24.12.19

15 anys de promoció de la Responsabilitat Social

Aquest 2019 ha fet 15 anys que vaig començar a dedicar-me formalment a promoure i implantar la Responsabilitat Social de les Empreses i les Organitzacions, si bé ja abans sempre havia estat fent coses equivalents sols que encara no amb la denominació i la plena adequació metodològica.

El 2004, després d'haver estat dirigint l'Institut Català del Voluntariat, o anteriorment haver estat actuant com a consultor independent o bé dirigint Projectes Socials de la FPT-URL, vaig fer el pas a l'RSE des de Responsabilitat Global, marca que he d'agrair a Antoni Gutiérrez-Rubí. Després, al 2011, vam crear Vector5 | excel·lència i sostenibilitat, empresa des d'on poder actuar amb un equip expert més ampli. I al 2014 vaig tenir l'oportunitat de contribuir a posar en marxa l'associació empresarial Respon.cat.

Per celebrar aquests 15 anys de trajectòria personal vaig tenir l'oportunitat de fer la ponència inaugural de la Jornada Portaveus d'un Món Millor, organitzada per la Cadena SER, que podeu visualitzar tot seguit. Hi reflexiono sobre tres coses de les quals des de l'equip ens podem sentir orgullosos d'haver fet contribucions rellevants: el sentit estratègic de l'RSE, elaboració de models, i creació del model de Territori Socialment Responsable.



El sentit estratègic de l'RSE. Cal desenvolupar-lo dins de les empreses. L'RSE, més enllà de les bones pràctiques, ha de tenir un caràcter integral, integrat i estratègic. I ens sentim orgullosos d'haver ajudat empreses i organitzacions de totes dimensions, grans i petites, i amb ànim o sense de lucre, a desenvolupar els seus models estratègics d'RSE.

Elaboració de models. Hem elaborat molts models, entre els quals el que ens permet explicar l'RSE a partir del compromís ètic per obtenir uns resultats de sostenibilitat a través d'una metodologia que integra sine qua non la identificació de la materialitat, el diàleg amb els grups d'interès i la rendició de comptes amb transparència. O també el model de les pautes de progrés en la gestió de l'RSE.

Creació del model de Territori Socialment Responsable. Vam ser pioners a treballar amb altres organitzacions que no fossin empreses grans: pimes i microempreses, autònoms, ajuntaments, entitats sense ànim de lucre... I a partir d'aquí a la conceptualització del Territori Socialment Responsable i el model de gestió. I finalment a la creació de la iniciativa Edificis Positius per a fomentar el veïnatge positiu i implicar així la ciutadania en el desenvolupament d'un TSR.

Ara ens cal començar a definir les idees i iniciatives que d'aquí uns anys ens puguin fer sentir orgullosos de l'impacte generat.

Responsabilitat Global os desea una Feliz Navidad y un 2020 lleno de alegría. Y una buena década 2020-30 al servicio del Desarrollo Sostenible


Que los derechos humanos, la libertad y la democracia se impongan en todas partes: en el Norte y en el Sur, en Europa y en el mundo!

Que los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS) nos ayuden a superar todo este naufragio moral y material que nos ha tocado vivir y nos encaminen hacia un mundo donde valoremos las Personas, el Planeta, la Prosperidad, la Paz y los Partenariados!

15 años de promoción de la Responsabilidad Social

Este 2019 ha hecho 15 años que empecé a dedicarme formalmente a promover e implantar la Responsabilidad Social de las Empresas y las Organizaciones, si bien ya antes siempre había estado haciendo cosas equivalentes sólo que aún no con la denominación y la plena adecuación metodológica.

En 2004, después de haber estado dirigiendo el Institut Català del Voluntariat, o anteriormente haber estado actuando como consultor independiente o bien dirigiéndo Projectes Socials de la FPT-URL, di el paso a la RSE desde Responsabilitat Global, marca que tengo que agradecer a Antoni Gutiérrez-Rubí. Después, en 2011, creamos Vector5 | excelencia y sostenibilidad, empresa desde donde poder actuar con un equipo experto más amplio. Y el 2014 tuve la oportunidad de contribuir a poner en marcha la asociación empresarial Respon.cat.

Para celebrar estos 15 años de trayectoria personal tuve la oportunidad de hacer la ponencia inaugural de la Jornada Portavoces de un Mundo Mejor, organizada por la Cadena SER, que se puede visualizar a continuación [en catalán]. Reflexiono en ella sobre tres cosas de las que desde el equipo nos podemos sentir orgullosos de haber hecho contribuciones relevantes: el sentido estratégico de la RSE, elaboración de modelos, y creación del modelo de Territorio Socialmente Responsable.





El sentido estratégico de la RSE. Se tiene que desarrollar dentro de las empresas. La RSE, más allá de las buenas prácticas, debe tener un carácter integral, integrado y estratégico. Y nos sentimos orgullosos de haber ayudado empresas y organizaciones de todos dimensiones, grandes y pequeñas, y con o sin ánimo de lucro, a desarrollar sus modelos estratégicos de RSE.

Elaboración de modelos. Hemos elaborado muchos modelos, entre los cuales el que nos permite explicar la RSE a partir del compromiso ético para obtener unos resultados de sostenibilidad a través de una metodología que integra sine qua non la identificación de la materialidad, el diálogo con los grupos de interés y la rendición de cuentas con transparencia. O también el modelo de las pautas de progreso en la gestión de la RSE.

Creación del modelo de Territorio Socialmente Responsable. Fuimos pioneros en trabajar con otras organizaciones que no fueran empresas grandes: pymes y microempresas, autónomos, ayuntamientos, entidades sin ánimo de lucro... Y a partir de ahí a la conceptualización del Territorio Socialmente Responsable y el modelo de gestión. Y finalmente en la creación de la iniciativa Edificis Positius para fomentar la vecindad positiva e implicar así la ciudadanía en el desarrollo de un TSR.

Ahora debemos empezar a definir las nuevas ideas e iniciativas que dentro de unos años nos puedan hacer sentir orgullosos del impacto generado.

Responsabilitat Global us desitja un Bon Nadal i un 2020 ple de joia. I una bona dècada 2020-30 al servei del Desenvolupament Sostenible!!



Que els drets humans, la llibertat i la democràcia s’imposin arreu: al Nord i al Sud, a Europa i al món!

Que els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) ens ajudin a superar tot aquest naufragi moral i material que ens ha tocat viure i ens encaminin cap un món on valorem les Persones, el Planeta, la Prosperitat, la Pau i els Partenariats!



Recull de Nadales:

11.12.19

[ACTE] La responsabilitat lingüística en el marc de l’Agenda 2030

El paper de les empreses a l’hora d’operar en societats amb identitats diferenciades és una matèria rellevant en la gestió de la responsabilitat social, ja que més enllà del compliment normatiu, una empresa ha de saber valorar la rellevància que tenen aquestes identitats tant en termes de respecte a la diversitat com tenint en compte les expectatives i inquietuds de les comunitats on l’empresa opera. En aquest sentit, l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 (ciutats i comunitats sostenibles) incorpora entre les seves metes la protecció del patrimoni cultural material i immaterial.

La responsabilitat lingüística també forma part de la responsabilitat social de les empreses

Amb aquesta jornada volem crear un espai per compartir coneixement pràctic i animar les empreses que estan desenvolupant bones pràctiques en matèria lingüística a què ho facin visible i contribuir així a incrementar l'ús d'una llengua minoritzada, ja que segons dades de Respon.cat (gràcies a un informe elaborat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya), només un 35% de les empreses afirma comptar amb mesures per a la normalització de la llengua catalana.
Per aquesta raó, Respon.cat convoca aquesta sessió de treball amb un enfocament molt pràctic per concretar accions que es poden impulsar, des de la col·laboració de tots els agents implicats, per promoure la responsabilitat lingüística de les empreses i “omplir el buit” de l’ODS 11 en relació a la llengua.
     - Quan: 19 de desembre, de 9:30h a 11h
     - On: Amat Immobiliaris (c. Balmes, 345, baixos, Barcelona)
     - Cal confirmar assistència al correu projectes@respon.cat

9.12.19

[JORNADA] TSR presentarà Edificis Positius dins SMART_CITIES_BCN


  • En els propers anys, viurem uns processos de transformació socials i econòmics, tractorats per la tecnologia i a on les ciutats, seran el tauler de joc on s'implementaran.
  • TSR hi proposarà l'apoderament de les persones per reforçar la dimensió social a partir d'iniciatives per afavorir el bon veïnatge com Edificis Positius.


JORNADES SMART_CITIES_BCN

Potència l'intercanvi de coneixement i experiències sobre les nostres ciutats intel·ligents, amb la utilització de la tecnologia, la innovació i l'humanisme, com a eines bàsiques del seu desenvolupament.

Per a això, abordem les principals temàtiques relacionades amb la Ciutat i el Territori Intel·ligent d'una manera transversal, multidisciplinària i multisectorial, mostrant les iniciatives que s'estan desenvolupant actualment en el nostre territori.

Tot això permet a l'assistent conèixer l'espectre urbà, social, tècnic, legal i d'oportunitats de les Ciutats i Territoris Intel·ligents, amb un format eminentment pràctic basat en la presentació de projectes de ciutat ja desenvolupats o en desenvolupament.

Josep Maria Canyelles, president de TSR Territori Socialment Responsable SCCL intervindrà en el Mòdul 4 (Noves organitzacions: responsabilitat i digitalització) del Bloc 2, que tindrà lloc a les 11,15.

Lloc: CaixaFòrum
Horari: 9,15 A 14,00 (8,45 obertura i acreditacions)
Organitza: KNOW URBANNET amb el suport de SER Catalunya
Inscripció: https://www.inntuyo.com/smart-cities-bcn

8.12.19

Petits suports veïnals a joves migrants sense papers

 
El calvari dels papers per als joves que migren sols

El passaport, el permís de residència, el de treball... Aconseguir-los és, pràcticament, una missió impossible. Els tràmits s'allarguen durant mesos. A vegades, els nanos surten dels centres de menors sense que se'ls hagin fet tots els documents a què tenen dret com a tutelats. I acaben al carrer, sense residència i sense feina. Això provoca que molts pateixin inseguretat, tristesa i angoixa. I amb el risc de ser expulsats en qualsevol moment.

A partir del minut 2:09 podem veure una experiència de col·laboració veïnal: els veïns del davant els deixen wifi i els de dalt els han regalat la pintura per pintar el pis.

Aquest clip és de: Telenotícies cap de setmana migdia - 08/12/2019

19.11.19

Josep Maria Canyelles (TSR) intervindrà a les jornades de la Universitat de Lleida sobre Coneixement, salut i resiliència social



V Jornades dialogant amb les teories: Coneixement, salut i resiliència social

Les V Jornades: Dialogant amb les teories, volen fomentar la reflexió sobre les aportacions teòriques més rellevants i de referència que tracten les temàtiques de l’educació, la salut i la qualitat de vida, a nivell internacional.

Els objectius que es plantegen tenen un doble vessant: d’una banda, la interna, a partir de la tasca i difusió del treball interdisciplinari anual del grup del Grup d’Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura (GESEC); i de l’altra, l’externa, entorn de l’impacte de la tasca universitària cap a la millora
professional dels estudiants i professors que treballen conceptualment en aquestes temàtiques i, alhora, cap als professionals de la societat lleidatana que hi treballen des de la pràctica assistencial i docent:
• Proporcionar una la reflexió teòrica i experiencial aplicada sobre teories contemporànies de transformació social, la vinculació amb altres equips afins d’altres universitats i la motivació dels estudiants més interessats i preparats per fer recerca sociològica.
• Generar un espai d’intercanvi de coneixements i experiències en els àmbits de l’educació, la salut i la qualitat de vida.
• Facilitar la creació i integració de xarxes que promoguin la implicació i l’intercanvi d’experiències.

A les 11.00h conferència inaugural: “Maldita ciencia. Desmontando bulos”, a càrrec de Laura del Río. Coordinadora de Maldito Bulo.


16.30h Taula rodona. “La Responsabilitat Social Corporativa com a impulsora de la millora de la salut i la qualitat de vida de les persones, en l’àmbit laboral”.
- Sr. Marc García Alias. Investigador en formació de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR-FI) de la Universitat de Lleida.
- Sra. Ana Rodríguez Cala. Directora d’Estratègia i Responsabilitat Social Corporativade l’Institut Català d’Oncologia. Vocal de la junta directiva de l’Associació Espanyola de directius de la Salut i coordinadora de la Comissió de Risc i Ètica.
- Sr. Josep Maria Canyelles i Pastó. President de Territori Socialment Responsable (TSR). Soci
consultor de Vector5 i promotor de Responsabilitat Global.

Informació de l'esdeveniment 
Lloc:Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut
Adreça: C/ Montserrat Roig, 2
25198 Lleida
Web: Programa
Data: 20 de novembre de 2019 | 10:00




12.11.19

[JORNADA] Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Reptes i Oportunitats


27 de novembre del 2019

Sala de Plens Costat Públic. Can Serra (Rambla Catalunya 126, Barcelona)

18h. Inauguració
Sr. Antoni Montseny, director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona.
Sra. Eulàlia Pascual, presidenta de l’ANUE.

18,15. Conferència Inaugural: Desenvolupament Sostenible i Drets Humans: sinèrgies i futur d’una relació necessària. Sr. Javier Sauresky, consultor del programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo (PNUD)

19,15h "Els ODS a la pràctica: els municipis transformen el món". Sr. Sergi Rovira, expert en estratègies per a la sostenibilitat i assessor en polítiques ambientals.

19,45h “Una agenda global per abordar els reptes de proximitat”. Sr. Josep Maria Canyelles, president TSR Territori Socialment Responsable i expert en RSE.

Amb el suport de:















3.11.19

Sessió informativa sobre l'aplicació de la Llei d'informació no financera i diversitat en el sector salut i social


La sessió organitzada conjuntament amb el Consell Tècnic Assessor de RSC, Faura-Casas auditors consultors i Vector5, vol donar resposta a les novetats que introdueix aquesta nova norma i com impactarà en les organitzacions associades, del sector salut i social.

El Congrés dels Diputats va aprovar la Llei sobre informació no financera i diversitat, que deriva de la transposició a Espanya de la Directiva de divulgació d’informació no financera i diversitat (2014/95/EU).

La nova norma obliga a les societats que compleixin amb certs criteris a presentar un estat d’informació no financera (EINF) en el seu informe de gestió anual, que contingui informació relativa a qüestions mediambientals i socials, relatives als treballadors, al respecte dels drets humans, lluita contra la corrupció, accions sobre accessibilitat universal i discapacitat, entre d’altres.

La publicació d’informació no financera és un pas important en el món de la responsabilitat social corporativa, que suposa un potencial de generació de valor per als grups d'interès i per les organitzacions.

La divulgació d’aquesta informació contribuirà a millorar la transparència i permetrà la comparabilitat entre empreses de la informació divulgada.

Una sessió dirigida a gerents, direccions econòmic-financera, de responsabilitat social corporativa, i tots aquells professionals que directa o indirectament participen en aquest àmbit. De

10.00 a 12.00 h
Sala d'Actes
La Unió
C/ València, 333, Barcelona
Posa-t'ho a l'agenda
Com arribar-hi
Sessió gratuïta Aforament limitat
Inscripció
#ResponsocialUCH

PROGRAMA

10.00 – 10.15 Presentació i objectius de la sessió
  • Josep Maria Bosch, membre del Consell Tècnic Assessor de RSC de La Unió
10.15 – 10.45 La informació no financera: més enllà dels comptes auditats
  • Pere Ruiz, soci de Faura-Casas auditors consultors
10.45 – 12.00 Principals novetats que incorpora la nova norma
  • Josep Maria Canyelles, soci consultor de Vector5
  • Carles Campuzano, ex-diputat i actual director de Dincat

20.10.19

Jornada "L'Empresa Positiva i el compromís amb la comunitat": divendres 25 Palau Macaya

  • Aquest divendres 25 d'octubre tindrà lloc una jornada sobre Empreses Positives i Organitzacions Positives, que contribueixen amb el bon veïnatge a millorar les seves comunitats.
  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, entre d'altres personalitats, seran presents a l'esdeveniment.
  • L'acte forma part de la iniciativa Edificis Positius, la iniciativa per crear comunitats on les persones puguin viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes.
 
La jornada "Empresa Positiva i el compromís cap a la comunitat", organitzada per TSR Territori Socialment Responsable, pretén presentar la iniciativa Edificis Positius i el seu enfocament vers l'empresa: Empreses Positives. Una Empresa Positiva és una organització que ha demostrat un compromís autèntic vers el seu entorn més proper, que es preocupa per tenir un impacte positiu al seu territori i que treballa en xarxa amb el diferents actors locals. 

Es tracta d'un fòrum-debat amb destacats actors empresarials, socials, acadèmics i institucionals, per tractar el present i futur del bon veïnatge i del paper de l'empresa en la marc de la seva responsbilitat envers la comunitat.

Obrirem un diàleg amb associacions empresarials, empreses, entitats acadèmiques, publiques i del tercer sector sobre com construir una vida de barri sostenible, col·laborativa i solidaria.

En el mateix acte reconeixem nou empreses de dimensions i sectors diversos pel seu compromís de proximitat envers el territori i el bon veïnatge empresarial.


També tindreu l'oportunitat de descobrir un nou àmbit i fer xarxa per augmentar el potencial de les vostres inicitatives socials, públiques o empresarials tot contribuint al desenvolupament sostenible.


El repte!

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides marquen els reptes per als propers anys, i s'espera dels governs, empreses i organitzacions un implicació per fer possible assolir els reptes. El paper de les polítiques de proximitat és molt rellevant, com mostra la Nova Agenda Urbana, i no solament els poders públics hi tenen un paper a fer sinó que les empreses han de desenvolupar una responsabilitat social de proximitat, envers la comunitat, demostrant un bon veïnatge.
Inscriu-t'hi!

Per què no te'l pots perdre?
  • Perquè els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 i la Nova Agenda Urbanan marquen els reptes dels propers anys, i afecten tant els poders públics com les empreses, les organitzacions i la ciutadania!
  • Perquè les empreses grans o pimes i les altres organitzacions no poden desatendre la responsabilitat envers la comunitat més propera, ja que a les ciutats prenen cos els principals reptes de sostenibilitat, en referència a les Persones, el Planeta, la Prosperitat, la Pau i els Partenariats!
  • Perquè creix el nombre de persones que volen activar el seu compromís real des de la proximitat i les empreses i organitzacions poden ser els catalitzadors!



JORNADA EMPRESA POSITIVA I EL COMPROMÍS AMB LA COMUNITAT
Divendres, 25 d’octubre de 2019, al Palau Macaya
(Passeig de Sant Joan, 108 - Barcelona)

Organitzada per TSR Territori Socialment Responsable, SCCL, promotors de la iniciativa Edificis Positius
Partner de la jornada: Corresponsables
Programa
11:00 Inici:
Benvinguda del Sr. Marcos González, president de Corresponsables

Acte Inaugural
Josep Maria Canyelles, president de TSR Territori Socialment Responsable
Hble. Sr. Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat  de la Generalitat de Catalunya (p.c.)
11:25 Edificis Positius un projecte innovador
Josep Maria Canyelles: Presentació de la iniciativa “Edificis Positius” i “Empreses positives”
Sr. Francesc Torralba: “La Ciutat Positiva com espai de reflexió”
12:05 Una xarxa d’empreses compromeses
Jordi Tolrà: Presentació de la xarxa d’empreses de serveis als Edificis Positius

12:25 Empreses i organitzacions compromeses amb el territori
Josep Maria Canyelles, president de TSR, moderador de la taula
Àngel Giralt Puig, representant del Ple de la Cambra de Comerç de Barcelona
Neus Lloveras, presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès
Xavier Cardona, gerent del Col·legi de Censors Jurats de Comptes

12:45 Distincions Empreses Positives
Daniela Toro: Presentació de la Distinció Empresa Positiva 
Josep Maria Canyelles: Lliurament de les distincions Empresa Positiva i intervenció de les empreses distingides.

13:35 Cloenda
Sr. Josep Vidal i Fàbrega, director General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. (p.c.)

13:40 Networking

14:00 Fi de la jornada




Chakir el Homrani: “Animo la ciutadania a esdevenir Veïns Positius i Veïnes Positives al servei de la transformació social”

8 d’octubre de 2019.- L’Honorable Sr. Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, ha volgut participar a la jornada de debat i reflexió “Veïnatge positiu: ciutats intel·ligents, ciutadania compromesa” fent la cloenda i assistint prèviament a la taula rodona sobre “Aliances entre el sector públic, privat i social per contribuir als ODS”

En la seva intervenció, el Homrani ha posat de manifest l’oportunitat que representa el projecte Edificis Positius que permet crear “comunitats amb sentit de pertinença, cohesionades i amb objectius compartits”. “La fortalesa d’Edificis Positius és la seva transversalitat: implica les famílies, el medi ambient, l’activitat econòmica, i les comunitats però, sobretot, interpel·la directament les persones”.

El conseller ha fet una crida a convertir-nos en Veïns Positius i Veïnes Positives per tal d’esdevenir actors de transformació social i ambiental. “La capacitat de transformació comença en aquells petits gestos que tots i totes fem en el nostre dia a dia. La política en minúscules és aquella que és menys visible, però que té uns grans resultats. Aquests petits gestos són els que transformen realment la societat de què formem part”.

El Homrani ha ressaltat la importància que des de l’economia social es liderin projectes amplis, destacant que la cooperativa TSR, impulsora del projecte, hagi establert aliances no sols amb empreses d’economia social sinó amb tots els actors rellevants.

Al llarg de la jornada han tingut lloc tres taules rodones on s’ha parlat sobre el foment de territoris socialment responsables i el desenvolupament sostenible des de la proximitat.
L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha destacat que “els ajuntaments som l’administració més propera a la ciutadania, i cal una pràctica interna coherent amb aquest plantejament de comunitats positives”.

Arnau ha compartit taula rodona amb el Dr. Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Assegurances i Àlex Goñi, president de PIMEC Comerç, que han coincidit en la necessitat de les empreses de trobar sinergies entre administració i empresa per formalitzar estratègies empresarials que responguin als ODS.

En el mateix sentit parlava Xavier Pont, responsable de l’empresa Ship2B, qui ha afirmat que “barrejar el millor de l’empresa amb el millor de l’economia social, amb una triple rendibilitat -econòmica, social i ambiental- comporta un gran impacte social”.

Durant la Jornada també s’han escoltat intervencions dels diversos actors de les forces vives dels nostre país com ara Toni Erro, president de la FAVV de Manresa, Lluís Llanas, president de l’associació BCN Comerç, Jordi Pacheco, president de COLPIS, Mario Cugat, representant de la Federació d’Entitats de Gent Gran de Catalunya i Anabel Miró, presidenta del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona; i d’organitzacions que treballen en la millora la qualitat de vida de la comunitat com ara Movinhood, PARC, Arquitopia, Tesera Mediació i Saoprat.


El principal missatge de la jornada de debat i reflexió és que com a societat tenim la necessitat de posar les persones al centre de la transformació tecnològica i social.




Han participat a la jornada persones provinents d’entitats socials i empresarials, institucions i representants de les forces vives del nostre país.
TSR TERRITORI SOCIALMENT RESPONSABLE és una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre que promou el projecte Edificis Positius, una iniciativa desenvolupada dins del programa de Projectes Singulars d’aracoop que té per objectiu generar ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, noves empreses, nous mercats, en el marc de l’economia social i cooperativa i aprofitant oportunitats estratègiques del propi sector d’activitat, o del territori.

8.10.19

Jornades de Gratitud, per uns paisatges vius i viables a la Pobla de Segur, amb conferència de Josep Maria Canyelles sobre el valor afegit de les iniciatives compromeses amb el territori

  • Els propers 14 i 15 d’octubre tindran lloc les noves Jornades de Gratitud, per uns paisatges vius i viables al Molí de l’Oli de La Pobla de Segur.
  • Josep Maria Canyelles hi participa fent una conferència sobre El compromís ambiental en el sector privat: el valor afegit de les iniciatives compromeses amb el territori.
Les jornades s’organitzen des del Consorci Leader Pirineu Occidental i l’Associació Marques de Pastor, en el marc del projecte Gratitud Pallars amb la voluntat de generar xarxa i complicitat entre projectes i iniciatives amb valors similars, com la protecció de la naturalesa i la recuperació de patrimoni, tan si aquests provenen de l’administració pública, com si són projectes empresarials, o iniciatives ciutadanes sense ànim de lucre.

Programa

El paisatge no existeix amb el propòsit de ser un element decoratiu o únicament una font de benestar, sinó que gaudim d’aquest en la mesura que és una font de recursos naturals, productius i culturals que cal protegir, conservar i, a vegades, regenerar. Per això:
  • El dilluns pretenem generar un espai de reflexió sobre la corresponsabilitat en el paisatge. Com evolucionen les nostres activitats, com ens relacionem amb el paisatge i quin impacte té aquest fet sobre el territori. Reunirem agents directament relacionats amb el paisatge per debatre, i així contrastar i apropar les seves visions, coneixement i experiències. I finalment, coneixerem casos de territoris compromesos que estan treballant per a un desenvolupament sostenible dels seus paisatges.
  • El dimarts ens centrarem en la importància de comprometre’s amb el territori per part de les iniciatives empresarials i ciutadanes, i en el benefici que suposa fer aquesta aposta. Coneixerem casos de bones pràctiques d’iniciatives compromeses amb el seu entorn i generarem un espai per identificar i compartir problemàtiques i reptes comuns.

Compensar la petjada.Veureu que us proposem compensar la petjada de carboni que suposarà la vostra assistència a les jornades per a poder participar, d’aquesta manera, l’acte reverteix en el territori i us mostrem la proposta de compensació del projecte Gratitud Pallars. Al formulari d’inscripció us ho expliquem millor!

Inscripcions. Per poder participar a les jornades cal que us inscriviu omplint el formulari
 
Més informació. En cas que tingueu dubtes o comentaris, ens els podeu fer arribar a silvia@montanyanes.net

Entre tots creem espais vius i viables!

Les Jornades de Gratitud s’organitzen des del Consorci Leader Pirineu Occidental i l’Associació Marques de Pastor, en el marc del projecte Gratitud Pallars: Responsabilitat social i turística, un projecte cofinançat pel DARP, i pel FEADER, en el marc dels ajuts a la cooperació Leader del PDR de Catalunya 2014-2020.

6.10.19

La iniciativa Edificis Positius arriba a Vilanova amb l'objectiu de fomentar un veïnatge sostenible i inclusiu

Canal Blau ha publicat una vídeo notícia sobre la iniciativa Edificis Positius:

Arriba a Vilanova la iniciativa Edificis Positius, que vol crear més vida als immobles, empoderar les comunitats de veïns i generar espais de plenitud per a les persones posant el focus en el marc de la sostenibilitat.

Arriba a Vilanova la iniciativa Edificis Positius, que vol crear més vida als immobles, empoderar les comunitats de veïns i generar espais de plenitud per a les persones posant el focus en el marc de la sostenibilitat. La voluntat d’aquest projecte és impulsar eines i espais compartits entre els veïns per fomentar una millor convivència, amb accions simples com deixar-se objectes o cuidar els nens. La proposta busca ara aliances amb entitats locals.

3.10.19

Article a La Vanguardia: "Recuperar la buena vecindad, un reto de sostenibilidad"

[ca] Josep Maria Canyelles publica al monogràfic d'RSC de La Vanguardia un article sobre la iniciativa Edificis Positius i com aquesta proposta de Veïnatge Positiu suposa una gran proposta per a les empreses i organitzacions en l'abordatge del repte del desenvolupament sostenible alhora que fa possible l'apoderament del seu equip humà.

[es] Josep Maria Canyelles publica el monográfico de RSC de La Vanguardia un artículo sobre la iniciativa Edificios Positivos y como esta propuesta de Vecindad Positivo supone una gran propuesta para las empresas y organizaciones en el abordaje del reto del desarrollo sostenible a la vez que hace posible la apoderamiento de su equipo humano.


Recuperar la buena vecindad, un reto de sostenibilidad

Los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS) marcan el gran reto colectivo para 2030 y afectan no sólo gobiernos y empresas sino también la ciudadanía. Aunque empiezan a ser conocidos, la gente desconoce cómo estar consecuente en el día a día. Los ODS nos hablan de grandes retos respecto a Personas, Planeta, Prosperidad, Paz y Partenariados (las 5 P). Pero hay que traducirlos en actitudes simples para nuestra vida cotidiana, y hemos hecho nacer un proyecto muy singular en este sentido.


Edificios Positivos es una iniciativa que pretende vivir positivamente la experiencia de ser vecinos y vecinas, abordando todo lo que se puede hacer en materia de convivencia, civismo y espíritu colaborativo así como en salud, calidad ambiental, eficiencia energética, y otros, en un ámbito cercano que tenemos demasiado abandonado. Cuando pensamos en comunidades de propietarios nos vienen a la cabeza problemas y reuniones tediosas... pero tenemos que empezar a hacer una mirada diferente.
Los edificios serán un espacio de centralidad impensado. Hasta ahora nos hemos limitado a administrar la comunidad, los espacios comunes. El reto será pasar a liderar los edificios. Deberán producir su propia energía, deberán dar respuesta a más conflictividad fruto de los nuevos usos y movilidad de residentes, podrán ganar espacios de explotación económica, se hará más teletrabajo en ellos, la domótica y el Internet de las Cosas se generalizarán, se manifestará con intensidad creciente el mal de la soledad y no solamente en el caso de las personas mayores...

En todo el mundo la gente vivirá más en espacios urbanos y las ciudades no pueden crecer más ocupando territorio sino que las ciudades compactas deberán crecer en altura. Ya se empiezan a experimentar soluciones de viviendas más pequeñas combinados con más espacios comunitarios. ¿Hace falta una lavadora y un taladro a cada vivienda? Necesitaremos activar el compromiso con vecinos positivos más predispuestos a abordar los cambios y la colaboración desde la positividad.

TSR Territori Socialment Responsable es una cooperativa de iniciativa social sin ánimo de lucro nacida para abordar esta iniciativa social, con el apoyo de empresas, de la Generalitat de Catalunya o de ayuntamientos, entre otros, y una de las acciones concretas es una gran red de colaboración entre empresas que prestan servicios en la órbita de los edificios y que compartan el relato sobre los cambios positivos que debemos fomentar en ellos así como una orientación a la sostenibilidad y al bien común.


Pero las empresas también se están implicando a partir de sus equipos humanos motivando y apoderándose por ser vecinos positivos. Muchas organizaciones no saben cómo iniciar un trabajo interno sobre valores. Hacer voluntariado de empresa se pospone porque no está suficientemente acostumbrado a trabajar el compromiso y valores de las personas o hacer acuerdos con entidades sociales. Pero un voluntariado ligero, doméstico y familiar, de buena vecindad, que facilite el desarrollo de actitudes y habilidades en materias sociales, ambientales, energéticas, culturales..., puede ser un primer paso para empresas que todavía no se han lanzado, al tiempo que puede permitir visualizar el compromiso empresarial en la comunidad. Las empresas, incluso pequeñas, puede ser una aliada para contribuir de manera muy concreta a hacer llegar los ODS a la ciudadanía ya sus equipos de personas.

Ejercer la ciudadanía no debe limitarse a ejercer el voto o a proclamas difusas sobre implicación sino que se debería concretar en la cuotidianeidad, en la proximidad, en cosas prácticas y reales que forman parte del día a día. Y sin duda esta implicación se debe focalizar en aquello que es importante para las personas y para el mundo. Y hoy abordar los retos planetarios desde nuestro edificio ya es una necesidad. ¿Quién no querría ser un vecino positivo o vecina positiva?


Josep Maria Canyelles. Experto en RSC y presidente de TSR SCCL

Un programa potent per a la Jornada de dimarts 8 sobre Veïnatge Positiu. Inscripcio oberta!

  • Aquest dimarts 8 d'octubre tindrà lloc un esdeveniment sobre Edificis Positius, la iniciativa per crear comunitats on les persones puguin viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes.
  • El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, entre d'altres personalitats, seran presents a l'esdeveniment.
  • Teniu l'oportunitat de descobrir un nou àmbit i fer xarxa per augmentar el potencial de les vostres inicitatives socials, públiques o empresarials tot contribuint al desenvolupament sostenible.



Es tracta d'un fòrum-debat amb destacats actors socials, acadèmics i institucionals, per tractar el present i futur del bon veïnatge en l’hàbitat urbà i de com la tecnologia digital i l’emprenedoria social poden convertir els reptes de creixement de les ciutats (més població, acollida, sostenibilitat, solitud, envelliment...) en una oportunitat per a la cohesió, la integració social i la responsabilitat social i ambiental, des de l’escala.

Hi participaran representants del món social, entitats socials, administracions públiques, món del comerç i de l’empresa i del món acadèmic.
Inscriu-t'hi!


Per què no te'l pots perdre?
  • Perquè els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 marquen els reptes dels propers anys, i afecten tant els poders públics com les empreses, les organitzacions i la ciutadania!
  • Perquè a les ciutats prenen cos els principals reptes de sostenibilitat, en referència a les Persones, el Planeta, la Prosperitat, la Pau i els Partenariats!
  • Perquè creix el nombre de persones que volen activar el seu compromís real des de la proximitat!
Digue'ns qui ets!
  • Si ets una organització privada, pública o social, podràs descobrir com actuar damunt tots els ODS i generar un impacte positiu dins i fora de l'organització!
  • Si ets un ajuntament, podràs descobrir com apoderant la ciutadania, abordar la transversalitat en les pròpies polítiques públiques i mostrar autenticitat davant els grups d'interès!
  • Si ets una empresa, podràs descobrir noves oportunitats de mercat en un sector on creixerà l'activitat econòmica i on calen actors compromesos!
  • Si ets un comerç podràs conèixer què han fet altres comerços i eixos comercials per treballar el comerç de proximitat dins el bon veïnatge!
  • Si ets una organització social podràs imaginar totes les sinergies que podem crear a partir d'una iniciativa que compta plenament amb vosaltres!

Edificis Positius és una iniciativa que té com a objectiu crear comunitats integrades per persones que vulguin viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes, transformant la seva vida quotidiana cap a un model més sostenible, solidari i integrador en el marc de proximitat del propi edifici.

Al llarg dels darrers mesos, el que va començar sent una simple idea ha agafat cos i rellevància. A dia d'avui, ja hem signat acords de col·laboració empreses, comerços, administracions de finques, administracions públiques... Ha arribat el moment de compartir tota aquesta feina amb vosaltres i definir un nou marc de projecció. Per això, el proper dimarts 8 d'octubre, durem a terme la Jornada: "Veïnatge Positiu: ciutats intel·ligents, ciutadania compromesa" al Palau Macaya de Barcelona.

Al llarg de tot el matí, de 9 h a 13.30 h, es faran 3 taules rodones que es dividiran en:

TAULA 1: governança social i veïnatge positiu
TAULA 2: empreses de serveis positives, edificis positius
TAULA 3: aliances entre el sector públic, privat i social per contribuir als ODS

Comptarem amb la presència del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, entre d'altres personalitats.

Esperem poder saludar-vos personalment i seguir treballant, entre tots, per fer de la nostra, una societat més positiva.



Lloc: PALAU MACAYA (Passeig Sant Joan, 108, Barcelona)
Dia i hora: dimarts 8 d’octubre de 2019, de 9:00h a 13:30h

Preguem confirmació a través del formulari d'inscripció abans de divendres 4 d'octubre.
Modifiqueu la vostra subscripció    |    Vegeu-ho al vostre navegador

2.10.19

[JORNADA] Invitació “Veïnatge positiu: ciutats intel·ligents, ciutadania compromesa”

Edificis PositiusVisquem positivament l’experiència de ser veïns i veïnes 

INVITACIÓ

TSR Territori Socialment Responsable SCCL es complau a convidar-vos a la
JORNADA DE DEBAT I REFLEXIÓ
“Veïnatge positiu:

ciutats intel·ligents,

ciutadania compromesa”
Inscriu-t'hi!
Lloc: PALAU MACAYA (Passeig Sant Joan, 108, Barcelona)
Dia i hora: dimarts 8 d’octubre de 2019, de 9:00h a 13:30h
Josep Ma CanyellesPresident TSR Territori Socialment Responsable
Preguem confirmació a través del formulari d'inscripció abans de divendres 4 d'octubre.
Inscriu-t'hi!
Modifiqueu la vostra subscripció    |    Vegeu-ho al vostre navegador