13.7.11

Avui he al·lucinat (positivament)!

Per a moltes organitzacions la idea del treball en xarxa, les estratègies col·laboratives, o les complicitats per a desenvolupar projectes complexos, encara són unes idees interessants però lluny de la realitat. També per al sector públic, que sovint fa que els diferents departaments funcionin com sitges independents, sense relació d'un amb l'altre.

Aquest dimarts 12 de juliol, en dos esdeveniments, al matí i a la tarda, he pogut viure una realitat que em sembla que està canviant positivament. Els temps estan canviant, i possiblement la crisi hi pot haver ajudat. El cert és que s'observen tendències col·laboratives interessants.

Creació del Consell Assessor del Marketplace de Catalunya
Al matí ens hem reunit representants del sector públic, social i privat per a constituir formalment aquest òrgan que ha de fer possible que el primer Marketplace de Catalunya sigui un èxit i tingui continuïtat. L'intercanvi d'impressions entre els participants ha fet referència a la importància de trencar fronteres mentals per a fer possible la col·laboració, i la necessitat d'acceptar un futur que ja és aquí. Un marketplace de trobada entre entitats i empreses no seria el mateix si no es pogués visualitzar ja des de l'inici que respon a un interès de totes les parts i a la voluntat de treballar per un salt en els models col·laboratius.




Presentació del Pla de suport al tercer sector ambiental de Catalunya

A la tarda ha tingut lloc la presentació del Pla de suport al tercer sector ambiental de Catalunya. A banda de la mostra de celeritat per a realitzar-lo, amb poquíssims mesos, hi ha detalls que m'han sobtat agradablement i que són indicadors d'un estil. El pla s'ha basat en el Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat, que és liderat per un altre Departament i que va ser implementat pel govern anterior. Em sembla fantàstic que cada unitat de l'administració no faci la guerra pel seu compte i que es creïn sinergies. Fins i tot, entre les comissions de participació i seguiment del Pla, van indicar que es valdrien de la Comissió d'associacionisme i voluntariat que té el Dept. de Benestar, indicant que no cal crear un nou marc si allà ja hi ha tots els agents, entre els quals els representants dels diferents departaments afectats. I és més: entre la gent que ha parlat a l'acte, no hi havia cap representant de les entitats ambientalistes. Aquestes ja han parlat al llarg del procés i en aquest acte s'ha volgut intencionadament que fossin altres veus les que donessin el seu punt de vista: des del món municipalista, des de les empreses, i també des de la Taula d'Entitats del Tercer Sector. Tot un exemple de comprensió avançada sobre l'obertura mental.

Finalment, els discursos van estar en els dos llocs molt en la línia que podeu intuir. Els temps han canviat, hem de trencar inèrcies, cal col·laborar, cal aprendre uns sectors dels altres, els governs han de coliderar sense ofegar i potenciant l'estructuració del sector... Discurs i fets han anat de la mà i és una mostra excel·lent per a encarar el futur en les relacions intersectorials i en l'enfortiment del tercer sector.

1 comentaris:

Jordi Pietx i Colom ha dit...

Cal celebrar aquesta visió positiva i omptimista del treball en xarxa a l'entron del Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental, i no es la única que hem llegit, altres persones ho diuen.

No cal dir que nosaltres creiem moltíssim en el treball en xarxa, i que també es evident que aquest Pla comença ara, quan caldrà aplicar-lo. L'haurem de seguir de prop els propers mesos.

Jordi Pietx,
Xarxa de Custòdia del Territori