Justícia i Pau presenta un informe sobre les exportacions espanyoles d'armament realitzades entre el 1997 i el 2006. Denuncien el volum d'exportacions i que alguns dels destinataris són països en conflicte.
Redacció (28/06/2008) Justícia i Pau ha presentat als mitjans de comunicació l'informe 2007 sobre les exportacions espanyoles d'armament, document elaborat per Tica Font, vicepresidenta de l'entitat, que identifica les exportacions realitzades entre el 1997 i el 2006.En la roda de premsa, Font ha destacat el 2006 com l'any en què s'han fet més exportacions d'armes, 845 milions, tot i que, segons l'ONG, les dades fetes públiques pel Govern espanyol sobre les exportacions realitzades en el primer semestre de l'any passat (més de 600 milions) indiquen que el 2007 superarà el volum d'exportacions del 2006.
Un element que Font defineix de "molt preocupant" és que l'any 2006 Espanya va exportar armes a empreses privades i per a ús privat, un fet que no s'havia donat mai fins ara (o almenys no constava oficialment). En aquest sentit, la vicepresidenta de Justícia i Pau considera que "s'està contribuint a la privatització de l'ús de la violència".
Exportacions de "dubtosa legalitat"
En aquest sentit, l'autora de l'informe considera que el Govern espanyol, que és qui legalment autoritza cada operació d'exportació d'armes, és "políticament irresponsable", no només pel volum d'exportacions que autoritza, sinó perquè moltes exportacions són de dubtosa legalitat i incompleixen el Codi de Conducta de la Unió Europea, atès que els destinataris de l'armament són sovint països amb conflicte violent -Colòmbia o Israel-, o que vulneren els drets humans -Indonèsia o Kènia-, o que viuen en una pobresa extrema, com és el cas d'Angola o Burkina Faso.
A més, Justícia i Pau denuncia que el Govern espanyol cau en l'incoherència d'autoritzar la venda d'armes a països als quals, alhora, també dóna ajut per al seu desenvolupament, com el Perú, Marroc o Veneçuela.
A més, el Govern espanyol continua amb una política d'escassa transparència informativa en relació a aquesta matèria, ja que, malgrat els informes oficials periòdics sobre volums globals de vendes i països beneficiaris, manté íntegrament sota la llei de secrets oficials els expedients d'autorització d'exportacions, cosa que impedeix conèixer els compradors, els venedors i el material concret venut en cada operació.
Què Puc fer jo?
L'Observatori del Tercer Sector recull algunes bones pràctiques a una publicació que pots consultar aquí (pdf).
Coneix-les per agafar idees i posar-les en marxa en el teu àmbit d'actuació!
Si coneixes iniciatives que fomentin la pau i siguin una bona pràctica pots explicar-les a l'Observatori del Tercer Sector. Fes-ho escribint a observatori[arroba]tercersector.org.es
Entra al nostre Directori d'Entitats per conèixer més organitzacions que treballen temes de pau i drets humans.
Al portal Haces Falta trobes també iniciatives online per donar suport i demanar el respecte per la pau i els drets humans.
Més informació:Justícia i Pau Observatori del Tercer SectorArmes sota ControlAltres notícies sobre pau publicades al Canal SolidariCanal Solidari 2008
Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada