18.8.14

Brexit, ergo MantainCat.eu

Què vol dir "brexit"? És l'acrònim de "British exit", és a dir la sortida de la Regne Unit de la Unió Europea. Tot i que aquesta és un circumstància hores d'ara molt improbable, el cert és que els bancs nord-americans estan preparant mesures per a una possible sortida. Segons el Financial Times, estan dissenyant plans preliminars per traslladar algunes de les seves activitats de Londres a Irlanda. Segons FT, els directius de les entitats nord-americanes són reticents a parlar en públic d'aquesta qüestió per por a molestar als reguladors britànics, però en privat manifesten que no s'està valorant realment aquesta possibilitat.

Els executius temen que s'obri una bretxa en el Regne Unit i la resta del sistema financer d'Europa quan el Banc Central Europeu (BCE) es faci càrrec dels grans bancs de l'eurozona a finals d'any, de manera que els experts apunten a Frankfurt o Paris com noves seus per als seus negocis europeus. No obstant això, Irlanda presenta altres atractius per als bancs nord-americans com el seu baix impost de societats, l'idioma anglès com a primera llengua, el seu sistema legal similar al britànic i la seva pertinença a l'eurozona.

Per aquests motius, tot i que no s'ha dit perquè ara per ara encara és una possibilitat més remota, en funció de com vagi el referèndum de secessió, una altra possibilitat seria desplaçar-se a Escòcia. I és que la possible sortida del Regne Unit encara faria més immediata l'entrada d'una Escòcia independent a la UE, per la via urgent si no automàtica.

I pels mateixos motius, una UE que té el risc de perdre Anglaterra tampoc es podrà permetre de deixar anar una Catalunya independent, i encara més si resulta que Catalunya seria una contribuent neta mentre que una Espanya sense Catalunya seria un risc enorme per a la UE, ja que es podria donar el cas que hagués de ser expulsada del club europeu si no fos capaç de capgirar la seva economia cap a un model sostenible per ell mateix sense les aportacions externes en què sempre s'ha basat des de la descoberta d'Amèrica.

Si el cas britànic s'ha batejat amb el nom Brexit, potser ja poden anar posant un nom per al cas català: què tal MantainCat.eu?