18.5.18

La 3a edició de Verema Solidària finançarà projectes per pal·liar la soledat de la gent gran al Penedès i la pobresa al Priorat

  • Les entitats socials guanyadores de la VS 2018 són Amics de la Gent Gran - Garraf i Càritas Parroquial de Falset
  • Els cellers Gramona i Can Ràfols dels Caus al Penedès i Vall Llach al Priorat són els coorganitzadors de la VS 2018 
  • Responsabilitat Global ha estat novament membre del Jurat

Barcelona, 17 de maig de 2018. Verema Solidària, la iniciativa que uneix territori, vi i responsabilitat social per captar recursos per a entitats que combaten la pobresa i l’exclusió social, ha presentat aquest dimecres la campanya 2018: el celler biodinàmic del Penedès Gramona, Can Ràfols dels Caus -ubicat al Massís del Garraf- i el celler de Porrera Vall Llach s’han compromès enguany amb el projecte de VS a favor de dues entitats socials. La Fundació Amics de la Gent Gran-Garraf i Càritas Parroquial de Falset han estat els projectes seleccionats pel jurat de la tercera edició dels premis VS. Les dues entitats seran beneficiàries de la campanya de micromecenatge que s’obrirà el proper 26 de juny, l’objectiu de la qual s’ha fixat en 18.000 euros.

La Fundació Amics de la Gent Gran treballa per pal·liar la situació de soledat i/o l’aïllament social de les persones grans a les comarques del Garraf i Baix Penedès -on viuen prop de 44.000 persones de més de 65 anys-, mitjançant l'acompanyament emocional, la promoció de la socialització i la sensibilització de la societat. Amics de la Gent Gran lluita contra la soledat no desitjada i la marginació social de les persones grans, mitjançant l’acció de voluntàries i voluntaris que les acompanyen. S’organitzen tertúlies, tallers temàtics i sortides en les quals es comparteixen anècdotes, coneixements i experiències, així com les Vacances Amigues, dinars de Nadal o Revetlles de Sant Joan.

D’acord amb l'informe INSOCAT de la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), a Catalunya hi ha 242.000 persones de més de 65 anys que viuen soles, de les quals la immensa majoria, 175.000, ho fan a contracor. És l'anomenada "soledat no desitjada", que afecta sobretot les dones. El premi Verema Solidària anirà destinat al projecte de desenvolupament territorial d’AGG Garraf i Baix Penedès. Del total de 1.600 persones grans acompanyades arreu de Catalunya, actualment estan rebent acompanyament en aquesta zona 87 persones grans. L’objectiu és poder impulsar els acompanyaments a les dues comarques, incorporant entorn 20 acompanyaments a nous municipis, així com poder consolidar els que ja es realitzen.

Càritas Falset, per la seva part, ofereix atenció de les necessitats més bàsiques d’alimentació, roba, habitatge i subministres, educació, salut i farmàcia i transports garantint una vida digne a persones en situació de pobresa i risc d’exclusió social de les poblacions de la comarca del Priorat que pertanyen a la diòcesis de Tarragona (Falset, Bellmunt del Priorat, Pradell de la Teixeta, la Torre de Fontaubella, Gratallops, la Vilella Alta, Poboleda, Porrera, la Morera de Montsant, Cornudella de Montsant, Ulldemolins i Torroja del Priorat ). Les persones que podran beneficiar-se d’aquest ajut són les que es derivaran des dels Serveis Socials Bàsics així com les persones que formin part d’algun projecte amb seguiment dels professionals de Càritas Diocesana de Tarragona, amb els quals hi ha una constant col·laboració. La tipologia, quantitat i edat dels possibles beneficiaris seran: 47 famílies, 80 infants (2 a 12 anys) i 115 adults (+ de 12).

Les entitats socials alerten del perillós increment de la taxa de risc de pobresa que en l'actualitat representa el 19,2% dels catalans, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya. Es genera més riquesa però la pobresa s'aguditza. Aquesta és una de les principals conclusions destacades en la presentació de la vuitena edició de l'informe d'INSOCAT: "La crisi no s'acaba, la pobresa es cronifica". La cronificació de la pobresa també té un efecte directe sobre la salut mental i física de l'individu. El nombre de visites a centres de salut mental de persones amb baixos recursos econòmics s'ha multiplicat per deu -en el cas dels homes- i per nou -en el cas de les dones-. Entre els infants, el percentatge també s'incrementa.

Qui i com pot participar

A partir del 26 de juny s’obrirà una campanya de micromecenatge amb la finalitat que tothom qui ho vulgui pugui fer la seva aportació econòmica i/o inscriure’s a les experiències de Verema Solidària que es duran a terme de als cellers esmentats. El 80% va destinat a les dos entitats socials i a una formació en captació de fons per a entitats socials del Penedès, del Garraf, Anoia i Baix Llobregat, que delimiten la D.O. Penedès i El Priorat, El Baix Camp, Les Garrigues i La Ribera d’Ebre que és l’àrea d’influència de la DO Priorat. La resta dels recursos recaptats cobrirà costos d’estructura i de la plataforma de micromecenatge.

Les modalitats de participació varien en funció del perfil del participant: empreses, amb grups de treballadors com a acció de team building o com a activitat de responsabilitat social corporativa; particulars inscrivint-se a la campanya per fer de veremadors; i les institucions i les entitats, cedint material i compartint informació.

Les activitats de Verema Solidària als cellers d’enguany

VS a Gramona
Sant Sadurí d’Anoia, Penedès
26 d’agost
Celler ecològic i biodinàmic que ha optat per l’ús d’energies netes amb un objectiu clar: recuperar la vida dels sòls per deixar el millor llegat a les generacions futures. Aquesta manera d’entendre el cultiu de la vinya i aquesta sensibilitat per l’entorn el fan també responsable socialment donant suport a iniciatives com Verema Solidària.

VS a Can Ràfols dels Caus
Avinyonet del Penedès, Penedès
22 de setembre de 2018
Can Ràfols del Caus té les seves vinyes situades al Massís del Garraf, un territori únic a format per pedra calcària, tocat per la brisa del Mediterrani i amb molta herba aromàtica que atorga als seus vins ecològics uns aromes molt minerals i aromàtics. Can Ràfols dels Caus respira honestedat i respecte per l’entorn i les persones a través d’una terra i un vi.

VS a Vall Llach
Porrera, Priorat
16 de setembre de 2018
Terra de cims, fondalades i marges que fan el correu de la vinya del Priorat molt dur, però amb resultats únics. Les vinyes velles del Celler Vall Llach són finques centenàries situades en uns paratges de pendents que impressionen. El celler se sent estretament lligat al Porrera i a la seva gent; el projecte Dones (vins amb nom de dones) honora les dones del poble que treballaven la vinya en la seva joventut.

Els vins de la VS 2017 

A l’acte de presentació també s’han donat a conèixer els vins de la Verema Solidària passada, que va comptar amb la participació de quatre cellers:

Celler Credo
Nom: Estrany Solidari
Varietat:100 % Xarel·lo, vinya conreada seguint els principis de l’agricultura ecològica i biodinàmica.
Elaboració: vi brisat amb fermentació de llevats indígenes dins bota de roure oberta i finalitzat en tina d'inox. Vi amb mínima intervenció.


La Vinyeta
Nom: La Vinyeta Rosat Solidari
Vi rosat varietat 100% Merlot
Elaboració: vi premsat a peu descalç i fermentació espontània dins tina d'acer inox i posterior envelliment en barriques de roure. Sense filtrar ni clarificar.

Celler Cooperatiu d’Espolla
Nom: Vins de Postal – Verema Solidària 2017
Varietat: Carinyena negra
Elaboració: most amb pells i rapa, tot trepitjat a peu descalç en barriques velles de roure, fermentació espontànea. Envelliment en inox.

Raventós i Blanc
Nom: Xarel·lo Clot de les Comes
Varietat: Xarel·lo
Elaboració: vi natural fermentat en gerra de fant i envellit amb les seves pròpies lies, sense cap additiu.

Verema Solidària compta actualment amb el patrocini de Can Ràfols dels Caus, Vall Llach, Gramona, New Group Maquinària Moderna, Verallia i la col·laboració de Cafès Novell, Euroselecció-Riedel i Cal Feru. Finca Parera i Celler Credo, cellers coorganitzadors d’edicions anteriors, es mantenen fidels al projecte i col·laboraran amb diferents iniciatives solidàries a favor d'aquest.


Vídeo-resum de la Verema Solidària 2017

www.veremasolidaria.org
facebook.com/veremasolidaria
twitter.com/veremasolidaria
instagram.com/veremasolidaria/


Notícies anteriors publicades: