10.1.10

Manifest per l'abolició del foie-gras

Si fa uns dies ens manifestàvem a favor de la prohibició de les curses de braus amb patiment de l'animal, avui ho fem contra les pràctiques necessàries per a produir el foie-gras. Per això reproduïm el document següent, tot lamentant que a Europa i tant a prop de casa es continuïn portant a terme pràctiques que caldria eradicar:


El Foie gras (literalment 'fetge gras') és el fetge malalt d'una oca o un ànec que ha estat obligat a ingerir menjar diverses vegades al dia, mitjançant un tub metàl·lic, d'uns 20 a 30 cm de llarg, que s'introdueix a través de la seva gola i fins a l'estómac.

Per obligar al seu cos a produir foie gras l'au ha d'empassar en pocs segons una enorme quantitat de gra. La conseqüència és que el seu fetge creix fins a deu vegades la seva mida normal, i l'au malalta d'esteatosi hepàtica. Un fetge normal pesa uns 50 grams, però per obtenir la denominació de foie gras, les normes d'aquesta indústria alimentària exigeixen que arribi a un mínim de 300 grams.

Si l'au lluita per alliberar-se quan el tub travessa la gola, o si l'esòfag es contrau per inducció al vòmit, corre el risc d'asfíxia i de perforació del coll. La introducció del tub provoca lesions acompanyades d'infecció per gèrmens i una inflamació molt dolorosa. L'alimentació no equilibrada, i forçada en quantitat, provoca amb freqüència malalties del sistema digestiu potencialment mortals. Immediatament després de cada sessió d'alimentació forçada l'au pateix ofec i diarrea. El creixement anormal del fetge li impedeix respirar i fa que tots els seus moviments siguin extremadament dolorosos.

Si aquest tractament es realitza de forma continuada, provocarà la mort dels animals. Es porten a l'escorxador abans que la mort els arribi com a conseqüència del que els han fet. No obstant això, els més febles i arriben a la sala de l'escorxador en estat agonitzant, i molts d'ells ni tenen temps de ser rematats allà: l'índex de mortalitat d'aquestes aus és entre deu i vint vegades més alt del normal durant el període d'alimentació forçada.

PATIMENT CONCENTRAT

La violència inherent a la producció del foie gras justificaria per si mateixa la prohibició. Però per a molts d'aquests animals, l'infern que travessen no es limita a la brutalitat de l'alimentació forçada. A molts d'ells se'ls arrenca part del bec sense anestèsia, amb unes tenalles o unes tisores.

És propi dels ànecs passar gran part de la seva vida a l'aigua. En aquestes "granges", moltes aus estan tancades en coberts, dins de calaixos en els que el sòl de tela metàl·lica els destrossa les potes.

Les caixes són tan diminutes que les aus no poden ni donar-se la volta, i molt menys aixecar-se o agitar les ales. Molts dels que sobreviuen fins a arribar a l'escorxador pateixen fractura dels ossos durant el transport i la manipulació, i tot això per a que finalment els va agafar pel coll i els electrocuten abans de tallar el coll. Les femelles se solen triturar vives o es gasean poc després de néixer, perquè el seu fetge té més venes que el del mascle i és menys aprofitable.

PLAER PER UNS, TRAGÈDIA PER A ALTRES

Com pot, el simple plaer de menjar-se un fetge, justificar que s'imposi una vida tan terrible a un ésser viu que, com nosaltres, pot sentir el dolor i l'angoixa? Tenim dret a romandre sords davant d'aquest sofriment, ja no donar la cara contra aquesta esclavitud immoral, només perquè pertanyen a una altra espècie?

Hi ha lleis que protegeixen els animals contra la tortura i la crueltat. Hi ha un trencament deliberat d'aquestes lleis en el cas dels 30 milions d'animals que cada any es fan servir per al foie gras, sobretot a França. Ens diuen que el "patiment necessari" és acceptable. Però consumir aquest producte és absolutament innecessari. Ningú, ni tan sols el que es lucren d'aquest comerç, pot afirmar el contrari.

El preu per quilo del foie gras va baixant en el mercat per a la butxaca dels compradors, mentre que els animals, amb el martiri deliberat del seu cos, el paguen molt car cada dia.

França també està pagant car pel foie gras, es veu com un país reaccionari comparat amb aquells altres en el que està prohibida la producció. Però com podeu dir que és una tradició d'alta cultura aquest costum bàrbara de posar-li un embut o un tub de goma per la gola a un animal engabiat?

MANIFEST
  • Com a ciutadans d'un país civilitzat, i reconeixent que la producció de foie gras es basa en l'absolut menyspreu dels interessos de l'animal utilitzat per produir:
  • Demanem als qui practiquen l'alimentació forçada amb oques i ànecs que abandonin aquesta pràctica abusiva. El fet que no pretenguin ser cruels amb els animals no redueix el patiment que els provoquen.
  • Demanem als que treuen benefici del foie gras, sense cap tipus de consideració ètica, que cessin de participar en aquest desagradable negoci.
  • Demanem a les autoritats científiques i veterinàries que estan realment motivades pel benestar animal que tinguin el coratge, tot i la pressió política i econòmica, de denunciar els mètodes de producció del foie gras pel que són.
  • Demanem als nostres jutges que recordin que hi ha lleis que limiten el patiment que pot infligir a un ésser viu, i que en conseqüència la producció del foie gras és il legal.
  • Demanem als nostres polítics que elaborin lleis que prohibeixin a Europa, per sempre, aquesta pràctica arcaica. 
  • Com a consumidors determinats a que l'ètica també estigui present en la nostra taula, i conscients que aquest sofriment existeix per l'única raó de complaure el nostre sentit del gust, ens neguem a comprar o consumir aquests fetges malalts d'animals torturats.
Signar el manifest 

Font: Stop gavage (traduït al català per Responsabilitat Global). Podeu visualitzar les fotos en el document original.