17.7.12

Com ser una entitat del tercer sector i prosperar en temps de crisi

Davant el panorama econòmic actual, per què hi ha algunes entitats del tercer sector que se'n surten i d'altres no? Què és el que s'està fent malament i s'hauria de corregir? Aquestes són algunes de les preguntes que la jornada “Escenari 2013: canviem o ens canvien?” organitzada per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) ha analitzat a Reus davant una vintena d'assistents. Alguns dels presents han estat la URV, Càrites Interparroquial de Reus, Fundació en Xarxa , el centre de distribució d'Ikea de Valls o Aprodisca, de la Conca de Barberà 
 
Imatge de la jornada: Escenari 2013: canviem o ens canvien? (M.Roig/ReusDirecte)
Reus.- Josep Roig 
 
Enric Madrigal, un dels ponents i director d'Entre2Mons, ha sigut molt gràfic quan ha parlat del 'síndrome del pidolaire' predominant a moltes entitats del tercer sector. “Què hi ha d'allò meu? Quan ens arribarà la subvenció? Actituds d'aquest tipus són molt freqüents i cal replantejar-les”, ha comentat. L'expert en Responsabilitat Social en el marc d'empreses, administració i voluntariat ha incidit en la necessitat de “generar confiança” entre els diferents estaments que participen d'un projecte i ha assenyalat la importància de saber explicar el perquè de l'entitat, més que no pas el què o el com: “La gent no compra el què un fa, sinó compra el per què ho fa”. En aquest sentit, Madrigal s'ha mostrat convençut que la millor manera d'aconseguir implicar altres agents -com empreses o administracions- en un projecte d'alguna entitat és compartint la missió i no tant presentant totes les actuacions i resultats. “Hem d'aprendre a verbalitzar els perquès”, ha remarcat.

En la mateixa línia, el promotor de Responsabilitat Global Josep Maria Canyelles ha retornat sobre el concepte de 'missió' que ha de guiar una entitat, la qual pot quedar diluïda o oblidada quan l'estructura creix, s'obren nous fronts o es busca per sobre de tot el finançament. Per Canyelles, la missió original d'una entitat ha d'actuar “com un aglutinador” i, si es descuida, “es pot crear una distància emocional que fa que els treballadors, els voluntaris o les empreses col·laboradores deixin d'abocar-hi totes les energies”. En la seva intervenció, el ponent també ha destacat la rellevància capital de “rendir comptes”, un concepte que implica proactivitat enfront de la transparència, que té una connotació passiva. “Elaborar les dades és clau per aconseguir una comunicació plena i, molt important, ens dóna credibilitat”, ha afegit.

Per últim, la jornada d'assessorament ha volgut conscienciar a les entitats i institucions presents que no és possible establir una aliança estratègica amb una empresa -és a dir, una font d'ingressos estable en el temps- sense tenir definit un pla de futur. Davant un escenari com aquest, els dos ponents han coincidit en descriure'l “com un matrimoni, i ningú no es casa sense saber on vol estar l'altre al cap de cinc anys”. Per tant, s'ha de tenir clar el model que es vol, trobar els punts en comú dels dos agents, quin valor poden crear plegats i què poden aprendre un de l'altre.

“Escenari 2013: canviem o ens canvien?” és una iniciativa que s'està duent a terme en diferents punts de la geografia catalana. En el cas de Reus, ha comptat amb la col·laboració de l'ajuntament, que ha cedit la sala d'actes de l'antic hospital de Sant Joan de Reus. La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de la regidora de l'Àrea de Benestar Social Montserrat Vilella. 
 

Anunci de l'esdeveniment al web de l'Ajuntament de Reus:

Dilluns, 9/07/2012

Jornada per promoure la col·laboració entre les entitats socials i les empreses

La regidora de l'Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, inaugura la jornada «Escenari 2013: canviem o ens canvien?», organitzada per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), aquest dimarts 10 de juliol a les 10:00h a la sala d'actes de l'antic hospital Sant Joan de Reus. L'objectiu d'aquesta jornada és promoure la col·laboració entre les entitats socials i les empreses a través de la responsabilitat social.

Durant la jornada, diversos experts analitzaran els efectes de la crisi econòmica en les entitats que realitzen una tasca social i els proposaran l'oportunitat d'implantar polítiques de responsabilitat social a les organitzacions per millorar la seva situació.

Al llarg de la primera dècada del segle XXI, la pràctica de la Responsabilitat Social de les Empreses (RSE) ha passat a ocupar un lloc preeminent en la cultura empresarial. D'aquesta manera, l'objectiu de les empreses va més enllà del benefici econòmic, contribuint també al benestar social de la comunitat en la qual es troba immersa. Amb aquest model s'atenen les demandes de tothom que participa en l'empresa, no només accionistes, sinó també de l'equip humà, la clientela i els proveïdors. És una nova manera de generar beneficis, a partir dels valors socials i de la sostenibilitat.

El fet que aquesta tasca social de les empreses s'encarregui a les entitats socials del Tercer Sector fa que aquestes entitats diversifiquen les seves fonts de finançament i aconsegueixen un impacte més gran en la societat

Per això, per tal de promoure aqueta col·laboració entre entitats socials i empreses, la FCVS organitza aquesta jornada de formació en la responsabilitat social, adreçada a les entitats socials, a les quatre demarcacions amb la col·laboració del Consell de Cambres.

Actualment, a Catalunya hi ha 287 entitats socials que pertanyen a la FCVS. Es tracta d'entitats que promouen el voluntariat en diferents àmbits com el penitenciari, de salut, immigració, inserció laboral, envelliment, discapacitats físiques i mentals, pobresa, drogodependències, lleure educatiu, etc.

Font: www.reus.cat