11.7.10

L'«absentisme presencial» o els «vegetals a l'oficina»

L'Econòmic presenta un reportatge sobre l'«absentisme presencial», és a dir, les persones que passen la major part de la jornada laboral fent veure que treballen. Aquesta malaltia de les organitzacions no és tant coneguda com l'absentisme físic ja que no és tan fàcil de detectar o mesurar, però pot arribar a afectar fins a una tercera part de la plantilla. L'empresa té eines per evitar que s'estengui la cultura d'escalfar la cadira.

Es proposen set mesures correctives, totes elles relacionades d'alguna manera amb els enfocaments de responsabilitat social
  1. S'han d'evitar les polítiques sancionadores globals perquè resulten contraproduents.
  2. Potenciar l'autoresponsabilitat fa reduir al mínim l'absentisme presencial.
  3. Reduir la capacitat d'influència negativa i evitar que entri gent d'aquest perfil.
  4. La direcció de l'empresa ha de donar exemple i no valorar el treball presencial per se.
  5. Organitzar els horaris d'una manera poc rígida, millora la satisfacció i l'eficiència de la plantilla.
  6. Treballar per objectius en equips petits és la millor de les mesures contra l'absentisme.
  7. Les empreses han de formar els càrrecs intermedis en la gestió de persones.
Vegeu el reportatge publicat a L'Econòmic Catalunya 10-07-2010 Pàgina 29:
7 MESURES CORRECTIVES

Vegetals a l'oficina

10/07/10 BARCELONA
ANNA PINTER


A les administracions és on hi ha més risc d'absentisme presencial. Foto: LLUIS MARTÍNEZ.
Els grups de treball reduïts generen més implicació de l'empleat
Les empreses han de donar marge de confiança si volen retenir les persones

Hi són, a la cadira, de cara a l'ordinador, compleixen l'horari i fins i tot s'allarguen més de la jornada, si cal. Sembla que estan treballant, però el seu voltant sap que només està vegetant a la feina. Són els absentistes presencials, es tracta de persones amb uns índex de productivitat molt per sota de la mitjana i que dediquen el seu temps a l'oficina a no fer res, o fer qüestions personals com ara consultar el seu correu, contractar activitats per al cap de setmana o parlar per telèfon.

Hi ha un estudi realitzat per l'observatori Efr que assegura que a grans empreses i administracions hi ha un 10% de la plantilla predisposada a l'absentisme presencial. En realitat es tracta d'empleats amb un nivell d'insatisfacció molt elevat. L'anàlisi diu que existeix entre un 20 i un 25% més de la plantilla amb una percepció de compromís moderat-baix que els fa potencials absentistes. Les xifres no són insignificants si es té en compte que es pot arribar a la tercera part de la plantilla amb un nivell d'insatisfacció suficient per deixar de banda la seva activitat de manera permanent, tot i ser a l'oficina. [continuar llegint a l'Econòmic]

Nota: aprofitem per referenciar que ha nascut l'Econòmic

La publicació salmó, amb una periodicitat setmanal, va encartada amb 'El Punt' i l'AVUI

Des de dissabte 19 de juny podem trobar L'Econòmic, el nou setmanari d'informació econòmica i empresarial de Catalunya, una publicació editada per l'empresa Taller d'Iniciatives Editorials SL, que es difon bàsicament per subscripció i venda combinada amb altres publicacions. És un nou rotatiu, presentat en color salmó i escrit en català, que informarà i analitzarà els esdeveniments que afecten el teixit industrial del país. Serà especialment sensible amb l'economia productiva, els nous sectors emergents i les noves tecnologies. També posarà èmfasi a potenciar l'esperit emprenedor existent a les nostres comarques.

El director de L'Econòmic és Ramon Roca, que exercia de redactor en cap a la publicació Dossier Econòmic fins al moment de la seva desaparició, la tardor de l'any passat. Anteriorment havia estat cap de l'àrea internacional del Diari de Barcelona i subdirector de Dossier Cidob, una publicació especialitzada en relacions internacionals i cooperació. Francesc Muñoz i Joan Poyano seran els subdirectors de la publicació; Cristina Taulats s'hi ocuparà de l'àrea comercial i Ricard Forcat de la gestió. La nova publicació compta amb una nodrida llista d'opinadors i col·laboradors que cada setmana s'aniran renovant. Destaquen noms com ara Oriol Amat, Francesc Granell, Dídac Lee, Francesc Roca, Maribel Berges, Jacint Soler, Santiago Niño Becerra, Joan Coscubiela, Eliseu Santandreu, Raül Ramos, Josep Albet, Franc Ponti, David Avilés, Xavier Fageda i Esteve Vilanova.

Vota'nsPodeu votar els blocs preferits fins el 9 de setembre. Enguany, a banda de votar els blocs, també podeu valorar cada entrada publicada. Aquesta valoració (“M’agrada”) incideix en el resultat final, ja que cada cinc suposen un vot per al bloc. Clica la icona!