6.4.09

Vicenç Ferrer, català de l'any

La dedicació de Vicenç Ferrer contra la pobresa mereix el premi Català de l'Any

Camins, de Sopa de Cabra (àudio vídeo), interpretada per Gerard Quintana i Eva Amaral, va precedir l'anunci del guanyador del premi Català de l'Any 2008.

I sembla que els seus versos van adquirir un significat profètic quan una estona després, el presentador Josep Cuní va revelar el nom de l'elegit, Vicenç Ferrer: 
"Vam deixar-ho tot / el cor encés pel món"
Això mateix és el que fa més de mig segle va fer el cooperant barceloní Vicenç Ferrer, que amb el seu infatigable combat contra la pobresa, dut a terme a l'estat indi d'Andhra Pradesh, ha canviat la vida de centenars de milers de desposseïts i s'ha erigit en un inspirador referent internacional del treball humanitari. 

Per això, els vots de més de 52.000 catalans admiradors de la seva vida i la seva obra li van atorgar ahir el triomf en una emocionant cerimònia organitzada per EL PERIÓDICO i celebrada al Palau de Congressos de Catalunya.

Malauradament, no va poder recollir personalment el guardó ja que es troba ingressat en un hospital de la ciutat índia de Vellore recuperant-se d'una embòlia que va patir el 20 de març. 

Altres reconeixements

L'Associació de Comunitats Autofinançades (CAF), una entitat catalana que a través d'un sistema de préstecs en xarxa ajuda els immigrants a resoldre urgències domèstiques, saldar deutes o tirar endavant petits projectes, va rebre el guardó a la millor iniciativa solidària, un premi que a partir d'aquest any porta el nom de Mercè Conesa, en homenatge a la periodista despareguda el passat 3 de febrer, i a la seva fecunda vida professional que ella va posar sempre al servei del combat contra la injustícia i al costat dels sectors més desafavorits. 

Així mateix, es va entregar el premi a la millor iniciativa empresarial, que va recaure en el grup Mango, una empresa nascuda l'any 1989 que avui, 20 anys després, compta amb més de 1.100 botigues repartides per les principals capitals de tot el món.