema són limitades i des de l’edició 2018 estan fixades al voltant de 100 persones per ajustar-se a les capacitats de cada celler i al mateix temps oferir una experiència no massificada i que els participants la gaudeixin plenament.

El 80% de la quantitat recaptada en donatius es reparteix entre aquestes dues entitats i d’altra banda Verema Solidària també ofereix cada any formació en captació de fons a les associacions i entitats socials del territori. La resta de recursos serveix per cobrir costos d’estructura i de la plataforma de micromecentage.

Amb aquesta quarta edició Verema Solidària també continua treballant en un procés per allargar durant tot l’any les activitats que suposin captació de fons, de manera que ofereix la possibilitat d’integrar sota el seu paraigües activitats que vulguin organitzar cellers, entitats o col·lectius de gent amb aquesta finalitat.


Qui i com participar

La campanya oficial, per començar a aportar i reservar plaça per a les veremes solidàries, s’obre el dia 1 de juny i es tancarà el 15 d’octubre. A partir d’aquesta data tothom que ho desitgi podrà fer la seva aportació econòmica i/o inscriure’s a les experiències de Verema Solidària 2019.

Les modalitats de participació varien en funció del perfil dels participants:

·      particulars inscrivint-se per fer de veremadors/es solidaris/es, aportant a la fila zero o adquirint el vi fruit d’aquestes veremes
·      empreses, amb grups de treballadors com a acció de team building o activitat de responsabilitat social corporativa (RSC)
·      entitats o institucions, patrocinant, cedint material i compartint informació
Els vins de la VS2018

A l’acte de presentació també s’han presentat els vins de la Verema Solidària de l’any passat, que va comptar amb la participacihla﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽omptar amb la partvessó de tres  cellers.

Gramona
Nom: Xarel·lo solidari
Varietat: xarel·lo
Vi natural elaborat per la 6a generació de la família Gramona i veremat el 26 d’agost pels 200 voluntaris de Verema Solidària.

Vall Llach
Nom: El Colomer Verema Solidària
Varietat: merlot
Vi solidari de la finca del Colomer, situada al bell mig de Porrera. És un merlot, del qual al Priorat no n’estem acostumats, però amb molt bons resultats.

Can Ràfols dels Caus
Nom: Xarel·lo Brisat
Varietat: xarel·lo
Vi refinat, un brisat modern, aromàtic, ampli en boca i amb un final refrescant.


Patrocinadors

Verema Solidària compta actualment amb el patrocini de Herència Altés, Scala Dei, Heretat Mascorrubí 1297, Xic’s de Cal Borrech, New Group Maquinaria Moderna, Coral Transports, Joan Cortiada, Verallia i Cal Feru. També compta amb la col·laboració de Cafès Novell, Euroselecció-Riedel i Kartox. Finca Parera i Celler Credo, cellers coorganitzadors d’edicions anteriors, es mantenen fidels al projecte i col·laboraran amb diferents iniciatives solidàries a favor del mateix.