30.4.10

Jornada sobre RSE organitzada per la CONC a Granollers

Josep Maria Canyelles intervé a la Jornada del sindicat Comissions Obreres al Vallès Oriental


RSE - Responsabilitat Social de l'Empresa
JORNADES DE FORMACIÓ I REFLEXIÓ
DIVENDRES 30 D’ABRIL A LES 10h
MUSEU DE GRANOLLERS C/ Anselm Clavé, 40-42

Amb la Participació de:

  • José Cachinero – Secretari de Mediació, Responsabilitat Social i Inspecció de la C.O.N.C.
  • Ovidi Huertas – Secretari General de CCOO Vallès Oriental – Maresme
  • Miquel Estapé – Conseller Comarcal de Promoció Econòmica del C.C. del Vallès Oriental
  • Josep Maria CanyellesResponsabilitat Global. Especialista en RSE
  • Esteve Martínez – Caixa Laietana CCOO
  • Jorge Quintana – Kao Corporation CCOO
  • Mario Gàlvez – Tècnic Comarcal de la Xarxa LISMIVO
  • Anna Ferré – Gestora d’Empresa de PIMEC
  • Gonzalo Plata – Responsable de Moviments Socials de CCOO Vallès Oriental – Maresme

*A la mitja part s'han lliurat els Premis del Concurs de Fotografia “Plantem Cara a la Crisi” i s'ha pogut fomentar la relació entre els assistents enmig d'un petit esmorzar. També s'han mostrat materials diversos sobre la temàtica pels assistents.

Podeu visualitzar el vídeo de l'esdeveniment, tot i que les imatges estan acompanyades de música i no se senten les intervencions:


Organitzat per la CONC amb la col·laboració del Consell Comarcal del Vallès Oriental i la Fundació PIMEC

29.4.10

Jornada de Comerç i Gènere




Ens plau convidar-vos  a la primera  Jornada de Comerç i Gènere que s'emmarca dins la programació del Mes del comerç, i que organitza l'Area de Comerç de la Diputació de Barcelona conjuntament amb la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta jornada, volem fer visible un fet silenciat fins ara,  però no per això inexistent: Com afecta el gènere al comerç urbà? Per què un 72% de la plantilla ocupada en el comerç són dones? Per què, en canvi, només estan representades en un  8% a l'alta direcció? Una mirada tècnica al recorregut de la dona i el comerç, acompanyada de dades de context actual. En reconeixement als distints valors que dones i homes aportem al comerç i de com ens afecten diferenciadament les polítiques que s'estableixen, el darrer Decret llei 1/2009 de 22 de desembre d'ordenació d'equipaments comercials ha recollit la importància de la perspectiva de gènere en la planificació dels equipaments comercials, elevant-la a la categoria de principi rector.

D'altra banda us anunciarem la propera edició del Manual de Comerç i Gènere que, com ja sabeu, respon a l'execució d’una de les directrius fixades per la nostra Àrea, la de donar eines i pautes als ajuntaments per a la incorporació d'aquesta perspectiva en els instruments d’ordenació comercial del territori, i en l’àmbit del comerç urbà en general.

La jornada tindrà lloc el proper 27 de maig a l'espai Francesca Bonnemaison de 9'00h a 14'00h.

Us fem arribar el programa per correu electrònic i per inscriure-us-hipodeu accedir a la següent adreça: http://www.diba.cat/cjs/jornada.asp?id=1143

Tot esperant que aquesta sessió sigui del vostre interès, rebeu una cordial salutació.

Servei de Comerç Urbà
Àrea de Comerç
Diputació de Barcelona

Podeu veure el vídeo de resum de les intervencions d'una jornada anterior on també es va parlar de Comerç i Gènere, a més de Comerç i RSE en general.


Debat RSE i Comerç

Assumpció Vilà serà Síndica de Greuges de Barcelona


Segons informa el Periódico, després d’uns quants mesos de falta d’entesa entre els diferents grups municipals, el ple de demà votarà per unanimitat el nomenament d’Assumpció Vilà, , com la nova Síndica de Greuges de Barcelona, en substitució de Pilar Malla. La síndica havia d’haver estat votada en el ple del mes de març passat, però la falta d’acord ha dilatat la decisió. Dels 15 candidats, hi havia tres finalistes clars: el preferit pel Govern (PSC i ICV-EUiA, en minoria), l’exsecretari general de CCOO a Catalunya Joan Coscubiela, i les dues propostes de l’oposició (CiU, ERC i PP): l’exsecretari català d’Asumptes Religiosos Ignasi Garcia Clavel, i Vilà, que finalment ostentarà el càrrec durant els pròxims cinc anys.

Diferents associacions, així com la mateixa Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, havien expressat el seu suport a aquesta candidatura.

Ens alegrem d'aquest nomenament i volem fer evident el compromís de Vilà amb la responsabilitat social i l'ètica a les organitzacions, com ho mostra la següent notícia:

La FCVS participa en la comissió del Codi Ètic de les associacions



S’ha constituit la nova comissió reguladora del Codi Ètic de les associacions de Barcelona, un instrument d'assessorament i autoregulació que actua com a òrgan de decisió i arbitratge. Maria Assumpció Vilà i Francina Alsina en formaran part durant els propers 4 anys.

27.4.10

Jornada sobre l'assetjament laboral a Tarragona

El proper dijous 29 d'abril s'ha organitzat una jornada de formació des de l'Ajuntament de Tarragona i Desenvolupament Local de la Diputació de Tarragona.

Els objectius d'aquesta jornada són:

- Comprendre l'assetjament sexual, per raó de sexe o moral com una forma de violència, així com les seves causes i conseqüències en general i en l'àmbit laboral en particular.
- Reflexionar sobre les necessitats i els beneficis de la prevenció en l'empresa en moments econòmics com l'actual on apostar per formes de fer i pensar innovadores, creatives, cohesionades i sostenibles són prioritàries per promoure el desenvolupament social i econòmic del nostre territori.
- Conèixer les fites assolides i els reptes en matèria de prevenció de l'assetjament laboral al nostre territori.
- Donar eines i instruments per a l'aplicació de la prevenció de riscos psicosocials en les empreses.

Es durà a terme de 9h a 14h a la Sala de Graus del Campus Catalunya (Av. Catalunya, 35). És una jornada gratuïta però cal confirmar l'assistència i el taller que es desitja realitzar a:
desenvolupament.local@dipta.cat.

Díptic informatiu

Com es diu la teva secretària?

M'he apuntat a una jornada d'una escola de negocis, i a l'hora de donar les dades per mitjà d'un formulari del web m'he trobat que se'm reclamava una dada sorprenent.

Em demanava el nom de la meva secretària i el seu mail. I la pregunta salta sola: ha de ser necessàriament UNA secretària?

Quan es parla de llenguatge de gènere podem trobar plantejaments extrems, segurament de difícil aplicació o generalització, però també alguns criteris en els quals sí que cal ser molt exigent ja que suposen una discriminació o el reforçament d'uns valors o un imaginari d'altres temps passats.

Afortunadament avui aquestes expressions ja sobten tant que qui les fa servir ja queda marcat com a antiquat, poc sensible, etc. Salta tant a la vista que estic segur que és una pífia que se'ls ha colat. En tot cas, no me n'he estat de fer-los-ho notar educadament (com crec que hauríem de fer sempre per tal d'accelerar la presa de consciència).

Per cert, la mateixa expressió de secretari/secretària ja queda també una mica antiga en algunes empreses avançades on prefereixen dir-ne assistent o altres. Alternativament també es podria demanar senzillament la persona de contacte.


PD: Al cap d'unes poques hores m'han indicat que ho corregiran. És agradable saber que les propostes de millora fetes per un usuari són rebudes positivament i generen canvis interns a les organitzacions.

PD2: Al cap d'unes setmanes ja hem apreciat que el canvi efectivament s'ha produït, com es pot veure en el retall adjunt.

¿Cómo se llama su secretaria?

Me he apuntado a una jornada de una escuela de negocios, y a la hora de dar los datos por medio de un formulario de la web me he encontrado que se me reclamaba un dato sorprendente.

Me pedía el nombre de mi secretaria y su mail. Y la pregunta salta sola: ¿tiene que ser necesariamente UNA secretaria?

Cuando se habla de lenguaje de género podemos encontrar planteamientos extremos, seguramente de difícil aplicación o generalización, pero también algunos criterios en los que sí hay que ser muy exigente ya que suponen una discriminación o el refuerzo de unos valores o un imaginario de otros tiempos pasados.

Afortunadamente hoy estas expresiones ya sorprenden tanto que quien las utiliza ya queda marcado como anticuado, poco sensible, etc. Salta tanto a la vista que estoy seguro que es una pifia que se les ha colado. En todo caso, no he dejado de hacerselo notar educadamente (como creo que deberíamos hacer siempre para acelerar la toma de conciencia).

Por cierto, la misma expresión de secretario / secretaria ya queda también un poco antigua en algunas empresas avanzadas que prefieren llamarlo asistente u otros. Alternativamente también se podría pedir sencillamente la persona de contacto.

PD: Al cabo de unas pocas horas me han indicado que lo corregirán. Es agradable saber que las propuestas de mejora realizadas por un usuario son recibidas positivamente y generan cambios internos en las organizaciones.



PD2: Al cabo de unas semanas ya hemos apreciado que el cambio efectivamente se ha producido, como se puede ver en el recorte adjunto.

Reportatge de la Jornada “La competitivitat, l'RS, i l’ocupabilitat en temps de crisi” d'ACEDE

Podeu accedir a tres vídeos de reportatge de la Jornada “La competitivitat, l'RS, i l’ocupabilitat en temps de crisi” que l'ACEDE va organitzar el 24 de novembre de 2009.

Hi han intervingut persones professionals expertes per analitzar de forma contextual l’impacte de l’economia, l’ús de la responsabilitat social en les institucions, les empreses i la societat, avui i en el futur.

Vídeo 1:

A partir del minut 3:10 intervé Josep Maria Canyelles (1 minut)

Tots els vídeos:  Vídeo 1  -  Vídeo 2  -  Vídeo 3

26.4.10

Responsabilitat Social de les Organitzacions (RSO) envers la família - I

Xarxanet.org publica la primera part d'un article de Josep Maria Canyelles sobre la Responsabilitat Social de les Organitzacions (RSO) envers la família. Properament anunciarem la segona part de l'article.

LES ORGANITZACIONS NO LUCRATIVES HAN D’ASSUMIR UNES RESPONSABILITATS SOCIALS, ENTRE LES QUALS EN RELACIÓ AMB LA FAMÍLIA. EN AQUEST ARTICLE ES PROPOSA UNA BONA PRÀCTICA PER A CADASCUNA DE LES TRES RELACIONS AMB LES ENTITATS: SOCI, VOLUNTARI I TREBALLADOR.

L’article 16 de la Declaració Universal dels Drets Humans diu que “La família és l'element natural i fonamental de la societat i té dret a la protecció de la societat i de l'Estat”. D’altra banda, cal constatar que la promoció de la família avui ja gaudeix de ple consens social en la mesura que el concepte de família s’ha ampliat per contemplar totes les seves variants que la societat moderna reconeix, alhora que s’han superat certs clixés que dificultaven que la família fos objecte de foment actiu per part de tots els sectors socials i ideològics.
Volem proposar tres bones pràctiques de Responsabilitat Social de les Organitzacions No Lucratives pel que fa a una matèria social: la família. Hem proposat tres pràctiques amb la intenció de focalitzar unes de les maneres de fer més interessants respecte a les tres formes principals de relacionar-se amb una ONL: com a treballador, com a voluntari i com a soci.

Totes tres pràctiques estan identificades en el nostre model de gestió de l’RSO (Responsabilitat Social de les Organitzacions no lucratives). Reproduïm en aquest primer post la bona pràctica relacionada amb el treball i amb un següent post les altres dues. [llegir més a xarxanet.org]

Article en PDF

TV-3 dedica ‘La Setmana’ al valor i la gestió del temps

O. L.  BARCELONAEl rellotge icona de ‘La setmana’.

Televisió de Catalunya (TVC) obre avui la 10a edició de La Setmana de TV-3, que aquesta vegada està dedicada al valor social del temps. Nascuda amb l’objectiu de sensibilitzar l’audiència sobre un aspecte important de la realitat, la proposta omple des d’avui la programació dels diferents canals de la televisió catalana i també de Catalunya Ràdio i els portals d’internet.

La Setmana de TV-3 viurà el seu punt culminant diumenge que ve, 2 de maig, amb l’emissió, després del Telenotícies vespre, del documental de Montserrat Besses La veu de l’amo –centrat en la importància de la feina en les nostres vides– i, a continuació, un especial del programa Banda ampla, que abordarà la gestió del temps, prenent com a punt de partida l’ús que en fan els més petits de la casa.  [llegir notícia a TV3notícia al Periódico]

PD: podeu veure els reportatges a TV3 a la carta:


Banda ampla: I ara, el temps (3a part)
Tercera part de l'especial de "Banda ampla" amb motiu de "La setmana de TV3", on es debat com fer ser servir el nostre temps a la feina o com influeix el nostre temps laboral en la resta del nostre temps.
Banda ampla: I ara, el temps (2a part)
L'especial de "Banda ampla" a "La setmana de TV3" tracta també si aprofitem prou bé el temps que passem treballant i què hauríem de canviar per fer una distribució més equitativa de les hores que passem al lloc de feina respecte a les que passem a casa o a la resta de llocs.
Banda ampla: I ara, el temps (1a part)
TV3 dedica una setmana al valor del temps i "Banda ampla" s'afegeix a aquest esdeveniment debatent com fer ser servir el nostre temps a la feina o com influeix el nostre temps laboral en la resta del nostre temps.
Especial "Banda ampla": "La veu de l'amo"
Com vivim el temps dedicat a la feina? Quin lloc ocupa la feina en la nostra vida quotidiana? Treballar és essencial per a la salut física i mental; per tant, no tenir feina és garantia de patiment. Però el treball també pot fer emmalaltir. La crisi ha fragilitzat tothom; ha fet augmentar la por i el silenci.
L'hora del lector: El temps com a tema literari
Albert Serra i Francisco de Sert, comte de Sert, seran els convidats que conversaran amb Emili Manzano sobre el temps com a tema literari i artístic, a partir de l'ideari expressat per Marcel Proust en la seva obra magna, "A la recerca del temps perdut". D'aquesta manera, "L'hora del lector" s'afegeix al tema de La Setmana de TV3: "El valor del temps".
Telenotícies: Estalviar temps gràcies a internet
En la Setmana de TV3 dedicada al temps no es poden oblidar els avantatges que representa internet a l'hora de fer tot tipus de gestions: des de tràmits amb l'administració -la Generalitat atén dos milions de sol·licituds anuals- fins a fer la compra o organitzar les vacances.
Divendres: El Màster de TV3 i la gestió del temps
En el marc de La Setmana de TV3, rebem Eduard Boet per parlar sobre el temps lliure dels joves que es dediquen al voluntariat. Ens presenta "1+1=11", el documental fet pels estudiants del Màster de TV3, que s'emet aquesta nit.
Els matins: Gestionem bé el nostre temps?
Com ens ho fem per tenir sempre la sensació que no arribem a tot arreu i que ens falta temps? Ho analitzem amb diversos convidats i amb un reportatge sobre la bona gestió.
Millennium: Tempus fugit
Parlem del valor del temps amb Jorge Bucay, un dels escriptors més venuts i exitosos en el camp de l'autoajuda i que ara publica "El camino de la espiritualidad". A la taula de debat, diversos experts discutiran sobre la manera de conciliar el temps laboral amb el temps que dediquem a la família i l'oci en la societat del benestar. Finalment, Carmen G. Guzmán ens parlarà del projecte de videoart "Lo que vale un minuto", en què 30 dones d'arreu del món parlen de la seva feina i del que val un minut de les seves vides.
Divendres: Taula d'actualitat - 29/04/2010
Parlem amb Ignasi Buqueras, autor del llibre "Tiempo al tiempo" i president de la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols. I també fem tertúlia sobre el Barça i la seva eliminació de la Champions. El Miqui va seguir el periple de la penya d'Arenys de Mar i ens n'ensenya el reportatge.
TVist: Jordi Cadellans, el Lluís de "La Riera"
Rebem l'actor Jordi Cadellas, una cara nova dins l'audiovisual català. Amb ell conversem sobre les desventures del seu personatge, el Lluís Guitart de la sèrie "La Riera". També el fem omplir el rellotge de la dedicació, per saber com gestiona el seu temps.
La Setmana de TV3: El temps, segons l'"Ànima"
Videoclip elaborat pel programa "Ànima" amb un recull de diverses creacions culturals inspirades en el temps.
El màster de TV3: 1+1=11, La suma del voluntariat
En aquesta edició especial es presenten dos reportatges que han elaborat els estudiants sobre joves que dediquen el seu temps a altres joves.
Info K: Un artista a l'institut
Tres artistes estan creant tres obres d'art amb l'ajuda dels alumnes de tres instituts de Barcelona. El projecte es titula "En Residència" i a l'"Info K" hem visitat l'obra que estan treballant a l'Institut Infanta Isabel d'Aragó.
Divendres: Maurici Planas i la gestió del temps a la cuina
Amb motiu de La Setmana de TV3, ens visita el professor de cuina Maurici Planas, amb qui parlem de com optimitzar el temps a la cuina. I amb la Tatiana Sisquella descobrirem quin és el nivell de dedicació a la cuina d'homes i dones.
TVist: Mercè Comes a "Nit de reis"
Ens visita una actriu i comediant molt activa a TV3, la Mercè Comes. Repassem la seva trajectòria a la televisió, i també li demanem que ompli el cercle del temps dins La Setmana de TV3, per saber a què dedica més temps. Ens presenta l'obra "Nit de reis", que interpreta al TNC fins al 30 de maig.
TVist: El "TVist" et regala hores extres
El Víctor ha sortit al carrer per preguntar a la gent què faria si li regalessin 1 hora de temps. A què li dedicaries més temps si poguessis?
Singulars: José Luis Sampedro, compromís i lucidesa
És un d'aquells homes que han arribat a ser savi, i cadascuna de les coses que diu és una autèntica lliçó de vida. És José Luis Sampedro, catedràtic d'Estructura Econòmica i d'Ètica. I també escriptor i humanista, i membre de la Real Academia Española de la Lengua. Als 93 anys conserva intactes la curiositat i l'energia intel·lectual. Crític amb el capitalisme i la globalització, diu que vivim en un sistema irracional abocat a la barbàrie. Tot i això, continua creient en l'ésser humà i diu que les persones són, en general, millors que el sistema capitalista, "ferotge", segons ell, en què vivim. Amb ell parlem de la crisi de valors que ens envolta, d'economia, d'educació, si és sostenible el nostre model de desenvolupament. Sempre diu el que pensa i, per ell, saviesa vol dir menysprear el poder i els diners.
TVist: Emma Vilarasau, la Teresa de "Ventdelplà"
Ens visita l'actriu Emma Vilarasau, la metgessa de "Ventdelplà". Amb ella fem un repàs de la trajectòria del seu personatge, la Teresa Clarís, en els 5 anys de la sèrie. Coincidint amb La Setmana de TV3, li fem omplir el rellotge de la dedicació, per saber a quines facetes hi dedica més temps.
La Setmana de TV3: Temps d'oci i cultura
Espot de la Setmana de TV3 dedicat al temps de lleure personal i/o compartit.
L'entrevista - 3/24: Com repartim (bé) el nostre temps
En parlem amb Cristina Brullet, sociòloga i pedagoga, experta en gestió del temps, conciliació entre ocupació i vida personal, i en transformacions familiars i polítiques familiars.
Els matins: "La conciliació laboral redueix l'absentisme un 30%"
En la setmana que TV3 dedica a la gestió del temps, la consellera d'Acció Social i ciutadania, Carme Capdevila, assegura que conciliació i treball és compatible.
La Setmana de TV3: Temps de tràmits i desplaçaments
Per temps de tràmits entenem el que dediquem a fer gestions davant l'administració i/o tràmits, com anar al banc, renovar el carnet, sol·licitar una prestació, etc. I el temps de desplaçament és el destinat a anar d'un lloc a l'altre, independentment de l'activitat que s'estigui desenvolupant.
La Setmana de TV3 2010: Temps de formació i participació
Espot de La Setmana de TV3 sobre el temps dedicat a la formació, entesa en un sentit ampli: escolarització, formació en el treball, formació ocupacional, formació en la tercera edat, etc.
La Setmana de TV3: Temps de treball remunerat
Espot de La Setmana de TV3 2010 dedicat al temps destinat al treball remunerat en el mercat laboral. Aquí hi tenen cabuda tota mena de feines, incloent-hi les destinades a tenir cura de les persones.
La Setmana de TV3: Temps de cura
Espot de La Setmana de TV3 sobre el temps de cura, destinat a tenir cura de les persones, entesa en un sentit ampli. Inclou, per tant, el treball domèstic i familiar.


  • Empreses catalanes amb horaris europeus. Compaginar família, vida personal i feina és molt més fàcil a la resta de països europeus. En aquesta Setmana de TV3 dedicada al temps, ens hem fixat en algunes empreses que comencen a seguir l'exemple europeu i deixen plegar abans els treballadors. Segons els experts, millora l'ambient laboral i pot augmentar la productivitat.
  • Oci matinal. En el marc de La Setmana del temps de TV3, ens fixem en els horaris dels teatres, els cinemes i els concerts. La tradició és anar-hi al vespre i la nit. Però hem trobat exemples que la qüestionen i que intenten adaptar-se als ritmes vitals dels espectadors.
  • I ara, el temps. TV3 dedica una setmana al valor del temps i el "Banda ampla" s'afegeix a aquest esdeveniment debatent com fer ser servir el nostre temps a la feina o com influeix el nostre temps laboral en la resta del nostre temps. El programa tracta també de si aprofitem prou bé el temps que passem treballant i què hauríem de canviar per fer una distribució més equitativa de les hores que passem al lloc de feina respecte a les que passem a casa o a la resta de llocs.
  • Com repartim (bé) el nostre temps. En parlem amb Cristina Brullet, sociòloga i pedagoga, experta en gestió del temps, conciliació entre ocupació i vida personal, i en transformacions familiars i polítiques familiars.
  • La importància de gestionar bé el temps. Avui comença la setmana de TV3 dedicada al valor del temps. La nostra psicòloga Núria Merín ens recomana que, com a mínim, ens reservem una hora al dia per a nosaltres.
  • Maurici Planas i la gestió del temps a la cuina. Amb motiu de La Setmana de TV3, ens visita el professor de cuina Maurici Planas, amb qui parlem de com optimitzar el temps a la cuina. I amb la Tatiana Sisquella descobrirem quin és el nivell de dedicació a la cuina d'homes i dones.
  • Gestionem bé el nostre temps? Com ens ho fem per tenir sempre la sensació que no arribem a tot arreu i que ens falta temps? Ho analitzem amb diversos convidats i amb un reportatge sobre la bona gestió.
  • Estalviar temps gràcies a internet. En la Setmana de TV3 dedicada al temps no es poden oblidar els avantatges que representa internet a l'hora de fer tot tipus de gestions: des de tràmits amb l'administració -la Generalitat atén dos milions de sol·licituds anuals- fins a fer la compra o organitzar les vacances.
  • Comença La Setmana de TV3. Assistim a la presentació de La Setmana de TV3, dedicada aquest any al valor del temps. Parlem amb en Xavier Abad, director de La Setmana, i la Carme Capdevila, consellera d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.
  • "La conciliació laboral redueix l'absentisme un 30%". En la setmana que TV3 dedica a la gestió del temps, la consellera d'Acció Social i ciutadania, Carme Capdevila, assegura que conciliació i treball és compatible.
  • La setmana de TV3: aprofita el temps. La Setmana de TV3 d'enguany, que comença aquest dilluns, té com a lema "El temps és el millor que tens. Fes-lo teu". Una setmana sencera dedicada a recordar la importància del temps i la necessitat d'aprofitar-lo al màxim.
  • Ritmes.cat i el temps! La Setmana de TV3 versa sobre el temps, la seva gestió i dóna consells sobre com planificar-lo per treure'n el millor profit. Ritmes en fa la seva adaptació amb temes que tenen el temps com argument. En aquesta selecció, pots veure els vídeos de: Mazoni, Sanjosex, Els Pets, Glissando, Julio Bustamante, La Banda Municipal del Polo Norte, Zager & Evans i Cindy Lauper. Aprofita'l!
  • Temps de treball remunerat. Espot de La Setmana de TV3 2010 dedicat al temps destinat al treball remunerat en el mercat laboral. Aquí hi tenen cabuda tota mena de feines, incloent-hi les destinades a tenir cura de les persones.
  • Temps de formació i participació. Espot de La Setmana de TV3 sobre el temps dedicat a la formació, entesa en un sentit ampli: escolarització, formació en el treball, formació ocupacional, formació en la tercera edat, etc.
  • Temps de tràmits i desplaçaments. Per temps de tràmits entenem el que dediquem a fer gestions davant l'administració i/o tràmits, com anar al banc, renovar el carnet, sol·licitar una prestació, etc. I el temps de desplaçament és el destinat a anar d'un lloc a l'altre, independentment de l'activitat que s'estigui desenvolupant.
  • Temps de cura. Espot de La Setmana de TV3 sobre el temps de cura, destinat a tenir cura de les persones, entesa en un sentit ampli. Inclou, per tant, el treball domèstic i familiar.
  • Temps d'oci i cultura. Espot de la Setmana de TV3 dedicat al temps de lleure personal i/o compartit.
  • El valor del temps. Quin és el valor que donem al nostre temps? Què fem per conciliar la feina amb la família? Aquestes són algunes de les preguntes que prendran cos en La Setmana de TV3 d'aquest any. Des del 26 d'abril fins al 2 de maig, tots els programes i informatius d'aquesta casa promouran de manera activa una reflexió sobre el valor social del temps.

Opinar en el moment del traspàs

No és fàcil opinar en el moment del traspàs d'un personatge, i es pot caure en visions poc equilibrades. Amb la desaparició de Samaranch, vam pensar de fer alguna reflexió des de la ponderació i sospesant els actius. Llegint l'article d'opinió de Vicenç Villatoro a l'AVUI, he vist que no ho podria haver explicat tan bé i tan sintèticament:
Vicenç Villatoro

Samaranch. Biografia. Desmarcar-se

Samaranch. Per als que som de la vella escola, la necrològica és un gènere que admet malament el retret. El moment de la mort no és el més oportú per passar comptes. Però tampoc no és el moment per reconstruir biografies a la mida i parcials, que només tinguin presents uns determinats episodis de la vida i facin veure que d’altres no han existit. En la mort de Samaranch, no crec que sigui raonable sotmetre’l a una mena de judici polític que no se li va voler o saber fer en vida. Però tampoc és el moment de canonitzar una biografia oficial en la qual la meitat de la seva vida no hi surti.

Biografia.
La biografia de Samaranch té, des d’una mirada democràtica, llums i ombres. Tan injust seria ignorar les unes com les altres. El seu paper en el món olímpic i la contribució essencial a dur uns Jocs a Barcelona –una de les coses més importants que han passat en aquest país– ha de ser indiscutible. La seva vinculació amb el franquisme, aparentment prou entusiasta fins i tot en moments en què aquest entusiasme ja no s’exigia, també ho ha de ser. No era l’únic, és cert, i no a tothom se li recorda igual. La Transició va ser en part un pacte d’oblit, per por o per generositat. Però la història no es pot escriure a mitges.

Desmarcar-se.
Les persones tenen dret a canviar. No poden ser presoneres per sempre del que van ser en un cert moment. Però amb una condició: cal un mínim gest de disculpa, un reconeixement dels errors. En el segle XX moltes persones van quedar fascinades pels totalitarismes. Les hemeroteques són plenes d’elogis a Franco, a Hitler o a Stalin. Però quan ha quedat establert que aquests règims van ser criminals, els que van fer-ne els elogis, se n’han de penedir i desmarcar. El retret a Samaranch –al costat d’elogis per altres coses– no és pel que va ser en un moment determinat, sinó perquè aquest gest imprescindible no va ser mai prou explícit.

24.4.10

2011 Any Europeu del Voluntariat: "Voluntari! Marca la diferència!"

La Comissió Europea ha escollit el logotip i lema oficial per a l’Any Europeu del Voluntariat que se celebrarà el 2011. La tria s’ha fet a partir d’un concurs obert a través d’internet on tothom que volia podia proposar logos i lemes i fer de jurat.

Voluntari! Marca la diferència! Aquest serà el lema de l’Any Europeu del Voluntariat que se celebrarà el 2011. Així ho han decidit els participants en un concurs obert a través d’internet i crear per la Comisisó Europea a través de la pagina Let’s slogo! De les més de 550 propostes de logos i quasi 700 propostes d’eslògans, se’n va fer una preselecció de 20 opcions que els representants de les insittucions europees, de la societat civil i els professionals dels mitjans han votat a través de la web. Les guanyadors seran convidats a la roda de premsa del llançament oficial de l’Any Europeu del voluntariat 2011 a Brusel·les el desembre del 2010.

Tant el logotip com l’eslògan seran gràficament i lingüísticament adaptats a les diferents llengües europees abans de la difusió a un públic més ampli.


La Generalitat proposa celebrar a Catalunya el Congrés Europeu del Voluntariat de 2011

El Departament de Governació de la Generalitat  ha proposat celebrar a Catalunya el Congrés Europeu de Voluntariat de l'any 2011. Aquesta proposta ha estat feta en el marc d'una comissió de treball de representants autonòmics de voluntariat i s'emmarca en la celebració de l'any europeu del Voluntariat que la Comissió Europea impulsa per al 2011.

Els responsables d’associacionisme i voluntariat de 14 comunitats autònomes es van reunir a Barcelona per constituir una comissió de treball i presentar els objectius de la celebració de l’Any europeu del voluntariat. Aquesta comissió de treball és el resultat d’un procés iniciat per part d’Andalusia, Múrcia i Catalunya l’any passat, amb la finalitat de generar dinàmiques col•laboratives entre els diferents territoris de l’Estat i entre les administracions i per a la reflexió i la coordinació de polítiques de voluntariat i per a la promoció de la cooperació institucional.

En el marc d'aquesta reunió, el director general d’Acció Comunitària de la Generalitat de Catalunya, Xavier Garriga, va presentar la proposta d’organització del 2n Congrés Europeu del Voluntariat per part de Catalunya en el marc de les activitats del programa per a la celebració de l’Any Europeu del Voluntariat. Segons Xavier Garriga, el Congrés respon als objectius del Consell Europeu que vol fomentar l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques entre els governs, les entitats i les empreses amb acció social fomentant una ciutadania activa.

Coincidint amb el desè aniversari de l’Any internacional del voluntariat de la ONU, la UE celebrarà el 2011 l’Any Europeu del Voluntariat. Aquest s’ha fixat, entre d’altres, els objectius de promoure el voluntariat com a part del foment de participació cívica; impulsar i millorar la qualitat de les organitzacions de voluntariat; recompensar i donar reconeixement a  les activitats voluntàries; i augmentar la consciència del valor i la importància del voluntariat.

Cal destacar que la Generalitat de Catalunya, a més d'organitzar dos Congressos catalans de voluntariat (1995 i 2002), ja va organitzar un 1r Congrés Europeu de Voluntariat, que es va celebrar a Sitges el desembre de 1998.

Nota de premsa del Departament de Governació
Decisió del Consell de la Unió Europea sobre l'Any Europeu de Voluntariat


Font: xarxanet.org

La rosa dels xuKlis

Nosaltres també hi hem col·laborat!

 "Per només 0.5€ regala la rosa dels Xuklis" és una campanya de la Fundació Privada Nenes i Nens amb Càncer per recollir fons pel projecte la casa dels Xuklis. Aquesta és una iniciativa impulsada per l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya, AFANOC. Volen construir una casa d’acollida per a les famílies de nens i nenes amb diagnòstic de càncer que tinguin la necessitat de desplaçar-se als hospitals de referència per a seguir el tractament mèdic, sigui quina sigui la seva procedència, cultura i condició.



Aquesta casa  pretén donar acollida, ser gratuïta i sostenible; i el finançament es basa principalment en aportacions econòmiques altruistes fetes per les institucions públiques, les empreses i la ciutadania. El projecte està valorat en 3 milions d’euros, aproximadament.
 Per això per aquest Sant Jordi 2010 han engegat la campanya "La rosa dels XuKlis" que consisteix en:
  • Entra en una floristeria amb el distintiu La Rosa dels Xuklis.
  • Triar la rosa que més us agradi.
  • Comprar l'adhesiu per només 0’50 cèntims de La Rosa dels Xuklis i enganxar-lo a la rosa. 

23.4.10

Sant Jordi, roses i RSE a Ona Mallorca

Josep Maria Canyelles hi ha explicat els impactes laborals i ambientals de la producció de roses

Amb motiu de la celebració demà de la diada de Sant Jordi, el programa "La volta al dia amb 80 móns" de l'emissora pública Ona Mallorca ha tractat sobre els impactes desconeguts que té la producció de roses a Colòmbia i Equador, tal com es descriu a l'article Sant Jordi i la Responsabilitat Social de Josep Maria Canyelles.

En el decurs de l'entrevista, el promotor de Responsabilitat Global ha situat aquesta reflexió en un marc més ampli, tot indicant que la cultura popular també ha d'integrar la responsabilitat social en la mesura que també pot produir impactes negatius insospitats, com el que s'explica en aquest article sobre les roses que regalem per Sant Jordi.


Podeu escoltar l'entrevista a: www.rtvmallorca.cat/#radio/carta/16387

22.4.10

Sant Jordi, roses i RSE a Ona Mallorca

Avui dijous 22 a partir de les 20h., Josep Maria Canyelles participarà a l'emissora de ràdio Ona Mallorca, per comentar com la cultura popular també ha d'integrar la responsabilitat social ja que també pot produir impactes negatius insospitats, com el que expliquem en aquest article sobre les roses que regalem per Sant Jordi:

Sant Jordi i la Responsabilitat Social


Acte de balanç de l'RSE.PIME


Benvolguts, Benvolgudes,

Des de la Direcció General d’Economia Cooperativa i Creació d’Empreses, ens complau convidar-vos a l’acte de presentació del balanç i les experiències resultants del programa RSE.pime gestió responsable, empresa sostenible.

El programa RSE.pime ha acompanyat durant 15 mesos a 30 petites i mitjanes empreses catalanes en la incorporació de criteris de gestió responsables en cadascuna de les organitzacions.

Ara és el moment de fer balanç i donar a conèixer els resultats del programa i les bones pràctiques portades a terme per les organitzacions participants, per tal serveixin de referència a la resta d’empreses catalanes.

Volem aprofitar l’ocasió per convidar-vos a l’acte que tindrà lloc el proper 14 de maig al Saló Daurat de la Casa Llotja de Mar, Passeig d’Isabel II, 1 de Barcelona.

Per més informació consulteu el programa de la jornada: balanç i les experiències resultants del programa RSE.pime

Podeu confirmar la vostra assistència a través del telèfon 93 416 94 57 o l’adreça de correu inscripcions_sce.treball@gencat.cat.

Cordialment,

Mireia Franch Gallés
Directora general d’Economia Cooperativa i Creació d’Empreses
Generalitat de Catalunya

Nova edició del curs de Responsabilitat Social a la UOC



Responsabilitat social de l'empresa. Una aposta per la creació de valor en les pimes
Calendari6 juliol 2009 - 30 juliol 2009
Crèdits1 crèdit ECTS
Durada30 hores
Impartit perJosep Maria Canyelles i Pastó
IdiomaEl curs s'imparteix en català (també hi ha versió en castellà)



La responsabilitat social de les empreses engloba com a definició un conjunt d'actuacions que fan referència al paper de l'empresa que està inserida en una societat cada cop més preocupada pels aspectes socials. L'individu, el ciutadà, l'inversor i el treballador són papers o vessants diferents per a les mateixes persones, totes interactuant d'una manera o una altra amb organitzacions; en definitiva, empreses que han d'atendre l'acompliment de criteris i objectius econòmics i socials alhora.

Nueva edición del curso de Responsabilidad Social en la UOC



Responsabilidad social en la empresa. Una apuesta por la creación de valor en las pymes
Calendario6 julio 2009 - 30 julio 2009
Créditos1 crédito ECTS
Duración30 horas
Impartido porJosep Maria Canyelles i Pastó
IdiomaEl curso se imparte en castellano (también hay versión en catalán).



La responsabilidad social de las empresas engloba como definición un conjunto de actuaciones que hacen referencia al papel de la empresa en tanto en cuanto está insertada en una sociedad cada vez más preocupada por los aspectos sociales. El individuo, el ciudadano, el inversor, el trabajador son papeles o vertientes diferentes para las mismas personas, todas ellas interactuando de una manera u otra con organizaciones, empresas en definitiva que han de atender al desempeño de criterios y objetivos económicos y sociales a la vez.