18.6.08

Diverses entitats catalanes demanen a l'ONU que protegeixi els drets lingüístics

Política
ACN Agència Catalana de Notícies
17/06/2008 - 18:36h

Diverses entitats catalanes defensaran el dimecres a Ginebra (Suïssa) que el Consell dels drets Humans de l'ONU reculli els drets lingüístics. Aureli Argemí, president del Ciemen; Josep M. Terricabras, del PEN Club Internacional; Antoni Mir, director de Linguamon i Neasa Ní Chinnéide, presidenta d'Eblul presentaran al Palais des Nations de les dues a les quatre de la tarda la proposta de resolució que les ambaixades podran fer seva i presentar a la propera sessió del Consell dels Drets Humans, el mes de setembre vinent. Aquesta petició coincideix amb el fet que aquest és l'Any Internacional de les Llengües.

L'acte, organitzat per EBLUL (Oficina Europea per les Llengües Menys Utilitzades) i amb el suport del Ciemen (Centre Internacional Escarré per a les minories ètniques i les nacions), del PEN Club Internacional i de Linguamón-Casa de les Llengües, i coesponsoritzat per les ambaixades d’Armènia i Bolívia, es farà en paral·lel a la sessió del Consell dels Drets Humans, i té com a objectiu transmetre als ambaixadors del Consell la necessitat que l'ONU incorpori de forma específica la protecció dels drets lingüístics. Per això, es presentarà una proposta de resolució que les ambaixades poden fer seva i presentar a la propera sessió del Consell dels Drets Humans, el mes de setembre vinent.

Argemí ha explicat a l'ACN que des que l'any 1996, quan 61 ONG, 41 centres del PEN Club Internacional i 40 experts d'arreu del món van aprovar a Barcelona la Declaració Universal de Drets Lingüístics (DUDL), la qüestió de la defensa de la diversitat lingüística ha estat assumida per centenars d'organitzacions i institucions públiques d'arreu del món. Per aquest motiu les entitats van fer arribar la petició a la Unesco, on 'no ha tingut seguiment' i per això ara presentaran la proposta a l'ONU per portar l'esperit de la DUDL una mica més enllà i aconseguir el reconeixement dels drets lingüístics com un element dels drets humans.

Durant l'acte de dimecres, titulat Linguistic Rights to enhance Human Rights (els Drets Lingüístics, per promoure els Drets Humans), Josep M. Terricabras (PEN Club Internacional) farà una reflexió sobre l'especificitat dels drets lingüístics dins de la categoria dels drets culturals, i la necessitat d'una protecció específica. Antoni Mir (Linguamón) farà una exposició global sobre la situació de les llengües al segle XXI. Neasa Ní Chinnéide (EBLUL) parlarà sobre les polítiques europees a favor de la diversitat lingüística. Finalment, Aureli Argemí (CIEMEN) exposarà l'evolució des de l'aprovació de la DUDL fins a l'actualitat i presentarà el text de la proposta de resolució per al Consell dels Drets Humans.

La declaració que demanaran que s'aprovi exposa entre altres aspectes que 'els éssers humans expressen llurs identitats en diferents llengües i que la diversitat lingüística és un dels valors culturals més importants de la humanitat'. El text cita diversos documents aprovats per la ONU que defensen els drets lingüístics com l'article 2 de la Declaració Universal de Drets Humans, 'que proclama que els drets i llibertats de cada persona han de ser exercits sense distinció ni discriminació per cap motiu, tampoc de llengua, i en l'article 27, que reconeix a tota persona el dret a participar lliurement en la vida cultural de la comunitat'.

El text posa en evidència que 'malgrat les nombroses declaracions, convencions, cartes i tractats internacionals existents que destaquen, ni que sigui al·ludint al principi de no discriminació, la importància del respecte als drets lingüístics, preservant i promovent la diversitat lingüística, fins avui no existeix cap declaració de l'ONU que reculli específicament, en positiu, què són i quins són els drets lingüístics'.

Per tots aquests motius, entre d'altres, el text acaba demanant que 'a curt termini (o en el termini de dos anys), amb l'ajut i suport d'aquest Consell, l'ONU aprovi una Declaració Universal dels Drets Lingüístics, com a complement necessari de la Declaració Universal dels Drets Humans'.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS