13.4.09

Els catalans retornen cada any fàrmacs per valor de 130 milions

Uns 690.000 quilos de medecines no usades van anar a parar als contenidors de les farmàcies el 2008
El 70% dels residus acaben a les escombraries, ja que els recipients de recollida només en recuperen el 30%


Gairebé l'1% dels medicaments receptats per la sanitat pública catalana, l'equivalent a 130 milions d'euros, van sortir l'any passat de les farmàcies, van passar un temps a la farmaciola de casa i, al final, van fer el camí de tornada a la botiga. És a dir, van acabar als contenidors ecològics que tenen a les farmàcies. A vegades, sense ni tan sols haver estat desprecintats.

La factura anual per consum de medicaments amb finançament públic preocupa la Generalitat, que en repetides ocasions ha obert el debat del copagament precisament per reduir aquesta partida. El 2008, Salut va dedicar 1.800 milions d'euros al pagament de fàrmacs, el 19% del pressupost de la conselleria.

Tot i així, Catalunya és la comunitat on més s'ha moderat aquest consum en els últims quatre anys, i també és la que encapçala les xifres de medicaments no consumits que són tornats a les farmàcies. Per això els catalans són posats com a exemple de consciència ecològica en els fòrums del sector. "A Catalunya es recull el 21% dels residus de fàrmacs de tot Espanya, encara que la seva població representa el 16% del total", va indicar Juan Carlos Mampaso, director de Sigre.

Llegir notícia sencera al Periódico