14.4.10

Les obres socials en crisi


Malgrat que podia haver estat pitjor, hores d'ara podem afirmar que la davallada dels fons de les obres socials ha estat enorme. I diem que encara podria haver estat pitjor perquè el percentatge de descens no ha estat tan gran com la reducció en els beneficis.

Les caixes i les seves obres socials es refaran d'aquí a un temps. Potser dos anys, potser cinc. Dependrà de la sortida de la crisi i de la sortida de la trampa de les fusions i bancaritzacions encobertes. Ja no tornaran els 'bons temps' dels beneficis fruit de la totxana, però finalment recuperaran múscul.

Però les grans afectades hauran estat les entitats sense ànim de lucre i molts projectes socials que hauran perdut bous i esquelles en el trànsit de la crisi. I això és molt més difícil de recuperar. És una pèrdua de capital social. I entremig haurà afectat moltes persones i col·lectius als quals haurà deixat sols a l'estacada sense oferir servei, atenció, acompanyament.

El Tercer Sector Social es troba amenaçat per la'augment de la demanda, la disminució dels pressupostos públics, la caiguda en picat del mecenatge, i la disminució de les obres socials. A hores d'ara, el tercer sector d'àmbit social suposa el 2,8% del PIB català, segons un estudi per a Caixa Catalunya, que mostra el creixement experimentat en els darrers anys en què ha duplicat el nombre d’empleats des del 2003 i ja hi ha més de 100.000 persones ocupades, mentre els beneficiaris ja sumen 1,7 milions, només a Catalunya. La majoria de treballadors són dones i les feines solen ser estables (vegeu reportatge a Món Econòmic)

Podeu veure la reducció de les obres socials en aquesta notícia:
L’obra social de les caixes s’estreny el cinturó per la caiguda de beneficis

Era previsible que el 2009 les caixes d’estalvis catalanes haguessin de destinar un volum inferior dels seus resultats a les activitat d’obra social. La crisi financera que s’arrossega des de mitjans del 2007 ha provocat una evident retallada en el dividend social d’aquestes entitats: s’han hagut d’estrènyer el cinturó per ajustar-se als mals temps. Però, tot i que la retallada és elevada, resulta sensiblement inferior a la que han experimentat els beneficis els últims tres anys. Només una entitat ha reduït la dotació en una proporció més gran que els seus resultats. [llegir notícia sencera al Periódico]
Per veure el gràfic en PDF cliqueu la imatge