12.7.15

Metges vinculen el càncer d'un poble argentí als agroquímics mentre aquí es fomenten en anuncis per a ús domèstic

Un grup de professors de Medicina de la Universitat de Còrdova, Argentina, va detectar en un poble agrícola d'aquesta província, Monte Maiz, a 440 quilòmetres a l'oest de Buenos Aires, que les taxes d'incidència del càncer i altres malalties tripliquen les mitjanes provincial i nacional. Van advertir que pel poble circulen per any 600.000 litres de glifosat, un herbicida utilitzat en les plantacions de soja transgènica, i que són dipositats en els 22 magatzems distribuïts pel poble. Aquest mes, l'OMS ha advertit que "hi ha proves convincents que els glifosat pot causar càncer en animals de laboratori i hi ha proves limitades de carcinogenicitat en humans". A Monte Maiz es planta soja, blat de moro i blat. [El País: Los médicos ligan el cáncer de un pueblo argentino a los agroquímicos]


Justament fa unes setmanes TV3 emetia un anunci de glifosat destinat a usos domèstics i de jardineria. El recordareu fàcilment: unes gotes del producte damunt les males herbes i ja no neixen mai més.

El glifosat és un herbicida no selectiu i sistèmic molt utilitzat. Obtingut per la companyia Monsanto amb el nom comercial de Roundup però la patent va caducar el 2000 i ara es comercialitza també amb altres noms per moltes companyies. Per enginyeria genètica s'ha introduït, a iniciativa de Monsanto, un gen a plantes conreades que les fa resistent a aquest herbicida que afecta si entra en contacte tant les males herbes com el conreu. Amb la resistència introduïda ja es poden ruixar els conreus i les males herbes al mateix temps i el conreu queda desherbat fàcilment.
La forma d'actuació del glifosat és inhibir la capacitat de sintetitzar els aminoàcids aromàtics de les plantes. Penetra dins la planta per les parts verdes i l'herbicida es distribueix a tot el vegetal fins i tot les arrels.

Un dels principals arguments per estar en contra dels transgènics agrícoles és la seva vinculació amb els herbicides. El 75% dels transgènics agrícoles que s’estan plantant avui dia es fan servir juntament amb l’herbicida -el glifosat- pel que en són tolerants. Aquest herbicida és molt més perillós del que s’ha volgut mostrar inicialment, i no només es fa servir en els cultius transgènics sinó que també es fa servir per múltiples usos agrícoles i també en jardineria. Des de Som lo que Sembrem porten a terme una campanya per sensibilitzar sobre el risc de fer servir aquest herbicida, i l’ús de pesticides en general.

Vegeu la nota de premsa de Som el que mengem demanant entre altres la retirada de l'anunci de TV3.