2.10.11

Moneda local

Ahir vam tenir reunió sobre la moneda local de Vilanova i la Geltrú, el Turuta (http://elprojecteturuta.blogspot.com/), impulsat per l'associació ECOL3VNG (http://transiciovng.blogspot.com/)

Us passo tot seguit les piulades emeses per twitter i, a sota, una notícia sobre les monedes a Anglaterra:




 JosepMaria Canyelles 

La revista territoires mostra experiències franceses de  Adjunto foto portada 
 JosepMaria Canyelles 

 or  ? Que utilitzem?
 JosepMaria Canyelles 

Reunit a  sobre la  (o social). Ja funciona (en fase inicial) i ja l'he utilitzada
 JosepMaria Canyelles 

 ja existeixen 3  : el projecte ecol3vng, l'ecoxarxa-Garraf, i el banc del temps 
 JosepMaria Canyelles 

La  de Tolosa aporta seguretat als comerciants pq existeix un fons cooperatiu suficient
 JosepMaria Canyelles 

L'ajuntament de Tolosa de Llenguadoc ha posat 120.000€ per a crear la  (el Sol Violeta). Ja circula mes que la moneda global
 JosepMaria Canyelles 

A França existeixen diverses  funcionant. A suïssa el wir des de la 2a guerra mundial.






La "moneda local" reneix amb força en algunes poblacions angleses

La creació de "monedes locals" no és un recurs nou. Ja es va aplicar els anys 30 en força poblacions nord-americanes amb la Gran Depressió, com a fórmula per a mantenir el control de l'economia en mans locals i així restar protegida dels alts i baixos dels mercats. Un reportatge de BBCnews explica com ara torna amb força la idea a Anglaterra i algunes comunitats ja fa temps que tenen la seva pròpia moneda diferenciada de la Lliura esterlina. Els veïns del comtat de Gloucestershire han estat dels últims en apuntar-se al nou sistema de pagament.

Els promotors de la iniciativa asseguren que aquesta és una manera d'impulsar el petit comerç. Això sí, no tothom hi està d'acord tal com mostra el reportatge i, perquè el projecte qualli, cal un compromís seriós tan dels comerciants com dels consumidors.

Quins avantatges té l'existència d'una moneda local?

Segons els seus defensors, les monedes locals tendeixen a moure's molt més ràpidament que les monedes nacionals. La mateixa quantitat de diners en circulació s'utilitza amb més freqüència i els resultats de l'activitat econòmica global és molt més important pel que es produeix grans beneficis per unitat. D'altra banda, aquestes monedes actuen de manera paral.lela i permeten a una comunitat que utilitzi plenament els seus recursos, especialment la força de treball inactiva, que té un efecte catalitzador sobre la resta de l'economia local.

Atès que les monedes locals només s'accepten dins de la comunitat, el seu ús estimula la compra de béns i serveis produïts localment i disponibles a nivell local. Per tant, sigui quin sigui el nivell d'activitat econòmica, la majoria dels beneficis van a enriquir la comunitat, i una part més petita es drena de la comunitat fins a d'altres parts del país o del món. Per exemple, les obres realitzades amb monedes locals contracten mà d'obra local i utilitzen en la mesura del que és possible materials locals. Aquesta millora del teixit local es converteix en un incentiu per a l'acceptació i l'ús de cupons de la comunitat.



Llegir "La moneda social floreix a Catalunya" La moneda social florece en Catalunya