20.4.10

Barcelona concentra més del 10% de la xarxa de municipis europeus contra el canvi climàtic

Barcelona concentra prop del 10% dels més de 1.000 municipis europeus adherits al pacte d'alcaldes contra el canvi climàtic, ha declarat avui el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, a la presentació de les vint propostes renovables de l'esmentat pacte.

Les xifres mostren que un de cada tres municipis barcelonins han signat l'esmentat pacte, cosa que representa que el 83,7% de la població de la província de Barcelona està adherida.

El pacte europeu d'alcaldes i alcaldesses té l'objectiu del 'triple 20', és a dir, reduir un 20% les emissions de gasos amb efecte hivernacle a través d'una millora del 20% de l'eficiència energètica i un increment del 20% a l'ús d'energies renovables.

A la presentació de les 20 propostes a favor de les energies renovables, Fogué ha assegurat sentir-se "orgullós" de la presència de Barcelona en aquest pacte, ja que la considera "una ciutat d'avantguarda" i espera que serveixi d'exemple "a altres regions d'Europa".

El president ha afirmat a més que l'objectiu de reduir les emissions de l'efecte hivernacle només serà "possible" a través de l'acció local. "Si es consciència el ciutadà de la importància d'aquest pacte, s'aconsegueix un pas molt important contra la lluita del canvi climàtic", ha dit.

El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, que també ha acudit a la roda de premsa, ha presentat els objectius "mínims i superables", consistents a reduir les emissions, assegurar un finançament de 500 milions d'euros per als municipis fins al 2011 i una creació d'ocupació de llocs de treball de qualitat.

Barcelona pretén així donar suport tècnic als ajuntaments i complir els compromisos derivats del pacte. Entre d'altres exemples, es llogaran sòls públics per instal·lar energia solar fotovoltaica i promoure l'estalvi d'energia d'ús públic.

Amb aquestes propostes, Baron ha vaticinat que, per al 2020, el potencial de reducció al territori seria de 500.000 tones anuals de CO2, a més d'un 5% menys d'emissions municipals.

EL PACTE EUROPEU D'ALCALDES I ALCALDESSES

El Pacte europeu d'alcaldes i alcaldesses ha començat a Barcelona el 2008, amb la firma de la Diputació com primera estructura de suport al pacte, mentre que en 2009 ha començat l'adhesió de municipis, començant amb 24.

El pacte és obert a tothom els municipis europeus, que han de comprometre's i redactar en el termini d'un any un inventari d'emissions d'efecte hivernacle per identificar quins punts haurien de millorar-se.

Fogué ha assegurat que, després de l'èxit progressiu de l'adhesió de municipis, encara falten "un parell d'anys d'intensíssima feina" per aconseguir els objectius pactats.

Font: Vilaweb.cat / Europa Press