5.3.23

El català al sector de la salut

 Aquests darrers dies s'han produït tres notícies sobre la llengua:

  1. El 21 de febrer ha estat el Dia Internacional de la Llengua. Aporto aquesta entrada de fa uns anys, 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua, que conté dos vídeos on parlo de responsabilitat social i llengua.
  2. El català ha estat considerada la 12a llengua més influent del món segons el ministeri de Cultura francès, que ha situat el nostre idioma en una de les posicions més altes del rànquing que determina quines són les llengües més importants del planeta. En l’últim, publicat ara fa cinc anys, el català ocupava la posició número 23. Ha pujat, doncs, onze posicions en un llistat on hi ha 634 idiomes.  
  3. La tercera és l'opinió d'una infermera andalusa que treballa a l'Hospital de la Vall d'Hebron criticant que hagi de tenir el nivell bàsic C1 per accedir a les oposicions. El vídeo penjat a les xarxes socials estava enregistrat en hores de feina, dins l'Hospital, amb uniforme corporatiu, i sense la mascareta obligatòria. Després de les respostes rebudes, ara vol demanar la baixa laboral. 

Segurament se li obrirà un expedient i tant de bo que la fotessin fora perquè a la funció pública, i més en el sector sanitari, hi calen persones sensibles amb els pacients, amb voluntat de servei públic i respectuoses amb les institucions. Aquesta noia és evident que ve amb un marc mental imposant pel pensament únic que es viu a Espanya imposat per la classe política, intel·lectual i mediàtica. Però això no l'eximeix de, quan arriba a una altra societat, haver de fer l'esforç de situar-se, actuar amb modèstia i sensibilitat, i no tractar d'imposar la seva cultura.

A més, em sembla bastant evident que actua des d'uns postulats polítics, ja que de fet havia fet el mateix en una experiència anterior a Galícia. Sembla que tingui una intencionalitat a l'hora de buscar-se la feina en països on hi ha llengües pròpies que ella no està disposada a aprendre.

El súmmum del fet arriba quan, davant la reacció de molta gent a la xarxa, diu que demanarà la baixa laboral, que li acabarem pagant entre tots. Quin morro! Tant de bo que trobin la manera de fotre-la al carrer. No pot ser que altres persones puguin acabar actuant igual pensant que hi ha impunitat i barra lliure per mostrar odi a la llengua pròpia d'un país on pretens treballar de cara al públic.

Ja fa temps que arrosseguem el tema dels professionals de la salut en l'àmbit de l'atenció al públic, als pacients. És cert que manquen professionals de la medicina i la infermeria, entre altres coses perquè no podem pagar bé i els d'aquí marxen a l'estranger. És una situació absurda, en part provocada per l'ofec financer. Però també perquè certes opcions polítiques han activat l'odi contra Catalunya, l'han fet plausible, i ara qualsevol pot fer-ne bandera com si fos una opció ideològica més, sense atendre que és una manca d'ètica, de responsabilitat i de respecte.

Cal activar una gestió més acurada de la responsabilitat social de les institucions sanitàries en aquesta matèria, perquè tot sembla indicar que quan se la va contractar ni se la devia informar de la necessitat d'aprendre amb celeritat la llengua pròpia del país; cal una major determinació per part dels governs; també caldria un fet impossible com que les institucions espanyoles fessin un esforç per acceptar i fomentar la diversitat, i sobretot cal que els catalanoparlants no canviem de llengua al nostre país. 

Els catalanoparlants canviem massa ràpid de llengua, en una actitud que ens autojustifiquem com d'educació quan en la major part dels casos és pur servilisme, quan no una actitud racista quan ho fem davant una pell de color diferent. Si tothom actués amb la normalitat que hi hauria en qualsevol país normal, aquesta noia i altres ni s'atrevirien a fer un vídeo tal, perquè o aprendria a marxes forçades o fotria al camp el primer dia.

1 comentaris:

Unknown ha dit...

Totalment d'acord amb el teu escrit: em va fer molt mal aquest episodi, i com ja s'ha dit, només voldria aprofundir en que és una manca de respecte cap a aquell que t'està contractant, però sobretot és una manca de senbilitat impròpia d'algu que es consideri traballador públic, i més encara, si et dediques a la sanitat, que el que necessita bàsicament, és gent respectuosa, dolça en el tracte, multicultural, oberta de pensaments i amb ganes d'aprendre, cosa que no sembla preocupar a aquesta noia uqe es fa dir "infermera" de professió que no pas de vocació. Si per mi fos, estaria al carrer des del moment zero, i si vol la baixa, hauria de topar-se amb professionals metges/esses que coneguèssin la situació que ha provocat i valorar si realment li hem de donar ha incapacitat transitória i que se'ns rigui encara més a la cara. Potser la propera vegada s'ho pensaria. Tolerància zero al maltractament de la llengua i a la mala educació!!!!!