28.2.17

Atenció pimes: ja es pot demanar informació per a la nova edició d’RSE.Pime

  • En LogoRSE.Pimeles properes setmanes s’obrirà la convocatòria per participar en el programa RSE.Pime 2017 dirigit a pimes catalanes.
  • Des d’ara ja es pot demanar informació
  • RSE.Pime és un programa pràctic i gratuït d’implantació de l’RSE a les pimes catalanes, a través d’un procés de 5 tallers grupals i dues consultories a l’empresa.



Si sou una pime interessada en la Responsabilitat Social, molt aviat tindreu l’oportunitat de prendre part en el programa RSE.Pime 2017. Podeu demanar informació a través d’aquest enllaç
Objectius del Programa RSE.Pime 2017
RSE.Pime ha de servir perquè les empreses participants acabin disposant d’un Pla d’acció d’RSE seguint la metodologia proposada i comptant amb l’acompanyament expert i espais de trobada amb les altres empreses participants, amb cinc tallers grupals i dues tutories individuals.
Després d’una introducció al marc conceptual i una autoavaluació, una anàlisi de la sostenibilitat segueix en què cada empresa reflexiona sobre l’impacte social de la seva activitat principal i busca solucions que poden tenir un efecte positiu en les persones, el medi ambient i la comunitat. El resultat és un pla d’acció que es discuteix amb altres gestors que participen a la xarxa d’aprenentatge. Al final del programa, els participants han comprès què significa la sostenibilitat per als seus negocis, han tingut l’oportunitat d’experimentar i han conformat un pla d’acció.
Aquí podeu veure les característiques del programa

Per què participar en el programa RSE.Pime 2017
Si sou una pime interessada en la Responsabilitat Social, ara teniu l’oportunitat de prendre part en el programa RSE.Pime.
  • Disposar d’un Pla d’acció elaborat per la pròpia empresa per mitjà d’un procés àgil i pràctic.
  • Començar immediatament a gestionar la pròpia RSE mitjançant un programa adaptat a les característiques de les pimes.
  • Disposar d’un acompanyament expert i la possibilitat de compartir els progressos amb altres directius de pimes, creant sinergies.
  • Participar d’una xarxa de coneixement més enllà del període inicial.
  • Gaudir de visibilitat del compromís i del reconeixement d’haver participat en el programa (logo acreditatiu)
Com participar en el Programa RSE.Pime 2017
Per a participar-hi, cal comunicar l’interès i una comissió tècnica integrada per Respon.cat, el Consell de Cambres de Comerç i la Generalitat de Catalunya seleccionaran les empreses 15 participants.
  • Els destinataris són les pimes, amb el focus posat en les empreses petites (entre 10 i 49). S’escolliran 15 empreses participants.
  • Empreses amb sensibilitat en temes ambientals, socials, laborals, bon govern… que no han fet el pas a estructurar la gestió de la Responsabilitat Social i que estiguin interessades a iniciar un procés en aquest sentit.
  • Per cada empresa hi participarà una persona, sempre de nivell directiu, especialment el màxim directiu. Altres persones de l’empresa podran participar en les accions complementàries (càpsules de coneixement).
  • Se n’espera un alt nivell de compromís per a seguir el programa i finalitzar-lo amb èxit. 
Combinat_RSE.Pime2017

El Programa RSE.Pime 2017 està organitzat per Respon.cat, amb la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç, el Palau Macaya i el suport del Departament d’Empresa i Coneixement

Corresponsables celebra la Jornada 100

100_Corresponsables_Respon.cat
  • El proper 9 de març tindrà lloc la Jornada Corresponsables 100.
  • Responsabilitat Global hi recollirà un reconeixement per la seva implicació en RSE.
Corresponsables celebra en aquest any les seves 100 Jornades Corresponsables, trobades que s’emmarquen dins el I Fòrum Iberoamericà de Comunicació Responsable i en els quals es donarà a conèixer la 12a edició de l’Anuari Corresponsables.
Les primeres cites són a Madrid, el proper 28 de febrer i a Barcelona el 9 de març. En tots dos trobades participaran representants d’organitzacions líders en comunicació i en desenvolupament sostenible com BBVA, Endesa, Heineken, Leroy Merlín, Suez i Reale Seguros qui reflexionaran sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la importància de la comunicació entorn d’ells per assolir-los.
També estaran presents experts d’organitzacions com Ajuda en Acció, Forética, Fundació Seres, EBEN i Pacte Mundial, entre altres, que aportaran les claus per a una comunicació responsable efectiva des del punt de vista dels diferents grups d’interès.
A la tarda, se celebraran diversos Tallers Corresponsables que aprofundiran en determinats ODS com: l’ODS 3 Salut i Benestar; l’ODS 8 Treball decent i creixement econòmic; l’ODS 10 Reducció de les desigualtats; l’ODS 11 Ciutats i Comunitats Sostenibles; o l’ODS 17 Aliances per assolir els Objectius.
L’assistència és gratuïta tot i que les places són limitades i és imprescindible reservar en els següents enllaços:
Informació bàsica
  • Dia i hora: 9 de març de 9.00 a 17.00h
  • Lloc: ESPAI ENDESA, Roger de Flor, 48, 08018 Barcelona

24.2.17

Seminari “Vulnerabilitat urbana i Drets Humans – Els nous reptes de la cooperació entre ciutats”.




  • Josep Maria Canyelles intervindrà amb una ponència sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible en el món local

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT_Poster_A4L’Associació de les Nacions Unides i la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, organitzen divendres 24 de febrer el Seminari “Vulnerabilitat urbana i Drets Humans – Els nous reptes de la cooperació entre ciutats”.

Aquest tindrà lloc a la Sala Plató del Mati Manning (C. Montalegre, 7, Barcelona) de 9.30h a 14.00h. Descarregar programa.


VULNERABILITAT URBANA, SOSTENIBILITAT I DRETS HUMANS. Els nous reptes de la cooperació entre ciutats

24 de febrer de 2017
Sala Plató, Pati Manning. C/ Montalegre 7. Barcelona

9,30 h. Inscripcions

10,00 h. INAUGURACIÓ
Sr. Josep Lluis Alay, comissionat de Relacions Internacionals. Diputació de Barcelona
Sr. Eduard Sagarra, president de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya

10.15 h. CONFERÈNCIA INAUGURAL
“Transformant les ciutats. Una aproximació als Objectius de Desenvolupament Sostenible”
Sra. Dunja Krause, investigadora de l’Institut d’Investigació de les Nacions Unides per al Desenvolupament Social, UNRISD

10,45h Presentació i discussió del marc introductori. DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE vs VULNERABILITAT URBANA: els nous reptes de les ciutats
Modera: Xavier Guerrero, adjunt direcció ANUE
  • Ciutats sostenibles en el marc dels ODS. Sr. Raúl Sánchez, doctor en economia internacional i desenvolupament. Ex assesor de l’Oficina UN Habitat Madrid.
  • La vulnerabilitat urbana i els drets humans. Sr. Dan Lewis, cap del Programa de Ciutats Resilients. UN Habitat Barcelona
11,45 h Pausa cafè

12h Presentació i discussió. BONES PRÀCTIQUES DE COOPERACIÓ ENTRE CIUTATS
Modera: Lupe Moreno, cap de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament. Diputació de Barcelona.
  • Els ODS en l'àmbit local. Sr. Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, soci-consultor de Vector 5, i coordinador de Respon.cat
  • Turisme sostenible. Sr. Ernest Cañada, coordinador d’Alba Sud.
13h. Debat
13,30 h. Fi de la Jornada

23.2.17

Passar de l'RSE als Territoris Socialment Responsables permet abordar una nova cultura empresarial, segons Canyelles a @RadioSantBoi


El programa La Terra de Ràdio Sant Boi va entrevistar aquest dimarts Josep Maria Canyelles, en qualitat d'expert en Responsabilitat Social de les Empreses i les Organitzacions. En primer lloc es va fer un repàs de la seva trajectòria com a promotor independent i de la creació de la consultoria Vector 5 · Excel·lencia i sostenibilitat, per passar després a presentar l'associació empresarial Respon.cat i alguns dels programes que porta a terme com Focus de l'RSE a Catalunya o RSE.Pime.

L'estrevista ha estat càrrec de Jose L. Gordón i en Víctor Luna, ambientòlegs i responsables de l'espai de Medi Ambient i Sostenibilitat. Podeu sentir l'entrevista aquí (a partir del minut 2:30).


Extret del Facebook del programa:
En el present episodi de La Terra hem comptat amb la presència del Josep-Maria Canyelles, soci-consultor de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat i coordinador de Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de l'RSE a Catalunya. Com a màxima autoritat en la matèria en el nostre país, ens explica què és la resposabilitat social de les empreses i en què consisteixen els territoris socialment responsables. No us ho podeu perdre! Ajuntament Sant Boi Sant Boi boig pel Medi Ambient http://www.ivoox.com/17182520


22.2.17

Que no parli d'RSE una empresa amb ecoeficiència i filantropia però amb discriminació de gènere, diu Canyelles a la Jornada He for She

  • Dijous 16 va tenir lloc al Palau Maricel de Sitges la Jornada He for She. Homes i dones parlem d'igualtat. 
  • Josep Maria Canyelles va aportar el punt de vista de la responsabilitat social de les empreses i les organitzacions 
  • La jornada tenia per objecte sensibilitzar i promoure la igualtat a les organitzacions i forma part del programa He for She impulsat per Nacions Unides arreu del món.



Promoure la igualtat entre homes i dones a totes les organitzacions és l'objectiu de la campanya de Nacions Unides "He for she". A Sitges, s'ha posat a debat aquesta situació amb representants de l'Ajuntament i de l'associació de dones emprenedores "Talent Femení".

Segons Dades del centre d'iniciatives econòmiques Nivell 10, els homes encara són el 54% dels nous emprenedors, però als cursos de formació que es fan a Sitges ja hi ha un 55% de les assistents que són dones. Això fa pensar que en un futur la xifra d'emprenedors s'igualarà. I és que els experts consideren que alguns aspectes de la crisi econòmica han servit perquè les dones fessin passos endavant.



La Dra. Mònica Gelambí, experta en polítiques públiques de gènere i RSC a les organitzacions, fa pronunciar una conferència sobre “Empresa i Dona”, on va abordar les característiques de l’emprenedoria femenina a Catalunya, l'emprenedoria com opció per trencar el sostre de vidre i com a alternativa per harmonitzar els diferents temps de la vida quotidiana, i també va parlar de les dones empresàries i la gestió del gènere a l’empresa.

Tot seguit han intervingut un seguit de dones emprenedores, que han hagut de fer front a situacions complexes al llarg de la seva vida, en molts casos lluitant contra condicions adverses per raó de gènere: Maria del Mar Romero, Directora General i fundadora IndoorClima; Anna Miró, Coordinadora Administrativa, Consorci de Museus de Sitges; Cristina Mestre, Empresària, SiSitges, Centre d'antiguitats, art i decoració; i Pilar Llopis, Empresària, Art Natura taller floral.

En aquesta mateixa taula rodona ha intervingut Josep Maria Canyelles, expert Responsabilitat Social Empresarial,  soci-consultor de Vector 5, promotor de Responsabilitat Global i coordinador de Respon.cat, que ha explicat el sentit de l'RSE i com aquest enfocament de gestió aborda la perspectiva de gènere. Canyelles ha donat a conèixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, fent referència explícitament al número 5: Aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar totes les dones i les nenes. Va explicar com s'ha desenvolupat el projecte Focus de l'RSE a Catalunya, des de l'associació Respon.cat, que permet que les organitzacions apliquin els ODS a partir d'una visió de territori, que els confereix més sentit i que fa que sobretot les pimes s'hi puguin trobar més implicades. En aquest sentit, va explicar que la Reforma horària és un Focus rellevant a Catalunya encara que no aparegui als ODS, però que precisament és la manera com a Catalunya hem de treballar per a l'ODS de la Igualtat, o el de la Salut, o el de l'Educació, o el del Treball decent.

Canyelles va enfasitzar que una empresa no hauria de parlar d'RSE si solament té bones pràctiques en alguna àrea, com podria ser ecoeficiència o en filantropia, per exemple, però alhora té males pràctiques significatives en altres, com podria ser elusió fiscal o discriminació de gènere. En aquest sentit va convidar a ser exigents en l'RSE i a comprendre que es tracta d'un enfocament transversal, integral i holístic, cosa que no implica que l'empresa hagi de ser excel·lent en tot ja que es tracta d'un estil de gestió que pretén la millora contínua en àrees que habitualment no s'havien tingut en compte en la gestió empresarial.

Que no parli d'RSE una empresa 
amb ecoeficiència i filantropia 
però amb discriminació de gènere, 
diu Canyelles a la Jornada He for She

El coordinador de Respon.cat va cloure la seva intervenció donant a conèixer l'Ideari Respon.cat de la Responsabilitat Social i, mostrant el cartell, va llegir-ne dos fragments:
  • Cada organització és coresponsable del seu entorn social, ambiental, econòmic i emocional. Decidim ser part de la solució. Volem contribuir al bé comú. Som empreses, som societat.
  • Creiem en les persones.Som sensibilitats, som inquietuds, som talent. La diversitat ens enriqueix; la igualtat d’oportunitats ens dignifica; la conciliació ens fa més lliures. Aspirem a ser organitzacions positives amb persones positives.
L'acte inaugural ha estat a càrrec de Susana Villagrasa, presidenta de l’Associació d’empresàries Talent Femení, i Noemí Cano, gerent de l'associació. Finalment ha tingut lloc la cloenda de l’acte a càrrec d'Aurora Carbonell, Regidora Promoció Econòmica, Turisme i Platges, i un còctel per gentilesa de Vallformosa. Cal destacar la nota cultural “Sculptural Action", una performance a càrrec de l’escultora Elvia Cor.

Nota: Avui 22 de febrer és el Dia per la Igualtat Salarial; el proper 8 de març serà el Dia de les Dones; i el 25 de novembre serà el Dia contra la Violència de Gènere.


Xerrada sobre Responsabilitat Global a Les Corts (Barcelona) Dt 28'feb

RESPONSABILITAT GLOBAL



Dt 28 de febrer  a les 19h
Lloc: Centre Cívic Joan Oliver "Pere Quart" (Comandant Benitez, 6, Les Corts, Barcelona)
Inscripció gratuïta 


El dimarts 28 de febrer tindrà lloc a les 7 del vespre una xerrada de Josep Maria Canyelles sobre Responsabilitat Global.


A càrrec de: Josep M. Canyelles, formador, assessor i consultor independent en RSE. Roman Calavera, gerent de Lleuresport i ideòleg de la iniciativa Sinèrgics.

Josep M. Canyelles ens exposarà com es desenvolupen les polítiques de responsabilitat social tant de les empreses com del sector públic i social, amb especial incidència en les estratègies col·laboratives, els partenariats i les aliances estratègiques. Ha estat pioner en línies com Territoris Socialment Responsables o l’RSE aplicada a sectors com el comerç detallista, les microempreses, les organitzacions no lucratives, el sector públic o en aspectes com la cultura i la llengua.

Roman Calavera ens explicarà com va sorgir el projecte Sinèrgics, un espai coworking de caràcter públic i social, que té com a finalitat millorar i contribuir en el creixement i potència del barri de Baró de Viver.

L’ aforament és limitat, per això, cal inscripció prèvia. Us hi podeu inscriure de manera presencial, o també a: perequart@lleuresport. cat o al 933 398 261.


Fi d'inscripció: 27/02/2017

El Centre Cívic Joan Oliver "Pere Quart" és un equipament municipal del Districte de les Corts.

[EVENTO] ¿Cómo ser una empresa atractiva en el S XXI? RSE y Cooperación. Oiartzun Euskadi

¿Cómo ser una empresa atractiva en el S XXI? RESPONSABILIDAD SOCIAL Y COOPERACIÓN

DÍA jueves, 2 de marzo de 2017
HORARIO 10:00 - 14:00
LUGAR SALTO SYSTEMS - Oiartzun, Guipuzkoa, Euskadi

Si queremos que nuestra empresa sea considerada como referencial y atractiva, además de la rentabilidad económica, deberemos tener en cuenta el desarrollo de la comunidad de nuestra área de influencia o nuestro entorno. No olvidemos que las empresas avanzadas tienen como uno de sus pilares la responsabilidad social, ya que dicha responsabilidad revierte en la continuidad misma de la empresa.

En esa línea, si los compromisos ligados al medio ambiente, igualdad de género, conciliación laboral-familiar o al desarrollo de la comunidad-sociedad más próxima e incluso los ligados al compromiso con el desarrollo de otros países se han instalado ya en la mayoría de las empresas, contribuir a la convivencia entre distintas comunidades lingüísticas y crear redes entre empresas responsables se presentan como retos inmediatos a afrontar.

En esta jornada trataremos dos temas fundamentales: por una parte, el papel de la correcta gestión de los factores que conforman la responsabilidad social de las empresas, y entre ellas la gestión lingüística; y por otra parte, estudiaremos las redes y clusters de empresas, razones para su creación y ventajas que proporcionan.

Insertar estas dos áreas de innovación en las agendas de cada vez más empresas de Oarsoaldea resulta, a nuestro entender, de vital importancia para actualizar y vigorizar el espacio socio-económico de esta zona. Es también objetivo de esta jornada potenciar la visibilidad de las empresas que actúan responsablemente y fomentar la colaboración entre ellas.


Programa

10:00 - 10:10 Presentación
10:10 - 11:10 Ponencia: La responsabilidad social de las empresas y la gestión lingüística: por qué y cómo abordarlas. Josep Maria Canyelles, Responsabilitat global
11:10 - 11:30 Descanso / Café
11:30 - 12:30 Mesa redonda: La responsabilidad social de las empresas y la colaboración.
  • Nerea Azurmendi, Diario Vasco
  • Fermin Lazkano, Tkgune-Asmaola
  • Beñat Irasuegi, Talaios - Olatu koop
  • Anaje Narbaiza, Elay
  • Miren Lauzirika, Art for Life!
12:35-13:15 Grupo focal
  • ¿Qué necesitamos las empresas para activarnos? Grupo de empresas de Errenteria
  • ¿En torno a qué podemos organizar redes empresariales en Oarsoaldea?
Ponentes 
Josep Maria CanyellesJosep Maria Canyelles
Experto en responsabilidad social de las empresas y las organizaciones. Creador de la consultoría Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat, promotor de Responsabilitatglobal.com y del proyecto Collaboratio para impulsar Territorios socialmente responsables. Consultor de empresas, gobiernos y no lucrativas. Coordinador de Respon.cat, iniciativa empresarial para el desarrollo de la RSE en Catalunya.
Fotografía: Frederic Camallonga
 
Anaje NarbaizaAnaje Narbaiza
Responsable de Metrología de la empresa ELAY de Antzuola y secretaria de su plan. Es la primera experiencia que ha logrado que el euskara sea su idioma de trabajo. También ha repercutido en el pueblo ya que el incremento del uso del euskara se ha incrementado de modo espectacular en las tres principales empresas de Antzuola.
Fotografía: Argia
 
Miren Lauzirika 
Miren Lauzirika
Ideadora, consultora y formadora. La consultoria Art for Life! quiere fomentar la creatividad aplicada al entorno laboral y social. Vicepresidenta de la asociación EmakumeEkin, red de apoyo para mujeres emprendedoras que tiene como finalidad dar visibilidad a las mujeres en el mundo empresarial.







Fermin LazkanoFermin Lazkano
Responsable servicios y formación para empresas del Instituto de Máquina Herramienta de Elgoibar (IMH). Coordinador de la red Tkgune Fabricación para ayudar en la innovación aplicada a la pequeña y mediana empresa industrial. Guía de “Fabricación aditiva” en la red Gipuzkoa 4.0 de Fabricación avanzada. Consultor de Estrategia e Innovación. Economista y Master en Gestión de la Innovación.
Fotografía: Dani Blanco. Argia
Beñat Irasuegi



Beñat Irasuegi
Promotor y trabajador de la cooperativa Talaios de Errenteria, en el ámbito de su gestión y promoción. Participa en el proyecto Olatukoop (red creada por empresas, sociedades, organizaciones y cooperativas que desea impulsar la economía social transformadora). Participa en el programa Koopfabrika impulsando la nueva economía social y el emprendizaje social en tres comarcas de Gipuzkoa (Alto Deba, Beterri-Buruntza y Oarsoaldea).
Fotografía: Tapuntu
Nerea Azurmendi 


Nerea Azurmendi
Periodista. Ha trabajado en varios medios de comunicación: Deia, Eguna, Diario Vasco... y fue directora del semanario Zabalik. Ha sido responsable de la oficina de prensa del Ayuntamiento de Donostia-SanSebastian y del Consejo Económico Social Vasco.
Fotografía: Dokumentala Gaur irekiko ditu ateak .




Fuente: https://www.biolur.net/es/hasiera 

Nola izan enpresa erakargarri XXI. Mendean? ERANTZUKIZUN SOZIALA ETA ELKARLANA

Nola izan enpresa erakargarri XXI. Mendean?
ERANTZUKIZUN SOZIALA ETA ELKARLANA

EGUNA 2017ko Martxoak 2, osteguna | ORDUTEGIA 10:00 - 14:00 | LEKUA SALTO SYSTEMS - Oiartzun

Enpresa erakargarria izateko, irabazi ekonomikoei ez ezik, eragin eremuko komunitatearen garapenari ere erreparatu behar diogu. Enpresa aurreratuek gizartearekiko konpromisoa dute iparretako bat, horrek ere enpresaren iraunkortasunari laguntzen diolako.

Bide horretan ingurumenak, berdintasun politikak, lana eta familia orekatzeko kontziliazio neurriak edota gertuko gizartearekiko zein garapen bidean dauden herrialdeekiko konpromisoak enpresa gehienetan bere lekua aurkitu badute, hizkuntza komunitateen arteko bizikidetza bermatzea eta enpresa arduratsuen sareak eraikitzea gaur eta biharko enpresa arrakastatsuek gainditu beharreko erronkak dira.

Jardunaldi honetan bi gai nagusi jorratuko ditugu: batetik enpresen ardura soziala osatzen duten faktoreak eta hauen baitan hizkuntzen kudeaketa egokiak betetzen duen papera; eta bestetik enpresa sareak aztertuko ditugu, horiek eratzeko arrazoiak zein onurak aztertuz.

Bi arlo berritzaile hauek Oarsoaldeko gero eta enpresa gehiagoren agendan txertatzea berebiziko kontua baita bertako espazio sozio-ekonomikoa eguneratu eta indartzeko. Jardunaldi hauen helburua da, baita ere, arduratsu jokatzen duten enpresen ikusgarritasuna areagotzea eta haien arteko elkarlana sustatzea.


Egitaraua


10:00 - 10:10 Aurkezpena
10:10 - 11:10 Hitzaldia: Enpresen ardura soziala eta hizkuntza kudeaketa: zergatik eta nola ekin.
Josep Maria Canyelles, Responsabilitat global
11:10 - 11:30 Atsedenaldia / Kafea
11:30 - 12:30 Mahai Ingurua: Enpresen erantzukizun soziala eta elkarlana.
  • Nerea Azurmendi, Diario Vasco
  • Fermin Lazkano, Tkgune-Asmaola
  • Beñat Irasuegi, Talaios - Olatu koop
  • Anaje Narbaiza, Elay
  • Miren Lauzirika, Art for Life!
12:35-13:15 Talde Fokala
  • Zer behar dugu enpresok aktibatzeko? Errenteriako enpresa lantaldea
  • Zeren inguruan antola ditzakegu enpresa sareak Oarsoaldean?
hizlariak 
Josep Maria CanyellesJosep Maria Canyelles
Enpresen eta erakundeen erantzukizun sozialean aditua. Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat aholkularitza sortu zuen, responsabilitatglobal.com erakundea eta Lurralde arduratsuak sustatzeko Collaboratio proiektua bultzatu ditu. Enpresa, gobernu eta irabazi gabeko erakundeen aholkularia. Katalunia mailan EES garatzeko respon.cat ekimenaren koordinatzailea.
Argazkia: Frederic Camallonga
 
Anaje NarbaizaAnaje Narbaiza
Antzuolako Elay enpresa industrialeko Metrologia arduraduna, eta planaren idazkaria izan da. Lan-munduan euskara lan Hizkuntza izatea lortu duen lehen esperientzia. Herrian ere eragina izan du; izan ere, Antzuolako hiru enpresa nagusietan euskararen erabilerak gora egin du nabarmen.
Argazkia: Argia






Miren LauzirikaMiren Lauzirika
Sortzailea, aholkularia eta hezitzailea. Art for Life! aholkularitzak sormena sustatu nahi du lan eta gizarte arloetan. EmakumeEkin elkarteko presidente-ordea. Emakume ekintzaileei laguntza eskaini eta enpresa munduan dihardutenak nabarmentzeko asmoz sortutako sarea.
Fermin Lazkano 






Fermin Lazkano
Elgoibarko Makina Erreminta Institutuan (IMH), enpresentzako formazioa eta zerbitzuen arduraduna. Enpresa industrial txiki eta ertainei berrikuntza aplikatuan laguntzeko Tkgune fabrikazio sareko koordinatzailea. Gipuzkoa 4.0 Fabrikazio aurreratuko sarean "Gehitze bidezko Fabrikazioa" arloko erakusle. Estrategia eta Berrikuntza aholkulari. Ekonomista eta Master Berrikuntzaren Kudeaketan.
Argazkia: Dani Blanco. Argia
Beñat Irasuegi 



Beñat Irasuegi
Errenteriako Talaios kooperatibako sortzaile eta langile, estrategia, kudeaketa eta sustapen arloan. Olatukoop ekimeneko partaide (ekonomia sozial eraldatzailea sustatu nahi duen enpresa, elkarte, erakunde eta kooperatibek osatu duten sarea). Koopfabrika programan ari da, Gipuzkoako hiru eskualdetan (Debagoienan, Beterri-Buruntzan eta Oarsoaldean) ekonomia sozial berria eta ekintzailetasun soziala sustatzen.
Argazkia: Tapuntu
Nerea Azurmendi 



Nerea Azurmendi
Kazetaria. Hainbat komunikabidetan lan egin du: Deia, Eguna, Diario Vasco... eta Zabalik astekariko zuzendaria izan zen. Donostiako Udaletxeko prentsa bulegoko arduraduna izan zen, baita Euskadiko ekonomia eta gizarte kontseilukoa ere.
Argazkia: Gaur irekiko ditu ateak dokumentala.

17.2.17

RSE a la Universitat Rovira i Virgili


Aquesta setmana he tingut l'oportunitat de fer dues col·laboracions amb els alumnes de 4t d'ADE, dins l'assignatura de Ciutadania, a la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat Rovira i Virgili, en dos dels seus Campus.


Dilluns va ser a Tortosa, amb el professor Josep Miró, i dijous a Reus, amb la professora Dolors Setó. Les sessions de dues hores es van desenvolupar davant vint i setanta alumnes respectivament, i van servir per a iniciar el bloc sobre la Responsabilitat Social Corporativa dins l'assignatura de Ciutadania, que inclou un seguit de continguts d'interès per als alumnes d'ADE com ara l'RSE, la innovació o l'emprenedoria.


Vaig posar l'èmfasi en el sentit estratègic de l'RSE a partir de casos concrets i destacant que és un enfocament tan vàlid per a gran empresa com per a pime. A més, vaig mirar d'aportar elements metodològics sobre la gestió de l'RSE.

Finalment, vaig aprofitar per mostrar-los els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, i també l'Ideari Respon.cat de l'RSE, i els vaig deixar el pòster perquè el puguin penjar a la facultat.

Parlant de Responsabilitat Social alumnes 4rt ADE Molt contents de la teva exposició!





Molt bona xerrada avui a la facultat amb sobre la responsabilitat social de les empreses! 👏🏻👏🏻


16.2.17

Desigualtat salarial entre homes i dones

  • La diferència en les franges salarials més baixes arriba al 42,6% en perjudici de les dones
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat els resultats de l’estudi “La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones”, el primer que elabora la Generalitat de Catalunya a través de l’Observatori del Treball i Model Productiu.

La principal conclusió de l’estudi, elaborat amb les darreres dades disponibles (relatives a l’any 2014), és que, de mitjana, les dones guanyen en termes anuals un 26% menys que els homes, la bretxa salarial més alta des de 2008. Aquest percentatge s’apuja fins el 42,6% quan s’analitzen les franges salarials més baixes, ja que les desigualtats no són uniformes en tots els nivells salarials. L’estudi posa també de manifest que el salari mitjà anual masculí es va situar en els 27.477 euros, mentre que el femení va ser 7.123 euros inferior, en concret 20.324 euros.

La desigualtat entre homes i dones en l’àmbit del treball es manifesta en la infravaloració de les feines realitzades principalment per dones, en l’escassa presència de dones en llocs de lideratge i decisió, en les dificultats per conciliar vida personal, familiar i laboral, així com en la molt desigual distribució de les responsabilitats familiars, domèstiques i de cura.

Diferències per característiques personals de treballadors/ores
  • Els homes cobren més que les dones en tots els trams d’edat i la bretxa salarial es fa més visible en el grup de 55 anys i més, i també guanyen més que les dones en tots els nivells de formació.
  • A partir dels 35 anys, el guany per hora de les dones es manté estancat, fet que es podria atribuir a la influència en la seva carrera laboral de la conciliació de la vida laboral i personal.
  • A més antiguitat en l’empresa, més diferència salarial hi ha entre home i dona, probablement perquè la dona troba més obstacles derivats del treball a temps parcial i dedicació a conciliació de vida laboral i familiar.
Diferències atribuïbles al lloc de treball
  • La bretxa salarial és més elevada en el treball a temps complet que a temps parcial.
  • La bretxa salarial s’amplia entre els que  treballen amb contracte indefinit mentre que resulta a favor de les dones en el cas dels contractes temporals (elles cobren per hora una mica més que els homes quan treballen temporalment).
  • Hi ha menys dones que treballen en ocupacions que requereixen major nivell de qualificació.
  • Per tipus d’ocupació, la major bretxa salarial de gènere es registra en serveis de restauració, personal i venedors/ores, i per activitat econòmica en activitats financeres i assegurances.
Diferències per empreses
  • A les empreses de menor dimensió, els salaris són més baixos tant per homes com per dones i les diferències per sexes són més elevades.
  • A les empreses privades augmenten les diferències salarials en comparació amb les empreses públiques.
  • Els convenis col·lectius de centre de treball presenten major diferència salarial per sexe; en canvi, hi ha menys diferència salarial als convenis d’empresa.

8.2.17

Josep Maria Canyelles nomenat ambaixador de Vilanova i la Geltrú junt amb altres vuit persones per contribuir al desenvolupament de la ciutat

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha fet públic la creació de la figura dels ambaixadors de la ciutat, i ha donat a conèixer els nous primers designats amb aquesta funció, entre els quals Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, soci-consultor de Vector 5, i coordinador de l'associació empresarial Respon.cat.
  • VNG compta amb un grup d'ambaixadors per donar a conèixer la ciutat i atraure-hi activitats  
  • Ja hi ha previstos dos congressos internacionals per als propers mesos a VNG
 
 
Roda de premsa del govern municipal aquest matí

07/02/2017
L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha fet públic aquest matí el grup inicial de persones que exerciran "d'ambaixadors" de la ciutat en els seus àmbits de relació professional. Es tracta de 9 persones que han assolit prestigi i que col·laboraran amb la ciutat per captar activitats o esdeveniments d'abast nacional o internacional, i alhora per donar a conèixer Vilanova i la Geltrú allà on vagin.

Són "vilanovins i vilanovines que es comprometen de manera altruista a aprofitar els seus coneixements i contactes per contribuir en el desenvolupament de la ciutat", ha ressaltat Neus Lloveras. L'alcaldessa recorda que el "Projecte Ambaixadors" és una de les accions previstes en el Pla Estratègic de Vilanova i la Geltrú, que estan elaborant conjuntament l'Ajuntament de la ciutat i l'ADEPG.

El "Projecte Ambaixadors" de moment ja ha facilitat la programació de dos congressos internacionals que acollirà Vilanova i la Geltrú aquest primer semestre de 2017. El primer serà Oceanoise, impulsat pel científic Michel André, que tindrà lloc del 8 al 12 de maig a l'Auditori Municipal Eduard Toldrà. Es tracta d'un congrés mundial bianual sobre la contaminació acústica al mar, del qual fa dos anys ja se'n va celebrar a Vilanova i la Geltrú la primera edició i va reunir 250 experts de tot el món.

El segon serà el congrés Engineering of Chemical Complexity (ECC9), que vindrà a Vilanova i la Geltrú de la mà de l'investigador Jordi Hernández Borrell. El congrés, que tracta sobre sistemes complexos de física i química, bioquímica i biologia, tindrà lloc del 19 al 22 de juny a Neàpolis. Serà la novena edició d'aquest esdeveniment bianual, el qual sempre fins ara s'havia celebrat a Alemanya. S'hi preveu l'assistència d'entre 70 i 100 persones.

El grup d'ambaixadors és obert i està format inicialment per aquestes persones:

Michel André
Professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB). Els seus treballs estan centrats en el desenvolupament de tecnologies per al control de la contaminació acústica als mars.

Jordi Hernández Borrell
Institut Català de Nanotecnologia. Professor titular de l'àrea de Química Física de la Universitat de Barcelona. Investigador visitant en diferents universitats.

Anna Poch
Llicenciada en Periodisme i en Comunicació Audiovisual per La Universitat Pompeu Fabra. Actualment s'ocupa de la secció política de Televisió de Catalunya.

Sanjay Peters
Doctor en economia per la Universitat de Cambridge. Professor del Departament d'Economia i Director del Centre de Mercats Emergents d'IESE Business School a Barcelona.

Valentí Guasch
Director de l'Àrea de Rercerca i Transferència de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Joan Martí Molist
Doctor en Geologia per la Universitat de Barcelona.
Professor d'Investigació del CSIC i coordinador del Grup de Vulcanologia de Barcelona (GVB).

Antoni Mansilla
Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya. Conselles del grup Clada i Soci Director estratègic i de Desenvolupament de Lavola Consultors.

Eduard Brull
Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials. Director General del Grup Qualitat.

Josep Maria Canyelles
Màster en Polítiques Públiques i Socials. Actualment lidera diferents iniciatives relacionades amb responsabilitat social en empreses i organitzacions i és el coordinador de Respon.cat. Ha estat director de l'Institut Català del Voluntariat.

Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú 
Notícia al Diari de Vilanova

L’Observatori Dona, Empresa i Economia organitza la VIII Jornada anual ODEE

Captura de pantalla 2017-02-08 a les 16.23.23
La igualtat de gènere en les empreses i les organitzacions representa una garantia d’èxit pel que fa a resultats, organització, meritocràcia, transparència i valors humans.
Aconseguir que l’any 2030 el 50% dels llocs de decisió estiguin ocupats per dones és el principal repte de l’objectiu 5 de l’agenda 2030 de Nacions Unides. Des de Catalunya tenim una diagnosi feta i exposada gràcies a l’elaboració del primer indicador d’igualtat de gènere a Catalunya (ODEE) i uns instruments magnífics som són la Llei 17/2015 d’Igualtat Efectiva de Dones i Homes, la Plataforma de Conselleres i Directives (ODEE), així com d’altres eines que busquen garantir la meritocràcia, l’eliminació de la bretxa salarial, la transparència i la igualtat d’oportunitats.
Cal seguir treballant en aquesta direcció i, sobretot, posar en pràctica les mesures i les eines que ja tenim al nostre abast.
Programa de la Jornada
  • 15.15 h Acreditacions
  • 15.30 h Benvinguda
M. Hble. Sr. Carles Puigdemontpresident de la Generalitat de Catalunya
M. Hble. Sra. Carme Forcadellpresidenta del Parlament de Catalunya
Excm. Sr. Miquel Valls, president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona
Sra. Núria Laopresidenta de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona
Sra. Elisa Durándirectora general adjunta de la Fundació Bancària “la Caixa”
  • 16.00 h Indicador d’Igualtat de gènere de Catalunya 2015
Sra. Anna Mercadédirectora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona
Sra. Carme Povedadirectora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona
Sra. Teresa Maria Pitarch, presidenta de l’Institut Català de les Dones
  • 16.45 h La Igualtat de gènere objectiu 5 de l’Agenda 2030 de la ONU: Per què la Igualtat de gènere és l’eix vertebrador del canvi global?
Sra. Cristina Gallachsecretària general adjunta de Comunicacions i Informació Pública de les Nacions Unides
  • 17.15 h Igualtat de gènere i transparència: innovacions en el bon govern
Sra. Gemma Calvetdirectora de l’Agència de Transparència d’AMB
  • 17.45 h Pausa cafè
  • 18.15 h Taula Rodona: La Igualtat de Gènere a les empreses, garantia d’èxit
Sra. Anna Genersòcia i directora general d’Aguirre Newman Barcelona
Sra. Montse Serradirectora general de Grans Comptes d’HP
Sra. Teresa Manobensdirectora de Gestió del Talent i Universitat Corporativa de Gas Natural Fenosa
Sra. Belén Marróndirectora corporativa en RSC de Quirónsalud
Moderador: Sr. Lluís Realesperiodista @beteve i professor UAB
  • 19:45 h Cloenda
Hble. Sra. Neus Muntéconsellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya
Informació bàsica
  • Dia: dimecres 1 de març de 2017, de 15.15 a 19.45 h
  • Lloc: CAIXAFORUM BARCELONA
    Av Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8, 08038 Barcelona
  • Més informació a Sra. Gemma Bercial, T/ 902 448 448 – Ext. 5483 donaempresaeconomia@cambrabcn.org
  • Incripcions en aquest enllaç