26.6.23

L'ISSB publica els estàndards inaugurals de divulgació global de sostenibilitat

L'International Sustainability Standards Board (ISSB) ha publicat avui 26 de juny els seus estàndards inaugurals —IFRS S1 i IFRS S2— que introdueixen una nova era de revelacions relacionades amb la sostenibilitat als mercats de capitals de tot el món. Els estàndards ajudaran a millorar la confiança i la confiança en les divulgacions de l'empresa sobre la sostenibilitat per informar les decisions d'inversió. Per primera vegada, els estàndards creen un llenguatge comú per revelar l'efecte dels riscos i oportunitats relacionats amb el clima en les perspectives d'una empresa.

Accediu a la notícia original amb el vídeo de la presentació a càrrec del president de l'ISSB, Emmanuel Faber.

Sobre els estàndards: La NIIF S1 proporciona un conjunt de requisits de divulgació dissenyats per permetre a les empreses comunicar als inversors els riscos i oportunitats relacionats amb la sostenibilitat als quals s'enfronten a curt, mitjà i llarg termini. La NIIF S2 estableix revelacions específiques relacionades amb el clima i està dissenyada per ser utilitzada amb la NIIF S1. Tots dos incorporen completament les recomanacions del grup de treball sobre divulgacions financeres relacionades amb el clima (TCFD).

Sobre l'organització: La Fundació IFRS és una organització d'interès públic sense ànim de lucre creada per desenvolupar estàndards de comptabilitat i sostenibilitat d'alta qualitat, comprensibles, exigibles i acceptats globalment. Disposen de dos consells d'establiment de normes:

  • International Accounting Standards Board (IASB). En les dues primeres dècades de la seva existència, la Fundació IFRS (a través del seu consell d'establiment d'estàndards independent, l'IASB ) va transformar el panorama global de la informació financera introduint les normes de comptabilitat IFRS. Els estàndards s'han convertit de facto en el llenguatge global dels estats financers —confiats pels inversors de tot el món i requerits per a més de 140 jurisdiccions— i continuem millorant i desenvolupant les normes IFRS de manera contínua.
  • International Sustainability Standards Board (ISSB). Avui dia, les decisions econòmiques i d'inversió incorporen cada cop més informació de sostenibilitat. Respondent a la necessitat d'aquesta informació, l'any 2021 la Fundació IFRS va establir l'ISSB com a junta germana de l'IASB, responsable de desenvolupar una línia de base veritablement global de revelacions de sostenibilitat per informar més les decisions econòmiques i d'inversió.

Materials de suport. La Fundació IFRS també ha publicat una sèrie de documents rellevants per a la NIIF S1 i la NIIF S2, que inclouen:

18.6.23

Acte de proclamació del Manifest per una economia amb propòsit: dimarts 27 Casa Llotja de Mar

MANIFEST PER UNA ECONOMIA AMB PROPÒSIT

M'agradaria compartir-vos la iniciativa Manifest per a una economia amb propòsit que estem promovent des de l’associació empresarial Respon.cat per impulsar un posicionament conjunt de les principals organitzacions empresarials del país. Aquí hi tens tota la informació www.empresesambproposit.cat.

👉🏻 ADHERIU-VOS-HI AL FORMULARI DEL WEB:
N’estem molt satisfets perquè mai s'havia produït un posicionament tan transversal i, per tant, significatiu, a Catalunya en RSE. Les empreses som actors de transformació social i podem contribuir a un millor futur per a la humanitat.

👉🏻 US CONVIDEM A L'ACTE DE PRESENTACIÓ DEL MANIFEST:
Aquesta iniciativa marcarà un punt rellevant en el foment d'una nova manera de fer empresa a casa nostra, i m'agradaria que ens hi poguéssiu acompanyar:
 
🗓️ Dimarts 27 de juny - 17h
📍 Saló dels Cònsols de la Casa Llotja de Mar (Pg. d’Isabel II, 1, Barcelona)
👉 Inscriu-te a l'acte al web www.empresesambproposit.cat

[JORNADA RSE PIMES] Com desplegar una RSE amb sentit i propòsit orientada a la competitivitat empresarial, amb Cristian Rovira - Dimarts 20 de juny 16h Palau Robert

  • Cristian Rovira parlarà sobre l’RSE amb sentit i propòsit com a factor de competitivitat empresarial a l’acte RSE.Pime.
  • Dimarts 20 de juny a les 16.00h a la sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona.
  • Durant l’acte es llançarà la propera edició de l’RSE.Pime, una nova oportunitat per a les pimes catalanes per fer un salt en la gestió del seu propòsit empresarial i la seva Responsabilitat Social.
  • L’acte inclou un espai relacional - còctel, per teixir relacions amb empreses sensibles i compromeses en matèria de sostenibilitat i RSE.


Inscripcions a l’Acte RSE.Pime

Escoltarem la ponència inspiradora de Cristian Rovira Pardo, vicepresident del grup Sifu, empresa membre de  i autor del llibre “La Responsabilidad Social Competitiva”, un llibre original i controvertit que li dóna la volta a un tema molt debatut com és la Responsabilitat social empresarial. Rovira ens parlarà sobre l’RSE amb sentit i propòsit com a factor de competitivitat empresarial.

Durant l’acte comptarem amb una taula rodona de quatre empreses que han participat en l’actual edició. Aquesta Conversa RSE.Pime és una mostra de pimes compromeses que marquen la diferència. Aportaran una mirada interna del que suposa la gestió de la Responsabilitat Social i quines implicacions té l’RSE des d’un punt de vista extern, de mercat o aliances.

PROGRAMA

  • Presentació a càrrec de Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat.
  • Ponència inspiradora “RSE amb sentit i propòsit com a factor de competitivitat empresarial” a càrrec del Sr.  Cristian Rovira Pardo, vicepresident del Grup Sifu.
  • Conversa a quatre bandes amb empreses participants de l’RSE.Pime 2022-23.
    • Sra. Yolanda Cebrià Javierrre, directora general d’Excavacions Iluro
    • Sr. Àngel Martínez Punzano, Chief Financial Officer de Kymos (per confirmar)
    • Sra. Jessica Àlvarez Gómez, directora de Persones i Organització de Concentrol (per confirmar)
    • Sr. Oscar Enrech Baulies, director general de la Fundació Orfeó Lleidatà
  • Paraules institucionals
    • Sr. Rafel Oncins Pujol, president de Respon.cat i responsable d’RSE de Plusfresc.
    • Sr. Narcís Bosch Andreu, director gerent del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya
    • Sr. Oriol Alcoba Malaspina, director general d'Indústria de la Generalitat de Catalunya
  • Còctel servit per la Fundació Ared.
  • Dia: dimarts 20 de juny
  • Hora: 16.00 – 17h
  • Lloc: Sala Cotxeres - Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107, 08008 Bcn)

9.6.23

Memòria Responsabilitat Social i Esport

Presentem la trajectòria de Josep Maria Canyelles en matèria d'RSE i Esport, incloent les accions portades a terme prèviament a la posada en funcionament de Responsabilitat Global.

Des de Vector5 | Excel·lència i Sostenibilitat, treballem l'RSE en el sector esportiu com una de les línies on creiem que la responsabilitat social s'ha de desenvolupar de manera important i fer un gran salt endavant.


Reflexió i divulgació

Canal sobre RSE i Esport dins Responsabilitat Global (vegeu aquí una selecció de les reflexions sobre RSE i esport). Les més llegides són aquestes:

Consultoria, acompanyament i compromís
  • Josep Maria Canyelles forma part del Comitè de Voluntariat de la Candidatura Barcelona Pirineu 2022 (2012)
  • Fitxes de bones pràctiques d'RSE d'entitats esportives: Fundació Claror, FC Ramassà, Club Nàutic Vilanova, Pitch & Putt Vilanova...)
  • Identificació i propostes de millora en les línies de foment del voluntariat del Consell Català de l'Esport, en el marc del Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya (2008)
  • Diagnòsis RSE en Àrees d'Esports municipals en processos d'acompanyaments a Ajuntaments des del 2008.
  • Entrevistes sobre RSE amb organitzacions esportives (2007)
  • Ponència al Congrés de l'Esport Català (1993-94): "Voluntariat i Esport"
  • Coordinador de les Trobades sectorials sobre voluntariat i esport (1993) organitzades per la Generalitat de Catalunya (Institut Català del Voluntariat i SG de l'Esport)
  • Voluntari del Special Olympics 1992 (Vilanova i la Geltrú), soci d'entitats excursionistes, i voluntari com a monitor d’educació en el temps lliure a diferents entitats 

L’activisme empresarial i la responsabilitat social a les empreses de Lleida

2023-02-07 Sessió Lleida

  • Un centenar d’empreses lleidatanes han assistit a la Jornada sobre els reptes actuals de la Responsabilitat Social de les Empreses i l’activisme empresarial organitzada per la Cambra de Comerç de Lleida i Respon.cat.
  • Es consolida la voluntat de les cambres de continuar avançant amb Respon.cat per construir un teixit empresarial socialment responsable i fer-ne créixer la implantació a Lleida.


La notícia és que les empreses cada cop més se senten corresponsables del futur de la Humanitat i que gestionen la seva responsabilitat envers la societat per aportar solucions i contribuir al desenvolupament sostenible. Potser encara són poques però el creixement ha estat espectacular en els darrers anys. Amb aquesta jornada s’ha volgut convidar les empreses lleidatanes a seguir avançant en la gestió de la seva responsabilitat social i orientar-la a un major sentit de propòsit.

2023-02-07 Sessió Lleida
El Dr. Josep Santacreu i Bonjoch és un líder pioner i reconegut en el món de la responsabilitat social. Ha impulsat aquest enfocament de gestió vinculat al model d’empresa durant més de vint anys a DKV Assegurances, on és conseller delegat, alhora que ha promogut moltes iniciatives de la societat civil, com ara Respon.cat, on ara és president d’honor.

Santacreu, en el seu vessant d’activista empresarial, acaba de publicar el llibre Planta’t, on posa l’emergència climàtica al centre del debat. Alerta que la crisi climàtica és un problema de salut pública, que serà un dels grans reptes de futur al món. Ha estat presentat per Jordi Juanós Amperi, director de la fundació Plant for the Planet, una de les iniciatives que ha promogut. Santacreu va alertar que vivim dos anys menys per la contaminació i cal actuar urgentment, primer parant les emissions, segon preservant els ecosistemes actuals, i tercer plantant arbres allar on puguem. Però mentrestant els governs estan incentivant l’ús de combustibles fòssils.

2023-02-07 Sessió LleidaRafel Oncins Pujol, director d’RSC de PlusFresc, presideix Respon.cat a nivell català des de fa mig any i la Comissió de Sostenibilitat de la Cambra de Lleida. Oncins ha reiterat la voluntat de les cambres de continuar avançant amb Respon.cat en construir un teixit empresarial socialment responsable i fer-ne créixer la implantació a Lleida. Oncins ha convidat les empreses lleidatanes a sumar-se a Respon.cat, entitat empresarial que va néixer per impuls de les Cambres, i ha presentat diferents programes que s’hi desenvolupen, acompanyament a pimes per gestionar la seva RSE, espais de treball i eines per fomentar que les empreses desenvolupin un nou sentit del propòsit vinculat a la Responsabilitat Social i sumar per construir, també a Lleida, un territori socialment responsable.

Josep Maria Canyelles i Pastó, expert en RSE i coordinador de Respon.cat, ha explicat com cal integrar i gestionar estratègicament els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), orientats al propòsit empresarial. Canyelles va explicar que els ODS és allò que tots volem per al món però que després s’ha d’integrar a cada empresa per mitjà d’un enfocament de responsabilitat social, el qual té diferents estadis, el més elevat dels quals és el sentit de propòsit i de creació de valor compartit.

Han obert l’espai de col·loqui tres empreses de Lleida membres de Respon.cat. Lurdes Biosca Bell-lloc, directora corporativa de B-BIOSCA, ha explicat que al 2008 van iniciar-se en la gestió de la responsabilitat social amb el programa RSE.Pime de les Cambres i Respon.cat i que finalment l’RSE és voler fer les coses bé, i alhora comunicar-les per generar consciència. Dolors Rallo Lozano, directora de Recursos Humans de2023-02-07 Sessió Lleida Biovert, ha manifestat que tothom té la possibilitat de fer alguna cosa perquè això canviï. En el seu cas, tot va sortir d’un dia que es van preguntar: i per què no podem ser una empresa socialment responsable? Per què no podem fer coses petites per fer el món millor? I es va convertir en una pluja fina que ha d’anar calant en tothom. Per la seva banda, Teresa Benet Balagueró, de la Fundació Ilersis, ha mostrat una visió des del tercer sector, explicant que fa molts anys que van adquirir el compromís de certificar-se en RSE malgrat la creença que les entitats socials ja són socialment responsables, cosa que no és certa sinó que les coses s’han de gestionar per aspirar a l’excel·lència.

A partir d’aquí, Respon.cat convidarà les empreses interessades a participar en les reunions territorials de Respon.cat, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç, amb l’objectiu de poder donar una resposta més propera i crear xarxa d’empreses compromeses.


Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és una associació que agrupa més d’un centenar d’empreses compromeses amb el progrés de la seva RSE i que pretén fer de Catalunya un territori socialment responsable. Va néixer el 2014 com a organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya, i disposa d’un Consell social amb les principals organitzacions empresarials de Catalunya. Funciona amb grups de treball, espais d’aprenentatge i de cocreació per a les empreses membres, i organitza anualment els Premis Respon.cat i el programa d’acompanyament RSE.Pime.

Fotos de la sessió.

Notícies:

5.6.23

PROGRAMA FORMATIU Sostenibilitat i ESG: aplicació pràctica per a PIME i ONL. Perspectiva empresarial i de l'auditor


PRESENTACIÓ

El Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya amb col·laboració de Respon.cat et presenta aquest nou programa formatiu centrat en la sostenibilitat aplicada a PIME i ONL. El programa consta de 10 sessions impartides per professionals de referència i en cada una de les sessions es compartirà un enfocament pràctic del tema a tractar. 

La sostenibilitat i ESG són elements interioritzats en l'estratègia de l'organització i constitueixen un element transformador d'aquesta. La responsabilitat social no sols és un element fonamental per a les grans empreses sinó que també ho és per a les PIME i les ONL. 

Integrar la responsabilitat social en l'estratègia de la teva organització genera externalitats positives en la societat en general i també en la pròpia organització atès que els seus stakeholders ho valoren de forma molt positiva (clients, proveïdors, treballadors, institucions financeres, etc.)

Aquest programa formatiu et permetrà tant determinar accions concretes en la teva organització com aprendre a comunicar la integració de la sostenibilitat i ESG a la teva organització per posar-ho en valor tant interna i com externament. 

En el cas dels auditors, aquest programa els hi proporcionarà coneixement imprescindible per abordar les auditories tant de les PIME com de les ONL en l'àmbit de la sostenibilitat i de les ESG.

 


A QUI VA DIRIGIT EL PROGRAMA
Aquest programa formatiu va dirigit especialment a dos col·lectius: 

  • professionals de PIME i ONL
  • auditors interns i externs

 

DIRECCIÓ DEL PROGRAMA
Josep Maria Canyelles, coordinador a Respon.cat.

Calendari: del dimecres 27 de setembre al dilluns 30 d'octubre de 2023 (sessions dilluns i dimecres)
Horari: de 9:30 a 12:00 hores
Homologació: 20 hores en Altres Matèries (ICAC i RECC) i 5 hores d'Auditoria i Comptabilitat (ICAC i RECC)
Lloc: Plataforma zoom

 

Més informació i inscripcions 

 

PROGRAMA 

  • 1a SESSIÓ / 27 de setembre: Sostenibilitat i ESG com a element transformador de l'estratègia de les organitzacions: Josep Maria Canyelles, coordinador a Respon.cat.
  • 2a SESSIÓ / 2 d'octubre: Vectors d'impacte de la sostenibilitat i els stakeholders de les organitzacions: els objectius de desenvolupament sostenible i altres iniciatives de referència. La cadena de valor: Xavier Carbonell, director de la Càtedra MANGO d’RSC.
  • 3a SESSIÓ / 4 d'octubre: Responsabilitat social de les organitzacions: empresa saludable, economia circular i reptes socials: Albert Huerta, soci Consultor deVector5, Sostenibilitat SCCL. 
  • 4a SESSIÓ / 9 d'octubre: Petjada de carboni: reptes, com mesurar-la i el seu reporting per part de l'organització: Laura Gómez, manager sostenibilitat, economia circular i canvi climàtic a Deloitte..
  • 5a SESSIÓ / 11 d'octubre: Equitat: reptes, com valorar-la i el seu reporting per part de l'organització: Marga de Rosselló, sòcia de sostenibilitat i canvi climàtic a PwC; Concepció Espinás, directora a PwC. 
  • 6a SESSIÓ / 16 d'octubreIntegració de la sostenibilitat en l'estratègia de les organitzacions no lucratives: Maria Eugènia Bailach, sòcia a Auren
  • 7a SESSIÓ / 18 d'octubre: Com posar en valor les teves bones pràctiques en Sostenibilitat: eines de comunicació interna i externa de l'organització: Ester Benach, directora de responsabilitat social i comunicació interna a Fundació Claror. 
  • 8a SESSIÓ / 23 d'octubre: Reporting de la informació no financera i la fiabilitat de les dades: Carlos Cerdán, director de l'àrea d'RSC i Sostenibilitat a RSM Spain. 
  • 9a SESSIÓ / 25 d'octubre: Verificació externa de l'informe de sostenibilitat:: Patricia Reverter, sòcia de sostenibilitat i bon govern KPMG Spain. 
  • 10a SESSIÓ / 30 d'octubre: Verificació externa d'altres informes de sostenibilitat: ponent disponible en breu.

 

1.6.23

Una aliança sense precedents per les empreses amb propòsit

 

MANIFEST PER UNA ECONOMIA AMB PROPÒSIT

Les principals organitzacions empresarials promovem un Manifest per una economia amb propòsit, amb el lideratge de Respon.cat.

Les empreses us podeu adherir al Manifest amb un compromís i visibilitat.

VES A LA WEB DEL MANIFEST PER UNA ECONOMIA AMB PROPÒSIT

Les principals organitzacions empresarials del país, amb el lideratge de Respon.cat i la complicitat de la Cambra de Comerç, ens unim per promoure el Manifest per una economia amb propòsit, que pretén fer una crida al món empresarial per avançar en el desenvolupament actiu i compromès de la responsabilitat de les empreses envers la societat.

La iniciativa ha aconseguit que inicialment la Cambra de Comerç de Barcelona, el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, Foment del Treball, Pimec, CECOT,  FemCat, ASCEF, FEGP, La Unió, Fòrum Carlemany i Fundació Gresol, a més de Respon.cat, fet que suposa una declaració sense precedents a Catalunya en el camp de l’RSC.

EL MANIFEST TÉ UN DOBLE OBJECTIU
  • Convidar les empreses a orientar-se a un propòsit de triple impacte, econòmic, social i ambiental, i a tots els actors a desplegar aliances per innovar i crear impactes positius per a les persones i el planeta.
  • Mostrar públicament com les empreses són motor de canvi des d’uns valors de compromís i creant valor compartit, tant econòmic com social i ambiental.
RESERVEU-VOS LA DATA
Acte de presentació del Manifest per una Economia amb Propòsit
  • Dimarts 27 de juny - 17h
  • Saló dels Cònsols de la Casa Llotja de Mar (Pg d’Isabel II, 1, Barcelona)
CLICA AQUÍ SI VOLS:
  • Pre-inscripció a l’acte. Es confirmarà. Places reservades
  • Interès per adherir-se al Manifest. Us anticipem el Manifest.
  • Sol·licitud d'ahesió al Manifest.
QUÈ IMPLICA ADHERIR-SE AL MANIFEST?

▶  Les empreses que s’hi adhereixin es comprometen a elaborar el seu propi propòsit abans del 2025 i un pla d’acció que generi accions concretes i impacte abans del 2030.

Us cal més informació sobre com elaborar i gestionar el propòsit? S’aportaran recursos per facilitar que les empreses que no disposen d’un propòsit redactat puguin fer el pas.

La iniciativa no està basada en cap certificació sinó concebuda perquè qualsevol empresa gran o petita pugui abordar el repte.

 

ORGANITZACIONS PROMOTORES