2.11.12

L'èxit de la primera Fira d'Economia Solidària de Catalunya

Exposició FCTC a la Fira
Exposició FCTC a la Fira
La primera Fira d'economia solidària de Catalunya celebrada el 27 i 28 d'octubre a Barcelona ha posat de manifest l'interès que generen les propostes a l’entorn del cooperativisme, el consum responsable, les finances ètiques, el treball en xarxa o l’energia neta, entre moltes altres opcions.

Entre 4000 i 5000 persones van assistir durant el cap de setmana al recinte de l’antiga fàbrica Fabra i Coats que va acollir experiències tan diverses com el consum de proximitat, els projectes amb un component d’integració de persones amb discapacitat, projectes editorials, consultories en economia social. Durant els dos dies les xerrades i taules rodones van oferir elements de debat i reflexió a les persones assistents.


La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya hi ha participat com a membre de la Xarxa d’Economia Solidària els dos dies amb un estand, dues exposicions: Memòria Cooperativa i Construeix Cooperativa, fes un món millor, així com la presentació de Nexe en una taula rodona sobre mitjans de comunicació alternatius. Tant dissabte com diumenge el president de la FCTC Perfecto Alonso, així com diversos membres del Consell Rector i tot l’equip tècnic van participar a la Fira d’Economia Solidària.


Nombroses cooperatives associades han estat presents a la Fira d’economia solidària que globalment ha reunit més de 100 entitats que s’identifiquen amb una economia basada en principis ètics i al servei de les persones on es respecten els criteris de participació democràtica, drets socials i laborals i medi ambient.


Font: www.cooperativestreball.coop


Ensenya el cor: la campanya de la Xes pel Balanç Social
 
Fins el 15 de novembre les organitzacions de l’economia solidària tenen l’ocasió de fer el Balanç Social de l’exercici de 2011. Es tracta d’un document, impulsat per la Xarxa d’Economia Solidària (XES), on les organitzacions descriuen i mesuren les aportacions socials, laborals, professionals i ecològiques que han fet al llarg de l’exercici.

Per posar fi a la tergiversació del concepte de responsabilitat social practicada per certes empreses i per visibilitzar les pràctiques de responsabilitat que duen a terme les organitzacions de l’economia solidària, des de fa 4 anys la XES promou l’eina del Balanç Social, que té l’objectiu de complementar el balanç comptable.

En aquest document les empreses, entitats, associacions i fundacions avaluen àmbits com la igualtat, el compromís ambiental, el compromís social, la qualitat laboral i la qualitat professional mitjançant una bateria de 46 indicadors. Això els permet tenir una idea general de les seves aportacions a la societat, detectar-ne les insuficiències i marcar-se objectius de millora.

En les edicions anteriors, una cinquantena organitzacions molt diverses han ensenyat el cor i han aconseguit el segell del balanç social. En l’edició d’enguany, la cinquena, la XES vol superar aquesta xifra. Amb tots els balanços que es recullin fins al 15 de novembre, la XES confeccionarà el Balanç Social agregat, una mostra del valor afegit que ofereix l’economia solidària a la societat catalana.

Més informació:
-Fer el Balanç Social és fàcil. Accedeix a www.bsxes.org i segueix els passos que s’hi indiquen.
-Si vols més informació del Balanç Social, pots fer un cop d’ull al bloc de la campanya: www.ensenyaelcor.org