
El treball d'Actíva Prospect analitza els principals canvis en els factors de competitivitat del conjunt de Catalunya i de les seves comarques. A partir d'aquests factors i dels indicadors que en formen part, realitza un rànquing de competitivitat territorial.
A banda, les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf són objecte d'una anàlisi més detallada en la què es sotmeten a estudi cadascun dels factors implícits, com ara infraestructures, equipaments públics, docents i assistencials, dinàmiques del mercat de treball, creació d'empreses, perfils acadèmics i ocupacions dels ciutadans, contextos educatius i recursos tecnològics, indicadors de producció i de residus domèstics i industrials...
En l'anterior estudi, l'any passat, el rànquing de Catalunya l'encapçalaven -per aquest mateix ordre- les comarques del Vallès Occidental, el Tarragonès, el Gironès, el Baix Llobregat i el Segrià. Pel que fa a la vegueria penedesenca, l'Alt Penedès ocupava el lloc 10è, el Garraf es situava en el 18è i el Baix Penedès trontollava en el 24è. Ho podeu consultar a: http://www.adeg.cat/cat/indicadors_pdf/index07.pdf
Com es mesura la competitivitat?
Hi ha diverses definicions de competitivitat, la qual cosa indica que és un concepte multifactorial i que hi ha diferents aproximacions possibles. Existeixen aproximacions al concepte de competitivitat des del punt de vista territorial, sectorial i empresarial.
Aquestes s’han desenvolupat des dels inicis de l’anàlisi econòmica, on els economistes clàssics identificaven quatre grans factors: el sòl, el capital, els recursos naturals i el treball. A llarg dels anys s’han anat introduint diversos aspectes de la competitivitat esdevenint un concepte més complex tal i com s’entén en l’actualitat.
El present treball representa una experiència pionera a Catalunya pel que fa al desenvolupament del concepte de competitivitat i l’establiment de models operatius d’anàlisi quantitativa dels factors que composen la competitivitat territorial.
El model plantejat introdueix la perspectiva de la sostenibilitat social i ambiental que d’altres models centrats exclusivament en els factors econòmics no contemplen (vegeu Porter), en línia amb el que planteja l’Estratègia Europea de Lisboa i l’Acord estratègic per la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana.
El model plantejat es basa en el fet que les economies són cada dia més obertes. En conseqüència, les comarques que apareixen com a més competitives, segons aquest model, són les que operen en un entorn més globalitzat. És a dir, són les que estan més obertes a la competència. Mentre que les comarques que tenen sistemes productius més locals (no obertes a la competència) se situen en la part inferior del rànquing.
Acte de presentació
La presentació tindrà lloc dimecres 8 d'abril, a les 10h, a la seu social de l'ADEG a Vilafranca del Penedès, i dues hores més tard, a les 12h, a la seu de l'ADEG a Vilanova i la Geltrú.
L'acte és obert a tothom però es demana la confirmació prèvia d'assistència, al tel. 902 106 700.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada