31.5.09

Desitjaríem exemplaritat pública

Sovint fem escrits que vénen motivats per una notícia del moment i aprofitem per a donar a conèixer una determinada informació o una bona/mal pràctica i hi fem alguna reflexió o comentari des de l'enfocament de la Responsabilitat Social.

Hi ha moments que, no de manera voluntària sinó com a fruit de les notícies que la premsa va fent arribar, se'ns fa inevitable fer referència a la RSA (la responsabilitat social del sector públic). Ja ens va bé per tal d'anar promovent la idea que l'RS afecta totes les organitzacions i també aquelles que no tenen interès lucratiu o que el seu sentit rau a servir l'interès general.

D'altra banda, tampoc voldríem generar la idea que el sector públic tingui més casos d'irresponsabilitat que el privat. En primer lloc perquè segur que no seria cert. En segon lloc perquè no tenim cap interès a desprestigiar ni l'empresa ni l'administració sinó tot el contrari.

Precisament perquè creiem en l'empresa com a generadora de valor a partir de productes i serveis i en l'administració com a creadora de valor públic a partir de les seves polítiques públiques, creiem que cal salvaguardar la seva legitimitat tant davant el mercat com davant la societat. Davant la ciutadania.

Per això ens preocupa el constant degoteig de notícies que devaluen el sector públic i el sector privat. Però potser ens preocupa més en el cas del sector públic, perquè mentre que les empreses estan cridades a respectar la llei, de les administracions no només hauríem d'esperar-ne això sinó una excel·lència en llur exemplaritat.

Malauradament, massa sovint no sabem apreciar avui dia les diferències entre un i altre sector: és clar que hi ha gent respectuosa en un i altre sector! És clar que les males pràctiques tenen un abast menor respecte les correcte o les bones! Però això no treu que existeixen males pràctiques que en el cas del sector públic haurien de fer-se fonedisses de manera immediata ja que altrament de quina legitimitat està investida per a demanar RSE a les empreses?

Salvant totes les diferències que vulgueu, no hi ha gaire diferència en la manera d'actuar entre el Ministeri de Defensa en el cas de la grip A en una caserna militar a Madrid i la Central Nuclear d'Ascó en el cas de la fuita de partícules radioactives. En tots dos casos hi ha ocultació i manca de transparència; i en tots dos casos es va permetre l'entrada de visites escolars a les seves instal·lacions quan ja sabien que hi havia fuites nuclears en un cas i virus de la grip en l'altre.

Com a defensors de l'interès públic i del paper del sector públic, ens sap greu que aquestes comparacions ens vinguin al cap i no observem, en general, dins aquest sector una voluntat no ja d'esmena sinó de fer un salt endavant en l'RSA. Per cert, el president espanyol, Rodriguez Zapatero, va prometre que totes les empreses i organismes autònoms de les administracions governades pel seu partit acabarien el mandat amb un codi ètic, una memòria i la introducció de clàusules socials: se'n recordaran?

Mentrestant, els temes que susciten debat polític són sobre si el president del govern espanyol ha fet servir un avió oficial per a anar a actes electorals, cosa que és lògica i que també feia el partit que ara és oposició quan governava. És una norma de seguretat i no té res a veure amb, per exemple, l'ús privat que ha fet el primer ministre d'Itàlia, Silvio Berlusconi, d'avions militars en què suposadament ha portat a les seves festes a l'illa de Sardenya cantants, amics, ballarines... per passar 48 hores de festa.

Posem aquest darrer exemple que a mostrar que el desgast de la imatge del sector públic es produeix fins i tot en referència a matèries que són correctes però que són aprofitades en el debat polític per a fer un desgast de l'adversari, sense reparar en el fet que l'erosió de la legitimitat política afecta a tothom per igual i que finalment pot tenir conseqüències en la consciència ciutadana difícils de guarir.

Per acabar aquest escrit, posarem un altre exemple. Si els anterior fan referència a la pèrdua de legitimitat entre la ciutadania en general, el d'ara fa referència a la pèrdua de confiança entre les persones i organitzacions que hi estan més a prop, que són grups d'interès, que creuen en els valors de la responabilitat social i, sobretot, entre les persones que valoren la coherència. Transcrivim el comentari del tot encertat que apareix a la Vanguadia:

Cafè i comerç just
De vegades les administracions adopten a bombo i platerets decisions per a millorar la seva imatge pública que acaben per rebotar en contra seu. És el cas de l'Ajuntament de Barcelona i les màquines de cafè. Fa set anys el ple municipal va acordar per unanimitat que en les seves dependències es consumiria productes procedents del comerç just, per exemple, cafè distribuït per organitzacions que garanteixen que en la seva producció s'han tingut en compte condicions ambientals, laborals i socials acceptables. Amb el pas dels anys les màquines de cafè procedent de comerç just han quedat relegades a l'ús dels ciutadans que acudeixen a l'Ajuntament a realitzar les seves gestions, mentre que als despatxos els càrrecs públics prefereixen unes modernes màquines amb càpsules de cafè. No és que l'anècdota tingui més importància, però ningú reclamava adoptar una mesura si no es pensava complir més que de cara al públic. ...


Com deia l'entrenador Schuster, "¿hase falta desir nada más?"

Dos emprenedors creen l'única cervesa amb certificat ecològic del País Valencià

  • 'Articultura de la terra' fabrica productes de forma artesana i sostenible 
  • Les tres premisses que sustenten la filosofia del projecte són: Autoocupació, transformació social i sostenibilitat
Impulsat per una parella de Muro d'Alcoi, 'Articultura de la terra' va començar fa dos anys i ja han rebut el reconeixement de l'IMPIVA en diverses ocasions. Aquest any han tret una edició limitada de vi, que es denomina 'Cavall Bernat', de 700 ampolles, i actualment estan elaborant a la nau que disposen en Agullent (Vall d'Albaida) 800 litres de cervesa ecològica cada setmana amb tres varietats; 'Lluna' (rossa amb 4,3 graus alcohòlics), 'Lluna Bruna' (torrada amb 4,8 graus) i 'Lluna Negra' (negra amb 5,5 graus).

Després de fer tots els tràmits, aviat la treuran al carrer ja hi ha restaurants vegetarians i cooperatives de consum interessades. A més, amb el temps, confien a poder anar ampliant "de forma sostenible" la seva gamma de productes.

Més informació a las Provincias

Donar els ordinadors


L'ONGD Banc de Recursos i l'empresa de transport urgent MRW han signat un conveni de col·laboració per recollir equips informàtics en el marc d'una campanya d'abast estatal denominada Informàtica Solidària.

L'objectiu de la campanya, que ha començat el dia 1 de maig i finalitzarà el 30 de juny, és aconseguir el màxim nombre d'ordinadors per enviar-los a diversos països del Sud (Tercer Món), on Banc de Recursos duu a terme projectes d'Alfabetització Informàtica.

Gràcies a l'acord signat, MRW posa a disposició les seves franquícies a nivell nacional per facilitar la recepció dels equips (complerts o parcials) i centralitzar-los en un únic punt per tal que l'ONGD pugui revisar-los i carregar-los en contenidors.

Per donar suport a la campanya, Banc de Recursos ha editat un tríptic, que us l'adjuntem en un arxiu adjunt, i un bloc (www.informaticasolidaria.org) on publicarà informació actualitzada sobre els avanços d'aquesta iniciativa.

Les entitats o particulars que vulguin donar equips i vulguin saber quina és la franquícia MRW més propera on dipositar el material, poden trucar a MRW (902 300 400) o a Banc de Recursos (93 217 71 54).  

Rentar cotxes

En un articles al Periódico titulat "L'autorentat es reinventa" se'ns dóna a conèixer que la família Malagrida, pioners de l'autorentat de cotxes i camions, fabriquen un tren que promet una alta rotació en espais petits.
 Javier (pare) i Álex Malagrida. Foto:  JULIO CARBÓ
Javier (pare) i Álex Malagrida. Foto: JULIO CARBÓ
Fa 40 anys, van portar dels Estats Units els primers centres de rentat; el 1980 va portar les màquines de rentat suau; i als 90, van desenvolupar trens de rentat que es podien programar i que reciclaven l'aigua. Sempre amb una visió innovadora, ara proposen un nou format. Es tracta del túnel Laving, que ocupa el mateix espai però amb molta més productivitat ja que pot rentar 60 cotxes en comptes dels 12 del pont i els 6 del box.

Des d'un punt de vista ambiental, les innovacions van permetre en el seu moment el reciclatge de l'aigua i ara l'eliminació de la secció de l'assecador, fent servir aigua osmotitzada, sense calç, perquè les gotes no deixin cap taca.

Al costat d'aquestes interessants innovacions, en volem presentar una altra que, ara per ara sols està disponible per a flotes de vehicles però que té un major interès tant ambiental com social. Recentment, des del Centre Especial de Treball del Grup Cooperatiu TEB, que disposa d'un equip de persones amb disminucions, han posat en marxa un servei de neteja a domicili de flotes de vehicles. Des del punt de vista social és evident l'impacte positiu pel fet de donar feina a persones d'aquests col·lectius, però també cal destacar el fet que fan ús d'un sistema ecològic per mitjà del qual sols consumeixen 4 litres d'aigua per vehicle en lloc dels 70 que es fan servir en els sistemes de neteja convencional.

27.5.09

Presentació de la Xarxa MUSHO d'RSE i Territoris Socialment Responsables

Dijous, 28 de maig 2009, tindrà lloc a Lleida una jornada per a presentar la xarxa MUSHO.

El principal objectiu de la Xarxa Musho és promoure i recolzar les iniciatives envers la Responsabilitat Social (RS) en el marc de les empreses, l’ocupació i els territoris, impulsant una perspectiva complementària al propi concepte de RS. La Xarxa Musho vol posar en valor el coneixement i intercanvi.




El Projecte XARXA MUSHO està subvencionat pel programa de Projectes Innovadors d’acord amb l’Ordre TRE/337/2008 i està patrocinat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i cofinançat pel Fons Social Europeu.

Dades de la jornada:
9:15 a 13:30 hores
Hotel NH Pirineos. Passeig de Ronda, 63. Lleida

Veure tríptic jornada PDF

Portal de la xarxa: www.musho.cat

24.5.09

AMPANS organitza una trobada amb empreses de la Catalunya Central

La trobada "AMPANS i EMPRESA" tindrà lloc el dijous 18 de juny de 2009 i vol ser una jornada de portes obertes dirigida als empresaris de la Catalunya central.

Ahir parlàvem d'AMPANS amb motiu del bar restaurant que han obert i que funciona amb persones amb disminucions: Un bar restaurant gestionat amb persones amb discapacitats

Programa

18:00 Benvinguda

18:15 Taula rodona Compartim valors per afrontar nous reptes. Hi participen:
Sr. Jordi Basté, periodista i comunicador
Sr. Josep Maria Canyelles, expert en RSE i promotor de Responsabilitat Global,
Sr. Ramon Giró, gerent de la consultora Diversity
Sr. Vicenç Mauri, president de PIMEC de la Catalunya Central

19:00 Refrigeri als Jardins de Comabella

Sta. Maria de Comabella - Ctra. Santpedor, km 4,4 - tel. 93 827 23 00 - www. ampans.cat


Veure programa PDF

CATALUNYA VOLUNTÀRIA participa a la comissió de Desenvolupament de les Nacions Unides

Del 30 de març al 3 d'abril, Meghann Aurea Villanueva, la coordinadora del programa Clam per la Pau de la Fundació Catalunya Voluntària, va assistir a la Comissió de Població i Desenvolupament de les Nacions Unides que es va celebrar a Nova York.

Ho va fer en representació de la entitat,però a través de l'ONG World Youth Alliance (WYA), que és una de les 10 organitzacions que té veu en aquesta comissió.

A la trobada, els diversos països exposaven les seves idees per tal d'assumir reptes en matèria de desenvolupament i es va discutir si realment l'opció del descens de població afavoreix o perjudica aquest fet als països més empobrits.

Segons Villanueva, “no crec que potenciar el descens de població sigui cap garantia per a una millora en el desenvolupament sinó tot el contrari, ja que per a millorar un país cal gent i recursos”. D'altra banda, Villanueva explica que “assistir a aquesta comissió m'ha donat l'oportunitat de veure com els països rics en realitat no tenen una perspectiva real i bàsica del que succeeix als països menys afavorits”.

Nota: Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, porta a terme el seu voluntariat corporatiu com a patró i membre del comitè executiu de la Fundació Catalunya Voluntària.

21.5.09

Les dones al mercat de treball de l’Arc Mediterrani

L’Observatori estadístic de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani (Euram), seguint amb la sèrie dedicada a diverses perspectives relacionades amb el mon del treball, presenta aquest nou informe, el nº11, dedicat a les dones en el mercat laboral de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani. Podeu consultar la resta d’informes estadístics a l’apartat especial dedicat a l’Observatori Estadístic en aquesta plana web. En aquesta, trobareu també altres documents com l’anàlisi de conjuntura econòmica de l’Euram i les monografies estadístiques publicades per l’Institut Ignasi Villalonga.

Resum del document nº11

La mà d’obra femenina ha estat àmpliament utilitzada en tots els sectors productius al llarg de la història, encara que no sempre s’haja reconegut la seua aportació al procés productiu ja que per molts anys s’ha considerat que el treball de les dones era complementari al desenvolupat pels homes de la família i, per tant, secundari quan no simplement fora dels canals tradicionals del mercat i, doncs, fora de les estadístiques relatives al mercat de treball. Des de finals dels anys seixanta va començar a replantejar-se el rol de la dona dins de la societat: les dones començaren a reclamar una major participació en tots els àmbits públics i, per consegüent, l’accés a un lloc de treball remunerat en condicions similars als dels seus companys homes així com l’accés a professions que s’havien assignat tradicionalment al homes.

Es lluitava, doncs, per trencar amb aquesta divisió tradicional del treball que assignava a les dones les feines que estaven directament relacionades amb el rol de dona com a mare i cuidadora de persones dependents, ja fossen infants o persones d’edat. És a dir, les dones quedaven relegades a ser mestres, secretàries o infermeres, treballs tots supeditats a decisions de superiors —normalment homes.

Document adjunt

La Comissió Europea posarà en marxa cinc grups de treball per a fomentar la transparència i l'RSE a les empreses

La Comissió Europea posarà en marxa cinc grups de treball per a fomentar la transparència i l'RSE a les empreses, segons va indicar el cap de la Unitat d'Acords Internacionals, Seguretat en joguines i RSE de la Direcció General d'Empresa de la Comissió Europea, Luis Montoya, durant un acte de Forética.

Segons Europa Press, Montoya va indicar que els grups "abordaran sobretot el tema de la transparència en les empreses" i presentaran les seves conclusions durant la presidència espanyola de la Unió Europea.

Així mateix, Montoya va assenyalar que l'Estat espanyol es troba molt ben posicionat dins de la Unió Europea pel que fa al desenvolupament de la Responsabilitat Social de les Empreses, encara que va matisar que "encara queda feina per fer perquè la sostenibilitat sigui percebuda per tots com un valor".

20.5.09

La caiguda de la demografia demanarà gent

Aquest dilluns vaig estar en un fòrum de debat on l'Enric Renau ens aportava algunes dades per reflexionar sobre l'evolució del mercat laboral. Ens deia que les prospeccions demogràfiques marquen el 2012 com a data en què la demografia europea torna a caure, de manera que si l'economia va bé, tornarien a caler més persones.

Òbviament partim d'un escenari de prospectiva demogràfica i una hipòtesi de recuperació de l'economia. Però si això és realment així, malgrat que la crisi ara ho estigui tapant, podem trobar-nos a a quatre anys vista i en endavant amb una nova manca de personal.

Aquesta situació s'haurà de resoldre amb la incorporació dels joves abans del que ho estan fent ara, amb l'endarreriment de la jubilació, amb mesures que permetin augmentar la població activa, especialment afavorint l'entrada de més dones al mercat laboral, amb l'arribada de nova immigració. També la incorporació de persones de col·lectius amb dificultats per discapacitats o altres són un recurs important per a assumir ocupacions de poc valor afegit (o molt! això depèn de la discapacitat).

Sigui com sigui, estem davant de matèries que reclamen la Responsabilitat Social de les Empreses. Per a fer-ho bé, caldrà incentivar-ho amb mesures de conciliació i flexibilitat, amb possibilitat de treballar i estudiar alhora, amb accessibilitat del lloc de treball, etc.

La crisi ens pot tapar aquest futur a uns anys vista. Algunes empreses ja fa anys que estan aprenent molt de l'RSE en matèria laboral i que estan aprenent a captar i a retenir el millor talent a partir de l'RSE. Malgrat les dificultats actuals, aquestes empreses estan mirant ara d'aguantar el cop amb les mínimes pèrdues de capital humà. Algunes aprofiten la major disponibilitat de temps per a invertir ara en desenvolupament de projectes, destinant hores que podrien ser poc productives a desenvolupar nous productes i serveis que de seguida que puguin llançaran al mercat. Quan acabi la crisi en sortiran reforçades.

Aprofitant que estem en l'any de la creativitat i la innovació, remarquem aquesta gran oportunitat de dedicar-se ara a escriure el futur. Una empresa que estigui convençuda de les seves capacitats, que tingui alguna missió a oferir a la societat i al mercat, que tingui un equip de persones bolcat amb la visió de l'empresa no hauria de tenir por. Contràriament, ara disposaria del temps que habitualment no té per a dissenyar aquest futur.

Aspectes com l'allargament de l'edat laboral comporten altres problemes socials. No tothom pot estar disposat a acceptar-ho i pot comportar una dificultat per als joves. Però alhora també hem de posar damunt la taula la pèrdua de talent que s'està produint. Mesures de flexibilització voluntària poden ser interessants a aplicar en aquest camp.

Per cert que el programa "Valor afegit" d'aquesta nit a les 23:30 aprox. al Canal 33 tracten aquest tema:

TREBALLAR DESPRÉS DELS 65

La crisi ha tornat a qüestionar la viabilitat del sistema de pensions i la possibilitat d’allargar la vida laboral dels treballadors. La solució passa per seguir en actiu més enllà dels 65? Això faria que els joves tinguessin menys possibilitats de trobar feina? Quines fòrmules es poden trobar per no malbaratar el talent i l’experiència dels seniors?

Èxit de la jornada d'integració de persones amb capacitats diferents

Amb una participació de prop d'un centenar d'assistents, ahir va tenir lloc la jornada sobre Integració organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona, que va ajudar a resoldre dubtes sobre la contractació de persones amb discapacitats i va sensibilitzar sobre el paper de l'empresa ordinària en aquesta necessitat social, tot vinculant-ho a la Responsabilitat Social de les Empreses.

Després d'escoltar els ponents, ens quedem amb la idea que el sector de les organitzacions especialitzades s'ha desenvolupat molt, integrant no només la qualitat sinó una gran capacitat d'entendre l'empresa ordinària i poder ser-ne un aliat en el seu procés de creació de valor.

Per altra banda, dins el conjunt de les empreses ordinàries, cal subratllar que existeixen casos d'èxit en la integració de col·lectius amb dificultats i que han sabut fer-ho de manera que formés part de l'estil de l'empresa, i que es busqués fins i tot una millora de la productivitat. Algunes empreses remarquen la qualitat humana que els ha suposat, la millora del clima laboral, la reducció de l'absentisme, etc. Però sobretot, la idea que aquesta bona pràctica, englobada dins una política general de responsabilitat social de l'empresa, facilita la gestió dels valors corporatius i de la cultura organitzativa, de manera que facilita la gestió del canvi que tota empresa de futur requereix.

Un cop finalitzada la jornada, Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global i assessor tècnic de la Cambra de Comerç de Barcelona, fou entrevistat a Hora 25 de la Cadena SER, en desconnexió per a Catalunya, ahir a les 20'45.

Malgrat que encara és més notícia els incompliments a la Llei (la LISMI), les sancions, el major rati d'incompliment per part del sector públic, nosaltres propugnem que avui la notícia és el potencial que la incorporació de la Responsabilitat Social a l'empresa ha suposat en moltes matèries entre les quals les que afecten la normalització de la vida laboral de les persones amb disminucions. Aquesta reflexió no treu que cal complir el marc legal, una llei que es coneix per la Llei Trias Fargas en honor del polític que la va impulsar el 1982 i que va suposar tota una fita de participació social.

Acte de Presentació del “Catàleg de Bones Pràctiques en Responsabilitat Corporativa”

El Club de Excelencia en Sostenibilidad, associació empresarial sense ànim de lucre per a la promoció de la responsabilitat corporativa, ha dut a terme la realització d’un Catàleg de Bones Pràctiques en matèria de Responsabilitat Corporativa que inclou les experiències de 45 empreses en els àmbits de l’acció social, la competitivitat e innovació responsable en productes i serveis, el diàleg amb els grups d’interès, la gestió del talent i la conciliació, el govern corporatiu i la gestió ètica, la igualtat d’oportunitats per a col·lectius amb necessitats especials, la preservació i millora mediambiental i finalment el voluntariat corporatiu. El Catàleg s’ha editat en castellà i anglès, i serà distribuït a més de 70 països.

L’acte de presentació de la citada publicació tindrà lloc el pròxim 4 de juny a l’edifici del CaixaForum de Barcelona. En finalitzar es lliurarà un exemplar del Catàleg a cada assistent. Cal confirmació d’assistència a:

María Martí i Sabaté
maria.marti@clubsostenibilidad.org - 91 782 08 58

Acte de Presentació del “Catàleg de Bones Pràctiques en Responsabilitat Corporativa”
Data: 4 de juny de 2009
Lloc: CaixaForum Barcelona
Av. Marquès de Comillas, 6-8, 08038 Barcelona

09:30 Inauguració de la Jornada
M. Hble. Sr. José Montilla. President de la Generalitat de Catalunya
Sr. Luis Atienza. President del Grupo Red Eléctrica de España
Sr. Eduardo Montes. President del Club de Excelencia en Sostenibilidad

10:10 Presentació Catàleg Bones Pràctiques en Responsabilitat Corporativa
Sr. Juan Alfaro. Secretari General del Club de Excelencia en Sostenibilidad

10:20 Taula Rodona.
Modera: Sr. Martí Saballs. Subdirector del diari econòmic Expansión a Barcelona
Sr. Eduardo Montes. President del Club de Excelencia en Sostenibilidad
Sr. Luis Atienza. President del Grupo Red Eléctrica de España. Definició d’àmbits de diàleg amb grups d’interès externs i millora de la relació
Sr. Fernando Ballestero. Secretari General d’Orange. Acord de Bones Pràctiques en PRL per a la coordinació d’activitats empresarials entre Orange i altres operadors
Sr. José Longás. Conseller Delegat de BSH Electrodomésticos España. Planxes Eco-dissenyades “Love Planet”
Sr. Francisco Martín Frías. President de MRW. L’ acció social de MRW

12:20 Cloenda
Sr. Antonio Calvo. Director de Responsabilitat Corporativa i Relacions Institucionals del Grupo Red Eléctrica de España

12:30 Refrigeri


Programa

Detingut el vicepresident de l'ONG Infancia sin Fronteras

Informació extreta de: Canal Solidari/Europa Press (11/05/2009)

Un dels detinguts per la policia després de la desarticulació d'una organització especialitzada en falsificació de targetes bancàries, falsificació de documents, blanqueig de capitals i afavoriment de la immigració il·legal és el vicepresident i membre fundador de l'ONG Infancia sin Fronteras, Miguel Ángel Gisbert.

Després de conèixer-se la notícia, Infancia sin Fronteras ha cessat Miguel Ángel Gisbert del seu càrrec i ha anunciat que obrirà una investigació, per si fos procedent iniciar qualsevol acció legal contra ell.

En l'operació van ser detingudes 29 persones a Madrid i Barcelona. Segons fonts policials, el grup es dedicava a l'afavoriment de la immigració il·legal. La seva finalitat era aconseguir que ciutadans cubans entressin de forma il·legal als EUA, a través d'una complexa ruta que passava per Nicaragua, Espanya i Mèxic fins a arribar a la frontera dels EUA.

La infraestructura la facilitava l'alt càrrec de l'ONG, que realitzava viatges continus a Nicaragua, principal centre d'activitat de l'organització. En aquest país, segons les mateixes fonts, hi tenia establertes diverses empreses 'fantasma', les quals es mantenien amb diners procedents del blanqueig de capitals, la matriu de les quals es trobava a Espanya. A través d'aquestes empreses, i a canvi de diners, s'oferien presumptament contractes de treball a ciutadans cubans perquè hi treballessin.

Amb aquest sistema aconseguien que aquestes persones viatgessin a Nicaragua, suposadament per treballar. Després d'esperar un temps prudencial, es remetia des de l'Estat espanyol, on estava l'empresa matriu, una carta d'invitació i un contracte de treball, amb el qual els ciutadans cubans es desplaçaven fins l'Estat, segons les fonts policials. Així aconseguien entrar amb aparença de legalitat, malgrat que aquesta empresa no existia.

Llegeix més

Nota: en el seu web no apareix cap nota explicativa del fet. Alhora el dossier de Responsabilitat Social que hi tenen sols parlen de Responsabilitat Social de les Empreses a qui demanen diners però enlloc es refereixen la gestió de la pròpia RS. 

Òbviament el presumpte mal comportament d'una persona no pot tacar una institució, però en tot cas pot ser indicatiu d'una gestió de la pròpia RSO no prou acurada.

Com és de necessària la participació en la gestió del conflictes Públics?

DIPLOMA DE POSTGRAU EN RESOLUCIÓ DE CONFLICTES PÚBLICS I MEDIACIÓ COMUNITÀRIA

La Fundació Universitat de Girona ha penjat en obert alguns vídeos que formen part del Postgrau en Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària, en la seva 4a edició (modalitat semipresencial).




Com és de necessària la participació en la gestió del conflictes Públics?

En Quim Brugué, professor del postgrau en Resolució de Conflictes Públics que organitza la Fundació Universitat de Girona ens explica el paper de la participació per tal d'assolir un acord o un consens entre els actors implicats en un conflicte en els assumptes o espai públic.

Vídeos anteriors:

19.5.09

1a Trobada de la Xarxa d’Empreses del Casal dels Infants del Raval

Per primera vegada, el proper 4 de juny, el Casal dels Infants reunirà la xarxa d’empreses que col·labora amb el Casal, al Museu Marítim de Barcelona


En qualsevol engranatge, totes i cada una de les peces que en formen part, donen sentit i permeten el funcionament de la maquinària de manera que l’esforç de cada peça suma a l’hora d’assolir un objectiu únic. En el cas del Casal dels Infants, una part important de l’engranatge funciona gràcies al suport d’empreses que, a través de la seva col•laboració i implicació, fan possible el projecte col·lectiu del Casal. Són peces que permeten impulsar nous projectes, faciliten la continuïtat de molts altres, donen suport en tasques de gestió i oportunitats a joves que les necessiten.


El proper 4 de juny a les 18.30h, el Casal dels Infants organitza la Primera Trobada de la Xarxa d’Empreses del Casal al Museu Marítim de Barcelona (Av. Drassanes, s/n), un espai de trobada, de reconeixement i d’aposta social que s’obre a totes les empreses, grans i petites, que col"laboren amb el Casal, i que són el millor exemple davant les empreses que es plantegen participar en la transformació de la nostra societat.

Es tracta d’una ocasió única per rendir comptes, presentar els nous projectes, establir relacions amb altres col·laboradors i conèixer noves empreses interessades en comprovar de prop el model de treball i la tasca social que realitza el Casal perquè la maquinària no deixi de funcionar en la lluita contra les desigualtats.

Dia 4 de juny
Museu Marítim de Barcelona


18'30 Recepció participants
18'40 Benvinguda. Dani Jorquera, president de l'Associació del Casal dels Infants
18'50 RSE: una manera diferents de construir l'empresa.
Beneficis, reptes i oportunitats. Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global
L'experiència d'una empresa farmacèutica catalana. Daniel Ortiz, director d'RSE del Grup Esteve
19'30 La Xarxa d'Empreses del Casal, peça clau de la transformació social. Xavi Muñoz, gerent del Casal dels Infants
19'50 Què pensen els infants i joves del Casal
20,10 Tancament de la Trobada. Rosa Balaguer, directora general del Casal dels Infants
20'20 Refrigeri servit per joves del mòdul d'hosteleria


Programa PDF

Un bar restaurant gestionat amb persones amb discapacitats




Us oferim el reportatge sobre el bar restaurant i la intervenció que va fer Toni Espinal, director d’AMPANS, en directe pels Matins de TV3, dins la Setmana de la Crisi de TV3.

El proper 18 de juny AMPANS organitzarà a Manresa una jornada amb empreses dins del programa INCORPORA promogut per la Fundació La Caixa.

AMPANS és una organització d'utilitat pública sense afany de lucre iniciada l'any 1965 per un grup de pares i mares amb la vocació de donar una dimensió pública i social a les persones amb discapacitat intel·lectual i treballar perquè es poguessin integrar socialment amb normalitat.

Web: www.ampans.cat

18.5.09

La Cambra de Comerç de Barcelona organitza una jornada sobre RSE

La Cambra de Comerç de Barcelona organitza per aquest proper dimarts 19 de maig a la Casa Llotja de Barcelona una jornada informativa dirigida a empreses. Sota el nom “L’empresa integradora: equips de persones amb capacitats diferents” té l’objectiu de buscar fórmules per millorar el desenvolupament de la responsabilitat social empresarial i la integració de persones amb discapacitat a l’empresa ordinària.

La jornada de caràcter pràctic, serà introduïda pel Dr. Josep Santacreu (president del Grup de treball en RSE de la Cambra de Comerç de Barcelona) i hi participaran altres ponents de reconegut prestigi en el món empresarial, legal i del sector social.

Des de la seva experiència professional, posaran en coneixement dels assistents quines fórmules poden facilitar la incorporació de les persones discapacitades a l’empresa i com des d’aquesta es poden desenvolupar programes que van més enllà del propi compliment de la llei.


Nota: Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, és assessor tècnic de la Cambra de Comerç de Barcelona en matèria d'RSE

Especial "El canvi econòmic" a Televisió de Catalunya

Fa uns dies us presentàvem la La Setmana de TV3 2009: Encarem el futur

Especial "El canvi econòmic" a Televisió de Catalunya

Font: www.tv3.cat/lasetmana/videos




  • Play
    17/05/2009 

    Microbancs

    Amb l'objectiu de cobrir les necessitats bàsiques de finançament dels immigrants, fa 5 anys va néixer l'Associació de Comunitats Autofinançades (CAF). L'economista Jean Claude Rodríguez-Ferrera n'és l'impulsor i treballa per promoure una veritable ciutadania social i econòmica entre els nouvinguts.

  • Play
    15/05/2009 

    L'ascens dels diners

    Dins "La Setmana" de TV3, dedicada al canvi econòmic, s'emet un documental que ens explica què són els diners i quin paper tenen realment en la nostra societat. Com ha estat l'evolució del diner? La història de les finances és el rerefons que s'amaga darrere de qualsevol altre tipus d'història.

  • Play
    17/05/2009 

    Formar-se per sortir de l'atur

    "Signes dels temps" s'afegeix a La Setmana de TV3 i emet un reportatge sobre el projecte DOMIA de Càritas Diocesana de Girona. Per fer front a l'augment d'aturats, aquesta entitat catòlica ha posat en marxa un curs d'auxiliar d'ajuda a domicili adreçat a dones en risc d'exclusió social.

  • Play
    16/05/2009 

    La presentació d'"Àngels i dimonis"

    El dissabte 16 de maig a "Cinema 3" us oferim un ampli reportatge sobre la presentació a Roma d'"Àngels i dimonis", amb entrevistes a Ron Howard, Ewan McGregor i el protagonista, Tom Hanks. A més, Yolande Moreau, que ha rebut el Premi César a la millor actriu, ens parla de "Séraphine". I, finalment, els suggeriments del programa per "encarar el futur".

  • Play
    16/05/2009 

    Aprenem a ballar capoeira

    A "Nydia" descobrim la capoeira, un ball, una art marcial, una festa col·lectiva. I en el marc de "La Setmana de TV3", entrevistem Bartomeu Duran, president de la Federació Sardanista de Catalunya, i Antoni Mas Bou, president del Sindicat de Músics de Catalunya, per indagar en els efectes de la crisi econòmica en la música i la dansa al carrer.

  • Play
    16/05/2009 

    Parlament - 16/05/2009

    "Parlament" torna a tractar el principal problema que causa la crisi econòmica: l'atur. El programa ofereix un ampli resum de la compareixença que la consellera de Treball, Mar Serna, va fer davant la comissió corresponent per informar de les gestions del govern i respondre les preguntes de l'oposició.

  • Play
    16/05/2009 

    Construir futur

    L'Institut Gaudí de la Construcció forma, des de fa anys, paletes, enrajoladors i altres especialistes de la construcció. Aquest és un dels sectors que més persones immigrades ocupa en l'actualitat i un dels que més directament han notat els efectes de la crisi.

  • Play
    15/05/2009 

    Què es pot fer de franc?

    La Raquel ens dóna algunes idees per fer activitats sense gastar ni un euro: anar al museu el diumenge, passejar, anar al parc, o gaudir de la programació gratuïta d'Ateneus i centres cívics i culturals.

  • Play
    15/05/2009 

    El debat de "La setmana de TV3"

    La directora de continguts de "La setmana de TV3", Esther Fernández, ens explica en què consistirà el debat que clourà aquesta setmana temàtica centrada en el canvi econòmic. Representants del món financer, empresarial i sindical discutiran sobre la crisi econòmica.

  • Play
    15/05/2009 

    Breus de medi ambient

    Aquest divendres s'emeten els reportatges "Diner lent per a una nova economia", "Reciclatge en crisi" i "Desconstruir per construir". També parlem del llibre "Flora i fauna del Parc Natural de l'Alt Pirineu".

  • Play
    14/05/2009 

    Crisi: pesada i egocèntrica

    Ramon Colom entrevista -entre altres convidats- Susan George, economista, política, activista i autora, entre altres, de "L'informe lugano", un assaig disfressat de ficció sobre la cruesa del capitalisme. L'anàlisi de la crisi econòmica i ecològica mundial i les possibles causes i solucions centraran la conversa.

  • Play
    14/05/2009 

    Tomàs Molina explica el canvi econòmic

    En comptes de fer la previsió del temps, el Tomàs Molina explica que som a La Setmana de TV3, i se centra en el canvi econòmic.

  • Play
    14/05/2009 

    "Espanya té un problema addicional en aquesta crisi"

    José Manuel Durão Barroso, president de la Comissió Europea, afirma que "Espanya té un problema addicional en aquesta crisi econòmica i financera, que és el tema de la vivenda. Potser per això l'ajustament serà més lent. Però també té un altre problema, que és l'atur. De fet, la preocupació màxima a nivell europeu és l'augment de l'atur".

  • Play
    14/05/2009 

    La innovació com a valor de l'economia

    En parlem amb Alfons Cornella, fundador i president d'Infonomia.

  • Play
    14/05/2009 

    "Les desgravacions han afavorit l'especulació immobiliària"

    Anton Costas, catedràtic de política econòmica de la UB, afirma que "les desgravacions a l'habitatge eren un mecanisme per afavorir les classes mitjanes acomodades", i que "cal desgravar el lloguer d'habitatges; això és una política progressista". Costas també defensa les mesures per incentivar el consum, però diu que "caldria anar més amb compte amb tantes mesures de xecs socials".

  • Play
    13/05/2009 

    Xavier Rubert de Ventós

    Emilio Manzano xerra amb el filòsof Xavier Rubert de Ventós, en el marc de la setmana de TV3 dedicada a enfrontar la crisi, sobre la por que aquesta ha generat i els valors per combatre-la. Xavier Antich, Víctor Amela i Javier Pérez Andújar parlaran de llibres relacionats amb aquests temes. A la peça, Víctor Amela i Javier Pérez Andújar es passegen per la rambla del Poblenou tot regalant llibres.

  • Play
    13/05/2009 

    Especial La Setmana de TV3

    Programa especial que, amb motiu de La Setmana de TV3, tracta a fons com es pot millorar el nivell de cultura financera del país, fonamental per encarar el futur i prendre més consciència que les èpoques de bonança no són per sempre.

  • Play
    13/05/2009 

    Entendre el present i preparar el futur

    Sabrem quins discos, llibres i pel·lícules ens poden ajudar a fer una mirada enrere per poder entendre millor el present i preparar-nos pel futur.

  • Play
    13/05/2009 

    Serge Latouche

    Serge Latouche, un dels creadors de la teoria del decreixement, defensa un canvi de model econòmic cap a un món més sostenible.

  • Play
    13/05/2009 

    Ciència per estalviar energia

    El Dani Jiménez ens ensenya de manera molt visual i pràctica com estalvien energia les bombetes de baix consum. També veiem com aïlla la temperatura de casa un vidre aïllant, i com és d'útil l'energia solar.

  • Play
    13/05/2009 

    Com afrontes la crisi?

    La Cristina Dalmau ha sortit al carrer per preguntar què és el que fa la gent per combatre la crisi. Tothom pot deixar la seva proposta a tv3.cat/lasetmana.

  • Play
    13/05/2009 

    Crisi i noves oportunitats

    En parlem amb Carles Torrecilla, professor de màrqueting d'Esade.

  • Play
    12/05/2009 

    Existeix l'economia?

    El periodista i escriptor Antonio Baños afirma categoricament que "no", en el llibre que acaba de publicar. També parlem de tota la cultura que generen les crisis i de l'última pel·lícula d'animació de Pixar. I entrevistem el director d'orquestra Sir Neville Marriner. L'actuació del dia va a càrrec de Yasmin Levy.

  • Play
    13/05/2009 

    "Els bancs continuen sense obrir l'aixeta"

    Antoni Abad, president de CECOT, diu que "Zapatero no ha plantejat un canvi de model productiu", considera que "ha de buscar aliances amb el PP per arribar al Pacte d'Estat", tot i que, per a ell, en el debat d'ahir "ni Zapatero ni Rajoy van estar bé".

  • Play
    12/05/2009 

    "Crisi"

    En el marc de La setmana de TV3, el programa es dedica a la crisi. Es passen vídeos realitzats als instituts de Catalunya on els alumnes responen preguntes del tipus: Us afecta la crisi?, quines solucions proposes per sortir de la crisi?, fas un consum responsable? i s'ha de millorar el sistema econòmic? Tenim de convidat l'economista Xavier Sala i Martín.