8.10.15

La Universitat es llança al repte de la responsabilitat social

  • Ha tingut lloc la I Jornada de Responsabilitat Social de la UOC
  • Canyelles ha participat a la jornada d'RSE
  • La I Jornada Anual de RS posa les bases per a la transformació econòmica, social i mediambiental
UOC Universitat Oberta de CatalunyaHa tingut lloc aquest matí al Palau Macaya la I Jornada de Responsabilitat Social de la UOC on s’ha debatut sobre el paper de la Responsabilitat Social Universitària (RSU) en la transformació econòmica, social i ambiental.
Respon.cat hi havia d’estar representada pel seu president, Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Assegurances, que donats els greus problemes que han afectat avui la circulació ferroviària ha hagut de ser subtituït per Josep Maria Canyelles, coordinador de l’associació.

Canyelles, Xarles, Lavado i Terradellas debatent sobre l'RSC, moderats per Garay
Canyelles, Xarles, Lavado i Terradellas debatent sobre l’RSC, moderats per Garay

Carles Campuzano ha fet de keynote speaker i a la taula todona sobre el paper de la RSU en la transformació econòmica, social i ambiental hi han participat Maria Rosa Terradellas (Càtedra RSU-UdG), Josep Maria Canyelles (Respon.cat), José Antonio Lavado (Bidea) i Gemma Xarles (UOC), amb Lluis Garay, director del Màster Universitari en RSC de la UOC, com a moderador.



L’educació superior hauria d’estar enfocada al mercat de treball o hauria de tenir com a prioritat formar les persones en valors? Els experts que han participat en la taula rodona de la I Jornada Anual de Responsablitat Social (RS) de la UOC assenyalen que cal adaptar els principis de la responsabilitat social empresarial (RSE) a la universitat.


El debat s’ha centrat en el rol de la responsabilitat social universitària (RSU) respecte a la RSE. Per al diputat del Congrés i divulgador Carles Campuzano, la RSE està enfocada a la gestió de l’empresa des de la preocupació per l’ètica, l’entorn social i el mediambiental, i part de la seva agenda està construïda en base a les necessitats de les grans companyies. En canvi, “la metodologia de la RSE no és tan útil per a les PIMEs, les microempreses i les organitzacions no empresarials”, ha assegurat Campuzano.

Tots els participants han destacat la necessitat de conceptualitzar la RSU i de buscar els indicadors de l’impacte que té a la societat. Campuzano, des de la seva expertesa, ha destacat els gran reptes que obre la RSU: la transparència; les clàusules socials de la contractació pública; la capacitat d’invertir fons a determinats paràmetres ètics, socials i ambientals; l’humanisme, i el “llarg terminisme” a l’hora d’atendre les demandes del mercat de treball.

Relació amb l’entorn

Segons Lluís Garay, director del màster universitari de Responsabilitat Social Corporativa de la UOC, a més de generar ocupabilitat, la universitat ha de mantenir un “diàleg amb l’entorn”. Campuzano també ho ha argumentat: “No pots desenvolupar una estratègia de RSC sense interlocutar amb el teu entorn”.

En la mateixa línia, Gemma Xarles, directora de Cooperació al Desenvolupament de la UOC, ha destacat que “les universitats no poden apartar-se de la problemàtica global” i que “a banda de fer docència, recerca i gestió, s’ha de crear debat social a partir de l’anàlisi acadèmica”.

La universitat també educa
Per als presents, les universitats, a més de crear coneixement, són espais educatius a on es gesten i transmeten uns valors. El coordinador de Respon.cat, Josep Maria Canyelles, ha remarcat que “les empreses fan allò que els han ensenyat a les escoles de negocis”, per això, una de les funcions de la universitat és la de crear ciutadans actius en el seu entorn.

En la vessant més social, Gemma Xarles ha reivindicat el rol de la Universitat com a generadora d’oportunitatsa les persones per al desenvolupament humà.

La RS, temàtica transversal

Més enllà de fomentar l’accessibilitat, tenir una oficina verda, fer acció social o mecenatge, comptar amb una política de beques o promoure la inclusió, la RS s’hauria d’incloure de manera transversal en totes les matèries.

Canyelles ha destacat que les universitats socialment responsables no són aquelles que sumen bones pràctiques sinó aquelles que tenen la RS en la seva governança i en el seu estil de gestió.

Maria Rosa Terradellas, directora de la Càtedra de RSC de la Universitat de Girona, ha explicat que la universitat responsable és aquella que influeix perquè les seves recerques i informes de RS arribin a les empreses i als territoris.

Terradellas ha manifestat que, perquè sigui transversal, la RS universitària s’ha de basar en la interdisciplinarietat i el treball en xarxa juntament amb les ong, els sindicats, les entitats locals i les corporacions.

Tot i que la directora ha advertit que encara no hi ha competències transversals en RS a la universitat, ha recomanat no “posar-les amb calçador”. L’aposta de Terradellas és desenvolupar accions per a fer la RS necessària, com ara reconèixer crèdits, impulsar jornades o premis a la millor tesi doctoral de RSE.

Jose Antonio Lavado, fundador de Bidea Consultors, i Xarles han anunciat que la UOC està preparant un pla director de RS perquè integri els seus principis tant en la gestió, com en la docència, com en la recerca.

Notícia anterior: