3.12.10

Pa amb varietats antigues de cereals

Fa uns dies presentàvem la fitxa de bones pràctiques de Responsabilitat Social de la fleca Can Casals:

Dues persones enfornant
La fleca Can Casals és una empresa familiar ubicada a Mieres, dedicada a la producció i venda de pa artesà, i formada per dos treballadors autònoms. El pa s’hi cou amb llenya procedent de la neteja de boscos de l’entorn i no conté ni additius, ni conservants, ni colorants. Han incorporat diverses millores ambientals a l’obrador i també estan col·laborant en la recuperació d’un gra tradicional i en l’activació de l’agricultura i l’economia locals.

Ara us mostrem aquesta notícia relacionada segons la qual els flequers de les comarques gironines podran elaborar a partir del setembre del 2011 un pa elaborat amb varietats de blat que no es cultivaven des de feia més de quaranta anys. Són varietats que els representants de l'IRTA Mas Badia de la Tallada d'Empordà anomenen “velles”, com ara les varietats Anza o Florence Aurora, que es plantaven a les comarques gironines als anys setanta “i que encara molts agricultors recorden”, o “antigues”, que s'havien utilitzat als anys trenta o quaranta a la demarcació com ara la Montjuïc, la Montcada i la Montserrat, i que van deixar-se de produir perquè són varietats de baixa productivitat. [Llegiu Pa amb denominació d'origen a l'Avui]