8.11.11

Comentaris de campanya (1)

He rebut un missatge d'Equo que diu: "Empezamos la campaña con la noticia de que la JEC rechaza nuestro recurso. No hay espaio electoral en RTVE para Equo", i ens proposen que distribuïm el seu vídeo de campanya. Ho faig però l'acompanyaré d'algun comentari crític.

El vídeo causa impressió perquè una veu parla en lloc de les persones que mouen la boca. Estèticament causa un cert interès però el que representa no entenc quin significat té. Més aviat em sona a pensament únic, control mental, o titelles... No m'agrada el muntatge, no em comunica res adequat.

A més, la veu en off és permanentment masculina, al marge que els personatges que mouen la boca siguin homes o dones. No em sembla apropiat. I amb aquesta apreciació, entraríem en unes altres reflexions més de fons.

Encara que el contingut central d'aquesta força política siguin els temes ambientals, seria bo que integressin com a criteri altres elements transversals com l'equitat, l'aprofundiment democràtic, o la diversitat. Malauradament, veient qui lidera el partit i veient quines actituds va tenir davant de GreenPeace ja podem imaginar que això serà difícil.

Equo, igual que GreenPeace España, com a conseqüència del seu lideratge, mostra un comportament no prou respectuós amb la diversitat, i una orientació nacionalista espanyola. Ni que pugui semblar una anècdota, al vídeo es parla del model bipartidista deixant al marge els territoris que no tenen aquest model.

Per a les opcions polítiques que centren la seva proposta en una matèria molt concreta, com seria el cas d'Equo, és una qüestió d'ètica explicar com abordaran els altres continguts, encara que tinguin vocació de força minoritària.

El meu consell seria que no caiguin en l'error de ser una força personalista. Jo no puc considerar ètic el joc de mans que va fer el seu líder, quan encara dirigia l'organització ecologista però ja sabia que faltaven uns mesos per posar en marxa un partit polític, provocant el seu empresonament a Dinamarca. Ho considero una utilització indeguda de l'organització. Normalment no hauria de ser un director el que faci d'activista en una acció d'aquest tipus, i més quan la seva agenda política estava dissenyada. M'agradaria saber si, quan es va decidir que l'activista seria ell, l'organització era coneixedora de la seva intenció i com es va produir la deliberació. 

En tot cas, el que sí que puc afirmar és que no me'n podria refiar d'algú que es nega a complir un codi ètic de la seva organització ecologista, tal com va fer en el darrer període de la seva direcció. Si des de la direcció d'una organització ecologista es comporta així, què no faria des de la política?