29.6.10

Som una nació. Nosaltres decidim

La sentència del Tribunal Constitucional -que moltes veus consideren il·legítima- altera greument els pactes d'Estat i la voluntat del poble i dels parlaments. Fem un seguit de primeres consideracions.
  • Comença una profunda crisi política a l’Estat espanyol davant la manca d’encaix de Catalunya. Aquesta sentència provoca una crisi d’estat perquè trenca un pacte i provoca un xoc de legitimitats
  • En els propers temps Catalunya s’haurà de governar amb un Estatut en que un tribunal politzat, caducat i mancat de legitimitat ha alterat de ple la voluntat democràtica del poble de Catalunya i de les cambres parlamentàries
  • A més de la retallada de 13 articles queda pendent la interpretació de molts altres articles: la castració química que es preveu anirà més enllà de la física. Però hores d’ara ja és evident que la sentència fa un pas enrere de 30 anys i situa alguns punts per sota de l’Estatut del 79
  • El cop de porta d’Espanya a Catalunya sols deixa les possibilitats de refundar o liquidar Espanya, és a dir, avançar cap un federalisme en què els espanyols no creuen o bé iniciar un procés de secessió per vies democràtiques i pacífiques
  • Representants de la societat civil agafen la iniciativa de convocar una mobilització popular amb el lema Som una nació. Nosaltres decidim
La Constitució del 78 es pot interpretar de moltes maneres. El moment en què va ser elaborada, després de 40 anys de dictadura i amb el risc latent dels militars, va fer que es formulés amb gran ambigüitat, però precisament per això és possible interpretar-la de moltes maneres. Dins d’aquest gran marge, són els parlaments i la sobirania popular qui ha de establir el rumb del desenvolupament i no un tribunal que ha fet una sentència que suposa una interpretació política. Els arguments jurídics s’han construït per a justificar una decisió política que pretén posar fi al procés de desenvolupament autonòmic. La prova més sagnant d’aquesta afirmació és que en alguns aspectes l’autonomia quedarà disminuïda respecte a altres interpretacions anteriors del TC i respecte l’Estatut del 79. Les constitucions que valen són aquelles que es poden anar adaptant als nous temps i obren perspectives. La CE permet aquesta evolució en gran mesura però aquest TC l’ha escapçat.

Continuarem reflexionant-hi i valorant què cal fer a partir d'ara i com afecta l'economia, el món empresarial, la societat civil, i la democràcia.
  • La sentència confirma que a l'estat espanyol hi ha ciutadans de primera i ciutadans de segona: tots som iguals però uns són més iguals que els altres!
  • Algunes matèries que el TC ha declarat inconstitucionals per a Catalunya seguiran sent constitucionals per als altres estatuts de les autonomies que van copiar el te
  • El TC diu no a la igualtat en l’esforç fiscal i consolida l’espoli fiscal a Catalunya.
  • El TC nega l’existència de la nació catalana i els seus drets històrics, i està per veure com disminuirà el valor dels seus símbols nacionals, molts d’ells amb mil anys d’història.
  • Hores d'ara sembla ja impossible pensar un estat espanyol que defensi els interessos de les nacions que el composen: sols els drets i interessos de la nació dominant són tinguts en compte. La negació de la diversitat nacional és la manera d'ocultar aquesta realitat intentant fer creure que els interessos de la nació castellana són els de tothom.
Notícies i declaracions:



  • La premsa és contundent sobre la sentència, cadascú a la seva manera. (Font:kiosko.net)






  • A "La Vanguardia" parlen de rebaixes, articles anul·lats i reinterpretats. (Font: kiosko.net)






  • De la seva banda, l'"Avui" ho qualifica tot plegat d'"injustícia" a la seva portada. (Font: kiosko.net)






  • "El Punt" recalca: "Som una nació", tot i que la sentència rebaixi aquest concepte. (Font: kiosko.net)









  • En canvi "La Razón" subratlla "la indissoluble unitat d'Espanya", que la sentència recull fins a 8 vegades. (Font: kiosko.net)








  • La interpretació d'"El País": en general el Constitucional avala l'Estatut però no el terme "nació". (Font: kiosko.net)









  • Per "Publico", la retallada és substancial i afirma que l'Estatut surt "tocat". (Font: kiosko.net)











Vota'nsPodeu votar els blocs preferits fins el 9 de setembre. Enguany, a banda de votar els blocs, també podeu valorar cada entrada publicada. Aquesta valoració (“M’agrada”) incideix en el resultat final, ja que cada cinc suposen un vot per al bloc. Clica la icona!