16.11.10

Els castells i el cant de la Sibil·la ja són Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat

La UNESCO ho ha decidit avui a Nairobi
Sis elements dels 166 inscrits són dels Països Catalans

Els castellers ja són Patrimoni de la Humanitat pels seus valors culturals. Però en un article anterior destacàvem també els seus valors socials: Els castellers, candidats a Patrimoni de la Humanitat. Potser algunes empreses o institucions educatives poden entrar a valorar els castells per la seva capacitat de treballar valors socials i col·laboratius.

Vídeo en català:

Video in English:


Els castells i el cant de la Sibil·la han estat declarats patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat pel Comitè Intergovernamental per la Salvaguarda de la UNESCO reunit aquests dies a Nairobi (Kenya). La candidatura castellera havia rebut el suport unànime del Parlament de Catalunya, amb una resolució aprovada l'11 de juny de 2008, i, al cap d'un any, una delegació integrada per representants de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, la revista Castells i el Centre UNESCO de Catalunya va presentar la documentació a la seu de la UNESCO de París.

També ha estat reconegut el cant de la Sibil·lade Mallorca. Cada 24 de desembre la majoria d'esglésies mallorquines canten les matines de la nit de Nadal per commemorar el naixement de Jesús. Un dels moments més esperats és el cant de la Sibil·la, d'origen medieval, que amb versos profètics anuncia la fi del món. La tradició sibil·lina es remunta als temps de la conquesta de Mallorca, esdevinguda el 1229. A Ciutat de Mallorca es va suprimir dues vegades, però es va reinstaurar definitivament el 1692. D'aleshores ençà la Sibil·la s'ha mantingut viva la Nit de Nadal a la Seu de Ciutat i a les esglésies dels pobles mallorquins.

Tres dels cent seixanta-sis elements ja inscrits a la llista són dels Països Catalans: la Patum de Berga (2008), la Festa d'Elx (2008) i el Tribunal de les Aigües de l'Horta de València (2009), i ara el Cant de la Sibil·la i els Castellers (2010).

Notícia a Vilaweb.cat
  • Al marge dels elements festius, també s'ha aprovat un altre element que s'havia proposat des de Catalunya: la dieta mediterrània. Com que la UNESCO sols accepta les propostes presentades per Estats reconeguts, aquesta s'ha pogut presentar simultàniament per Espanya, França, Itàlia i el Marroc.
  • Durant el matí s'ha produït un moment d'incertesa quan s'ha llegit una carta feta arribar a l'organització en què un grup espanyolista del País Valencià ha intentat boicotejar el reconeixement dels castells sota l'argument que aquesta pràctica atempta contra els drets dels infants. Sortosament s'ha imposat el treball ben fet i aquesta anècdota s'ha interpretat com un obstacle d'última hora amb motivacions més polítiques que ben intencionades.