29.11.07
Es defensa l'RSE com una estratègia de desenvolupament local, en la presentació de l'informe de conjuntura de Barberà del Vallès
La presentació de l'informe ha anat a càrrec de Xavier Garcés, Regidor de Promoció Econòmica, que ha destacat diferents dades socioeconòmiques i ha posat un especial èmfasi en les de caràcter educatiu.
Per a cloure l’acte, que ha estat presidit per l'alcaldessa Ana del Frago, s'ha comptat amb la presència del promotor de Responsabilitat Global Josep Maria Canyelles, que ha parlat de “La Responsabilitat Social Corporativa com a estratègia de desenvolupament local”.
Canyelles ha narrat com l'RSE és un enfocament de gestió vàlid per a tota mena d'empreses més enllà de la seva dimensió, i ha acabat defensat la necessitat de desenvolupar Territoris Socialment Responsables en els quals, com a punt de partida tots els sectors assumeixin la gestió de la seva pròpia responsabilitat davant la societat.
Podeu consultar els informes de conjuntura publicats fins el moment: Informes conjuntura
Vegeu notícia al web municipal i a la Fundació Barberà Promoció
Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS
Informe sobre el Desenvolupament Humà 2007/2008
Presentació de l’Informe PNUD 2007/2008: Ricardo Fuentes, co-autor de l’Informe 2007 sobre el Desenvolupament Humà del PNUD
Conferències i taula rodona amb:
- Josep Anton Morquí, investigador del Laboratori de Recerca del Clima (Parc Científic de Barcelona)
- Marina Centelles, tècnica Oficina Catalana del Canvi Climàtic (Dep. Medi Ambient i Habitatge, Generalitat de Catalunya)
- Ricardo Fuentes, co-autor de l’Informe 2007 sobre el Desenvolupament Humà del PNUD
Debat obert
11 de desembre, de 10.30 a 13.45h
Aula Capella
Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB)
Av. Diagonal, 647 - Barcelona
Organitzen: UnescoCat, ANUE, Creu Roja Catalunya, Càtedra Unesco de Sostenibilitat
Com arribar-hi: http://www.upc.es/catala/la-upc/planols/cs_centres.htm
Per a més informació: www.catunesco.upc.edu/cat/
Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS
Països llatinoamericans més conscients de la necessitat d'incorporar l'RSE, segons declaracions de Canyelles a Radio Intereconomía
Canyelles també ha diferenciat entre l'ètica de negoci i la visió més moderna que suposa la Responsabilitat Social de les Empreses i ha destacat que en països llatinoamericans s'està desenvolupant una consciència creixent sobre la necessitat d'incorporar l'RSE si en el futur es volen introduir productes en els mercats europeus i occidentals.
Descarregar entrevista (a partir del minut 42'30)
Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS
Países latinoamericanos más conscientes de la necesidad de incorporar el RSE, según declaraciones de Canyelles en Radio Intereconomía
Canyelles también ha diferenciado entre la ética de negocio y la visión más moderna que supone la Responsabilidad Social de las Empresas y ha destacado que en países latinoamericanos se está desarrollando una conciencia creciente sobre la necesidad de incorporar el RSE si en el futuro se quieren introducir productos en los mercados europeos y occidentales.
Finalmente, ha afirmado que la empresa de hoy no puede aspirar a construir una reputación basada en la imagen sino que tiene que disponer de un modelo de gestión de su responsabilidad ante de la sociedad por medio del diálogo con los diferentes stakeholders.
RSEonline ofrece en un post el fragmento exacto de la entrevista: http://boomp3.com/m/03c0c66fd213
28.11.07
Canyelles proposa treballar per als Territoris Socialment Responsables en una jornada a Sabadell sobre inclusió social
La seva aportació ha girat al voltant del concepte de Territoris Socialment Responsables, però abans ha volgut destacar la força que està obtenint la Responsabilitat Social de les Empreses. En aquest sentit ha posat exemples d'empreses que, cada cop més, gestionen de manera no solament interessant sinó amb un enfocament fonamentalment vinculat a la seva estratègia i model de negoci.
L'RS de les empreses suposa un repte per a les administracions públiques i per a tota mena d'organitzacions, i la construcció d'un TSR té com a fonament la capacitat de diàleg entre organitzacions privades, públiques i socials que gestionin la seva responsabilitat.
Aquest model relacional que el promotor de Responsabilitat Global ha proposat descansa en la idea del triple guany: win-win-win, en que totes les parts hi surtin guanyant.
Josep Maria Canyelles ha conclòs que (a) cal incrementar les estratègies col·laboratives però entenent que s'han de fonamentar en un diàleg entre iguals, de tu a tu; (b) cal disposar d'una visió estratègica per totes les parts, també en el cas d'una administració que té la tendència a convertir en programes tot allò que toca manllevant-li sovint el sentit estratègic; (c) i finalment convertir els problemes en oportunitats, posant com a exemple l'oportunitat que poden suposar molts milers de nous ciutadans per a millorar la capacitat emprenedora, l'emprenedorisme que a la societat catalana sembla que pugui haver estat disminuint.
Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS
L'RSE, present en les Jornades de Multilingüisme
Reptes i oportunitats per a l’economia catalana
L'economia catalana s'ha inserit plenament a Europa -les exportacions europees
han crescut una mitjana anual del 12,2 % entre 1988 i 2005.
En aquest entorn, i en el mercat mundial, l'adaptació al multilingüisme és una
condició d'èxit, com posa en evidència l'informe ELAN: tenir una estratègia
lingüística, contractar personal lingüísticament competent -i parlants nadius- i fer
un ús apropiat de la traducció/interpretació són les claus de la internacionalització.
Paral·lelament, la societat catalana ha recuperat l'oficialitat de la seva llengua
pròpia, el català, que ha d'esdevenir una llengua normal de treball i de comunicació
entre les empreses i els ciutadans. Així ho preveu el nou Estatut d'Autonomia de
Catalunya a l'article 34.
El multilingüisme i la llengua pròpia són doncs elements inseparables en les noves
estratègies lingüístiques que estan començant a dissenyar les empreses i corporacions catalanes més innovadores.
Aquestes jornades es plantegen com una presentació introductòria als diferents aspectes que convé tenir en compte a l'hora d'abordar les estratègies multilingües, comptant amb la intervenció d'alguns dels més destacats protagonistes d'aquest camp i representants del teixit empresarial català.
11.30h Taula Rodona
L’economia catalana, la llengua pròpia i el multilingüisme
Sr. Emili Valdero Mora, secretari de Comerç i Turisme del Departament
d'Innovació, Universitats i Empresa.
Sr. Josep Maria Canyelles, expert en responsabilitat social de les empreses
i organitzacions i promotor del think tank Responsabilitat Global.
Sr. Vicenç Mauri, vicepresident de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya
(PIMEC).
Moderador: Isidor Marí, director de la Càtedra de Multilingüisme Linguamón-UOC.
Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS
25.11.07
Newsletter octubre/novembre 2007
També informem de l'acte que es farà aquest proper dimarts a Sabadell i enllacem a alguns dels escrits més llegits d'aquest bloc.
Entrar al butlletí en català
Entrar al butlletí en castellà
Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS
23.11.07
L'RSE pren cos en territoris diversos
En tots dos casos vam poder observar com les empreses més modestes manifesten un interès per la Responsabilitat Social que parteix d'una base més estratègica i de model de negoci que no estrictament filantròpica. I això no nega els valors ètics sinó que els reforça.
Tant l'empresariat vilanoví com el lleidatà participaven d'uns valors, segurament
personals i empresarials, però ja ha quedat lluny per a moltes empreses aquella manera d'entendre el compromís social com una matèria de caràcter estrictament personal. Avui les pimes i les empreses més modestes entenen que l'RSE passa per una assumpció dels valors per part de l'empresa. I això no pot ser sostenible sinó respon a una integració plena en el model d'empresa i en la seva mateixa estratègia.
Així ho percep també el sector públic. Mentre que el Laboratori d'RSE, organitzat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, forma part d'una programació en la qual s'aborden només temes de gran interès estratègic per a les empreses, en l'acte de Lleida organitzat per Fòrum Empresa amb la implicació de tres departaments de la Generalitat de Catalunya, es pretén abordar l'RSE des de cadascuna de les seves dimensions més rellevants. Responsabilitat Global va intervenir en la sessió sobre Acció Social, promoguda pel Departament d'Acció Social i Ciutadania.
En tots dos llocs, es va mostrar una inquietud sobre com comunicar la responsabilitat social en el cas de les empreses petites, més quan són empreses que inverteixen poc en publicitat i quan aquesta tècnica no és la més adequada per a comunicar un compromís de caràcter ètic.
El fet que cada cop es parli més de l'RSE en àmbits territorials, i amb l'organització des de la pròpia realitat local, és una gran notícia i un bon símptoma. No només per a la pròpia RSE. Sobretot per al dinamisme de les empreses. Aquest interès guarda una clara correlació amb l'existència d'empreses que, més enllà de la seva dimensió, volen millorar, volen desenvolupar-se, volen integrar inquietuds i valors de la societat, estan cercant la seva excel·lència empresarial per mitjà, entre d'altres, de l'excel·lència social.
Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS
La RSE toma cuerpo en territorios diversos
En los dos casos pudimos observar cómo las empresas más modestas manifiestan un interés por la Responsabilidad Social que parte de una base más estratégica y de modelo de negocio que estrictamente filantrópica. Y eso no niega los valores éticos sino que los refuerza.
Tanto el empresariado de un sitio como del otro participaban de unos valores, seguramente
personales y empresariales, pero ya ha quedado lejos para muchas empresas aquella manera de entender el compromiso social como una materia de carácter estrictamente personal. Hoy las pymes y las empresas más modestas entienden que el RSE pasa por una asunción de los valores por parte de la empresa. Y eso no puede ser sostenible si no responde a una integración plena en el modelo de empresa y en su misma estrategia.
Así lo percibe también el sector público. Mientras que el Laboratorio de RSE, organizado por el Ayuntamiento de Vilanova i la Geltrú, forma parte de una programación en la cual se abordan sólo temas de gran interés estratégico para las empresas, en el acto de Lleida organizado por Foro Empresa con la implicación de tres departamentos de la Generalitat de Catalunya, se pretende abordar la RSE desde cada una de sus dimensiones más relevantes. Responsabilitat Global intervino en la sesión sobre Acción Social, promovida por el Departament d'Acció Social i Ciutadania.
En los dos sitios se mostró una inquietud sobre cómo comunicar la responsabilidad social en el caso de las empresas pequeñas, más cuando son empresas que invierten poco en publicidad y cuando esta técnica no es la más adecuada para comunicar un compromiso de carácter ético.
El hecho de que cada vez se hable más de la RSE en ámbitos territoriales, y con la organización desde la propia realidad local, es una gran noticia y un buen síntoma. No sólo para la propia RSE. Sobre todo para el dinamismo de las empresas. Este interés guarda una clara correlación con la existencia de empresas que, más allá de su dimensión, quieren mejorar, quieren desarrollarse, quieren integrar inquietudes y valores de la sociedad, están buscando su excelencia empresarial por medio, entre otros, de la excelencia social.
22.11.07
Els recursos humans de l'RSE
Publicat a Ser Responsable (Noviembre 2007)
Publicat a IARSE
Publicat a Europa Press
Publicat a Canal Empresa Sostenible
La percepción de que la RSE es una estrategia hacia el “exterior” y promovida desde el espacio “directivo” está muy extendida en nuestras empresas, a lo que ha contribuido, sin duda, el recelo inicial de los sindicatos y un enfoque excesivamente alejado de la cotidianeidad. La confusión inicial entre conceptos y prácticas de reputación corporativa o marketing social en relación con la RSE, así como el lento pero progresivo avance como estrategia central de las empresas, han influido en esta percepción “alejada” de la vida laboral. Pero, para que la RSE impregne de manera integral todas las actuaciones de la compañía, conviene revisar cuál debe ser el verdadero papel del trabajador en su gestión y desarrollo. La RSE debe mirar hacia dentro para convertirse, primero, en una estrategia interior, compartida y participada por todos los empleados.
Continuar llegint Los Recursos Humanos de la RSE
19.11.07
Enllà i ençà dels límits legals. O la diferència entre construir imatge o haver de reparar-la
Avui surten dues notícies interessants a la premsa:
L'una segons la qual IKEA substituirà uns matalassos [notícia català - castellà] que tenen uns components que no responen al nivel de qualitat de l'empresa ha establert. Malgrat que estan dins del marc legalment permès, la companyia assumirà no només la substitució sinó la recollida domiciliària. O entenen que el tema és greu (i que els límits legals es queden curts) o bé volen fer una demostració de quina és l'exigència del seu compromís. Sigui com sigui, donat que estaven dins dels límits legalment permesos, en general podem dir que la seva imatge en surt enfortida i la confiança que ens mereix reforçada.
La segona va sobre l'aigua que es beu en certs barris de Barcelona [notícia català - castellà], la qual pot produir càncer al cap de períodes prolongats d'ingerir-ne. Es tracta d'aigua procedent del Llobregat que, de vegades, supera els nivells màxims permesos de trihalometans, un compost químic que, consumit a llarg termini, pot tenir efectes cancerígens. Aquesta substància es genera durant el procés de potabilització de l'aigua per la reacció de la matèria orgànica, encara no tractada, amb el clor utilitzat per desinfectar, segons l'Agència de Salut Pública de Barcelona. El seu gerent ha demanat a Aigües de Barcelona que millori les plantes de tractament i filtri l'aigua del Llobregat, al seu pas per Súria, per extreure les sals de potassi i de clor que adquireix el riu al passar prop de de les mines de potassa de la zona.
En aquest segon cas, que afecta el sector públic i una empresa d'un sector regulat, estem parlant d'un incompliment del marc legal i amb greus conseqüències a la salut de les persones. En aquest cas l'RSE no estaria enfocada a una millora de la imatge i la confiança (això seria secundari) sinó a una ràpida transparència de quina és la situació real, i a un pla d'acció per a posar remei immediat a aquesta greu situació. Caldria veure a més si hi ha drets a reclamació per part de persones que puguin haver desenvolupat malalties cancerígenes o en desenvolupin en el futur. Que és que no es mesurava fins ara aquest indicador?
Són dos excel·lents exemples de com el tema de la salut i els compostos químics es poden abordar, amb anticipació i amb estàndards més exigents que els marcs legals o amb necessitat de reaccionar a realitats que ja poden haver causat un impacte greu a la ciutadania.
Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS