25.9.11

Un Guardiola serè i conciliador es mulla

#Barça #somunpaisimparable .

Pep Guardiola va dir fa unes setmanes en rebre la Medalla d'Or del Parlament de Catalunya una frase que ha fet fortuna: "si ens aixequem ben d'hora i treballem sense retrets ni excuses, som un país imparable". Es diu que el treball i la feina ben feta ja són un atribut dels catalans. Però també va parlar de retrets com un fet a desterrar. Certament una característica no prou positiva dels catalans és la tendència a l'individualisme en el sentit de les capelletes, de les picabaralles inútils, al tants caps tants barrets...

Això ho podem veure ara mateix en la institució catalana internacionalment més coneguda, el FC Barcelona, on els èxits esportius que s'acumulen en els darrers tres anys tenen com a correlat una picabaralla entre persones que havien compartit junta directiva i que ara es troben ubicats o bé a l'actual junta o bé a la junta immediatament anterior.

Si de vegades hem parlat de la responsabilitat social del Barça, també hem fet referència (i ens correspon fer-ho per a mostrar una imatge més fidedigna) als aspectes més negatius o a les ombres que presenta la gestió, ja sigui en referència al patrocini de la Fundació Qatar o als problemes de governança, que han acabat en la judicialització del conflicte.

El problema és que, des de fora del conflicte, no podem entendre la profunditat de les presumptes males pràctiques. Sens dubte, hem de separar el mèrit pels èxits de les possibles males pràctiques, ja siguin els presumptes incompliments de caràcter legal o senzillament ètic. Però és evident que perjudica la imatge del club i pot alterar aspectes del seu rendiment si no es canalitzen adequadament.

Jo no posaria la mà al foc per ningú, ja sigui per manca d'informació com per limitacions en la confiança ètica que m'inspiren. Amb això no vull prejutjar, però és evident que hi ha comportaments que et generen confiança i altres que, d'entrada, et posen en estat de defensa.

Com a espectador de l'espectacle -no futbolístic- agrairia una major dosi de transparència i de serenitat. Que l'actual junta va entrar amb intencionalitat insana respecte a l'anterior es va fer evident amb l'elaboració d'un codi ètic que trenca l'esperit bàsic del que ha de ser un document d'aquesta mena. Com a expert en RSE em va doldre que es fes ús d'una metodologia d'aquesta disciplina amb finalitats tan contradictòries.

Si les qüestions que planteja l'actual junta mereixen la judicialització ho desconec. Però hi tinc una prevenció, precisament perquè l'animadversió es va fer patent, i aquesta no és bona consellera per a un bon govern.

Crec que seria hora de calmar la situació i abordar-la amb serenitat i transparència. L'expresident Laporta, segurament sense cap d'aquests atributs tampoc, va formular unes preguntes, moltes de les quals servirien per començar a analitzar la situació. Llàstima que hagin de venir d'una de les parts implicades. Malauradament en aquest país no tenim una premsa prou independent o prou professional per a formular autònomament les preguntes que toquen.

No sé si en un cas com aquest, la societat civil hauria de ser més proactiva i pagar entre tots un servei de mediació o de resolució de conflictes per a posar-lo al seu servei. En tot cas, ahir em va alegrar que l'entrenador del Barça s'extralimités de les seves funcions i donés resposta de fons a una pregunta periodística durant la roda de premsa. Pep Guardiola va fer de líder conciliador, però no va dubtar a defensar l'anterior junta directiva. Ho va fer d'una manera equilibrada, referint-se fins i tot a Núñez, i sense ferir la sensibilitat de ningú, sense posar el dit a l'ull de ningú però posant-lo a la nafra amb intenció guaridora. Sense plantar cara, s'ha posicionat, amb estil, amb senzillesa, amb naturalitat, assenyadament. Ho llegim així al diari ARA
L'entrenador del Barça espera que el procés judicial contra l'expresident "acabi bé"
Guardiola defensa Joan Laporta i la seva Junta Directiva

Pep Guardiola ha comentat en roda de premsa que la situació actual contra Laporta li genera "tristesa" i espera que es resolgui de la millor manera possible cap a l'expresident

Pep Guardiola també ha volgut comentar un tema d'actualitat. El conflicte entre l'actual Junta Directiva encapçalada per Sandro Rosell i l'anterior que presidia Joan Laporta. El tècnic de Santpedor ha defensat Joan Laporta i els seus directius i espera que el procés judicial contra ells acabi bé i no se'ls condemni. “Al president Núñez li pertoquen moltes coses d'aquests èxits i al president Laporta també”, ha explicat Guardiola. El preparador blaugrana reconeix que aquesta situació li produeix “tristesa” i que no Laporta i els seus no es “mereixen patir tant perquè van fer molt per aquesta institució”, ha declarat.

I és que Guardiola ha reconegut que té "molt d'afecte a l'anterior Junta perquè el van escollir com a entrenador" i també perquè van agafar el Club en una situació precària i el va deixar entre els millors del món. Per acabar, ha dit que totes les Juntes Directives "fan coses bones i dolentes, igual que els entrenadors, i que espera "que acabi de la millor manera" el procés judicial.