Canyelles va intervenir com a coordinador de Respon.cat sobre la cadena de proveïment a la 84 jornada de Corresponsables
Va tenir lloc la 84 Jornada de Corresponsables, empresa membre de Respon.cat, on es va presentar l’onzena edició de l’Anuari Corresponsables.
Respon.cat va participar en el taller “Criteris i objectius per a la cadena de valor”
Respon.cat va participar en el taller “Criteris i objectius per a la cadena de valor” en la 84 Jornada Corresponsables que es va celebrar dimecres 2 de març.Josep Maria Canyelles, expert en RSE i coordinador de l’associació empresarial, va fer un repàs dels diferents projectes en què s’ha treballat la cadena de valor de les empreses i l’RSE. En concret va explicar el projecte tranSparÈncia, que va tenir lloc el 2011 liderat pel Consell de Cambres i el Departament d’Empresa de la Generalitat. Aquest projecte va ser pioner i va comptar amb la col·laboració de GRI com a experiència pilot per a poder divulgar en altres països. Hi van prendre part 11 empreses grans les quals van convidar 62 pimes proveïdores a implicar-se en el programa, que consistia en un procés d’acompanyament per a integrar l’RSE.
Canyellestambé va fer referència al programa RSE.Pime,una iniciativa que es va portar a terme al 2008-09 i que aquest 2015 s’ha reprès per part de Respon.cat amb la participació de 17 pimes i amb la intenció de convocar-lo anualment i facilitar així la millora de la gestió de la responsabilitat social entre les pimes. També es va explicar el Projecte Focus, una iniciativa de Respon.cat que volfocalitzar 8 temes d’interès en matèria de Responsabilitat Social alineats amb el17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Els dos projectes volen abordar l’agenda local i l’agenda global de l’RSE, iCanyelles va opinar queles agendes poden facilitar però que és important no deixar-se portar pelchecklist, ja que la metodologia de l’RSE ha de comportar un procés d’aprenentatge i un procés de gestió del canvi, amb sensibilització, diàleg i innovació. En aquest sentit, respecte a la cadena de proveïment, es pot fer servir la mateixa expressió que al matí havia usat el professor Argandoña, del pal i la pastanaga: s’ha de marcar una línia de progrés en sostenibilitat, però aportant eines, sent previsible, d’una manera que permeti que les pimes de la cadena es puguin adaptar i incorporar progressivament l’RSEa mode de pastanaga, i solamentusar el palquan el proveïdor no es vulgui comprometre amb els valors de l’RSE.
En aquesta 84 Jornada Corresponsables es va presentar l’onzena edició de l’Anuari Corresponsables, amb més de 300 assistents. Després de la benvinguda, a càrrec d’Alba Cabañas, directora de l’Àrea Tècnica de Foment del Treball, que va destacar la necessitat de les empreses d’orientar-se amb criteris d’RSE, i deMarcos González, director i editor de Corresponsables, que va fer un repàs de l’RSE des del primer llançament de l’Anuari el 2005, va intervenir en representació de les administracions públiques,Jordi Via, comissionat d’Economia Social i Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, qui va anunciar quedes del govern municipals’està treballant per establircriteris de compra pública ètica i responsable. A continuació,Xavier Boltaina, gerent de la Diputació de Barcelona, va destacar el paper de les entitats públiques locals en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.
Les sessions plenàries del matí van aportar una visió empresarial de l’agenda sostenible post 2015 i una taula de grups d’interès en la que es va tractar d’analitzar els reptes de l’RSE i el desenvolupament sostenible. Per acabar es va presentar ObservaRSE, l’Observatori de la comunicació coresponsable, que compta amb l’adhesió de 120 organitzacions.
La Responsabilitat Social Corporativa (RSC) és la responsabilitat que assumeix una organització, sigui mercantil, pública o social, envers la societat pels impactes de la seva activitat i per la corresponsabilitat en els afers comuns que afecten la sostenibilitat del mercat, de la societat i del medi ambient.
En el seu màxim nivell de compromís, conforma una empresa o organització amb propòsit, entenent el propòsit empresarial com l’adopció d’un model d’empresa amb una excel·lència social que li permeti crear valor compartit, és a dir, valor econòmic i socialalhora, per a tots els grups d’interès. [llegir definició més àmplia segons Josep Maria Canyelles]
[es] Qué es la Responsabilidad Social
La Responsabilidad Social Corporativa (RSC) es la responsabilidad que asume una organización, sea mercantil, pública o social, hacia la sociedad por los impactos de su actividad y por la corresponsabilidad en los asuntos comunes que afectan a la sostenibilidad del mercado, de la sociedad y del medio ambiente.
En su máximo nivel de compromiso, conforma una empresa u organización con propósito, entendiendo el propósito empresarial como la adopción de un modelo de empresa comprometida corporativamente con la sociedad y con una excelencia social que le permite crear valor compartido, es decir, valor económico y social a la vez, para todos los grupos de interés.
[leer definición más amplia según Josep Maria Canyelles]
Entenem l'RSE com un factor estratègic
"Un pla d'RSE amb garanties d'èxit és aquell que comença amb el reconeixement que no és un projecte d'actuacions sinó part d'un procés de gestió del canvi"
Entrevista al Canal Blau TV: Penedès Destinació Turistica Responsable
Josep Maria Canyelles estrevistat a La Marató per la Pobresa de Televisió de Catalunya.
Entrevista per al Postgrau en Gestió de la Diversitat Lingüística i Cultural de la UOC.
Conferència sobre RSA. Col·legi d'Enginyers (min.58)
Sessió UOC Meet - presentació RSC, cas La Fageda i debat
MBA en Social Entrepreneurship // Postgrau d'Emprenedors Socials
Voluntariat corporatiu: una major democratització del voluntariat. Intervenció a Torre Jussana. Ajuntament de Barcelona
Voluntariat i responsabilitat social, noves expectatives i possibilitats. Entrevista amb motiu del Fòrum de les Associacions 2011
Taula rodona de "Comunicació i Empresa" al Congres Convit 2011. Es debat sobre llengua i RSE. La primera intervenció de Josep Maria Canyelles comença al minut 6:50.
Reportatge sobre la publicació "Per un territori socialment responsable. Promovent la Responsabilitat Social dels Ajuntaments"
Acte a Burgos del programa Incorpora de l'Obra Social de la Caixa. Font: Televisión de Castilla y León
Entrevista de 12 min. sobre RSE al programa Gent d'empresa. Comença al minut 32:40.
Entrevista con motivo del curso sobre RSO en FEVAS (Bilbao)
De guanyar diners a generar riquesa: reptes per a l'empresa en un entorn global i interdependent
[ca] Responsabilitat Global és un think tank sobre la Responsabilitat Social de les Empreses, les Administracions i les Organitzacions [es] Responsabilitat Global es un think tank sobre la Responsabilidad Social de las Empresas, las Administraciones y las Organizaciones [en] Responsabilitat Global is a think tank on CSR for the private, public & third sectors
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada