He anat al GastroFest i m’ha agradat tastar productes elaborats per establiments locals amb productes de km0. El Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú és un magnífic espai! Malgrat que l’esdeveniment remarca l’opció de sostenibilitat, he de fer notar una nefasta gestió dels residus, que explico tot seguit.
L’espai disposa de tres tipus de contenidors per a la recollida selectiva dels visitants: paper, plàstic i rebuig. Amb bon criteri, tant els plats com els coberts són compostables. La sorpresa és que no hi ha cap contenidor d’orgànic. Els plats, que a més estan bruts de restes del menjar, haurien d’anar a l’orgànic. Els tovallons de paper, també bruts, han d’anar a l’orgànic. De fet, no tenen gaire sentit els contenidors de paper i de plàstic. I el de rebuig tampoc caldria si no és per a altres coses que algú vulgui llençar.
Però és més: els visitants no saben què han de fer. La majoria ho dipositen tot al primer contenidor que els sembla, perquè no els podem fer pensar tant. Les persones que es plantejaven què fer llençaven els coberts compostables amb el plàstic i els plats i tovallons amb el paper. Seria més clar posar dos contenidors amb sengles imatges: un plat brut i tovallons i un altre amb coberts, o tot al mateix. I un de rebuig que digués altres elements no orgànics.
És més, he mirat com actuava el personal de l’organització que recollia les deixalles de les taules: tot al rebuig, com s'observa a la fotografia. Per tant, entenc que no s'han donat instruccions al personal sobre com havien de separar les deixalles.
He parlat amb restauradors i he obtingut dues informacions: (a) A ells sí que se’ls ha demanat que reciclin bé. (b) L’organització ha incorporat l’impacte dels seus plats a partir d’una aplicació que ho calcula però els restauradors s’ho han trobat allà i no se’ls ha demanat cap informació més que la composició, sense cap informació de sensibilització necessària perquè no ho percebin com a màgia per assegurar que puguin donar resposta a qualsevol visitant curiós.
Aquesta crítica no pretén ocultar que la iniciativa aposta pel producte local i l’economia local. Es contracta personal en risc d’exclusió social. Pel que fa a la reducció de residus, s’ha evitat el plàstic, els gots es retornaven per a reciclatge. Els plats i els coberts són 100% biodegradables, els plats elaborats amb sobrants de la canya de sucre i els coberts amb CPLA o RCPLA. Els tovallons són de cel·lulosa 100% reciclada. L’empresa i entitats que impulsen GastroFest han obtingut durant el certificat Biosphere.
He volgut expressar aquests comentaris crítics sobretot perquè veig que l’organització posa molt d’èmfasi en la sostenibilitat, fins al punt que incorporen alguns ODS de l’Agenda 2030 en la comunicació. Per cert, que està explícitament prohibida la utilització del logotip de Nacions Unides sense ser-ne cap organisme vinculat.
L’esdeveniment ha estat organitzat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, San Miguel Magna i Gremi d’Hostaleria de Vilanova, amb la producció de l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT) i la col·laboració del Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú, Rodalies de Catalunya, la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú i la destinació Costa Barcelona.
Aprofitaré també per esmentar que dins l’organització també hi ha l’empresa San Miguel, amb centre de producció a Lleida, del Grup Mahou, que exposa en el seu web un compromís amb els ODS i la vinculació amb el territori però que tradicionalment ha mostrat una manca de respecte a la clientela catalanoparlant, una manca de responsabilitat social envers un territori com el catalanoparlant on té una gran activitat econòmica. Potser cal recordar-los que la sostenibilitat no és només ambiental, sinó que també la sostenibilitat cultural forma part del desenvolupament sostenible.
L’Agenda 2030 demana protegir i salvaguardar el patrimoni cultural (11.4) i promoure un turisme sostenible que promogui la cultura local (8.9). La recent “Declaració política del fòrum polític d'alt nivell sobre el desenvolupament sostenible celebrat sota els auspicis de l'Assemblea General” proposa: “16. Reafirmem el paper de la cultura com a facilitadora del desenvolupament sostenible que proporciona als pobles i comunitats un fort sentit d'identitat i cohesió social i contribueix a fer que les polítiques i mesures de desenvolupament a tots els nivells siguin més eficaces i sostenibles”.
- Twitter: https://twitter.com/jmcanyelles/status/1713595463750782990
- Instragram: https://www.instagram.com/reel/CybPY2QIOEF/
- TikTok: https://www.tiktok.com/@jmcanyelles/video/7290217360709913888
- Facebook: https://www.facebook.com/jmcanyelles/posts/10160278524219965?ref=embed_post
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada