5.6.10

Compromís de Girona

  • El text del compromís es va llegir solemnement a Girona en l'acte d'inauguració de la Fira
  • Responsabilitat Global va estar present a la formalització del compromís

El Compromís de Girona reclama al govern que obligui per llei a etiquetar en català

El Compromís de Girona, subscrit ahir per uns 300 ajuntaments i entitats dels Països Catalans, reclama la necessitat de desplegar «una legislació que reguli l'obligatorietat de rebre la informació dels productes en llengua catalana». En la mateixa línia va apuntar, en l'obertura de la fira De Tot Cat, que es fa tot el cap de setmana a Girona, la Plataforma per la Llengua o el filòsof Josep Maria Terricabras. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va admetre les dificultats de legislar l'etiquetatge en català «sense una sobirania plena, cosa que dificulta la intervenció», però va advocar per mantenir l'esforç per avançar en aquestes polítiques. [llegir més a El Punt]. Vegeu tot seguit el text del Compromís:




«A taula, en català». Compromís de Girona
Els representants de les institucions i entitats sotasignats, que al llarg dels darrers anys s’han adherit a la campanya A taula, en català –promoguda per la Plataforma per la Llengua i l’Associació en Defensa de l’Etiquetatge en Català– s’han reunit a la ciutat de Girona, el 4 de juny de 2010, amb la voluntat de fer públic el seu compromís de consumir productes que incorporin la llengua catalana.


A taula, en català és una campanya per normalitzar l’etiquetatge dels productes comercials. Pretén impulsar un consum responsable i respectuós amb la llengua catalana, denunciar la situació d’excepcionalitat del consumidor del nostre país, evidenciar el greuge d’algunes empreses que no ajusten la seva oferta a les necessitats actuals, promocionar les empreses que aporten aquest criteri de qualitat en el tracte amb els clients i, per últim, demanar el desplegament d’una legislació que reguli l’obligatorietat de rebre la informació dels productes en llengua catalana.


Amb aquest compromís no declarem només bones intencions. Ens comprometem, cadascú des de la nostra institució o entitat, a convertir-lo en realitat. Volem que aquest compromís es converteixi en fets palpables i no sigui només paper mullat. Volem que aquest compromís que avui escenifiquem a Girona suposi un pas endavant en la plena normalització de la nostra llengua, que durant tants i tants anys ha estat prohibida, perseguida i maltractada.

Nota: a la foto es pot veure el conseller d'empresa i universitat, l'alcaldessa de Girona i altres autoritats i representants del món empresarial, així com la presència de Josep Maria Canyelles, de Responsabilitat Global.

Durant l'acte, ha intervingut el filòsof Josep Maria Terricabras, que en el seu bloc comenta aquest Compromís amb aquestes paraules:
L’objectiu principal de la fira és conscienciar institucions, empreses i consumidors del valor que representa la implantació de la llengua catalana en l’àmbit quotidià. Com que té un caràcter multisectorial, la fira vol fer visibles la majoria d’àmbits de la vida quotidiana en què es poden consumir productes en català.

Aquesta fira vol coronar i empènyer la feina feta durant anys per entitats que han defensat l’ús del català en l’etiquetatge i en la propaganda dels productes domèstics, però també vol ampliar-ho a qualsevol producte o servei del nostre país. Per això és important la implicació no solament dels particulars, de les famílies, sinó de les institucions, és a dir, dels ajuntaments i de les entitats polítiques, sindicats, culturals, econòmiques i culturals.

De fet, s’han adherit a la campanya gairebé dos cents ajuntaments, onze consells comarcals, a més de cambres de comerç, universitats, diputacions, partits polítics i una quarantena d’entitats més. De tots ells –i dels que s’hi vagin adherint– i, és clar, de tots nosaltres, depèn, en gran part la normalització del nostre país. Perquè si fos veritat que tots els adherits prenen el compromís d’usar només productes que també estiguin etiquetats en català –no cal que ho estiguin exclusivament–, totes les empreses que encara marginen el català dels seus productes deixarien de fer-ho de seguida. El negoci és el negoci i, segons el tòpic, això els catalans ho hauríem d’entendre millor que ningú. Per això la fira acabarà amb un «Compromís de Girona», que vol remarcar que tots els adherits passen de les paraules als fets i s’hi posen. I ens hi posem. Va, que sigui veritat, si no volem que, a mitjà termini, la nostra llengua acabi essent estrangera a casa nostra. Permeteu que narri una terrible experiència viscuda la setmana passada a Tolosa del Llenguadoc: en una llibreria escolar, en una plaça principal de la vila, un amic gallec demana, en francès, El petit príncep en occità; resposta: vagi, sisplau a aquella secció d’allà baix, la de les llengües estrangeres. L’occità entre les llengües estrangeres a Tolosa! Els francesos ja ho han aconseguit fa temps. Hem d’evitar que també ens passi a la Catalunya del Sud. I depèn de nosaltres, només de nosaltres –però no solament com a individus de bona fe, sinó com a col·lectiu organitzat i lluitador–, que el català sigui, com ha de ser, la llengua del país, acceptada, coneguda i reconeguda, almenys pels propis catalans!.

Notícies relacionades amb la Fira