19.12.06

El Llibre Blanc de l'RSE es va presentar oficialment

Després d'un any i mig de treballs de la Subcomissió, el Congrés de Diputats i Diputades va acollir la presentació oficial d'un document que de fet ja era públic. En contra del previsible, el document ens va ser lliurat només en format word dins un pen-drive. De fet, estem davant un interessant document però llarg, amb més de 300 fulls, i que presenta com a part més operativa unes conclusions que ja havien estat presentades formament al juny passat.

El document es divideix en tres parts: 'constatacions' (conclusions de caràcter general que poden extreure's de les compareixences dels 59 experts), 'directrius generals' i 'recomanacions' finals a la vista de les experiències i de les anàlisis produïdes

Més enllà de les qüestions formals, ara caldrà observar si el Llibre Blanc serveix al seu objectiu, potenciar l'RS de les empreses i servir de base al govern per a elaborar un marc de polítiques públiques en la matèria.

Respecte al primer punt, la mera existència del Llibre -i la finalització del procés- ja serà bona perquè l'ambigüetat dels legisladors i l'administració pública sobre la matèria no afavoria la proactivitat de les empreses. Pel que fa pròpiament a l'acció pública, també es deixarà enrere una visió simplista tendent a dominar la realitat per la via de la llei, per avançar cap a una comprensió més rica en matisos, en reptes compartits, en recomanacions per a totes les parts.

Des de Responsabilitat Global volem mostrar la nostra satisfacció pel procés, en el qual vam poder prendre-hi part, i pel resultat on es manifesten consensos importants, i també la nostra esperança en l'impacte positiu.

18.12.06

Les Trobades Empresarials Vic 2006 analitzen la responsabilitat social de les empreses

Notícia a vilaweb:

Dimarts passat les Trobades Empresarials Vic 2006 van acollir una nova Xerrada 90’. La sessió, que tractava sobre La Responsabilitat Social de l’Empresa, va anar a càrrec de Josep M. Canyelles i va ser seguida per una trentena de persones. Canyelles va apuntar que amb una bona responsabilitat social d’una empresa s’aconsegueixen diversos beneficis; interns, externs i globals.

A tall d’exemple com a benefici intern una millora del clima laboral, amb l’oportunitat de millora de productivitat de qualitat; com a benefici extern una millora de la relació amb l’entorn; i, com a benefici global la diferenciació respecte la competència o la mateixa sostenibilitat del negoci. Durant la xerrada el ponent va remarcar la importància de la responsabilitat que ha d’adquirir individualment cada persona i en conjunt tota l’empresa i en definitiva també a nivell de tota la societat. La responsabilitat d’una organització implica que sigui conseqüent davant de tots els seus actes. A la vegada, va destacar el concepte de territoris responsables, derivats d’una responsabilitat social de l’empresa, de l’administració i a la vegada de les organitzacions.

Cal destacar que el cicle de Trobades Empresarials d’aquest any té una nova cita el proper 17 de novembre a partir de 3/4 de 9 del matí a l’edifici el Sucre de Vic. Sol Muñoz serà l’encarregada de conduir el taller pràctic que parlarà d’un tema emergent dins la nostra societat: Gestió positiva de l’estrès personal i laboral.

Font: http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2112647

Reflexions de les Trobades Empresarials de Vic

"Per a les empreses, les regles del mercat ja no són l'únic factor a tenir en compte. La societat ha començat a jugar un paper important"

"Les empreses, les administracions públiques i les organitzacions socials han de col·laborar per crear territoris socialment responsables"

"Per als professionals d'avui, el sou ja no és lúnic factor per valorar el que els ofereix l'empresa... les pimes tenen l'oportunitat de captar talent"

"Un ha de ser empresari de si mateix"

Josep Maria Canyelles, promotor de www.responsabilitatglobal.com. Xerrada 90', 24 d'octubre de 2006. Trobades Empresarials Vic.

Més informació Reflexions de totes les Trobades Empresarials Vic

Comentaris sobre l'estat de la Responsabilitat Social'06.

En les respostes al qüestionari per a l'Anuari Empresa Responsable, Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, reparteix les causes de les dificultats en l'avanç de l'RSE en aquesta part del món a empreses, públics i sector públic. Alhora, qüestiona la validesa d'algunes memòries per manca de materialitat suficient encara que valora els progressos i l'avanç en la visió global com a empresa.

Finalment, després de alguns comentaris classificats segons agents, proclama la necessitat de disminuir els costos de comprensió de l'RSE, cercar la màxima integració als sistemes de gestió i indicadors de l'empresa, garantir la màxima comparabilitat alhora que adequació al sector empresarial.

1) Quin és, en la seva opinió, la situació actual de l'RSE al nostre país en comparació als nostres homòlegs europeus i les seves actuals barreres/frens?

Hi ha diferents vectors que juguen a la contra, entre els quals en focalitzarem tres, essent el primer el més rellevant:

a) encara es dóna un excés de relaxació estratègica entre les empreses del nostre entorn, donant massa pàbul als preus i a la qualitat, i no afrontant amb suficient determinació la gestió del canvi, la modelització dels actius intangibles, i la definició d'estratègies reals que permetin generar avantatges competitius;

b) els diferents públics i de manera rellevant els consumidors no han incorporat significativament criteris ètics o sostenibles en els seus processos de compra o selecció, aspecte que ens diferencia d'altres països i, específicament a Europa, dels nòrdics i centrals, i que suposa un factor de no acceleració en el compromís de les empreses;

c) una falta de definició o ambigüitat sobre el paper del sector públic, que ha contribuït a generar debats confusos focalitzats en aspectes poc motivadors o encoratjadors en l'eix voluntarietat-regulació i defugint altres vessants més estratègics com la seva vinculació a la competitivitat de l'empresa, al compromís de les parts, o a les conseqüències de l'impacte real en la societat i l'entorn. [...]

Llegir text sencer: cat esp
Publicat a Canal Solidari: cat

17.12.06

Bon Nadal!

Bon Nadal! ¡Felices Navidades! Merry Christmas!

Us desitgem unes bones festes i us convidem a accedir al butlletí de desembre.

Per felicitar el Nadal, ens hem valgut de la imatge d'un tió, en tant que expressió de la nostra cultura i les nostres tradicions, alhora que mostra més sostenible i entranyable que els arbres que cada cop més han poblat la nostra iconografia nadalenca. Encara que l'origen sigui el mateix o similar, l'ús d'arbres continua generant un cost ambiental -encara que s'hagi minimitzat- que els tions no tenen, i a més sovint són conservats durant tot l'any.

El tió de Nadal: cat esp eng

11.12.06

Esteu cercant el diamant perfecte?

Les guerres alimentades per l'extracció de diamants han mort més de 4 milions de persones, destruït països i provocat desplaçaments d'alguns milions més. Països com ara Angola, la República Democràtica del Congo, Libèria o Sierra Leone han estat dels més afectats per conflictes bèl·lics i conculcació sistemàtica dels drets humans, per raó dels interessos econòmics motivats per l'extracció dels diamants.

Amb motiu de la pel·lícula Blood Diamonts, Diamants de Sang, aquests fets prendran una dimensió pública, per al gran públic, per als mitjans de comunicació, per a una certa sensibilitat social que necessita periòdicament identificar causes perdudes... Tan de bo la presa de consciència que ens ve sobre aquesta matèria pugui tenir un impacte real començant pels compradors de joies fins a les empreses de joieria.

Si esteu cercant el diamant perfecte podeu entrar a aquesta pàgina (en anglès) amb una síntesi informativa sobre la gravetat problema.

El dia dels Drets Humans

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial dels Drets Humans, promogut per Nacions Unides, l'economista de Bangladesh Muhammad Yunus ha rebut el Premi Nobel de la Pau amb l'esperança que aquest reconeixement inspiri idees audaces en la lluita contra la pobresa, segons paraules del propi guardonat.

Es dóna la circumstància que aquest dia ha coincidit amb la mort de l'exdictador xilè Augusto Pinochet, aquell sota la tirania del qual van desaparèixer centenars d'opositors. Tot un dia carregat de simbolisme per a la Història.

Atenguem però la part de la notícia que ens genera més esperança i expressem el desig que la humanitat trobi camins de pau i desenvolupament amb iniciatives que de vegades poden semblar tant minúscules com la idea dels microcrédits i que avui estan demostrant la capacitat de transformar el món, ja que s'han estès per tot el món i han ajudat prop de 17 milions de persones a sortir de la pobresa.

Us recomanem els enllaços de notícies del canal solidari sobre microcrèdits.

9.12.06

S'inicia el postgrau en Mediació Comunitària i Resolució de Conflictes Públics

El divendres passat, 24 de novembre, es va iniciar la 2a edició del Diploma de postgrau en Mediació Comunitària i Resolució de Conflictes Públics. Aquesta edició s'estructura sobre la bases del programa de continguts de la 1a edició i incorpora nous professors convidats, augmenta el nombre d'hores fins a 204, incorpora nous temes d'abast transversal, aporta nous espais de docència a partir del suport d'entitats col·laboradores i la implicació de les actuals i de noves institucions i organitzacions.

Més informació