9.7.17

El Parlament Europeu exigeix ​​que s'adoptin mesures contra l'obsolescència programada

El Parlament Europeu ha exigit aquest dimarts, en sessió plenària, que la Comissió Europea prengui mesures sobre la pràctica dels fabricants que tracten deliberadament de limitar la vida útil dels seus productes.

L'Eurocambra ha instat la Comissió a establir una definició jurídica del terme «obsolescència programada» en una resolució en què es demanava una millor reglamentació per garantir la durabilitat dels productes de consum. La resolució ha estat aprovada en sessió plenària a Estrasburg per 662 vots contra 32.

Aquesta resolució pretén fer front a l'obsolescència programada de productes tangibles i programes informàtics. Una iniciativa que impulsa criteris de resistència mínima, allargar la garantia si la reparació del producte requereix més d'un mes i incentius fiscals a favor d'articles duradors, de qualitat i reparables; així com afavorir la venda de segona mà, generant productes circulars i nous llocs de treball.

Els eurodiputats també han acordat que l'executiu de la UE hauria de treballar amb les autoritats de vigilància del mercat per examinar la possibilitat d'establir un sistema independent per analitzar els productes i detectar l'obsolescència programada, així com per exigir una millor protecció als consumidors.

Entre altres recomanacions, consideren primordial informar millor els consumidors del funcionament de la garantia legal de la conformitat, i demanen que la referència a la garantia aparegui en la seva integritat a la factura de compra del producte. Així mateix, han instat la Comissió que adopti iniciatives legislatives i mesures orientades a millorar la confiança dels consumidors.

El legislador verd Pascal Durand, que va redactar la resolució no vinculant, ha acollit amb satisfacció l'aclaparador suport al text i ha demanat a la Comissió que "assumeixi" les preocupacions dels diputats. "Ja sigui l'esgotament dels recursos, les emissions de transport, els residus o l'impacte en els pressupostos de les llars, la situació actual és clarament insostenible", ha declarat.

No obstant això, després de les esmenes en comissió que es van considerar àmpliament com una dilució de la proposta original de Durand, el Parlament ha deixat de demanar la prohibició de "productes en què la vida útil s'escurça deliberadament". Al mateix temps que han coincidit en "la necessitat de promoure una major durada dels productes, en particular mitjançant el tractament de l'obsolescència programada", els eurodiputats feien una crida més general per promoure productes "robustos, fàcilment reparables i de bona qualitat" i "criteris mínims de resistència". Això implicaria facilitar les reparacions "desanimant" la fixació de components com ara LEDs i bateries, assegurant que els components originals puguin ser reemplaçats.

La resolució també demana a la Comissió que fomenti la formació de persones per a reparar els productes antics i estimular un mercat de béns de segona mà.

Font: Economía Circular