14.5.09

Especial "El canvi econòmic" a Televisió de Catalunya


La Setmana de TV3 2009: Encarem el futur

Des de fa nou anys, "La Setmana de TV3" aporta en cada edició continguts per incentivar el coneixement i la reflexió sobre un tema d'ampli abast i d'interès social. Al llarg de set dies, els programes dels canals de Televisió de Catalunya, amb la col·laboració de Catalunya Ràdio i els portals d'internet, s'aboquen a tractar el tema de "La Setmana" des de diversos angles i formats. Com a acció divulgativa i de sensibilització adreçada a tota la ciutadania, "La Setmana de TV3" ja és, sens dubte, una cita molt consolidada.

L'edició d'aquest any, a diferència de les anteriors, posa l'accent en un tema que té una presència constant en el panorama informatiu des de fa mesos: la situació econòmica adversa, desencadenada per una crisi financera d'abast mundial i agreujada, en el nostre entorn més immediat, per la frenada d'alguns sectors de forta activitat durant els últims anys, com l'immobiliari. Aquesta situació, que té múltiples efectes en la vida de les persones, de les famílies, de les empreses i de la societat en general, és la primera preocupació dels ciutadans en aquests moments. "La Setmana de TV3" té el propòsit d'encarar-la, en clau de superació col·lectiva i en clau, sobretot, de futur.

Com ens administrem, les persones? Com consumim, les famílies? Quines càrregues d'endeutament són raonables? Com podem adaptar-nos millor als recursos disponibles? Com han de ser les empreses i els professionals del futur? Quines noves activitats productives podem emprendre? Quin model de creixement volem tenir? I, mentrestant, què podem fer per protegir els col·lectius socials més vulnerables davant d'aquest canvi econòmic? "La Setmana de TV3" vol abordar totes aquestes preguntes, posar a l'abast dels ciutadans idees i eines d'ajuda, i promoure valors de referència i superació com la cultura de l'esforç, la responsabilitat col·lectiva i la innovació.


Vídeos a la carta sobre la crisi

  • Play
    11/05/2009 

    La crisi i la gent gran

    Els avis d'"El club" opinen sobre la crisi econòmica. La gent gran suporta millor les dificultats econòmiques? Creuen que això ensenyarà els joves a no estirar més el braç que la màniga?

  • Play
    07/05/2009 

    Veïns sense feina ni casa

    La crisi posa contra les cordes moltes famílies. A L'Hospitalet hem trobat una protesta especial: un grup de veïns del Gornal fa més de 30 dies que estan acampats davant l'ajuntament reclamant un lloc de treball perquè estan a l'atur, sense prestació, i ja no poden pagar el lloguer.

  • Play
    29/04/2009 

    Comprar o no comprar

    El consum, motor de l'economia, no para de caure. La sensació de desànim general frena les decisions de compra, fins i tot entre els que no pateixen directament la crisi. Si els preus estan baixant, per què no aprofitar-ho?

  • Play
    22/04/2009 

    "La crisi del sector immobiliari no ha tocat fons"

    Enric Reyna, president de l'Associació de Promotors i Constructors de Barcelona, afirma que "la gent està mirant pisos, però falta finançament", i afegeix que "els bancs han de córrer riscos controlats, però han de donar crèdits".

  • Play
    15/04/2009 

    Criminalitat i crisi

    La crisi econòmica pot fer augmentar la delinqüència? Ho hem preguntat a responsables policials i a experts; i ens hem fixat en crisis anteriors, com la dels anys 80, en què la inseguretat ciutadana va créixer de forma significativa.

  • Play
    15/04/2009 

    Els preus de l'habitatge

    Parlem de les tendències al sector amb Jordi Balagué, president de l'Institut Gaudí de la Construcció.

  • Play
    23/03/2009 

    3/65: "Menjar de sobres"

    Fa poc més d'un any, quan es començava a parlar obertament de crisi, mostràvem la realitat de moltes persones que sobrevivien gràcies al menjar que reciclaven dels contenidors de supermercats i mercats. Al cap de 365 dies hem comprovat com aquesta pràctica s'ha incrementat.

  • Play
    03/02/2009 

    La feina del parat

    Amb l'augment ràpid i sobtat de l'atur, cada cop és més important que les persones sense feina es mostrin actives per trobar un nou lloc de treball. Cada cop hi ha més eines per facilitar la formació i la preparació per tornar al mercat laboral. Però hi ha qui pensa que són insuficients i que, ben aviat, els límits de les prestacions poden portar a moltes famílies a quedar desprotegides.

  • Play
    13/01/2009 

    La tristor de la "city"

    La corresponsal de Televisió de Catalunya a Londres, Anna Jover, ens explica l'ambient de crisi que es viu a Londres, la capital financera d'Europa.

  • Play
    09/12/2008 

    Paisatge de la crisi

    Metres i metres de terreny urbanitzat continuaran deserts durant molts anys per culpa de la crisi immobiliària. I, tot això, mentre els ajuntaments han de donar serveis en barris fantasma. Veiem quin és el paisatge que està dibuixant la crisi en força zones de Catalunya.

  • Play
    18/11/2008 

    Bé, a pesar de tot plegat

    Enmig de la crisi financera i de la seva repercussió en l'economia real, algunes empreses continuen creixent i tirant endavant els seus plans d'expansió. Expliquem tres casos: des d'una gran empresa com Siemens, fins a companyies més mitjanes com Lipsa o Injecter.

  • Play
    10/11/2008 

    Crisi social

    La crisi no afecta només la butxaca, sinó també les relacions socials. L'alt cost de vida fa que hi hagi ciutadans que es veuen obligats a canviar el seus plans de vida: tornar a viure a casa dels pares amb 37 anys o haver de compartir pis amb 44 anys.

  • Play
    21/10/2008 

    Psicologia de la crisi

    Com afecta la crisi també a aquells a qui no els ha canviat la situació econòmica? Com es viu al carrer l'allau informativa sobre la crisi financera? Com repercuteix en l'estat d'ànim de la gent i en la psicologia col·lectiva?

  • Play
    14/10/2008 

    Sequera de liquiditat

    Particulars, empreses i bancs han vist com es tancava l'aixeta del crèdit. Pisos que no es venen, cotxes que no es compren, empreses que no poden tirar endavant plans d'expansió, bancs que desconfien entre ells... La liquiditat, necessària perquè el sistema financer tiri endavant, pateix sequera.

  • Play
    07/10/2008 

    Productivitat, el futur necessari

    La productivitat és una altra de les assignatures pendents de l'economia espanyola. En temps de bonança econòmica van proliferar les feines en sectors poc qualificats i poc retribuïts. Ara, arribada la crisi, aquests són els llocs de treball que es perden abans. Què s'ha de fer? Quin futur li espera a l'economia espanyola si no millora la productivitat?