24.10.14

Reconeixement a 77 empreses Leader i a 50 cellers catalans per gestionar la seva RSE i estudiar la petjada de CO2 del vi

En un acte el 23 d’octubre a Falset, presidit pel Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí

Setanta-set petites empreses Leader de Catalunya  i una cinquantena de cellers rebran aquest proper dia 23 d’octubre a Falset un certificat de reconeixement als seus processos d’implantació de polítiques de Responsabilitat Social i de càlcul de la petjada de CO2 en el procés d’elaboració del vi, respectivament. El conjunt d’aquestes organitzacions han participat en els projectes de cooperació catalana Gestió Sostenible Rural i Vi+Net, finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el marc del PDR 2007-2013. L’acte, que tindrà lloc a partir de les sis de la tarda al Palau del Vi de la capital del Priorat, estarà presidit pel Conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí.

Amb la certificació de la Responsabilitat Social Empresarial d’aquestes 77 empreses, ja són un total de 281 els beneficiaris d’ajuts Leader que des de la convocatòria 2009 han acreditat la implementació de processos de millora en l’àmbit econòmic, ambiental i social de la seva activitat. Aquesta xifra, que superarà les 350 empreses a final del període, situa el projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural, coordinat pel grup Adrinoc, com un dels programes públics de foment de la RSE a la petita i mitjana empresa més importants de l’Estat espanyol.

Gestió Sostenible Rural ha desenvolupat també múltiples accions encaminades a difondre el concepte de la Responsabilitat Social Empresarial entre els diferents agents socioeconòmics dels territoris Leader. Al llarg dels darrers cinc anys s’han organitzat més de 100 actes de sensibilització, s’han impartit diferents cursos formatius a empreses, s’han programat visites d’intercanvi empresarial i s’ha publicat diferent material divulgatiu i pedagògic. Així mateix, el projecte compte amb un observatori de la RSE al món rural, amb més de 10.000 visites l’any: www.gsrural.org, i amb una plataforma d’innovació oberta per al món rural www.smartrural.org.

Vi+Net i càlcul de la petjada de C02

Paral·lelament, en el marc del projecte de cooperació Vi+Net, una cinquantena de cellers de 8 D.O. catalanes han calculat la petjada de CO2 en el procés d’elaboració del vi.  El resultat del treball ha suposat la certificació de 22 vins i l’estimació del càlcul de la petjada de CO2 en 25 vins més. El projecte també ha permès elaborar una eina de càlcul i un manual de bones pràctiques que estarà a disposició dels cellers que hi estiguin interessats.

El projecte ”Vi+Net”, coordinat pel Consorci Leader Priorat Baix Camp,  sorgeix de la iniciativa de cooperació estatal “+Vino-CO2”, desenvolupada durant els anys 2010 a 2013. El projecte, desenvolupat per nou grups d’acció local de tot el territori català, té com a objectiu contribuir a  mitigar i reduir els gasos d’efecte hivernacle (GEH) en el sector vitivinícola. La voluntat última és la millora del medi ambient i la generació d'ocupació.

El projecte també pretén valoritzar el medi rural fomentant pràctiques que mitiguin l'emissió de gasos d'efecte hivernacle en el sector vitivinícola, i demostrar que les pràctiques tradicionals també contribueixen a reduir l'emissió d’aquests gasos.

Aquesta millora mediambiental generarà un valor afegit a la producció de vi, i ajudarà a que el sector avanci en la qualificació mediambiental dels seus productes com un valor afegit que els permetrà consolidar-se en els mercats més exigents.

Font