20.4.09

Obrir les empreses al gran públic


Les empreses han estat des de la revolució industrial espais ocults, sols visibles per als públics interns, és a dir la plantilla.  A mesura que els processos industrials han requerit una major coordinació i integració de la cadena de proveïment, també les altres empreses han 'entrat' dins de les naus industrials. Però el gran públic no hi ha estat mai convidat, a pesar que moltes d'aquestes naus immenses ocupessin espais centrals a pobles i ciutats.

Amb la reubicació de les fàbriques a fora de ciutat, el gran públic encara ha perdut més l'oportunitat de viure l'empresa com un equipament de la comunitat. Un espai privat on s'hi crea riquesa a partir de processos que cada cop més aporten innovació i alta tecnologia.

Algunes de les empreses que conserven naus industrials antigues poden ser també tota una experiència d'arqueologia industrial, aspecte aquest en què el nostre país té un important llegat de l'època modernista.

Indústria Viva és un programa que vol incentivar i assessorar les empreses en la seva obertura a visites escolars, professionals o turístiques i incorporar aquestes visites a l’oferta turística que promou la XATIC (Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya), una associació de municipis, situats per tota la geografia catalana, que vol ser un instrument de projecció, d'atracció de visitants i de creació d'activitat econòmica i cultural a l'entorn del turisme industrial.

Una empresa que obri les seves portes és un estímul a l'emprenedorisme entre els joves talents, és una manera de fer acréixer la cultura industrial i empresarial del país. I sempre és una mostra de transparència per part de l'empresa, ja que difícilment una empresa mal gestionada o amb desordre intern s'avindria a tal obertura encara que 'solament' sigui de caràcter presencial.

Si l'empresa ha de ser visitada per persones externes, és evident que les mesures de seguretat, la neteja, o l'ordre intern han de ser excel·lents. Encara que la transparència en el sentit d'accountability sigui molt més que això, és evident que facilitar l'entrada de la comunitat a dins de l'empresa és un primer pas tant de coneixement com d'interlocució, que cal valorar positivament tant dins de la responsabilitat social de les empreses, com dins l'esperit de gestionar territoris socialment responsables.

El programa Indústria Viva ofereix assessorament, promoció i difusió a totes aquelles empreses que vulguin obrir les seves portes a les visites turístiques i mostrar així el procés d'elaboració dels seus productes. El programa està impulsat per la XATIC juntament amb diferents ens públics i privats de Catalunya.

A més de promocionar les empreses que en aquests moments realitzen visites a les seves instal·lacions i aplegar sota una marca comuna (Indústria Viva) totes les empreses catalanes que obrin les seves portes als visitants, un dels objectius de l'agrupació és oferir als Centres de Recerca i Innovació Tecnològica de Catalunya un nou canal de difusió dels seus programes

La XATIC proporciona la força que dóna anar conjuntament, totes les empreses que reben visites turístiques, sota una mateixa marca, que amplia canals de comunicació i promoció des dels municipis i millora la seva imatge de marca.

La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya va ser creada el 2006 per gestionar el Pla de Dinamització del Producte Turístic Industrial i de la Innovació Tecnològica. Actualment la xarxa compta amb 22 poblacions associades: Àreu, Bellmunt, Capellades, Cardona, Castellar de n'Hug, Castelló d Empúries, Cercs, Esparreguera, d'Esplugues de Llobregat , Guardiola de Berguedà, Granollers, Igualada, Manlleu, Manresa, Palafrugell, Palau Solità i Plegamans, Puig-Reig, Ripoll, Sant Sadurní d Anoia, Santa Coloma de Cervelló, Terrassa, Vilanova i la Geltrú. També compta amb un recurs associat: CaixaForum Barcelona.

Més informació: www.xatic.cat