- Malgrat que l’espanyola és una de les economies de la UE amb major creixement, els increments de renda es concentren en mans d’una minoria.
- Després de Bulgària, Letònia i Lituània, l’espanyol és el sistema fiscal menys redistributiu de la UE.
Com cada any, el Fòrum Econòmic Mundial es reuneix a Davos. Del 22 al 25 de gener de 2014, els principals líders financers, empresarials i polítics del món analitzaran els problemes més urgents que enfronta el planeta.
Intermón Oxfam ha presentat un informe en el qual s'exigeix als líders que acordin un objectiu de reducció urgent de la desigualtat, no només pel seu impacte negatiu en termes econòmics i de justícia social, sinó per l'amenaça que l'increment de la desigualtat suposa per a l'exercici d'una veritable democràcia basada en el interès de la majoria. A través de l'informe "Governar per a les elits", es denuncia que l'augment de la concentració de poder genera una riquesa extrema que perpetua la desigualtat, suposa una amenaça per a un model social basat en la inclusió i igualtat d'oportunitats i posa en perill els sistemes democràtics.
Durant el segon semestre del 2017, l’economia espanyola va recuperar el nivell de Producte Interior Brut previ a la crisi, donant per superats deu anys de recessió i recuperació econòmica amb un enorme cost social. No obstant això, aquesta recuperació no ha servit per reduir la bretxa de desigualtat que la crisi econòmica va engrandir i que els anys de creixement no han atès. En una societat desigual com la nostra, els beneficis de la recuperació econòmica s’estan distribuint injustament: malgrat ser una de les economies de la Unió Europea amb major creixement, la major part dels increments de renda s’estan quedant en mans d’uns pocs, en detriment de la majoria de la població. Avui Espanya és una societat més desigual i més injusta que abans de la crisi. I la recuperació no està ajudant a revertir aquesta situació.
També recomanem l'article "¡Son el 1%!", de Joaquín Estefanía, que és el pròleg de l'informe de Oxfam Premiar el trabajo, no la riqueza.
- El 10% més pobre ha vist disminuir la seva participació en la renda nacional en un 17%, mentre que la del 10% més ric ha augmentat en un 5%
- La recuperació econòmica ha afavorit quatre vegades més als més rics que als més pobres
- A major participació en la renda nacional del 10% més ric, més persones vivint en risc de pobresa
- i exclusió social
- L’1% més ric de la població concentra 1 de cada 4 euros de la riquesa espanyola
- En l’últim any l’1% més ric va capturar el 40% de tota la riquesa creada; el 50% més pobre tot just el 7%
- 7 de cada 10 espanyols pensen que la distància entre rics i pobres és massa gran
- Mentre la remuneració de les persones treballadores no ha recuperat encara els nivells previs a la crisi, els beneficis empresarials ho van fer fa dos anys
- Els beneficis empresarials van créixer el 2016 un 200,7% mantenint una tendència a l’alça des del 2013, mentre que el cost laboral per treballador està estancat des del 2012.
- Fins i tot en els pitjors anys de la crisi, el 2012 i 2013, la diferència salarial entre els que cobren més i els que cobren menys es va ampliar
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada