9.4.09

Més productes en l'etiqueta ecològica europea

El Parlament Europeu acaba d'aprovar la revisió de l'etiqueta ecològica comunitària, amb la qual es distingeixen els productes respectuosos amb el medi ambient, per tal que puguin optar-hi un major nombre de béns i serveis. Aquest distintiu és vàlid en els Vint-i-set i a Noruega, Islàndia i Liechtenstein i la seva revisió, que ha estat pactada amb el Consell, entrarà en vigor després de la seva publicació al Diari Oficial de la UE.

Es tracta d'un sistema voluntari al qual poden optar 26 grups de productes, que van des dels sabons i xampús fins a pintures, vernissos i mocadors de paper, passant per hotels i càmpings. Un dels principals objectius de la revisió del sistema és incrementar el nombre de grups de productes fins a 40 o 50 el 2015.

Tanmateix, la norma aprovada introdueix requisits generals per al posterior desenvolupament de criteris més concrets que els béns i serveis amb l'etiqueta ecològica han de complir i que seran definits en decisions específiques per a cada grup de productes.

A petició dels eurodiputats, abans de desenvolupar criteris per al menjar processat, la Comissió Europea haurà d'elaborar un estudi que determini si és possible introduir criteris ambientals fiables per a aquests productes i, en principi, només els productes amb certificats orgànics podran optar a l'etiqueta ecològica, per evitar confondre als consumidors.

També s'ha acordat que l'etiqueta ecològica no pugui ser concedida a articles que continguin substàncies perilloses per al medi ambient o la salut humana i que Brussel·les haurà de garantir que la reducció d'assaigs amb animals sigui un dels criteris per a la concessió del distintiu.

(Europa Press)

Abril de 2009