15.10.23

Mal reciclatge a la GastroFest a Vilanova i la Geltrú

He anat al GastroFest i m’ha agradat tastar productes elaborats per establiments locals amb productes de km0. El Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú és un magnífic espai! Malgrat que l’esdeveniment remarca l’opció de sostenibilitat, he de fer notar una nefasta gestió dels residus, que explico tot seguit.


 


L’espai disposa de tres tipus de contenidors per a la recollida selectiva dels visitants: paper, plàstic i rebuig. Amb bon criteri, tant els plats com els coberts són compostables. La sorpresa és que no hi ha cap contenidor d’orgànic. Els plats, que a més estan bruts de restes del menjar, haurien d’anar a l’orgànic. Els tovallons de paper, també bruts, han d’anar a l’orgànic. De fet, no tenen gaire sentit els contenidors de paper i de plàstic. I el de rebuig tampoc caldria si no és per a altres coses que algú vulgui llençar.

Però és més: els visitants no saben què han de fer. La majoria ho dipositen tot al primer contenidor que els sembla, perquè no els podem fer pensar tant. Les persones que es plantejaven què fer llençaven els coberts compostables amb el plàstic i els plats i tovallons amb el paper. Seria més clar posar dos contenidors amb sengles imatges: un plat brut i tovallons i un altre amb coberts, o tot al mateix. I un de rebuig que digués altres elements no orgànics.


És més, he mirat com actuava el personal de l’organització que recollia les deixalles de les taules: tot al rebuig, com s'observa a la fotografia. Per tant, entenc que no s'han donat instruccions al personal sobre com havien de separar les deixalles.


He parlat amb restauradors i he obtingut dues informacions: (a) A ells sí que se’ls ha demanat que reciclin bé. (b) L’organització ha incorporat l’impacte dels seus plats a partir d’una aplicació que ho calcula però els restauradors s’ho han trobat allà i no se’ls ha demanat cap informació més que la composició, sense cap informació de sensibilització necessària perquè no ho percebin com a màgia per assegurar que puguin donar resposta a qualsevol visitant curiós.

Aquesta crítica no pretén ocultar que la iniciativa aposta pel producte local i l’economia local. Es contracta personal en risc d’exclusió social. Pel que fa a la reducció de residus, s’ha evitat el plàstic, els gots es retornaven per a reciclatge. Els plats i els coberts són 100% biodegradables, els plats elaborats amb sobrants de la canya de sucre i els coberts amb CPLA o RCPLA. Els tovallons són de cel·lulosa 100% reciclada. L’empresa i entitats que impulsen GastroFest han obtingut durant el certificat Biosphere.


He volgut expressar aquests comentaris crítics sobretot perquè veig que l’organització posa molt d’èmfasi en la sostenibilitat, fins al punt que incorporen alguns ODS de l’Agenda 2030 en la comunicació. Per cert, que està explícitament prohibida la utilització del logotip de Nacions Unides sense ser-ne cap organisme vinculat.

L’esdeveniment ha estat organitzat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, San Miguel Magna i Gremi d’Hostaleria de Vilanova, amb la producció de l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT) i la col·laboració del Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú, Rodalies de Catalunya, la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú i la destinació Costa Barcelona.

Aprofitaré també per esmentar que dins l’organització també hi ha l’empresa San Miguel, amb centre de producció a Lleida, del Grup Mahou, que exposa en el seu web un compromís amb els ODS i la vinculació amb el territori però que tradicionalment ha mostrat una manca de respecte a la clientela catalanoparlant, una manca de responsabilitat social envers un territori com el catalanoparlant on té una gran activitat econòmica. Potser cal recordar-los que la sostenibilitat no és només ambiental, sinó que també la sostenibilitat cultural forma part del desenvolupament sostenible. 

L’Agenda 2030 demana protegir i salvaguardar el patrimoni cultural (11.4) i promoure un turisme sostenible que promogui la cultura local (8.9). La recent “Declaració política del fòrum polític d'alt nivell sobre el desenvolupament sostenible celebrat sota els auspicis de l'Assemblea General” proposa: “16. Reafirmem el paper de la cultura com a facilitadora del desenvolupament sostenible que proporciona als pobles i comunitats un fort sentit d'identitat i cohesió social i contribueix a fer que les polítiques i mesures de desenvolupament a tots els nivells siguin més eficaces i sostenibles”.

 


11.10.23

L'ajuntament d’Igualada engega el programa “Talent i Territori Socialment Responsable” per a fomentar la Resposabilitat Social de les empreses

 

  • Sessió online oberta per comprendre el sentit empresarial de l'RSE per a les empreses petites i mitjanes. 
  • Les empreses interessades es podran inscriure al programa d'acompanyament, amb l'objectiu de reforçar la seva competitivitat i incrementar el nombre d'empreses locals compromeses vinculades a la marca de territori. 
  • El programa el desenvoluparà Vector5, amb Josep Maria Canyelles i Mercè Casals, empresa pionera i amb més experiència a Catalunya en responsabilitat social per a pimes i tota mena d'organitzacions. 
 
 
 
 

Foto: Jordi Marcè, regidor

El Departament de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada ha engegat un nou projecte “Talent i Territori” per a fomentar la Responsabilitat Social de les empreses. L’objectiu és incrementar el nombre d'empreses d'Igualada i la comarca amb compromís en RSE i vincular-ho a la marca de territori. Aquesta fita facilitarà la retenció de talent i motivarà les empreses.

El projecte ofereix acompanyament personalitzat a l’empresa sol·licitant en l’àmbit de Responsabilitat Social Empresarial que permeti desenvolupar aquestes capacitats i integrar la responsabilitat social en la gestió empresarial. Aquest acompanyament grupal i individualitzat culminarà amb un esdeveniment anual per atorgar el reconeixement en RSE a les empreses participants en el programa.

El programa “Talent i Territori” liderat per l'Ajuntament d'Igualada i la Diputació de Barcelona permetrà assentar les bases per progressar en el desenvolupament d’una ciutat socialment responsable, amb empreses i organitzacions que abordin el compromís amb la societat i els impactes que generen, facilitant eines i procediments de millora en la gestió econòmica, social i ambiental  a partir  de  la  implantació  dels valors d’RSE a la cultura empresarial de l’organització.

S’observa que cada cop més empreses incorporen un sentit de propòsit superior que, més enllà del propi negoci, les compromet amb els reptes de la humanitat. Així, empreses de totes dimensions i sectors s’orienten a crear valor compartit tenint en compte totes les interrelacions amb l’entorn. El mercat ho valora i també és rellevant de cara a la captació de talent, especialment entre la gent jove.

El dimarts 17 d’octubre tindrà lloc una jornada virtual de presentació del adreçada a totes les empreses interessades en aplicar l'RSE dins la seva estratègia empresarial. La xerrada "Pimes més competitives que capten talent. Com el propòsit empresarial us hi ajuda” anirà a càrrec de Josep Maria Canyelles i Pastó, expert en Responsabilitat Social de les Empreses i Organitzacions. President de Vector5, promotor del think tank Responsabilitat Global i promotor de Collaboratio, iniciativa per als Territoris Socialment Responsables. També és coordinador de Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de l'RSE a Catalunya. Les persones interessades en participar en la jornada virtual que tindrà lloc el 17 d’octubre de 12 a 13h, poden formalitzar la inscripció a https://forms.gle/z2B1HcU1rYF2SNtR7

El regidor de Dinamització Econòmica, Jordi Marcè, explica que “amb aquestes accions volem aconseguir atraure i retenir talent per fer de l’Anoia un Territori Socialment Responsable (TSR) com un ecosistema de valors ètics, compromisos responsables i actituds sostenibles a partir de la suma, interacció i corresponsabilització de les organitzacions i de les persones, que permeten abordar els reptes de sostenibilitat amb solucions que creen valor compartit”.

Talent i Territori va dirigit a empreses de l’Anoia d’entre 10 i 49 treballadors i de qualsevol àmbit. Les empreses interessades a participar poden posar-se en contacte amb IG-Nova Tecnoespai al telèfon 93 806 65 55 ext. 3106 o bé enviar un correu electrònic a garciaa@aj-igualada.net o inscriure’s  https://forms.gle/a7e2coWUV1zW5v5X8

Font: Ajuntament d'Igualada

Josep Maria Canyelles participarà a la jornada XI Trobada AMPANS i Empresa

XI Jornada AMPANS empresa

  • El proper 26 d’octubre tindrà lloc la XI Trobada AMPANS i Empresa on es mostraran experiències d’èxit en Responsabilitat Social Corporativa organitzada per Ampans, organització membre de Respon.cat.
  • Josep Maria Canyelles i Pastó, coordinador de Respon.cat, participarà a la taula rodona “Empreses amb compromís. Experiències èxit en RSC”.
Inscripcions
  • DATA: Dijous 26 d’octubre
  • HORA: 18.00 a 19.00h
  • LLOC: Serveis a la Indústria AMPANS (Carrer Castelladral, 15-17, Polígon industrial Els Dolors, Manresa)


 

 

Experiències d’èxit en Responsabilitat Social Corporativa. Empreses amb compromís
Places limitades
 

18.00 h Benvinguda i presentació de la trobada

  • Sílvia Gratacós. Vicepresidenta de la Fundació AMPANS
  • Toni Espinal. Director General de la Fundació AMPANS

18.15 h Taula rodona. “Empreses amb compromís. Experiències d’èxit en Responsabilitat Social Corporativa”

  • Josep Maria Canyelles. Coordinador de Respon.cat
  • Albert Giralt. Director General de Grup Avinent
  • Maite Laporta. Responsable del Departament de Diversitat, Equitat i Inclusió del FC Barcelona
  • Josep Santacreu. President de Plant-for-the-Planet Spain i la Fundació Integralia DKV

18.40 h Reconeixement a les empreses BioSystems, Maxion Wheels España SL i THOR Especialidades SA pel seu compromís amb la inclusió sociolaboral de les persones amb capacitats diverses.
 

18.55 h Cloenda.

  • Enric Vinaixa. Secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya
  • Marc Aloy. Alcalde de Manresa

En finalitzar l’acte se servirà un tast-maridatge de formatges Muntanyola i de vins experimentals del projecte de recuperació de varietats autòctones de vinya de la comarca del Bages.