20.4.09

Creix un 16% el volum de productes retirats del mercat comunitari

"No hi poden haver reduccions de costos ni dreceres quan la seguretat està en Joc" segons la comissària de Protecció dels Consumidors

Durant l'any 2008, el nombre de productes perillosos que es van retirar de la venda als consumidors de la UE va augmentar un 16% en relació a 2007, tal i com mostra avui l'informe anual de la Comissió Europea sobre el Sistema d'alerta ràpida per als productes perillosos no alimentaris (RAPEX).

Les joguines, caminadors, bicicletes per nens, bressols o xumets, els productes elèctrics i els vehicles de motor van ser els que van generar més notificacions de denúncia per a ser retirats del mercat.

La comissària de Protecció dels Consumidors, Meglena kuneva, ha declarat en la presentació del document que "la seguretat no és un luxe. En aquest informe es defineixen clarament els reptes importants als quals ens enfrontem i és, a més, un clar advertiment que no hi pot haver reduccions de costos ni dreceres quan la seguretat està en joc. Ans al contrari, en moments de crisi econòmica en els que el preu es converteix en un factor de gran importància, hem d'incrementar els nostres esforços i mantenir un nivell de vigilància especialment alt".

Les empreses europees també estan assumint un grau més alt de responsabilitat en el que fa referència a la seguretat dels productes de consum i retiren més ràpidament els seus productes del mercat en els casos en què incompleixen la normativa sobre seguretat.

S'ha incrementat el nombre de notificacions relatives a productes d'origen xinés enviades a través de RAPEX (del 52% el 2007 al 59% el 2008). Això és degut a que les autoritats responsables de la vigilància del mercat se centren en aquelles categories de productes que es coneix que tenen un risc més alt.

Kuneva, ha declarat que amb aquest informe "es transmet amb gran claredat el missatge de que no podem abaixar la guàrdia quan es tractat de seguretat. El principal repte per 2009 es garantir que no es deixi de banda la seguretat dels productes durant l'actual període de crisi financera, que les empreses segueixin complint amb les seves obligacions pel que fa als consumidors i que els Estats membres destinin els recursos necessaris per vetllar per el compliment de la normativa. 

Font: Jornal.cat